Sadannen postauksen kunniaksi karkkiarvonta.

Tämä pieni blogini on ollut olemassa nyt viitisen kuukautta, ja tänään on vuorossa sen sadas postaus! Kuluneen kevään ja kesän aikana tämä harrastus on koukuttanut niin vahvasti etten osaisi enää kuvitellakaan elämää ilman omaa kirjablogia, tai muita kirjablogeja. :) Koko elämäni ajan lukeminen on ollut minulle yhtä luontevaa ja toisaalta pakollista kuin hengittäminen, ja nyt kirjoista kirjoittaminen ja keskusteleminen alkaa tuntua samanlaiselta välttämättömyydeltä. Kirjat ja lukeminen pyörivät mielessä, jos mahdollista, vielä enemmän kuin ennen, ja tämä on ihanaa!

Jo tämän vajaan puolen vuoden aikana olen saanut eri blogien ja bloggaajien kautta valtavasti loistavia lukuvinkkejä, ja niiden innoittamana tarttunut moneen upeaan kirjaan jotka muuten olisivat saattaneet jopa jäädä ikuisesti kirjaston hyllyyn enkä olisi koskaan saanut kokea juuri niitä hienoja lukuelämyksiä. Bloggaamisen myötä olen myös saanut "tutustua" joukkoon mahtavia, samanhenkisiä ihmisiä, kirjabloggaajia ja blogien lukijoita, ja saanut myös todeta miten fiksua ja mukavaa porukkaa lukevat ihmiset ja kirjaharrastajat todella ovatkaan. Blogin kautta kokemani vuorovaikutus, saamani positiivinen palaute ja kirja-arvioiden herättämät keskustelut ovat olleet myös korvaamattomia. Siispä iso kiitos teille, ihanat lukijani! <3

Sadannen kirjoitukseni kunniaksi haluan järjestää pikkuisen yllätysarvonnan. Kaksi onnekasta saa suunsa makeaksi, mutta ennen huvia pitää tehdä hieman työtä. ;)

Tämä tipunen paistattelee päivää Barcelonan satamassa. :)

Tänään minua kiinnostavat hyvät elämäkerrat, ja haluaisinkin pientä keskustelua ja teidän mielipiteitänne niiden tiimoilta. Luetteko paljon elämäkertoja? Millaisia, millaisista ihmisistä kertovia? Jotta elämäkerta olisi hyvä ja kiinnostava, pitääkö lukijan välttämättä olla muutenkin kiinnostunut henkilöstä tai ryhmästä josta teos kertoo, vai riittääkö hyvin kirjoitettu teksti herättämään mielenkiinnon? Ovatko poliittiset elämäkerrat aina tylsiä, vai onko joku onnistunut löytämään mielenkiintoisen poliittisen elämäkerran?

Pyrin itse lukemaan 1-2 elämäkertaa tai elämäkerrallista romaania vuodessa, yleensä luen kirjailijoiden, muusikoiden tai muuten viihteen parissa työskentelevien henkilöiden tai ryhmien elämäkertoja. Näin vanhemmiten myös historiallisten henkilöiden elämät ovat alkaneet kiinnostaa enemmän, ja haluaisinkin jossain kohtaa lukea tarinoita menneiden vuosisatojen kuuluisien runoilijoiden, taidemaalareiden, kuninkaallisten tai muiden valtionpäämiesten elämistä.

Kun mietiskelin lukemiani elämäkertoja, parhaimpina lukukokemuksina mieleeni nousivat seuraavat kirjat (näitä kirjoja voisin siis suositella muillekin!):

- Aira Samulinin koskettavat, omaelämäkerralliset teokset Soturi ja sunnuntailapsi (jossa Samulin kertoo lapsuudestaan, sota-ajasta ja isänsä menettämisestä) sekä Auringonpimennys (jossa Samulin puolestaan kertoo perheväkivallasta ja tyttärensä skitsofreniasta),
- Helena Sinervon runoilija Eeva-Liisa Mannerista kirjoittama väkevä, upea elämäkertaromaani Runoilijan talossa,
- Peter Franzénin vaikuttava, hieno esikoisromaani ja lapsuuskuvaus Tumman veden päällä (ei varsinainen omaelämäkerta, tämä kaunokirjallinen teos sisältää vain aineksia Franzénin omista kokemuksista),
- Yksi koskettavimmista koskaan kirjoitetuista päiväkirjaromaaneista, Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja,
- Suomen ehkä kuuluisimman mielenterveyspotilaan, Anna Lappalaisen elämäkerta Kellokosken prinsessa, jonka ovat kirjoittaneet Ilkka Raitasuo ja Terhi Siltala,
- Ozzy Osbournen hersyvän hauska Minä, Ozzy, sekä
- Mötley Crüen kertakaikkisen paheellinen mutta kieltämättä pirun viihdyttävä The Dirt - Törkytehdas.

Mielenkiintoisena ja vähän erilaisena lukukokemuksena mainittakoon myös pornotähti Jenna Jamesonin elämäkerta, Erotiikan ammattilainen - seksitähden päiväkirja.

Seuraavaksi elämäkerta-lukulistallani lienevät Ben Fong-Torresin teos The Doors ja Johnny Cashin ja Patrick Carrin Cash - Omin sanoin (kummatkin ovat musiikin saralla pitkäaikaisia rakkauteni kohteita, sekä The Doors että Johnny Cash :). Lisäksi haluaisin pian lukea myös Boel Westinin Tove Jansson. Sanat, kuvat, elämä. -teoksen, sekä Joyce Carol Oatesin Marilyn Monroe -elämäkerran, Blondin. Myös Howlin' Wolfin, Edith Piafin, John Lennonin ja Agatha Christien elämät kiinnostaisivat kovasti, näin muutamia mainitakseni.

Sitten siihen lupailemaani karkkiarvontaan: Yhden arvan saat kertomalla mikä on paras sinun lukemasi elämäkerta. Toisen arvan saat puolestaan kertomalla kenen elämäkerran haluaisit seuraavaksi lukea.  Ja toki olisi mukavaa lukea myös perusteluja muutamalla sanalla.... :)
Osallistumisaikaa on torstaihin, 29.7. klo 24 asti.
Onnea arvontaan kaikille osallistujille! :)

Loppuun vielä piristystä pilviselle sunnuntaille, minun mielestäni tämän vuoden ehdottomasti paras biisi! :)

Kommentit

 1. Muistuttelen elämänkertakirjoista vielä Nancystä :) Se on yksi parhaimmista ikinä!

  VastaaPoista
 2. Onnea sadasta postauksesta, se on huikea määrä jo tähän mennessä :--) Kiitos sinulle ihanasta blogistasi, tänne on aina ilo tulla vierailemaan!

  Luen hyvin vähän elämäkertoja, mutta haluaisin lukea enemmän. Minulle kynnys elämäkertaan tarttumiseen on korkea, jos en tunne tai ole mitenkään kiinnostunut elämäkerran henkilöstä tai henkilöistä. Pitäisi osata tarttua tuntemattomaan rohkeammin!

  Nuorempana olin eniten kiinnostunut artistien elämäkerroista. Kurt Cobainin päiväkirjat ja Marilyn Mansonin Helvettiin ja takaisin olivat aarteitani. Nykyään kuuntelen sellaisia artisteja, joista mitään elämäkertoja tuskin tehdäänkään.

  Pidin nuorena myös Deborah Spungenin Nancystä sekä Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjasta. Nykyään minua kiinnostaa eniten historialliset elämäkerrat, ei niinkään tämän päivän ihmiset. Vaikka alkuun sanoin, että on vaikea tarttua aiemmin tuntemattomista ihmisistä kertoviin elämäkertoihin, niin ehdottomasti parhaimpia lukemiani elämäkertoja ovat silti Mary S. Lovellin Mitfordin tytöt ja Sylvia Plathin Lasikellon alla (elämäkerrallinen romaani), joista en aluksi tiennyt mitään, mutta molemmat kuulostivat ja vaikuttivat niin kiehtovilta! On mahdotonta päättää kumpi näistä on parempi, sillä molemmat ovat hienoja kirjoja.

  Seuraavaksi haluaisin lukea Peter Franzénin Tumman veden päällä, sillä se on minulla yhä edelleen lukematta! Sellainen vääryys, jonka minun on täytynyt korjata jo pienen ikuisuuden ajan :D

  Osallistun herkkuarvontaasi siis kahdella arvalla :--)

  VastaaPoista
 3. Ihan ensimmäiseksi onnea sadannesta ja onnittelut viisikuukautiselle blogille <3 Meidän blogimme taitavat olla suurinpiirtein saman ikäisiä, ja olen sinun tavallasi onnellinen tästä blogimaailmaan hyppäämisestä, uusista tuttavuuksista ja kirjamaailman avautumisesta uudella tavalla.

  Minulla on tälläkin hetkellä kesken elämänkerta, tai ei varsinaisesti. Se on Pamela Des Barresin Let's Spend The Night Together - Bändäreitä ja takahuoneiden muusia, ja se kertoo useamman bändärin tarinan. Mielenkiintoinen!

  Mutta sitten se paras.. Minun on ehkä sanottava Simone Berteautin kirjoittama hurja Piaf! - Jumalani kuinka olen elänyt. Ihastuin Piafiin palavasti joitakin vuosia sitten ja kirjan lukeminen oli upea kokemus. Toinen suosikkini on ehkä Bob Dylanin Chronicles I, joka on taidettu myös suomentaa. Dylan on suosikkimuusikoitani ja hänen elämänkertansa on kuin hänen kappaleensa.

  Haluaisin lukea seuraavaksi tuon mainitsemasi Cash-kirjan, koska mieheni on kehunut sitä, ja Pamela Des Barresin innoittamana joko hänen elämäkertansa Kuumana bändiin tai tuon mainitsemasi Jenna Jamesonin, joka meiltä myös löytyy englanniksi hyllystä.

  Eli kahdella mukana :)

  VastaaPoista
 4. Nam! Onnea huikeasta postausmäärästä; oma blogini on vain noin kuukauden nuorempi mutta postauksia on vielä alle 80. Hyvä alku, onnea seuraaville sadoille postauksille!

  Olen myös omalla kohdallani huomannut kirjabloggaamisen koukuttavuuden; toisaalta ihanaa, mutta vähän pelottavaakin ajankäytön ja muunkin kannalta.

  Paras lukemani elämäkerta, todella vaikea valita joten sanon kaksi: Merete Mazzarellan Fredrika Charlotta os. Tengström - kansallisrunoilijan vaimo sekä Maarit Leskelä-Kärjen Kirjoittaen maailmassa - Krohnin sisarten kirjallinen elämä. Molemmissa yhdistyy kiinnostava aihe/kohdehenkilöt ja kirjoittajan omaperäinen, kaunokirjallinen tyyli.

  Seuraavaksi, hmm... voisin lukea vaikka mainitsemasi Runoilijan talossa, olen jo kauan halunnut lukea sen mutta se on jäänyt. Tai Raakel Liehun Helenen.

  VastaaPoista
 5. Paras elämänkerta, hmm, olen lukenut jonkin verran elämänkertoja, mutta parhaan valkkaaminen on ehkä hankalaa. Olen aina tykännyt kaikista elämänkerroista, jotka jotenkin liittyy vieraassa kulttuurissa elämiseen. Sabine Kueglerin Viidakkolapsi ja Paluu viidakkoon esimerkkeinä. Ja voisinkin sanoa, että Kueglerin elämänkerrat ovat ainakin olleet hyvin mielenkiintoisia, vaikkakin saaneet myös paljon kritiikkiä.

  Tällä hetkellä luen Mary S. Lovellin Mitrfordin tyttöjä ja sen jälkeen olen harkinnut juurikin tuota Tove Janssonin Sanat, kuvat, elämä - kirjaa. Itseasiassa olen sitä jo palan matkaa lukenut ja tykkäsin! (Luin kerran kyläillessäni poikaystävän mummilla, en vaan lainannut, kun ei olisi sillä hetkellä ollut aikaa lukea.)

  Joskus haluaisin lukea Hitleristä. Ihan vain siksi, että en voi käsittää miten yhdellä ihmisellä on voinut olla niin järjetön valta.

  Sanoisin tällä hetkellä Kueglerin kahta ensimmäistä kirjaa "parhaimmiksi" tai mielenkiintoisimmiksi lukemikseni elämänkerroiksi ja seuraavaksi haluaisin lukea Tovesta!

  VastaaPoista
 6. Onnea satasen kunniaksi!

  Paras lukemani elämäkerta on ollut Andre Agassin kirja. En juurikaan tiedä tenniksestä mitään, mutta Andren kirjan tyyli piti otteessaan ihan loppuun saakka ja teki "pallopelistä" lukemisen tosi kiehtovaksi.

  Kellokosken prinsessa voisi olla kiinnostava luettava, haluaisin myös lukea Oscar Wilden vaimon elämäkerran, minulla on juuri nyt meneillään jonkinlainen Wilde-villitys :D

  VastaaPoista
 7. Vaikea kysymys!

  En lue kovinkaan paljon elämänkertoja, joskin muistan hämärästi sellaisiakin lukeneeni! Eikös se Nancyn äitin kirjoittama Nancy (se sex pistols juttu) ole elämänkerta! Se oli muistaakseni aika hyvä, vaikka sen lukemisesta on TOSI pitkä aika!

  Siskoni on suositellut minulle Charlie Caplinin elämästä kertovaa kirjaa, eli se on varmaankin seuraavana vuorossa elämänkerta-saralta. Tämä herrahan on elänyt todella mielenkiintoisen ja räväkän elämän :)

  VastaaPoista
 8. Terveisiä lapista :) Minun PITÄISI olla nyt melkeinp netin ulottumattomissa, mutta lapset sairastuivat ja jouduimme tulemaan kaupungiin parantelemaan, että pääsemme täältä joskus ensi viikolla kotiakin... Mutta nyt on siis aikaa bloggailla lomareisullakin ;)

  En lue kovin usein elämänkertoja, mutta ne kiinnostavat silti. Ehkä sen yhden vuodessa, karkeasti arvioiden. Parhain on ollut ehkä Nancy tai Anne Francin päiväkirja. Toisaalta en tiedä, voisiko Oatesin osin fiktiivistä Blondia lukea tähän gengreen..Se oli huikea!

  Peter Franzenin Tumman veden päällä on ollut kauan lukulistalla.

  VastaaPoista
 9. Olin jo mielessäni päättänyt, mitä vastaan, kunnes luin tuon linnean vastauksen yläpuolella, ja siinä mainittiin monta unohtamaani, tosi hyvää elämäkertaa.

  Yleisesti ottaen olen keskittynyt lähes ekslusiivisesti rokkielämäkertoihin, tosin työn puitteissa olen tullut lukeneeksi myös poliitikkojen ja ties keiden kenraalien elämäkertoja :) Nykyisellään luen muutaman elämäkerran vuodessa, teininä ahmin niitä varmasti enemmän. Muistaakseni aivan ensimmäinen kokonaan englanniksi lukemani kirjakin oli jonkun The Doorsin jäsenen muistelma, mahdollisesti John Densmoren Riders on the Storm, jonka kahlasin läpi 13- tai 14-vuotiaana.

  Hyviä, unohtumattomia tai mielenkiintoisia ovat ainakin olleet Marianne Faithfullin Elämäni rock 'n roll, Bob Dylanin Chronicles I ja ihan tässä vuoden sisään lukemani Patti Smithin Just Kids ja Keith Richardsin ytimekkäästi nimetty Life. Tykkäsin myös levottoman hupaisasta Mötley Crüe -kirjasta The Dirt vaikka en yhtään välitä ko. yhtyeestä. Samoin myös edellä mainittu Edith Piaf -kirja oli muistaakseni vaikuttava.

  Pakko on mainita myös Augusten Burrougsin omaelämäkerralliset kirjat, esim. Running with Scissors, Maagista ajattelua tai Kuivilla. Kirjailijapuolelta myös Pekka Tarkan kaksiosainen Pentti Saarikoski -elämäkerta on erittäin mielenkiintoinen.

  Tämä aihe taisikin olla minulle läheinen, kun tämmöisen romaanin laadin :D

  Seuraavaksi aion ehkä tarttua kirjaston poistohyllystä noukkimaani Panu Rajalan Aila Meriluoto -elämäkertaan Lasinkirkas, hullunrohkeaa vaikka minulla onkin lievä Panu Rajala -ällötys. Lukemista odottavat myös Stephen Fryn Moab Is My Washpot ja The Fry Chronicles. Tom Waitsin elämää käsittelevä Lowside of the Road kiinnostaa myös.

  VastaaPoista
 10. Nonnu, Nancy tosiaankin! Lupaan että kirja on luettuna kun seuraavan kerran nähdään! :D

  Laura, kiitos! :)
  Kurt Cobain kiinnostaisi minuakin. Joskus minulla oli jo miehen elämäkerta lainassa kirjastosta mutta palautin sen lukemattomana. Ja Mitfordin tytöt!! Unohdin sen listastani, sain sen hiljattain varausjonosta ja minäkin aion lukea sen mahdollisimman pian. :)
  Sylvia Plathista olen nähnyt elokuvan (Sylvia) ja se oli todella mielenkiintoinen, ajattelin silloin että haluan lukea tämän elämäkerran mutta sittemmin olen unohtanut koko asian. Kiitos kun muistutit!! :)
  Onnea arvontaan! :)

  Linnea, kiitos ihana! <3
  Tuo bändärikirja kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta. Hauskaa lukea arviosi siitä, kunhan ehdit lukea kirjan loppuun ja kirjoittaa siitä. :)
  Piaf kiinnostaisi minua kovasti, mukavaa kuulla että hänen elämäkertansa on laadukas ja hyvin kirjoitettu. :D
  Onnea arvontaan! :)

  Maria, kiitos! <3
  Ja on totta että blogimaailmassa saa parhaimmillaan kulumaan hurjasti aikaa, mutta olen yrittänyt ajatella että niinhän moni muukin harrastus voi olla varsin aikaavievää (tosin jos esim. juoksisin kaiken sen ajan mitä käytän bloggaamiseen, olisin huippukunnossa maratonille koska tahansa... ;D)
  Oi, Fredrika Runebergista olisikin mukavaa lukea, varsinkin kun olen Porvoosta kotoisin ja olemme siis saman paikkakunnan "tyttöjä"! ;D
  Onnea arvontaan! :)

  Katri, Sabine Kueglerin elämäkerrat kuulostavat kiinnostavilta. Pitääkin tutustua...
  Mitfordin tytöt löytyvät minunkin lähitulevaisuuteni lukulistalta, vaikka omaa listaa tähän postaukseen laatiessani onnistuin unohtamaan sen kokonaan. :)
  Ja Hitleristä olen samaa mieltä, hänestä minäkin haluaisin lukea, vaikka lukukokemus varmasti olisikin kovin vastenmielinen ja negatiivissävytteinen.
  Onnea arvontaan! :)

  Norkku, kiitos!! :)
  Olen ollut nuorena kovasti kiinnostunut tenniksestä (en ole itse pelannut mutta suvussani on pelattu kilpaa), Agassin elämäkerta voisikin olla hauska lukea. Kiitos vinkistä! :D
  Onnea arvontaan!

  VastaaPoista
 11. Pakko vielä kommentoida tuota Marian kommenttia että Rakel Liehun Helene oli upea kirja. Jos olisin kirjailija, haluaisin kirjoittaa kuin Liehu. Huhhui.

  VastaaPoista
 12. Ehdin jo pettyä, etten voi osallistua arvontaan, kun en ole lukenut elämäkertoja, mutta listastasi tajusin, että olenhan juuri lukenut Franzénin Tumman veden päällä, eikä Anne Frankistakaan kovin kauaa ole kulunut. Näistä kahdesta pidin enemmän ensimmäisestä, Anne Frankin jutut kävivät nimittäin välillä vähän ärsyttämään.

  Ostin viime kesänä Vammalan vanhan kirjallisuuden päiviltä Sean Smithin kirjoittaman kirjan J. K. Rowling: Harry Potterin luoja. Se on siis luultavasti seuraava elämäkerta, jonka tulen lukemaan. Kunhan vain inspiraatio iskee! :)

  Siispä kahdella mukana!

  VastaaPoista
 13. Raisa, minulla on ollut Nancy lainassa parhaalta ystävältäni varmaan vuoden. :D Aihe kyllä kiinnostaa kovastikin ja haluan kirjan lukea mutta aina kirjaston uutuudet kiilaavat eteen. Nyt otan kyllä tavoitteekseni lukea Nancyn pikapuolin. :)
  Charlie Chaplinin elämäkerta kuulostaa kieltämättä kiinnostavalta, onhan mies oman aikansa huikea legenda.
  Onnea arvontaan! :)

  Susa, kiitos terkuista! Ja voih, paranemisia lapsille, toivottavasti lomareissunne ei nyt mennyt ihan pipariksi!
  Oi, sinäkö olet urakoinut Oatesin tiiliskiven? Vau! :) Kirja on ollut minulla iäisyyden hyllyssä mutta se liki tuhannen sivun mitta on "vähän" nostanut lukemisen aloittamiskynnystä... :) Tiedän niin vähän Marilynistä että minulle fiktiokin menisi varmasti ihan täydestä, huh.
  Onnea arvontaan! :)

  Miia, paljon mielenkiintoisia elämäkertoja olet lukenut! Minulle lukemistasi tuttu on vain The Dirt, siitä pidin valtavasti vaikken minäkään mikään Mötikkä-fani ole ollut koskaan.
  Ja perjantaina tv:stä tuli leffana tuo Burrougsin kirjaan perustuva Running with Scissors, silmäilin sitä vähän ja se oli niin ihanan kummallinen että ajattelin haluavani lukea kirjan. :)
  Onnea arvontaan! :)

  Linnea, Heleneä olen joskus katsellut kirjastossa, mutta en ole tohtinut edes lainata sitä toistaiseksi. Mutta kuulostaa siltä että kirja todella olisi lukemisen arvoinen...? :)

  Janninna, Tumman veden päällä on niin hieno että tekisi mieli lukea se joskus uudestaan. :) Ja Rowlingin elämäkerta kuulostaa mielenkiintoiselta!
  Onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 14. Onnea sadannelle postaukselle! Blogiasi on ilo lukea ja toivonkin postauksia tulevan paljon, paljon lisää.

  Luen silloin tällöin elämäkertoja tai elämäkerrallisia romaaneja, nykyään ne on alkaneet kiinnostaa entistä enemmän. Yleensä valitsen kyseisen lajin kirjan omien mielenkiintojeni tai joskus suositusten perusteella. Esimerkiksi bändien "elämäkertoja" on todella mukava lukea. Deborah Spungenin Nancy ja Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja taitavat olla ensimmäiset lajin kirjat, jotka olen lukenut.

  Edellämainittujen lisäksi olen tykännyt kovasti Sabine Kueglerin Viidakkolapsi -kirjasta. Oli mielenkiintoista lukea elämästä täysin erilaisessa elinympäristössä ja kulttuurissa. Luin myös sitä seuranneen Paluu viidakkoon -kirjan, josta en niin paljon tykännyt. Odotan innolla kirjastosta Kueglerin kolmatta Elämän viidakossa -teosta.

  Seuraavaksi haluaisin lukea Boel Westinin kirjoittaman Tove Jansson Sanat, kuvat elämä -kirjan, jonka ostin kesälomamatkalta. Olen lukenut Muumien lisäksi Janssonin ja Tuulikki Pietilän teoksen Haru, eräs saari, ja nyt haluan perehtyä Janssonin elämään tarkemmin. Myös ikisuosikkini Stephen Kingin Kirjoittamisesta -kirja odottaa luettavien pinossa.

  Kahdella arvalla siis mukaan!

  VastaaPoista
 15. Onnea nuorelle mutta aktiiviselle blogille! :)

  Minä luen ajoittain paljonkin elämäkertoja, nyt on ollut sillä rintamalla vähän hiljaista. Enimmäkseen tulee luettua bändikirjoja, joita mieskin lukee. Mötley Crüen The Dirt oli yllättävän hauska, vaikka en heidän musiikistaan välitä, Samoin Hanoi Rocksin All Those Wasted Years. Samoin olen viihtynyt Pamela des Barresin, Patti Smithin ja Jenna Jamesonin elämäkertojen parissa. Ozzyn olen lukenut myös ja kylläpä leuka loksahti monta kertaa miehen edesottamuksista lukiessa! :D

  Mutta on kyllä vaikea valita kaikkien aikojen parasta omaelämäkertaa... Sanotaan nyt vaikka että Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeli. Sen luin melko pian ilmestymisensä jälkeen ja muistan pitäneeni siitä kovasti. Jatko-osia en ole lukenut, vaikka Amerikanihmemaassa on omassakin hyllyssä.

  Seuraavaksi olen suunnitellut lukevani (heti noiden muiden kirjojen jälkeen, mikä on aina vähän joustava käsite) Joyce Bovan kirjan Dont't Ask Forever - My Love Affair with Elvis, jonka olen ostanut yli 10 vuotta sitten kirppikseltä. Tosin lukusuunnitelmat muuttuvat helposti, joten en nyt ihan vanno että tämä on seuraava elämäkerta :)

  Voi, elämäkerroista olisi näköjään vaikka mitä sanottavaa, mutta ehkä niistä syntyy keskustelua myöhemminkin. Eli kahdella arvalla mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Villasukka, kiitos paljon ihanasta kommentistasi! :)
  Katri tuossa jo mainitsikin Sabine Kueglerin kirjat, ja nyt minua alkoi kiinnostaa vieläkin enemmän. TBR-lista se vain kasvaa... :D
  Onnea arvontaan! :)

  Maija, kiitos! :) Ja kyllä kumpikin kommenttisi tuli hyvin perille. :)
  Minustakin Ozzyn elämäkerta oli hurjan hauska ja hyvin kirjoitettu, ehkä jopa vielä parempi kuin The Dirt, josta myös pidin valtavasti.
  Minulla on Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkelin kokoinen aukko lukuhistoriassani! Minun on pitänyt lukea kirja pienen iäisyyden ajan, mutta niin se vain edelleen odottaa lukemista.
  Ja toden totta, minäkin olen kova tekemään suunnitelmia seuraavaksi lukemistani kirjoista, mutta lista elää sitä tahtia etten itsekään meinaa pysyä mukana! :D
  Onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 18. Onnea ja menestystä jatkossa :-)!

  Useimmat kirjabloggarit jakavat kanssasi eittämättä kokemuksesi blogielämästä. Tämä on rakas harrastus!

  Pidän paljon elämäkerroista. Minun on hankala valita niistä varsinaisesti parasta, mutta tässä voisin mainita pohjoiskorealaisen terroristin Kim Huyn Heen muistelmat Sieluni kyyneleet. Sen kautta aloin ymmärtää, miten aivopesu todella toimii ja miten mekin näemme todellisuuden subjektiivisesti. Muita hyviä pn olleet nyt ihan viime aikoina Mitfordin tytöt, josta on blogeissakin paljon ollut juttua, ja Oprah.

  Seuraavaksi haluan lukea kirjailijoiden elämästä lisää Kirjallista elämää -haastetta varten. Myös Urho ja Sylvi Kekkosen elämä kiinnostaa, samoin muiden valtaapitävien kirjat. Yhtä lailla rock-tähdet ym:t. Katsotaan, mitä tuleman pitää... :-)

  VastaaPoista
 19. Ai niin, Sylvia Plathin Lasikellon alla oli hieno kirja ja aikanaan olen myös lukenut tuon McCourtin Seitsemännen portaan enkelinkin. Kyllä minullakin taitaa se pari vuodessa noita kertyä!

  VastaaPoista
 20. vastaan pikaisesti: agassin elämänkerta oli aivan mahtava. enkä tiedä tenniksestä mitään. samoin claes anderssonin jokainen sydämeni lyönti oli ihana.
  seuraavaksi haluaisin lukea ozzyn, koska olen kuullut siitä paljon hyvää. hyvä aihe!

  VastaaPoista
 21. Paula, kiitos paljon! :)
  Kim Huyn Heen Sieluni kyyneleet löytyy kirjahyllystäni! Se on joskus iäisyys sitten kirjakerhosta tullut kuukaudenkirja jonka unohdin palauttaa, mutta kirjaa en ole koskaan lukenut, enkä myöskään ole kuullut kenenkään sitä mainitsevan, siis ennen sinua! Voisin kyllä joskus lukea sen, alkoi kiinnostaa...
  Mitfordin tytöt minäkin aion lukea piakkoin (venyvä käsite), ja Sylvi Kekkosen elämä on varmasti myös ollut tapahtumia täynnä, hänestäkin voisi olla kiinnostavaa lukea.
  Onnea arvontaan! :)

  Susa, nuo molemmat mainitsemasi kirjat pistin nyt omalle lukulistalleni, niitä on jo niin moni kehunut. :)

  anni.m, kiitos! :)
  Agassin elämäkerta alkaa kuulostaa kovasti kiehtovalta.
  Ja Ozzyn kirjaa minäkin kehun lämpimästi! Mielenkiintoista olisi lukea myös Ozzyn vaimon Sharonin elämäkerta, Täysillä. Siinä olisi varmasti paljon samaa kuin Ozzyn kirjassa, mutta aivan eri näkökulmasta.
  Onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 22. Minäkin luen paljon rokkarielämäkertoja, ja niistä on taidettu useita jo mainitakin. Äkkiseltään mieleen tulevia suosikkeja ovat Patti Smithin Just kids, Alice Echolsin Janis Joplin - Paratiisin arvet ja Philomena Lynottin My Boy: The Philip Lynott Story. Myös Marianne Faithfullin elämäkerrasta tykkäsin, ja Hanoi Rocksin All Those Wasted Years oli kiinnostava sekin, vaikka en suuri fani olekaan. Pamela des Barresin I'm with the Band on ihan hauska kuvaus bändärielämästä.

  Kai se Nancykin on rock-elämäkerraksi laskettava, se tuli luettua teininä tosi monta kertaa! Pitäisi ehkä kokeilla nyt aikuisena uudestaan, voi olla että osaisi suhtautua äidin tuntemuksiin ihan eri tavalla kuin nuorempana. (Tuo Philomena Lynottin My Boy on muuten myös äidin kertomus rokkaripojastaan, hyvin kauniisti ja rakkaudella kerrottu.)

  Poliittisia elämäkertoja en ole tainnut lukea yhtään, mutta esimerkiksi Nelson Mandelan tarina kyllä kiinnostaisi.

  Hyllyssä on parikin elämäkertaa odottamassa: Parisoula Lampsosin (Saddam Husseinin pitkäaikaisen rakastajattaren) tarina Bagdadin prinsessa ja paimentolaistaustaisen huippumalli Waris Dirien Aavikon kukka. Jompikumpi niistä tulee varmaan luettua seuraavana, jos ei sitten kirjastossa osu joku kiinnostava elämäkerta vastaan. Niin ja vastahan luin yhden elämäkerran, Lorna Byrnen Enkeleitä hiuksissani, ja siitä juuri kirjoitin blogiinikin. :)

  VastaaPoista
 23. En lue paljoa elämäkertoja, mutta haluaisin lukea. Jotenkin niihin on vain niin vaikea tarttua, ehkä pelkään niiden olevan tylsiä. Parhain lukemani elämäkerta on varmaankin Anna-Leena Härkösen Heikosti positiivinen. Itse olen kokenut saman asian läpi, joten aihe kosketti.

  Myös minä haluaisin lukea Peter Franzenin Tumman veden päällä. Se on ollut jo pitkään lukulistalla. Toisena mainitsen Joyce Carol Oatesin Blondin, koska olen lukenut muutaman muunkin Marilyn Monroe elämäkerran.

  VastaaPoista
 24. Luen elämäkertoja kausittain: joskus saatan lukea montakin elämäkertaa putkeen, ja sitten taas unohtaa ne pitkäksi aikaa. Perinteiset elämäkerrat ovat aika lailla samanlaisia kirjoitustyyliltään ja rakenteeltaan, eivätkä ne kauhean usein jää mieleen minään suurina lukukokemuksina. Enemmän ne ovat minulle sellaista kevyttä ajankululukemista kuin dekkarit ehkä ovat joillekin muille.

  Elämäkerrallisista romaaneista sekä Oatesin Blondi että Liehun Helene ovat aivan loisteliaan hyviä kirjoja. Molemnissa onnistutaan menemään oikeasti eläneen ihmisen nahkoihin hämmästyttävän uskottavasti ja kirjoittamaan samalla lumoavaa kaunokirjallisuutta.

  Katarina Haavion ja Satu Koskimiehen 50-luvun tytöt ja 50-luvun teinit kuuluvat myös suosikkeihini. Niissä on ihanaa menneiden aikojen kuvausta mutta myös nuorten tyttöjen kokemuksia ja tunteita, jotka tunnistaa omasta nuoruudestaan.

  Mitfordin tytöt minäkin haluaisin lukea seuraavaksi, koska sitä on niin paljon hehekutettu. Siinä kiinnostaa erityisesti ajankuva ja brittiläisen yläluokan kuvaus.

  VastaaPoista
 25. Komppaan anni.m:ää yhtä lyhyesti: Claes Anderssonin elämäkerta oli ihana. Ja joku täällä puhui siitä Helenestä, se se vasta oli... rakastin sitä. Enkä nyt liioittele.

  Tässä muuten aika kiinnostavalla tavalla niputtuvat yhteen "oikeat" elämäkerrat että sitten sellaiset kaunokirjalliset! Tosi kiinnostava oli myös Edith Södergranin elämäkerta, mutta aika fiktiivisiä vapauksia senkin kirjoittaja taisi ottaa. Nimeä en nyt muista.

  Ja kenen elämästä haluaisin lukea? Voi ei, en tiedä... ehkä siis saan vain yhden arvan.

  VastaaPoista
 26. Tulipa taas hyviä vinkkejä roppakaupalla! Luen aika vähän (liian vähän) elämäkertoja.

  Paras lukemani elämäkerta on Vivica Bandlerin Vastaanottaja tuntematon. Se on todella kiinnostava ja kiehtova! Nuorempana pidin kovasti myös Lasse Pöystin moniosaisista muistelmista. Göran Schildtin omaelämäkerralliset teokset ovat myös ihastuttaneet... ja Ingmar Bergmanin Laterna Magicaa rakastin palavasti, vaikka luin sen viroksi.

  Mitähän haluaisin lukea? No, esimerkiksi Tove Janssonin elämästä lukisin mielelläni lisääkin. Samoin minua kiinnostaisi lukea molempien Ozbournien elämäkerrat. Claes Anderssonia fanitan, joten hänen elämäkertansa on varmaan loistava.

  VastaaPoista
 27. Jum-Jum, jokin noissa rokkari- ja muusikkoelämäkerroissa vain vetää puoleensa, minuakin. Ne ovat useimmiten jopa hyvin kirjoitettuja (paitsi silloin jos enin osa kirjasta keskittyy vain tehtyihin levytyksiin ja listasijoituksiin ja muu elämä jää taustalle, sellaisia en oikein jaksa lukea).
  Lukaisin äsken pikaisesti arviosi Enkeleitä hiuksissani -teoksesta ja se vaikutti oikein kiinnostavalta!
  Onnea arvontaan! :)

  Milla, kommentistasi tajusin unohtaneeni Anna-Leena Härkösen kokonaan! Minäkin olen lukenut Härkösen omaelämäkerralliset romaanit Heikosti positiivinen ja Loppuunkäsitelty, vaikutuin ja pidin kovasti kummastakin. Voisin kuvitella että omiin kokemuksiin peilaten kumpi tahansa noista on varmasti erityisen vahva lukukokemus.
  Onnea arvontaan! :)

  Liisa, minullakin elämäkertojen lukeminen on vähän kausiluonteista, yhden hyvän elämäkerran lukeminen saattaa johtaa toiseen tai useampaan, ja sitten voi olla taas pitkä tauko etten lue yhtään.
  50-luvun tyttöjä ja 50-luvun teinejä on muuten moni muukin kehunut. Pitäisikin lukea ne joskus!
  Onnea arvontaan! :)

  Ilse, äkkiseltään ei arvaisi että entisen ministerin elämäkerta voisi olla kovinkaan vetävää ja kiinnostavaa luettavaa, mutta ilmeisesti kirja sisältää muutakin kuin politiikkaa?
  Ja oi, Edith Södergran! Olen kamalan huono lukemaan runoja, mutta Södergranista olen pitänyt, hänen runonsa ovat niin väkevällä tavalla kauniita.
  Mietinkin muuten olisiko minun pitänyt pitäytyä tässä postauksessa vain puhtaasti elämäkerrallisissa teoksissa, mutta olen kuitenkin lukenut niitä niin kovin vähän, enemmän ehkä lisäksi sitten niitä kaunokirjallisia elämäkertoja, joissa saattaa tosiaan olla osaksi fiktiotakin mukana, joissakin. Tästä tuli nyt vähän tällainen sekasotku. ;)
  Onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 28. Mielenkiintoinen aihe! Luen jonkin verran elämäkertoja, mutta täytyy tunnustaa, että viime aikoina niiden lukeminen on jäänyt aika vähiin.

  Minua kenties eniten tähän mennessä on koskettanut Hayden Herreran kirjoittama Frida Kahlon elämäkerta. Pidän Kahlon taiteesta ja kun näyttely oli Suomessa joskus lähes 15 vuotta sitten, ihastuin ikihyviksi.

  Myös Henri Troyatin kirjoittama Dostojevskin elämäkerta oli mieluinen. Siitä on useita vuosia, kun sen ole viimeksi lukenut. Melkein voisi lukea uudelleen.

  Maiju Lassila (Algot Tietäväinen) oli myös erikoinen mies, tykkäsin myös elämäkerrasta. Se oli hauskaa vanhaa kieltä (elämäkerta oli kirjoitettu joskus aikoja sitten).

  Onhan noita muitakin luettuja, mutta en jaksa luetella kaikkia. Stalinin elämäkerta jäi kesken, koska sen kohdalla tuli niin pitkä lukutauko, että olisi vaatinut melkein kirjan aloittamisen alusta. Kirja ei siis ollut tylsä (ehkä vähän puuduttava ajoittain), mutta silloin en ehtinyt lukea ja siitä pitkittynyt tauko.

  Ozzy Osbournen Minä, Ozzy kiinnostaa kovasti. Monet (nyt sinäkin) ovat kehuneet, että se on hauska ja hyvin kirjoitettu. :) Eli jospa se sitten olisi Ozzy, jonka elämästä haluaisin lukea seuraavaksi, vaikka noin yleisesti ottaen en jaksa lukea muusikoiden tai bändien elämäkertoja. En osaa sanoa miksi.

  VastaaPoista
 29. Hanna, sanopas muuta, tällaisten postausten myötä saa aina valtavasti uusia upeita lukuvinkkejä! Tuskinpa minäkään olisin aiemmin edes harkinnut tarttuvani Andre Agassin tai Claes Anderssonin elämäkertoihin, mutta nyt ne alkoivat kiinnostaa...
  Olet lukenut Laterna Magican viroksi? Vau!
  Onnea arvontaan! :)

  Elegia, Frida Kahlo, tosiaankin! Rakastan Kahlosta kertovaa elokuvaa (Frida), ja olen myös jo vuosia ajatellut että haluaisin kovasti lukea Hayden Herreran kirjan! Kiitos paljon kun muistutit, nyt otan asiakseni hankkia kirjan käsiini ja lukea sen pian.
  Ja sinulle puolestani suosittelen lämpimästi Minä, Ozzya, se on tosiaankin hyvin kirjoitettu, hauska ja toki paikoin melko shokeeraavakin. Ehdottomasti parhaita rokkarielämäkertoja (kannattaa lukea vaikkei yleensä muusikkoelämäkertoja harrastaisikaan!).
  Onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 30. Pidän elämänkertojen lukemisesta, viime aikoina en vain ole löytänyt sellaista henkilöä johon haluaisin tarkemmin tutustua.

  Suosittelen lukemaan Iranin viimeisen shaahittaren Farah Diba Pahlavin muistelmat. Historiasta kiinnostuneena se avasi nuorena tyttönä silmiä uusille näkökulmille. Ehdottomasti yksi parhaimmista elämänkerroista joita olen lukenut.

  Seuraavaksi ajattelin lukea Mauri Kunnaksen omaelämäkerran, jahka sen vain kirjahyllyyni saan :)

  VastaaPoista
 31. Onnea sadannesta postauksesta ja kiitos ihanasta blogistasi, josta on pikavauhtia tullut yksi suursuosikeistani. <3

  Minä luen elämäkertoja kausittain enkä osaa nimetä jotain tiettyä suosikkiani. Itselleni rakkain elämäkertakirja on Tori Amosin ja Ann Powersin Tori Amos Piece by Piece sekä Carol Shieldsin Jane Austen-elämäkerta - aika erilaiset kirjat! Muutamia muita ikisuosikkejani ovat Laura Joplinin Love, Janis, John Densmoren Riders on the Storm sekä Hayden Herreran Frida Kahlo. Myös sinunkin esiin nostamasi Johnny Cash omin sanoin on hurjan hyvä, väkevä ja rehellisen oloinen kirja. Luin sen tämän vuoden maaliskuussa (vai oliko se helmikuussa) ja kirjoitin siitä silloin blogiini.

  Liikun siis aika populaarilla alueella. Yleisesti ottaen muusikko- ja taiteilijaelämäkerrat kiehtovat minua, mutta haluaisin lukea enemmän kirjailijaelämäkertoja. En ymmärrä, miksi olenkin lukenut niitä niin vähän. Kirjailijoiden päiväkirjoja olen kyllä lukenut. Mutta jos päiväkirjan voi rinnastaa elämäkertaan, on suosikkielämäkertani joko Sylvia Plathin päiväkirjat tai Liisankin mainitsema 50-luvun tytöt.

  Monien mainitseman Mitfordin tytöt luin alkuvuonna ja se on hieno, ristiriitainen ja mieleenjäävä kirja, jossain määrin raskasta luettavaa. Samaan aikaan liittyy muuten Nigel Nicholsonin Erään avioliiton muotokuva, joka sivuaa 20-luvun brittiläistä kirjailijaelämää ja Virginia Woolfin sekä Vita Sackville-Westin suhdetta.

  En halua olla kirjanipo, mutta käsittääkseni esim. Peter Franzen on useassa otteessa sanonut, että Tumman veden päällä ei ole omaelämäkerta, vaikka se sisältääkin aineksia hänen omasta lapsuudestaan. :)

  VastaaPoista
 32. Täällä yksi hyvin vähän elämäkertoja lukenut, mutta viime aikoina monikin on alkanut kiinnostamaan.

  Omaelämäkerrallisista kirjoista kaikkein koskettavimpia ja hienoimpia ovat minulle olleet Raisa Lardotin kirjat. Esimerkikisi Ripaskalinnut-teosta suosittelen lämpimästi. "Virallisista" lukemistani elämäkerroista paras on ollut Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja.

  Tulevaisuudessa kiinnostaisi etenkin idolini Aira Samulinin teokset sekä Kellokosken prinsessa.

  Hyviä kesäisiä lukuhetkiä kaikille toivotellen,
  pihi nainen :)

  VastaaPoista
 33. Kirppu, Lähi-itään sijoittuvat teokset ovat todella kiinnostavia, harmillisen vähän vain tulee luettua niitä. Mainitsemasi kirjan nimen laitan korvan taakse, kiitoksia hyvästä vinkistä! :)
  Ja onnea arvontaan! :)

  Katja, ihanko totta? :) Kiitos ihana, tuli todella hyvä mieli kommentistasi! <3
  Jane Austenista ja Frida Kahlosta minäkin haluaisin lukea pian! Ja sinä olet lukenut Cashin kirjan? Pitääkin käväistä blogissasi etsimässä kirjasta kirjoittamasi arvio!
  Mitfordin tytöt ovat huojuvan korkeassa lukupinossani melko ylhäällä, ja nyt innostuin myös Sylvia Plathin ja 50-luvun tyttöjen suhteen. :)
  Kirjanipous on ihan hyvästä, olet ihan oikeassa Franzénin suhteen! :) Googletin kirjaan liittyviä haastatteluja ja jo heti ensimmäisessä tuli ilmi ettei kirja todella ole elämäkerta, vaan sisältää todella vain aineksia Franzénin omista kokemuksista. Jostain syystä mieleeni on jäänyt sen olevan elämäkerrallinen romaani, kiitos kun korjasit! :) Laitan kirjan sulkeisiin päivityksessäni ja liitän asiasta maininnan.
  Ja onnea sinullekin arvontaan! :)

  Pihi nainen, onpas sinulla kiva nimimerkki! :) Raisa Lardot on minulle aivan vieras kirjailija. Pitääkin vähän googletella tuota Ripaskalintuja...
  Aira Samulinin teoksia suosittelen lämmöllä, se nainen on kokenut jo jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan enemmän kuin moni koko elämänsä aikana.
  Kiitos, samoin sinulle mukavia lukuhetkiä ja onnea arvontaan! :)

  VastaaPoista
 34. Onnea sadannelle postaukselle ja kivaa, että olet liittynyt kirjabloggaajien joukkoon! :) Oma innostukseni asiaan ei ole runsaan kahden vuoden jälkeen hiipunut tippaakaan, paremminkin päinvastoin... Ja kirjat tosiaan pyörivät mielessä nykyään ihan eri tavalla kuin ennen, vaikka pyörivät ne paljon jo silloinkin! :)

  Olen lukenut joitakin harvoja omaelämäkerrallisia kirjoja, mutta en koskaan yhtään tunnetun henkilön elämäkertaa. Sellaiset eivät vain ole tuntuneet aiemmin kiinnostavan, mutta nyt jonkin aikaa olen ajatellut että voisin kokeilla. Hyödyllinen siis tämä kommenttiketju vinkkeineen! :)

  Vaikkei Andre Agassi sinänsä henkilönä erityisesti kiinnosta, elämäkerta jäi kutkuttelemaan mieleen anni.m:n taannoin kirjoittamasta arviosta. Sen voisin lukea. Tai sitten jonkun tiedemiehen/-naisen elämäkerran - tätä ajattelin sattumalta juuri tunti sitten saatuani idean tällä hetkellä kesken olevasta kirjasta. :)

  VastaaPoista
 35. Satu, kiitos paljon! :) Lukeminen on tosiaan aina ollut se rakkain harrastus, lisäksi koululaisena pidin kovasti äidinkielen tunneista ja minusta oli ihanaa "pakkolukea" kirjoja ja tehdä kirjoista esitelmiä. Nyt voin näin mainiosti yhdistää nämä kaksi asiaa! Loistavaa! :)

  Minustakin tässä kommenttiketjussa on noussut esille ihan loistavia lukuvinkkejä. En tosiaan välttämättä olisi ikinä edes harkinnut lukevani esimerkiksi Agassin elämäkertaa mutta nyt se kiinnostaakin kovasti. :)
  Onnea sinullekin arvontaan! :)

  VastaaPoista
 36. Loistavia lukuvinkkejä! Raisan mainitsema Charlie Chaplin on tosiaan mielenkiintoinen - kirjan nimi taitaa olla Oma elämäkertani tai muu yhtä mielikuvituksellinen, ja Chaplinista on varmasti paljon muitakin. Pidin myös Agatha Christien omaelämäkerrasta (Vanha hyvä aikani).

  Pop-elämäkertoja olen lukenut ainakin Beatlesista ja Stingistä, mutta ne eivät ole jääneet sen kummemmin mieleen (paitsi että Sting vaikutti hankalalta ihmiseltä).

  Kotimaisista luin jonkin aikaa sitten Marja-Leena Mikkolan ja Ristomatti Ratian kirjoittaman romaanimaisen Armi Ratian henkilökuvan Love Armi, tykkäsin. (Hesarin kriitikko sen sijaan ei tykännyt yhtään: http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Armi+Ratia+ik%C3%A4%C3%A4n+kuinitsen%C3%A4%C3%A4n+-+ja+l%C3%B6%C3%B6peiss%C3%A4Uudenlaisen+ulkopoliittisen+yrityskulttuurin+luoja+olisikiinnostanut+paljon+enemm%C3%A4n/HS20051026SI1KU02b7k)

  VastaaPoista
 37. Meinasi mennä tällainen ihana postaus ohi silmien, onneksi Sinisen linnan kirjaston Maria oli linkannut tästä omaan blogiinsa.
  Olen (oma)elämäkertojen suurkuluttaja, joten on todella vaikea valita parasta. Muutamia mainitakseni;
  Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisaret ja kirjallinen elämä.
  Aila Meriluoto: Lauri Viita
  Hannu Mäkelä: Nalle ja Moppe
  Jörn Donner: Diktonius
  Nadezda Mandelstam: Ihmisen toivo
  Tuula-Liina Varis: Kilpikonnan ja olkimarsalkka

  Pääasiassa lukemani elämäkerrat sijoittuvat kulttuurin ja erityisesti kirjallisuuden puolelle ja vähän vanhempaan aikaan. Seuraavaksi haluaisin lukea Claes Anderssonin Jokainen sydämeni lyönti, joka on tullut tässä keskustelussa esiin.

  Mielenkiintoinen tuo kysymyksesi hyvistä poliitikkojen elämäkerroista. Olen niitäkin joutunut jonkin verran lukemaan, mutta mitään helmeä ei ole tullut vastaan.

  VastaaPoista
 38. En tiedä, onko tämä paras lukemani (ehkä ei), mutta pidin kovasti Henrik Tikkasen osoitetrilogiasta. Sille voi lukea "pariksi" vaimonsa Märta Tikkasen runomuotoisen avioliittokuvauksen Vuosisadan rakkaustarina.

  Haluaisin lukea Tito Collianderin omaelämäkerrallisen sarjan, pari osaa löytyy omasta hyllystä.

  VastaaPoista
 39. Ooh, mikä liuta hyviä vastauksia, täältä saa hyviä lukuvinkkejä. Mie luen mielelläni omaelämäkerrallisia teoksia ja elämäkertoja. Nappaan Lumikolta tuosta yltä vastauksen, sillä itse pidin todella paljon Henrik Tikkasen osoitetrilogiasta ja Märtan Vuosisadan rakkaustarinasta.

  En tiedä, minkä lukisin seuraavaksi, koska tällä hetkellä lukeminen on niin työorientoitunutta, mutta haluaisin lukea Tikkasen kirjat uudelleen tai tuon Anderssonin Jokaisen sydämeni lyönnin, koska haluaisin yrittää kirjoittaa näistä sykähdyttävistä lukukokemuksista myös blogiini.

  VastaaPoista
 40. Onnea sadannesta postauksesta! :)

  En ahmi elämäkertoja mitenkään erityisen aktiivisesti, mutta kiinnostavien henkilöiden tai tapahtumien ympärille kietoutuviin tarinoihin on joskus mukava uppoutua.

  Ehkä paras lukemani elämäkerta on itse asiassa sarjakuva, Alison Bechdelin Hautuukoti - tragikoominen perheeni. Se teki todella suuren vaikutuksen ja tajusin ensimmäistä kertaa, että sarjakuva voi kertoa tarinaa hienommin ja jopa yksityiskohtaisemmin kuin perinteinen tekstimuotoinen romaani.

  Seuraavaksi haluaisin lukea Natascha Kampuschin 3096 päivää, koska seurasin Kampuschin kidnappaus- ja vapautumisdraamaa kiinnostuneena mediasta. Hyllyssä odottelee myös Barbara Stoneyn kirjoittama elämäkerta Enid Blytonista.

  VastaaPoista
 41. Oma suosikkini on ylä- (tai ala-?) asteella luettu Charles Chaplinin elämänkerta. Varmaan vaan siksi, ett oon intohimoinen Chaplinfani. Pitäis lukea se uusiksi.

  Lukulistalla on kauan ollut kirja Andy Warholista, mut en oo saanut siihen tartuttua.

  Mut toi The dirt jätti vähän kylmäksi, oli varmaan liian suuret odotukset siitä. Musiikki- ja elokuva-aiheiset elämänkerrat kiinnostaa mua eniten. Viimeksi luin uusiksi Jim Morrisonista (oon myös the Doorsfani) kertovan Jim - No-one here gets out alive. Ei mikään superhyvä ollut.

  Tässä on mun ja kaverini kirjablogi, joka on ihan alkutekijöissään vasta. Sinnekkin arvonta tulossa, jahka ehdin kirjakaupassa käväisemään.
  http://viiskyt.blogspot.com/

  VastaaPoista
 42. Pikainen välikommentti Lurulle, Jaanalle, Lumikolle, Hannalle, Zephyrille ja Mörrille: olen lukenut kommenttinne, kiitos niistä! :) Kommentoin niihin paremmin tuonnempana, ajatuksen kanssa ja paremmalla ajalla...

  VastaaPoista
 43. Onnea yhdelle ihanimmista suomalaisista kirjablogeista!

  Minäkin nipotin mielessäni, etten voi mainita Franzénia, vaikka pidin hänen romaanistaan hirveästi. :D En osaa nimetä yhtä varsinaista elämäkertaa, mutta olen rakastanut useita elämäkerrallisia teoksia, kuten Art Spiegelmanin Maus, Marjane Satrapin Persepolis, Märta Tikkasen Kaksi, Aila Meriluodon Vaarallista kokea (ja pari muutakin, tuo kuitenkin paras), sekä Katarina Eskolan ja Satu Koskimiehen 50-luvun tytöt ja 50-luvun teinit.

  Seuraavaksi voisi kiinnostaa (nipottajana jätän mainitsematta Oatesin Blondin) Meriluodon Mekko meni taululle, Claes Anderssonin kaikkien kehuma omaelämäkerta tai se Agassikin, kun sekin on kuulemma niin upea. :)

  VastaaPoista
 44. Miettimällä löytyisi varmaan mielenkiintoisempiakin elämänkertoja lukuhistoriasta, mutta päällimmäisenä nousi mieleen tänä kesänä lukemani Bill Masonin Jalokivivarkaan tunnustukset. Luin tänä kesänä myös Agatha Christien elämänkerran, mutta se oli suuri pettymys minkä kahlasin väkisin läpi. Itsestään Agatha ei antanut elämänkertaan juuri mitään, eikä ajankuvauskaan ollut mitenkään erityistä. Seuraavaksi haluaisin lukea Marlene Dietrichin elämästä enemmän.

  VastaaPoista
 45. On ollut niin kiireinen viikko, että nyt vasta ehdin kunnolla paneutua vastailemaan kommentteihinne, huh! Kiitos kaikille mielenkiintoisista ja monipuolisista kommenteistanne!! <3

  Luru, no onpa Chaplinin elämäkerralla tosiaan mielikuvituksellinen nimi (;D). Mutta kirjavinkin laitan korvan taakse, ehdottomasti. Samoin Agathasta haluaisin lukea pian.
  Minulla oli juuri kirjastosta lainassa paksu kirja Beatlesista, sekä John Lennonin elämäkerta, mutta aika ei nyt tuntunut oikealta ja palautinkin molemmat tänään lukemattomina kirjastoon. Syksymmällä sitten uusi yritys...
  Onnea huomiseen arvontaan! :)

  Jaana, hyvä ettei mennyt ohi, kiitokset Marialle Siniseen linnaan linkityksestä! <3
  Mainitsemistasi elämäkerroista minua kiinnostaisi monikin, mutta ehdottomasti eniten Nalle ja Moppe, kirja jonka olemassaolon olen autuaasti unohtanut. Mahtavaa että nostit sen esille kommentissasi, josko nyt muistaisin katsella kirjaa kirjastosta! :) Hannu Mäkelän tuotanto kiinnostaisi muutenkin, en olekaan lukenut vielä mitään mitä mies on kirjoittanut...
  Ja tuo Claes Anderssonin elämäkerta on myös ihan pakko etsiä kirjastosta jossain kohtaa, niin moni on tässäkin keskustelussa jo kirjaa kehunut. :)
  Onnea arvontaan! :)

  Lumikko, Tikkasen osoitetrilogian ensimmäisen osan olen joskus jo kirjastosta lainannutkin (todennäköisesti juuri luettuani Vuosisadan rakkaustarinan, joka teki minuun valtavan vaikutuksen), mutta en koskaan ehtinyt lukea kirjaa ja sitten se(kin) painui vähän unholaan. Mieleni tekisi lukea Vuosisadan rakkaustarina uudestaan, ja ehkä sitten jatkoksi voisin tällä kertaa lukea osoitetrilogian... Kiitos hyvästä vinkistä, ja onnea arvontaan! :)

  Hanna, ihan totta, tässä keskustelussa on tullut ilmi ihan älyttömän hyviä lukuvinkkejä! :) Tikkasten ja Anderssonin kirjat ovat minuakin alkaneet poltella. Olisikin muuten tosi mielenkiintoista lukea sinun mielipiteitäsi ja tunnelmiasi Vuosisadan rakkaustarinasta ja osoitetrilogiasta, niihinkin kun niin harvoin (jos koskaan) blogeissa törmää!
  Onnea Hanna arvontaan! :)

  VastaaPoista
 46. Zephyr, kiitos paljon! Nyt onkin jo toinen satanen hyvällä alulla. :)
  Minun täytyy myöntää että sarjakuvaromaanit ovat minulle totaalisen vierasta maaperää. Pitäisikin joskus lainata joku hyvä (!) sarjakuvaromaani, jotta voisin muodostaa niistä edes jonkinlaisen käsityksen...
  Natascha Kampuschin elämäkertaa katselin myös alkukesästä Lontoossa, se voisi tosiaan olla mielenkiintoinen lukukokemus.
  Onnea sinulle myös arvontaan! :)

  Mörri, tervetuloa blogini lukijaksi ja kävinkin heti kommenttisi luettuani pikaisesti tutkailemassa blogianne, ryhdyin samalla myös lukijaksenne. :)
  Chaplinia moni muukin on jo kehaissut, pitääkin tutkiskella miehen elämäkertaa kirjastossa!
  The Dirt taas yllätti minut positiivisesti, kun ei minulla ollut oikein mitään odotuksia kirjan suhteen, tartuin siihen parin hyvän ystävän suosituksesta.
  Ja minäkin olen armoton Morrison- ja Doors-fani! :)
  Onnea sinullekin huomiseen arvontaan! :)

  Karoliina, kiitos aivan ihanasta kommentistasi, olen ihan ilosta mykkyrällä täällä! <3 <3 :)
  Franzénin kirja on kyllä hieno (mainitse vaan vaikkei se ihan oikea elämäkerta olekaan! ;D). Tikkaselta olen lukenut upean Vuosisadan rakkaustarinan, mutta Kaksi odottaa vielä lukemistaan, samoin kuin 50-luvun tytöt & teinit. Muut mainitsemasi teokset ovatkin minulle ihan vieraita...
  Tai no, Meriluoto kiinnostaisi kovasti vaikken olekaan häneltä / hänestä vielä mitään lukenut!
  Onnea arvontaan, ihana Karoliina! :)

  Kiiu, Masonin kirjaan pitääkin perehtyä, kiitos vinkistä! :) Voi, oliko Christien elämäkerta sinulle pettymys? Harmi, voisi kuvitella että se juuri olisi todella mielenkiintoinen, Christien omaan elämäänkin kun on mahtunut niitä salaperäisiä, mystisiä käänteitä...
  Onnea huomiseen arvontaan! :)

  VastaaPoista
 47. Vieläkö tää ketju on hengissä?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit