Runohaasteen kooste

Vuosi sitten tammikuussa laitoin blogissani liikkeelle runolukuhaasteen. Haaste herätti mukavasti kiinnostusta, ja nyt on aika tehdä pientä koostetta siitä, mitä vuoden aikana tulikaan luettua. Minun piti oikeastaan kirjoittaa tämä kooste jo viime viikolla, mutta työkiireiden vuoksi homma vähän venähti, pahoittelut. Toivottavasti hyvää kannatti kuitenkin odottaa. :)


Luen itse paljon runoja, mutta bloggaan niistä harmillisen harvoin. Haastevuoden aikana sain blogattua viidestä runokokoelmasta, joka on jo ihan hyvin. Luin vuoden aikana lähinnä kotimaista runoutta, ja blogiin asti päätyivät seuraavat hienoakin hienommat teokset:

Katriina Ranne: Ohikulkijan tuoksu
Pirkko Soininen: Murretut päivät
Juho Nieminen: Muovin kukkia
Pablo Neruda: Kapteenin laulut
Aila Meriluoto: Talvikaupunki

Luin paljon myös sellaista, joka ei ole blogiin asti ainakaan vielä päätynyt, mutta kenties (ja toivottavasti!) jossain vaiheessa. Loppuvuodesta luin erityisesti vanhaa suosikkiani Tommy Tabermannia, sekä loppuvuoden syntymäpäiväsankaria, Kirsi Kunnasta. Uusimmasta runolöydöstäni kiitän ihanaa Kaisa Reettaa: täällä luetaan nyt japanilaisen Ema Saikoon Tunteeni eivät ole tuhkaa -kokoelmaa Kai Niemisen huikeana suomennoksena.

***

Te muutkin luitte runoja, mahtavaa! ♥ Liitän oheen linkit haasteeseen osallistuneiden koostepostauksiin, joiden kautta pääsee lukemaan hienoja tekstejä monista mielenkiintoisista runokirjoista:

Kirjasähkökäyrässä luettiin huikeat kymmenen runoteosta. Mai luki paljon minulle ennestään vierasta, joten päädyn varmasti tutkimaan hänen runopostauksiaan vielä lukuisia kertoja runolukuvinkkejä etsiessäni. Mai luki Lotta Gahrtonia, Markus Jääskeläistä, Heli Laaksosta , Juho Niemistä, Suvi Vallia, Jukka Itkosta ja Tove Janssonia, sekä Ulla Lipposen toimittaman runokokoelman.

Oksan hyllyltä -blogissa luettiin Kaija Pispaa, Aleksandr Solzhenitsyniä ja Naomi Lewisia. Nämäkin kaikki ovat minulle melko vieraita, mutta erityisesti Solzhenitsyn kiinnostaisi.

Myös Luettua elämää -blogin Elina luki haasteeseen komeat kymmenen teosta. Elina luki monta vanhaa runoklassikkoa ja nobelistia -- hänen listaltaan löytyy William Butler Yeatsia, Seamus Heaneyta, Pablo Nerudaa ja James Joycea, sekä tuoreempana kotimaisena Kirsti Kurosta. Lastenrunoina perheessä luettiin Tuula Korolaista, Kirsi Kunnasta ja Tove Janssonia, sekä Elinan vanhaa lapsuussuosikkia, John Vernonia.

Kirjakaapin kummitus eli Jonna luki viisi runoteosta: oman suosikkini Pirkko Soinisen lisäksi blogista löytyy Pekka Jänttiä, Heli Laaksosta ja Suvi Vallia, sekä klassikkona brittiläistä Lewis Carrollia.

Luetut, lukemattomat -blogin Liisalla on hyvin samankaltainen runomaku kuin minulla, sillä hän luki monia omia suosikkejani: Hannu MäkelääAsta HonkamaataRisto Rasaa ja Helena Sinervoa.

Myös Villasukka kirjahyllyssä -blogissa luettiin varsin kiinnostavia runoteoksia. Villis luki Maaria PäivistäA. W. Yrjänää ja Jarkko Jokista.



Kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille! Tämä oli ilo! ♥
Toivottavasti haasteen myötä löytyi innostusta tutustua uusiin, mielenkiintoisiin runoilijoihin!

Lupasin suorittaa haasteen päätyttyä arvonnan, ja palkita jonkun haasteeseen osallistuneen pienellä yllätyksellä. Arpaonni suosi tällä kertaa Kirjakaapin kummitus - blogia, joten Jonna, laitathan minulle osoitetietosi sähköpostilla! :)

Kommentit

  1. Minä niin mietin tähän haasteeseen osallistumista viime vuonna, mutta silloin eivät runot jostain syystä kuiskutelleet - eivät riittävän kovasti. Nyt on alkanut runotuuli puhaltaa - pikkuisin virein vasta, mutta kuitenkin! Yritän löytää uuden runoilijan joka kuukaudelle... Ensi kuussa luen Yeatsia.

    VastaaPoista
  2. Huono omatunto tässä moi,

    Mikä kuva ja tekstin sen päällä!

    Taas on jännää sattumaa, kun juuri viimeisen viikon aikana olen miettinyt, miten hävettävää on, että luen hyvin harvoin runoja. Kammarin Katjalle tuossa joku päivä sitten kommentoinkin, että ehkä tässä on se, että suhtaudun runoihin liian järkiperäisesti ja etsin niistä vastausta kysymykseen: mitä tämä tarkoittaa.

    Yritän nyt siirtää tämän järkipuolen syrjään tai ainakin olla välittämättä sen äänestä ja lukea runoja enemmän tunne edellä. En tiedä, saako luetusta tällä "metodilla" bloggauksia aikaan, mutta se on sen ajan murhe.

    Olen jo siirtänyt Paul Eluardin yöpöydälle, joten matka runouteen on melkein alkanut. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos runohaasteesta. Luen ja kirjoitan välillä itsekin runoja, mutta niistä ei tule postattua ja kun luen työssäni, niin niistä en postaa ollenkaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos haasteesta! Minäkin bongasin Ema Saikoon Kaisa Reetan blogista, mutta en ole ennättänyt vielä luettavaa itselleni hankkimaan.
    Arvontavoittohan on oikein mukava yllätys, kiitos! Otan yhteyttä sähköpostitse pian! :)

    VastaaPoista
  5. Ihana runohaaste on sinulla ollut! Ja oi, sinä olet jo ehtinyt Saikoon äärelle... Minäkin ehdin, jonakin hetkenä... Ehkä odotan vielä vähän...

    Suloisia runotuulia myös tuleviin päiviin <3

    VastaaPoista
  6. Kiitos runollisesta haasteesta! Oli ilo osallistua! Kotimaista aikuisten runoutta pitäisi lukea paljon enemmän.

    Väittäisi, että jos runoa lukiessa pitää kysellä koko ajan, mitä mikäkin tarkoittaa, niin vika on runossa. Esimerkiksi Yeats on paikoin tosi vaikeaa minulle, mutta sitten taas löytyy häneltäkin jotain aivan selviä, tunnistettavia kuvia. Se riittää.

    VastaaPoista
  7. Kiitos runohaasteesta :) Harmittelen kovasti kun neljän runoteoksen tavoitteeni jäi vajaaksi. Ainakin pari runokirjaa odottelee tuolla hyllyssä lukemistaan, en siis aio unohtaa runojen lukemista jatkossakaan :)

    VastaaPoista
  8. Oijoi, olisitpa vinkannut minulle: Minä olen koko ajan pihalla kaikista haasteista. Luin viime vuonna viisi runokirjaa ja Pirkko Soinisen Murretut päivät on niistä yksi. Soinisen runot menevät minulla suoraan vereen...

    <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit