Kirjabloggaaja Edinburghissa, osa 1

Kuten mainittua, kiersin viimeviikkoisella Edinburghin matkallani melko paljon kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyviä kohteita. Edinburghilla on muun värikkään ja mielenkiintoisen historiansa lisäksi myös rikas kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyvä historia, onhan kaupunki muun muassa Robert Louis Stevensonin ja Arthur Conan Doylen synnyinpaikka. Nykykirjallisuudesta monelle lienevät tuttuja Ian Rankinin John Rebus-dekkarit, Irvine Welshin Trainspotting sekä nykyisin Edinburghissa asuvan J. K. Rowlingin Harry Potterit.

Koska kuvia reissu(i)ltani on paljon, jaan tämän päivityksen kahteen osaan aloittaen tänään muutaman museon kuvasaaliista. Näillä päivityksilläni tarkoitukseni ei ole edes yrittää kirjoittaa kaikenkattavaa raporttia saati sitten minkäänlaista tarkkaa analyysia skotlantilaisista klassikoista ja nykykirjallisuudesta, vaan lähinnä jakaa omia matkamuistojani ja kokemuksiani (enimmäkseen kuvien muodossa).


Aloitan kierrokseni The Writers' Museumista. Museo löytyy Edinburghin vanhan kaupungin sydämestä, vanhassa Lady Stair's Closella sijaitsevassa rakennuksessa on näyttelytiloja neljässä kerroksessa. Museo on keskittynyt kolmeen tärkeään edinburghilaiskirjailijaan; Skotlannin kansallisrunoilijaan Robert Burnsiin (1759-1796), kansainvälisestikin suosittuun historiallisia romaaneja kirjoittaneeseen Sir Walter Scottiin (1771-1832) sekä Robert Louis Stevensoniin (1850-1894), jonka kynästä ovat lähtöisin vielä nykylukijoidenkin rakastamat Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde ja Aarresaari.

Museo oli jo pelkästään rakennuksena tavattoman viehättävä, yläkerroksiin noustiin kapeita, epätasaisia rappusia pitkin, ja ikkunoista avautui sellaiset maisemat talon sisäpihalle, että rappusia ylös kavutessaan saattoi helposti kuvitella olevansa jossain vuosisatojen päässä, menneessä Edinburghissa.Museo sisältää kattavan näyttelyn kaikkien kolmen kirjailijan elämästä ja elämäntyöstä, esillä on runsaasti maalauksia ja valokuvia, sekä herroille kuulunutta esineistöä. Katselin tarkasti läpi koko näyttelyn, mutta selkeästi eniten minua kiinnosti paljon matkustelleen (ja myös sairastelleen) Robert Louis Stevensonin elämä ja tuotanto. Stevenson-näyttelyssä soitettiin taustalla Treasure Island -äänikirjaa, kirja kuulosti ääneen luettuna niin kertakaikkisen hurmaavalta, että ostin lopulta museon putiikista oman Penguin-painokseni teoksesta, vaikken varsinaisesti seikkailukirjojen ystävä olekaan. Matkan jälkeen kävin muuten myös hakemassa kirjastosta Tohtori Jekyll ja Mr. Hyden, joten mahdollisesti kirjoittelen kirjoista lisää tuonnempana... :) Stevenson-näyttelyn seinustalla oli valikoituja sitaatteja miehen tuotannosta, ja erityisesti seuraava sitaatti sai sydämessäni läikähtämään, niin upeasti se kuvaa skotlantilaista mieltä ja kansallisylpeyttä:

The happiest lot on earth is to be born a Scotsman. You must pay for it in many ways, as for all other advantages on earth... But somehow life is warmer and closer; the hearth burns more redly; the lights of home shine softer on the rainy street; the very names, endeared in verse and music, cling nearer round our hearts.

(Robert Louis Stevenson: The Silverado Squatters, 1883)

Kuitenkin myös Sir Walter Scott on erittäin kiehtova persoona. Miehen kuuluisimpia teoksia ovat muun muassa romaanit Waverley ja Ivanhoe (jotka mies on julkaissut nimettömänä), erityisesti jälkimmäinen teos historiallisena 1100-luvun Englantiin sijoittuvana romanttisena klassikkona kiinnostaisi minua. Miehen vaikutus näkyy yllättävän paljon nykypäivän Edinburghin katukuvassa, kaupungin päärautatieasema Waverley Station on nimetty Scottin romaanin mukaan, ja miehelle on pystytetty komea monumentti, jonka moni kaupungin keskustaan bussilla saapuva näkee ensimmäisten nähtävyyksien joukossa. Miehen kuva komistaa myös kaikkien Bank of Scotlandin setelien etupuolta.


Museon näyttelyesineistön kuvaaminen oli kiellettyä, mutta näyttelyssä oli paikalla eräs esine, jonka kuvaamiseen pyysin luvan - se oli yksi niistä syistä, miksi eniten halusin The Writers' Museumiin. Edinburghissa on reilun vuoden aikana löytynyt kymmenen upeaa ja taidokasta paperiveistosta, joiden tekijä haluaa pysyttäytyä anonyyminä. Veistokset on jätetty löydettäviksi kymmeneen eri paikkaan jotka tavalla tai toisella liittyvät kirjallisuuteen, ne on tehty kirjoista ja niiden sivuista, ja niiden tekijä on edelleen kaikille täysi mysteeri! Halusin bongata edes osan kyseisistä taideteoksista, ja ehdinkin reissuni aikana nähdä niistä kaksi - toinen sijaitsi juuri The Writers' Museumissa.


Veistoksen, eli edinburghilaisen kaupunkimaiseman taustana on Ian Rankinin teos Hide and Seek, kirjan kanteen on askarreltu seuraava sitaatti: The stories are in the stones. Ian Rankin. Teos on täynnä upeita ja äärettömän tarkkoja yksityiskohtia, ja sen tutkimiseen olisi voinut käyttää loputtomasti aikaa! 


Toinen saman anonyymin tekemä upea paperiveistos löytyi The National Museum of Scotlandista. Veistoksessa on Tyrannosaurus Rex, joka juoksee ulos Sir Arthur Conan Doylen teoksesta The Lost World. Käsittämättömän hieno veistos, taidokasta ja niin pikkutarkkaa työtä!The National Museum of Scotlandissa oli muutakin kirjojen ystävää kiehtovaa, muun muassa Irvine Welsh oli saanut Skotlanti-osastolla oman vitriininsä. Kuten aiemmin mainitsinkin, luen parhaillaan Welshin Trainspottingia alkukielellä. Lukeminen on äärettömän hidasta ja haastavaa, koko romaani kun on nimittäin kirjoitettu puhekielellä - skottilaisittain! Skottimurre on helposti ymmärrettävää, jos puheen kuulee, mutta murteen lukeminen lisää vaikeusastetta potenssiin kymmenen. :) Mutta en aio antaa periksi, luen Trainspottingin skotiksi vaikka mikä olisi! 


Kävin muuten reissullani kiertelemässä myös Leithin alueella, seudulla jossa Welsh on syntynyt, ja jonne Trainspottingin tapahtumat sijoittuvat. Leithin kuvia luvassa myöhemmin Trainspotting-postauksen yhteydessä (edellyttäen että saan kirjan oikeasti joskus luettua loppuun... :)


Museokierroksellani kävin vielä ihastuttavassa Museum of Childhoodissa, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa The Royal Milen varrella. Museossa on valtava kokoelma leluja, lastenvaatteita ja lastenhoitotarvikkeita useilta eri vuosikymmeniltä, ja esillä on myös jonkin verran vanhoja lastenkirjoja. Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka, niin lapsille kuin aikuisillekin!
Tässäpä tämä ensimmäinen osio meikäläisen kirjallisuusteemamatkalta Edinburghiin. Jatkan aiheen parissa vielä myöhemmin tällä viikolla, joten jos reissukuvat kiinnostavat, pysykäähän kanavalla... :)

Kommentit

 1. Olipa mukava päästä kanssasi virtuaalisesti Edinburghin kiehtovaan miljööseen ja museoihin. Voi kun vielä pääsisi joskus myös ihan todellisessa elämässä kokemaan paikan.

  Mielettömiä ja ihanan salaperäisiä nuo paperiveistokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana! :) Edinburgh on ihana, toivottavasti tosiaan joskus pääsisit ihan paikan päälle!

   Kuulin että joskus tulevaisuudessa on suunnitteilla koota kaikki kymmenen veistosta samaan paikkaan ja pitää näyttely. Se on kyllä pakko nähdä! Tosi kiehtova mysteeri tuo, tekijä on hurjan taitava mutta niin kovin salaperäinen! :)

   Poista
 2. Voi valtavaa kun oli ihana postaus! Kiitos tosi kiehtovasta kirjallisesta nojatuolimatkasta :) Itsekin sain juuri loppuun Edinburghiin sijoittuvan kirjan, Mathias Malzieun Sydämen mekaniikan. Noita kuviasi katsellessani pääsin vielä syvemmälle kirjan tunnelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elma Ilona itsellesi ihanasta kommentista! <3 Oih, luit Sydämen mekaniikan? Mitäköhän pidit siitä, jäänkin innolla odottamaan postaustasi kirjasta... :)

   Poista
 3. Scott, Stevenson, ja Conan Doyle samassa museossa, kuulostaa aivan upealta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museo oli upea, Conan Doyle tosin puuttui sieltä. Itse asiassa vähän ihmettelinkin sitä, mutta toisaalta Lontoon Baker Streetillä on upea Sherlock Holmes-museo, ja Portsmouthista löytyy kattava Conan Doyle-kokoelma.

   The Writers' Museum oli kyllä upea paikka, siellä sai kulumaan rutkasti aikaa! :)

   Poista
 4. Kiitos ihanasta matkaraportistasi - sitä oli aivan upea lukea. Kirjoitin itse viime kesänä Edinburghista, johon ihastuin valtavasti. Käyhän kurkistelemassa, jos vain kiinnostaa. Oli mukava palata kohteisiin nyt sinun avullasi uudestaan.

  Viime kesänä ei Writers' Museumissa ja National Museumissa näkynytkään noita upeita paperitaideteoksia! Onpahan jännittävä mysteeritaiteilija - minulla ainakin lähtee tästä mielikuvitus laukkaamaan.

  Palaan Skotlantiin takuulla - sen verran hiipi sydämeeni ihmisten ystävällisyys, kaupunkien kauneus ja kirjallisuuden läsnäolo. Paljon jäi viime kesänä näkemättä. Odotan jo innolla toista osaasi raportista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, Valkoinen Kirahvi! <3 Ja enpä ole tiennytkään että olet kirjoittanut Edinburghista, tulenkin innolla lukemaan postauksesi! :)

   Mystiset paperiveistokset ovat kyllä hurjan mielenkiintoisia, on hauskaa yrittää arvailla onko tekijä vanha vai nuori, mies vai nainen, vai onko heitä useampi... :)

   Ja sama juttu, Skotlanti meni ihon alle ja jäi sinne. <3 Kävin Edinburghissa kahdesti nyt reilun kuukauden sisällä ja seuraavakin reissu on jo suunnitteilla. :) Tosin arvasin että niinhän siinä tulee käymään, rakastan Britanniaa ja Skotlantiin tutustumisen myötä rakkaus on vain syventynyt.

   Poista
 5. Hei kaima ja ilman muuta pysyn kanavalla! Ihanaa lukea matkakertomuksiasi ja saa myös uutta tietoa! Stevenson jännittävän Aarresaaren olen lukenut ja Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydesta olen nähnyt monia leffaversiota! Kiinnitin huomioni tuossa viimeisessä kuvassa oleviin tyttökirjoihin, joita tuijottelin lumoutuneena. Angela Brazilia pitäisi ehdottomasti lukea ja muutkin kiehtovat. Voi, kun voisi hypistellä niitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa kaimaseni! <3 Aarresaari kuulosti tosiaan ainakin äänikirjana lumoavalta (ja yllättävän modernilta!), odotan sen lukemista kovasti! Ja minäkin muistan nähneeni joskus kauan sitten jonkin elokuvaversion Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydestä, olisikin kivaa katsoa elokuva nyt uudestaan! :)

   Nuo tyttökirjat olivat minulle ihan vieraita, vain Rosa Mulholland oli nimenä tuttu. Kirjojen kannet ja selkämykset näyttivät kyllä hurjan ihanilta! <3

   Poista
 6. Ihania kuvia! Minulla on itseasiassa nyt kun vuorokausi on muutama tunti sitten vaihtunut, tasan kolme viikkoa siihen että lähden itse Edinburghiin. En ole käynyt siellä ennen, mutta ottamasi kuvat ovat niin viehättäviä, etten malta odottaa sinne pääsyä! Aivan pakko päästä The Writers' Museumiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, oi, mahtava reissu sinulla edessäsi! <3 The Writers' Museumiin kannattaa ihan ehdottomasti mennä, itse ainakin ihastuin kovasti! :)

   Poista
 7. Kiitos etäkierroksesta! Nuo kirjateokset ovat henkeäsalpaavia... ja vähän pelottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, my pleasure! :) Ja samaa mieltä olen, nuo teokset herättävät kyllä kaikenlaisia ajatuksia. Jännä juttu kyllä kaiken kaikkiaan!

   Poista
 8. Kiiitooos! Tee vaan niin monta Edinburgh -postausta kuin ikina jaksat :). Nuo kirjaveistokset olivat aivan upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa että tykkäsit! :) Ja veistosten osalta odotan kovasti että niistä kootaan näyttely, sitä on kyllä ihan pakko käydä katsomassa. :)

   Poista
 9. Huikeita kuvia, kiitos! Tulipa matkakuume... ;)

  VastaaPoista
 10. Kiitos hienosta raportista. En ole toistaiseksi käynyt Edinburghissa (päädyn aina vaan Lontooseen kun menen saarivaltioon), pitäisi kyllä!

  Odotan jo innolla Trainspotting-juttuasi, joten tsemppiä lukemiseen! Kirja on nuoruuden suosikkejani, ja yritin itsekin lukea sitä alkukielellä joskus nuorena, mutta keskenhän se jäi. Ainoa tapa, jolla sain selvää kielestä, oli lukea sitä ääneen, enkä jaksanut kovin pitkään :D Jos/kun joskus menen Edinburghiin, visiitti Leithissä on melko ehdoton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, Miia! :) Minäkin olen jo vuosikaudet päätynyt aina vain Lontooseen, mutta nyt menin ja rakastuin Edinburghiin. Ihana kaupunki! <3

   Trainspotting etenee äärimmäisen hitaasti, mutta etenee kuitenkin. Ja nimenomaan ääneen lukien! Sitä kirjaa ei siis oikein voi lukea bussissa tai kahvilassa, tai voi olla että moni kanssakulkija pitäisi aika pöhkönä. :D

   Poista
 11. Matkaraporttisi ovat ihania, seuraavaa osaa odotellessa :) Nuo paperiveistokset ovat kyllä hienoja, kerrassaan mielenkiintoinen mysteeri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pihi nainen, jatkoa seurannee nyt perjantaina... :) Totta, tosi kiehtovia nuo paperiveistokset!

   Poista
 12. Voi kunpa pääsisin matkalle, sie saat aikaan oikean massahysterian Edinburghiin tai minne tahansa kirjamatkalle. Odotan raportille jatkoa, varsinkin kun keskityt kirjoihin. hii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa lietsoa kanssabloggaajiin matkakuumetta. :D Edinburgh-raportti jatkunee nyt perjantaina, ja seuraavaa matkaraporttia pukkaa reilun viikon päästä, kun käyn tässä tekemässä erään pienen kirjamatkan tapaisen... :)

   Poista
 13. Voi, tulen lukemaan tämän selvästi hienon postauksen myöhemmin, koska kello on jo liikaa. Nyt tulin vain kertomaan, että haastoin sinut, minä kelvoton! http://kirjavakammari.blogspot.fi/2012/06/toukokuun-luetut-ja-riskihaasteet.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tule ihmeessä, minäkin tulen huomenna Kirjavaan kammariin kyläilemään oikein pidemmäksi aikaa, joten laitahan kahvit tippumaan. ;)

   Sinä senkin mokoma ihana, haastoit minut ja minähän olen tietenkin ihan innoissani, kävinkin heti kommentoimassa blogissasi! :D

   Poista
  2. No nyt tulin ja huokailen, että ihana juttu. <3 Olen ihastellut noita paperiveistoksia aiemmin Facebookin kautta ja olen nyt ihan kateellinen, kun pääsit näkemään kaksi niistä livenä!

   Kiitos innostuneesta haastevastauksesta - ja tervetuloa, kahvi on kuumaa koko päivän. :) <3

   Poista
  3. Ooh, kiitos ihana! <3 Odotin viime reissulta erityisesti noiden veistosten bongaamista, ja olinkin tosi iloinen että näin edes pari niistä. Mikäli yhteisnäyttely toteutuu, sitä on pakko mennä katsomaan! :)

   Ja eilinen kului lopulta sohvassa vaakatasossa migreeniä potiessa. Tänä iltana uusi yritys! :)

   Poista
 14. Kannatti odottaa postausta, mahtavaa jos tällaista on vielä lisää luvassa :) Uskomattomia nuo paperiveistokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kiitos Villis! :) Ja nuo paperiveistokset ovat tosiaan huikeita!

   Poista
 15. Ihan mahtavaa! Kuten tiedät, me todellakin suunnittelemme Edinburghin matkaa joko tälle tai ensi vuodelle (loma-aikojen yhteensovittaminen miehen kanssa on hieman ongelmallista...) ja nyt sain vinkkejä sellaisista kohteista, joissa on pakko käydä.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 itsellesi! :) Edinburgh on kyllä hurmaava kaupunki, voisin koska tahansa lähteä takaisin sinne! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit