Vihtorin kirjaston kirjamessut 2016

Reilu viikko sitten viikonloppuna oli jälleen aika katsastaa Suomen pienin kirjallisuusmessutapahtuma, tamperelaiset Vihtorin kirjaston kirjamessut. Tapahtuma järjestettiin nyt jo kuudetta kertaa, itselleni kokemus on neljäs laatuaan. Täältä löytyy kuvatunnelmia vuodelta 2013 ja täältä vuodelta 2014 (viimevuotisten messujen kuvat sisältävä muistikortti on sen sijaan ilmeisesti liuennut johonkin mustaan aukkoon, en löydä sitä mistään, pöh!). Totuttuun tapaani en tehnyt messuilla muistiinpanoja kuulemistani haastatteluista, mutta ehkäpä kuvien kautta pääsee vähän haistelemaan mukavien messujen tunnelmia.

Tavallisesti Vihtorin kirjaston messut järjestetään legendaarisen tamperelaishotelli Tammerin tiloissa, mutta tänä vuonna Tammerissa tehdään remonttia ja Vihtori joutui evakkoon Hotelli Ilveksen yökerhoon. Ilveksessä vietetään tänä vuonna 30-vuotisjuhlaa, ja jo yökerhon sisääntulo oli juhlavasti marinoitu monenlaisella pinkillä ja kiiltävällä - melkoinen ero klassisen tyylikkääseen Tammeriin. :) Messujen puitteet olivat monella tapaa muutenkin tavallisesta poikkeavat, ja esimerkiksi valokuvaamisen kannalta (ainakin näin amatöörin näkökulmasta) yökerhon hämäryys asetti melkoisia haasteita. Pahoittelen siis kuvien laatua jo etukäteen. Mutta nyt messukuviin!


Messut alkoivat virallisesti jo perjantaina, mutta itse en ehtinyt mukaan messuilemaan vielä silloin. Ensimmäisenä messupäivänä on aina tapana jakaa Lause-Finlandia, Suomen pienimpien kirjamessujen teemaan sopiva Suomen pienin kirjallisuuspalkinto, jonka rahallinen arvo on 0 euroa. Järjestäjän mukaan palkinnon tarkoituksena on osoittaa arvostusta lauseelle, tuolle kirjallisuuden DNA-järjestelmän pienimmälle osalle. Palkinnon ehdokkaat ja voittajan valitsee yksimiehinen raati: kirjailija ja tuottaja Marko Kulmala.

Aiempina vuosina Lause-Finlandian ovat voittaneet Petri Tamminen ("Danny tuli Vääksyyn." teoksesta Muita hyviä ominaisuuksia, Otava, 2010), Jari Tervo ("Minut kihlattiin kehdossa." teoksesta Layla, WSOY, 2011), Pertti Jarla ("Tahdon hehtaarin suota ja kymmenen kuutiota tilaa." sarjakuvateoksesta Fingerpori 6, Arktinen Banaani), Hanna Jensen ("Isä eli hyvän kuoleman." teoksesta 940 päivää isäni muistina, Teos, 2013) ja Juha Hurme ("Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia." teoksesta Nyljetyt ajatukset, Teos,  2014). Tänä vuonna lauseineen ehdolla olivat Tuomas Nyholm, Antti Tuomainen, Osmo Soininvaara & Mikko Särelä, Kari Hotakainen, Laura Lindstedt ja Panu Rajala. Palkinnon pokkasi Kari Hotakainen lauseellaan "Varokaa heikkoja." mainiosta teoksestaan Henkireikä (Siltala, 2015). Onnea! ♥


Saavuin lauantaina, eli varsinaisena messupäivänä, paikalle parahiksi kuulemaan tuoreen Finlandia-voittajan, Laura Lindstedtin, haastattelua. Puheenaiheena oli luonnollisesti Oneiron. Lindstedt kertoi kirjan kirjoittamisprosessista ja omista mietteistään romaaninsa henkilöhahmojen suhteen, sekä luki kiehtovia otteita palkitusta romaanistaan.


Lindstedtin jälkeen lauteille nousi historioitsija Teemu Keskisarja. Minna Hyytiäinen haastatteli kirjailijaa tämän viime vuonna ilmestyneestä, Toivo Harald Koljosesta kertovasta tietoteoksestaan Kirves. Keskisarja kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia kirjastaan, Koljosen tarinasta ja ylipäänsä historiantutkimuksesta. Mies oli kerrassaan loistava puhuja ja häntä olisi kuunnellut vaikka koko päivän! Kirves on muuten kirjanakin aivan mahtavan hyvä. Luin sen alkuvuodesta ja kirjoittelen kirjasta blogiin kunhan nyt tässä kerkeän. :)Messupäivä sattui olemaan myös Minna Canthin päivä. Messuohjelmaan olisi aamupäivän alkajaisiksi kuulunut Canthin patsaalta Tampereen Hämeenpuistosta alkanut kulttuurikävely. En ottanut osaa kulttuurikävelyyn, mutta Canthin patsasta kävin kuvaamassa iltapäivällä lounaalla piipahtaessani.


Lounaan jälkeen oli aika palata Ilvekseen messuilemaan. Kiertelin vähän myyntipöytiä katsomassa. Lauri Viitaa oli 100-vuotisjuhlavuoteen liittyven mukavasti esillä, samoin Tulenkantaja-palkintoehdokkaiden teoksia.Tulenkantaja-palkinnon voittajan julkistaminen on aina Vihtorin kirjamessujen huipennus. Tänä vuonna palkintoraadin puheenjohtajana toimi kirjailija Tuomas Kyrö. 10 000 euron suuruisesta palkinnosta kilpailivat Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus, 2015), Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (WSOY, 2015), Elina Hirvosen Kun aika loppuu (WSOY, 2015), Anneli Kannon Pyöveli (Gummerus, 2015), Laura Lindstedtin Oneiron (Teos, 2015) ja Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (Gummerus, 2015). Viime vuonnahan palkinnon voitti Anni Kytömäki teoksellaan Kultarinta (Gummerus, 2014).Tulenkantaja-palkinto myönnetään joka vuosi sellaiselle kaunokirjalliselle teokselle, jolla palkintoraati katsoo olevan parhaat mahdollisuudet menestyä käännöksinä ulkomailla. Ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon vuonna 2013 voitti Seita Vuorela nuortenromaanillaan Karikko (WSOY, 2012). Messuilla nähtiin pieni videohaastattelu, jossa Vuorela jutteli suomalaisen kirjallisuuden kääntämisestä ja maailmalle viemisestä. Videonpätkän katsominen oli erityisen koskettavaa, sillä Vuorela menehtyi äkisti noin vuosi sitten.


Ennen voittajan julkistamista ehdokkaita haastateltiin tunnin kestävässä Tulenkantaja-paneelissa. Kuvassa ovat vasemmalta oikealle Siiri Enoranta, Elina Hirvonen ja Laura Lindstedt.


Kirjapöydän toisella puolella istumassa vasemmalta oikealle Selja Ahava, Iida Rauma ja Anneli Kanto.Vuoden 2016 Tulenkantaja-palkinnon voitti Iida Rauma upealla teoksellaan Seksistä ja matematiikasta. Paljon onnea! ♥ ♥ Romaani on aivan huikean hieno, yksi ehdottomasti parhaista tänä vuonna lukemistani, joten täältäkin lämmin ja tymäkkä lukusuositus. Lukekaa, ellette ole jo lukeneet!

Voittajan haastattelu löytyy Aamulehden verkkosivuilta.


Sellaiset minimessut tänä vuonna. Suuret kiitokset järjestäjille ja kirjailijoille! ♥ Vuoden päästä tavataan taas!

Kommentit

 1. Kiitos tunnelmista! ❤ Pääsin edes tällä tavoin messuilemaan. Voittajateoksenkin hankin jo omakseni.

  Ensi vuonna sitten taas Tammeriin! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos kommentistasi! ♥ Ensi vuonna taas yhdessä Vihtorille, eikös? :)

   Poista
 2. Oli varmasti lukuihmisen ihannetapahtuma. Olisi kiva käydä joskus kirjamessuilla. Täältä löytyi monta hyvää luettavaa kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, tuo on kyllä mainio kirjatapahtuma, niin suloisen kodikas ja silti samanaikaisesti pullollaan ihanaa kirja-asiaa ja kiinnostavia kirjailijoita. ♥

   Poista
 3. Oli mukava lukea tunnelmia messuilta :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset ihanasta messuhetkestä, Sara! <3

  VastaaPoista
 5. Olipas mukavaa päästä Vihtorin kirjamessujen tunnelmaan mukaan näin kuvien kautta. Kiitos! <3 Toivottavasti pääsen ensi vuonna liittymään seuraan. Tuo Rauman teos on lukulistallani; toivottavasti kesään mennessä tuo yöpöydän pino on pienentynyt sen verran, että pääsen Rauman pariin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, minäkin todella toivon, että pääset ensi vuonna taas itsekin osallistumaan Vihtorin messuille. ♥ Rauman romaani on huikea, yksi parhaista tänä vuonna lukemistani. Odotan innolla, miten sinä sen koet. ♥

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit