Diana Gabaldon: Muukalainen

Diana Gabaldon: Muukalainen (Gummerus, 2002. 824 sivua. Alkuteos Outlander, 1991. Suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi.)
Eletään vuotta 1945, toinen maailmansota on ohi. Sairaanhoitaja Claire ja miehensä, historiantutkija Frank Randall, lähtevät lomalle Frankin esi-isien synnyinseudulle Skotlannin ylämaalle, Invernessiin. Frank tutkii innoissaan vanhoja papereita ja tekee sukututkimusta, ja sillä välin Claire vaeltelee nummilla ja keräilee lääkekasveja. Claire astuu muinaisen Craigh da Nunin kivikehän halkeamaan ja päätyy sen kautta vuoteen 1743, keskelle klaanisotien riivaamaa Skotlantia. Claire tajuaa vähitellen että hän on siirtynyt ajasta toiseen ja hänestä on tullut muukalainen, sassenach. Clairea luullaan englantilaisten vakoojaksi ja jopa noidaksi hänen sairaanhoidollisten taitojensa vuoksi, ja hän joutuu pakenemaan skottiklaanin suojeluksessa kerran toisensa perään. Monen sattumuksen jälkeen hän huomaa tuntevansa voimakasta vetoa nuoreen, vahvaan ja komeaan skottimieheen, Jamie Fraseriin. Pian tilanne onkin se että Clairella on aviomiehet sekä 1900- että 1700-luvulla.

Oih, mikä ihana tarina Clairesta ja Jamiesta!  Päähenkilöiden välinen jännite on uskomattoman tiivis ja voimakas, ja Gabaldon kuvailee hienosti ja elävästi maisemia ja tapahtumapaikkoja. Ennen kaikkea kirja on aivan uskomattoman kaunis rakkaustarina, mutta sen lisäksi myös hieno kuvaus elämästä 1700-luvun Skotlannissa. Kirjan alkupuolen lukeminen oli melkoisen takkuista eikä tarina oikein tahtonut imaista mukaansa, mutta noin neljänsadan sivun jälkeen kirjaa oli mahdotonta laskea käsistään. Ajoittain kerronta oli ihan liian pikkutarkasti kuvailevaa ja tosiaan varsinkin kirjan alkupuolella jopa pitkäveteistä, mutta siitä huolimatta tämä on ehdottomasti yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista. Kirjassa tuntui olevan jotain lähes taianomaista, niin voimakkaasti sen maailmaan lopulta uppoutui. Puolivälin jälkeen tarinan henkilöt, maisemat ja tapahtumat pyörivät mielessä ihan koko ajan, töissäkin oli tosi vaikea keskittyä kun olin mielessäni vain 1700-luvun Skotlannissa... :) Ja tämä jos mikä on mielestäni loistavan kirjan merkki!

Luin tämän kirjan itse asiassa joulukuussa, eli viime vuoden puolella. Tarkoitukseni oli siis aloittaa päivitykset tänä vuonna lukemistani kirjoista, mutta koska ensimmäinen tänä vuonna lukemani kirja oli tämän Gabaldonin Matkantekijä -sarjan kolmas teos, tuntui loogiselta kirjoittaa päivitykset myös sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta. :)

Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Iso-Britannia.

Kommentit

  1. Juuri näin :) Ihana kirja! Oletko lukenut sarjakuvakirjan Exile, joka kertoo tarinan Jamien näkökulmasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä sen sarjakuvakirjan nimi on? Mistä sen voisi löytää?

      Poista
  2. En, enkä ole kuullutkaan koko kirjasta! Apua, miten tuo on voinut mennä minulta noin totaalisesti ohi? :D Jaaha, nythän on alettava metsästää sitä kirjastosta... Iso kiitos vinkistä!! :)

    VastaaPoista
  3. Alun epäluuloisen suhtautumisen jälkeen... nämä kirjat todellakin koukuttavat ja vievät mukanaan ihanaan Skotlantiin.

    VastaaPoista
  4. Totta! Sarjan lukeminen on minulla puolivälissä, olen jotenkin halunnut säästellä jäljellä olevia kirjoja kun en halua että sarja loppuu vielä... :)

    VastaaPoista
  5. Heips. En oikein tiedä minne pitäisi kommentoida, joten kommentoin tänne.
    Blogisi on nimittäin ensimmäinen kirjablogi ikinä mitä päädyin aivan sattumalta lukemaan. Googletin juuri Muukalaista, kun tulla tupsahdin sivuillesi ja ihastuin blogiisi ikiajoiksi! Sivuillasi on niin harmoninen tunnelma ja kiinnostuin monista kirjoista, joita olit arvostellut ja kehunut. Nolona joudun myös tunnustamaan, että sivusi inspiroivat minua myös perustamaan oman blogin ja varastin sinulta hieman ideoita (otsikointi, kuvien asettelu ja kuvatekstit). Toivottavasti et pahastu. Blogisi on vain yksinkertaisesti niin selkeä ja viehättävä etten millään keksinyt parempaa tapaa ja aina joku idea oli kuitenkin jo jonkun käytössä. Jään mielenkiinnolla seurailemaan tulevia arvostelujasikin!

    Terveisin amatööriblokkaaja Nino :)

    VastaaPoista
  6. Voi mikä ihana kommentti täällä olikaan odottamassa! Kiitos Nino kauniista sanoistasi, sait hymyn kasvoilleni loppuillaksi! <3 :) Ja lämpimästi tervetuloa sekä tähän minun blogiini, että kirjabloggariksi, tämä on harvinaisen ihana ja koukuttava (!) harrastus. :)

    Kävinkin heti blogissasi kurkkaamassa, siellä oli tosi kaunista ja lukemiesi kirjojen joukossa mm. ihanaa Gabaldonia. Ryhdyin tietty heti lukijaksesi! :) Ja älä huoli, ihan samalla tavalla minäkin olen poiminut ideoita blogin ulkoasun suhteen toisista kirjablogeista, ja niin tekevät miltei kaikki muutkin. :)

    Yritin kommentoidakin blogissasi, mutta se ei onnistunut. Bloggerissa on ollut koko kesän ajan ongelmia kommentoinnin suhteen, kannattaa vaihtaa oman blogin kommenttiasetuksista tällainen ponnahdusikkuna käyttöön, silloin todennäköisesti kommenttiasiat toimivat paremmin, näin ainakin minun ja monen muun blogissa on ollut. :)

    Tervetuloa kirjojen ja kirjablogien lumoavaan maailmaan, ja lukuisia ihania lukukokemuksia sinulle Nino! :)

    VastaaPoista
  7. Hei taas. Kiitos itsellesi neuvoista. Muutin asetuksia ja toivottavasti kommentointi onnistuu jatkossa. Tämä vaikuttaa kieltämättä koukuttavalta touhulta ja samaan aikaan sitä on vielä niin pihalla kaikesta. Mutta hiljaa hyvä tulee. Kuulemiin! :)

    N.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit