Musiikkia kerran viikossa

Olen jo pitkään miettinyt, että haluaisin tuoda enemmän lempimusiikkiani tähän blogiin tavalla tai toisella, mutta en ole keksinyt miten sen järkevästi toteuttaisin. Kunnes Mari A. julkisti pari päivää sitten omassa blogissaan tämän Yksi musiikki viikossa -haasteen. Heti kun näin Marin postauksen, tajusin että tämä olisi ihan minunkin juttuni, ja aloin heti miettiä vastauksia haasteen kysymyksiin. Marille siis iso kiitos haasteen tuomisesta suomalaisiin kirjablogeihin! :)

Haasteen juju on pitkälti samankaltainen kuin huhtikuussa kirjablogeissa suurta suosiota nauttineessa 30 Days of Books -haasteessa, eli haaste kestää kolmekymmentä päivää, ja sen aikana listataan musiikkia oman elämän varrelta. Tätä haastetta suoritetaan kuitenkin maltillisemmalla tahdilla, eli kysymys per viikko. Kun nyt elämme viikkoa 31, tämä haaste kestää siis hamaan helmikuun loppuun asti. Haasteen kysymykset näyttävät tältä:

day 01 - your favorite song
day 02 - your least favorite song
day 03 - a song that makes you happy
day 04 - a song that makes you sad
day 05 - a song that reminds you of someone
day 06 - a song that reminds you of somewhere
day 07 - a song that reminds you of a certain event
day 08 - a song that you know all the words to
day 09 - a song that you can dance to
day 10 - a song that makes you fall asleep
day 11 - a song from your favorite band
day 12 - a song from a band you hate
day 13 - a song that is a guilty pleasure
day 14 - a song that no one would expect you to love
day 15 - a song that describes you
day 16 - a song that you used to love but now hate
day 17 - a song that you hear often on the radio
day 18 - a song that you wish you heard on the radio
day 19 - a song from your favorite album
day 20 - a song that you listen to when you’re angry
day 21 - a song that you listen to when you’re happy
day 22 - a song that you listen to when you’re sad
day 23 - a song that you want to play at your wedding
day 24 - a song that you want to play at your funeral
day 25 - a song that makes you laugh
day 26 - a song that you can play on an instrument
day 27 - a song that you wish you could play
day 28 - a song that makes you feel guilty
day 29 - a song from your childhood
day 30 - your favorite song at this time last year


Oma suhteeni musiikkiin on hyvin vahva. En osaa itse soittaa mitään instrumenttia ja laulankin lähinnä vain suihkussa (anteeksi, naapurit!), mutta musiikin kuuntelu on aina ollut valtavan iso osa elämääni. Erityisesti teini-iässä olen pystynyt käsittelemään monia vaikeitakin asioita ennen kaikkea musiikin kautta, ja sama pätee edelleen, näin aikuisena naisenakin. Musiikki pääsee usein jopa kirjallisuutta syvemmälle, ja kun on ollut niin vaikeita aikoja etten ole pystynyt edes lukemaan, olen kuitenkin aina pystynyt kuuntelemaan musiikkia ja sillä on aina ollut voimaannuttava, parantava vaikutus.

Moniin tapahtumiin ja ihmisiin elämäni varrella tuntuu liittyvän jokin kappale, musiikki on siis parhaimmillaan muistijälkiä joiden kautta hahmotan omaa elämääni. Tämä haaste eroaa 30 Days of Books -haasteesta siten, että kun puhutaan musiikin vaikutuksista ihmisen elämään, sekä musiikkiin liittyvistä muistoista, osassa kysymyksistä mennään hyvinkin henkilökohtaiselle ja intiimille alueelle. Jotkut muistot ovat jopa niin syvästi henkilökohtaisia, etten itse välttämättä ole niitä valmis sen enempää avaamaan. Sellaisina haastepäivinä musiikki puhukoon siis puolestani.

Kuten kirjamakuni, musiikkimakunikin on varsin laaja ja kuuntelenkin musiikkia miltei laidasta laitaan. Poikkeuksen tekevät iskelmät, joita en jaksa ollenkaan, ja jostain syystä klassisen puolelta pianomusiikki ja useimmat puhaltimet (kun taas saksofoni, viulu ja erityisesti sello saavat polveni veteliksi). Samoin musiikin kuunteluun pätee samanlainen fiilissidonnaisuus kuin lukemiseen, luen kirjoja ja kuuntelen musiikkia sen mukaan, miltä tuntuu. Välillä on päiviä jolloin haluan kuunnella hevimpää musiikkia, joinakin päivinä on oopperafiilis, ja joskus taas vanha Suomi-rock on sitä ainoaa oikeaa. Yleisesti ottaen lähimpänä sydäntäni ovat edellä mainittu Suomi-rock, soul, katalonialainen kitaramusiikki, country ja ehkä tärkeimpänä kaikista syvimmän rakkauteni kohde: vanha, verekäs ja juureva blues. Myös lattarimusiikilla ja 60-luvun Motown-soundilla on vahva, pysyvä paikka sydämessäni.

Tänä ensimmäisenä haastepäivänä pitäisi mainita jokin lempikappaleeni. Uh, aivan mahdoton tehtävä valita vain yksi, joten annan itselleni luvan vastata kahdella kappaleella; ensimmäinen on biisi joka on kulkenut mukanani lähes koko elämäni, toinen taas on yksi tämänhetkisiä rakkaimpiani.

Ensimmäisenä on siis Dave Lindholmia, jota olen kuunnellut lähes lapsesta asti. Lindholmin tuotannosta löytyy paljon sellaisia kappaleita jotka onnistuvat koskettamaan jotain sydämeni syvimpiä sopukoita, ja tämä valitsemani biisi on ehkä se kaikkein rakkain joka liikuttaa minua aina. Laulajaan liittyvänä kuriositeettina mainittakoon, että vaikka olen aina ollut ns. kiltti tyttö, Dave Lindholm on ollut ainoa syy miksi olen kaverini kanssa käynyt alaikäisenä baareissa. Olimme intohimoisia Dave-faneja ja lukuisat kerrat ujuttauduimme kämmenet jännityksestä hikisinä sisään baariin vain jotta voisimme nähdä taas yhden idolimme keikan. Emme koskaan edes yrittäneet ostaa alkoholia, olimme hurmiossa ja humalassa musiikista ja tunteesta. :)

Tähän biisiin liittyen löytyy ihailemastani Juuri tällaista -blogista Ilsen upea valokuvakooste. Suosittelen katsomaan ja liikuttumaan, niin minäkin tein! Oih! <3

Toinen biisi on Jenni Vartiaiselta, jonka musiikista ja äänestä lumoudun. Vartiaisella on samaten paljon upeita lyriikoita, jotka koskettavat vahvasti, mutta tämä valitsemani biisi on erityisen vahvasti henkilökohtainen, koen siinä olevan joku pieni palanen omaa sieluani.

Kommentit

 1. Ihana haaste! Minä taidan lähteä tähän mukaan, sillä musiikki on minullekin tärkeää vaikken mitään instrumenttia soitakaan.

  VastaaPoista
 2. Mukaan vain Morre! :) Tämä on oikeastaan paljon helpompi haaste kuin tuo 30 Days of Books, postaus vain kerran viikossa ja periaatteessahan tähän riittää pelkkä video tai linkki ilman sen ihmeempiä stooreja. :) Mukavaa päästä kurkistamaan otteita sinunkin musiikkimaustasi!

  VastaaPoista
 3. Oho, kiitos linkityksestä ja kauniista sanoistasi! <3!

  (Ja postista, nam!!)

  Olen ihan pöhkö näiden haasteiden kanssa. Jotenkaan en yhtään ole niin järjestelmällinen kuin pitäisi olla. :)

  Mutta hyvin alkaa ja kiinnostuneena jään seuraamaan!

  VastaaPoista
 4. Tämä on mahtava haaste! Harkitsen vakavasti minäkin lähteväni mukaan jossakin vaiheessa!

  VastaaPoista
 5. Oih, minä olen tehnyt tämän facebookissa päivätyyppisenä, tämä oli hauska vaikkakin vaikea haaste. Kiinnostuksella odotan Sara valintojasi!

  (ps. vinkkaan jo tässä vaiheessa että minun blogissani arvotaan elokuussa musiikkia! ;)

  VastaaPoista
 6. Ilse, kiitos itsellesi! <3
  Ja hyvä jos namit tulivat perille, ehtivät siis karkkipäiväksi! :)

  Amma, hienoa! <3 Mukaan vain! :)

  Linnea, totta, jotkut kysymyksistä ovat vaikeita tai vähän kummallisia. :) Mutta hauskalta tämä kyllä vaikuttaa! :)
  Oi, musa-arvonta!! Mukana kolmella arvalla! ;D

  VastaaPoista
 7. Oih ja voih ♥ Pieni ja hento ote on aina vaan niin upea biisi!!

  Ja Jennin musiikki sitten..Jenni on lempparinaisartistejani ja olinkin ihan onnen huumassa kun pari viikkoa sitten pääsin livenä häntä kuuntelemaan ja laulamaan biisejä ns. mukana.

  Kiva haaste kyllä! Mietin ja mietin, joskos minäkin tähän mukaan,mutten vielä lupaa mitään ;)

  VastaaPoista
 8. Susa, niin on! <3 Toinen yhtä rakas Daven biisi on Nämä yöt, rakastan sitäkin! :)

  Minäkin näin Jennin tänä kesänä livenä Tammerkosken sillalla -kaupunkifestareilla, Jenni on aivan upea live-esiintyjä! :)

  Lähde ihmeessä mukaan, sitten kun sinulle sopii! Ei tämä haaste vanhene, eikä varmasti nyt unohdukaan ihan heti, kun ainakin minä postailen näitä biisejä sinne helmikuun loppuun... ;)

  VastaaPoista
 9. Voi miten ihana ja hauska haaste. Tämä toisi pientä vaihtelua kirja-arvosteluiden väliin. Blogini ei ehkä ihan vielä kyllä mitään vaihtelua kaipaa, jospa ryhdyn tähän hieman myöhemmin. Näin teen. Musiikki kun on jotain niin valloittavaa. Hyvä musiikki siis. :)

  VastaaPoista
 10. Mukana ollaan - lauantain laulut jatkuvat siis tällä tavoin syksyllä. Hauskaa, miten asiat tulevat joskus eteen vain poimittaviksi.

  VastaaPoista
 11. Kiva saada muitakin mukaan! Musiikkimakuja on niin monia.

  Tuo Ilsen kuvien liittäminen olisikin kiva ottaa mukaan!

  VastaaPoista
 12. Nino, niin on! :) Ja tämä haaste kun ei tosiaan vanhene, voit siis lähteä mukaan milloin vain! :)

  Valkoinen kirahvi, sanopas muuta! :) Hauskaa että lähdet mukaan!

  Mari A., tämä on kirjablogeissa niin ihanaa että ihmiset innostuvat asioista ja ovat aktiivisia. <3 Ja jos on kirjamakuja monenlaisia, musiikkimakuja on varmasti vielä moninkertaisesti enemmän. Hauskaa päästä näkemään ja kuulemaan millaisesta musiikista kanssabloggaajat pitävät. :)
  Tuo Ilsen idea on ihana! <3

  VastaaPoista
 13. Melkein en saanut illalla unta, kun tämä musiikkihaaste jäi pyörimään päähän! :)

  Taidanpa minäkin ottaa haasteen vastaan, sen verran jännää on päästä seuraamaan muiden musiikkimakuja.

  VastaaPoista
 14. Maija, hih! :D Siinä tapauksessa sinun pitää ehdottomasti lähteä mukaan, kun olet selkeästi miettinyt jo sopivia biisejä viime yönä! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit