Kadonnutta aikaa etsimässä -haaste

Kirjoitin viime lauantaina postauksen kiinnostuksestani alkaa lukea Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjaa. Sinisen linnan Maria heitti ilmoille ehdotuksen kimppalukutyylisestä Proust-haasteesta. Kypsyttelin asiaa mielessäni muutaman päivän ja tässä lopputulos: haastan ennen kaikkea itseni, mutta olen tavattoman iloinen jokaisesta haasteeseen tavalla tai toisella osaa ottavasta lukijasta.

Kadonnutta aikaa etsimässä -haaste haastaa osallistujat lukemaan kyseisen romaanisarjan aikataululla syyskuu 2011 - elokuu 2012. Osallistumisaikaa on siis kaksitoista kuukautta, sarjan kymmenen nidettä luetaan periaatteella kirja per kuukausi, poikkeuksena paksummat osat 7 ja 10, joille lukuaikaa annetaan kaksi kuukautta. Samalla, haasteen loppusuoralla kun jo ollaan, lukemiseen tulee myös hieman hengähdystaukoa, jota siinä vaiheessa saattaa hieman kaivata. :)


Jokaisen kuukauden päätteeksi järjestän blogissani yhteiskeskustelun luetun osan tiimoilta, ja siinä tapauksessa että olen itse ainoa lukija, kirjoitan kirjasta normaalin postauksen. Mukaan voi lähteä suorittamaan vain yhtä tai kahta osaa, tai kunnianhimoisesti koko sarjaa, kuten minä aion tehdä. Ja koska olen tämän haasteen liikkeellepanija, en kehtaa jättää urakkaa keskenkään vaan aion lukea sarjan läpi vaikka hammasta purren. :)

Niteet ovat keskimäärin noin 300-350 -sivuisia. Kopioin sivumäärät Pirkanmaan verkkokirjaston PIKIn sivuilta, ne sisältävät tekstin lisäksi myös sisällysluettelon, suomentajien huomautuksia ja Marcel Proustin elämää ja teoksia, joten todellinen sivumäärä ainakin ensimmäisessä kirjassa on vaivaiset (?) 230 sivua.Luku-urakan aikataulua suunnittelin seuraavanlaiseksi:

1. Swannin tie: Combray (245 sivua) - syyskuu 2011
2. Swannin tie: Swannin rakkaus & Paikannimet: Nimi (307 sivua) - lokakuu 2011
3. Kukkaan puhkeavien tyttöjen varjossa 1: Rouva Swannin ympärillä (286 sivua) - marraskuu 2011
4. Kukkaan puhkeavien tyttöjen varjossa 2 : Paikannimet: paikkakunta (384 sivua) - joulukuu 2011
5. Guermantesin tie 1 (412 sivua) - tammikuu 2012
6. Guermantesin tie 2 (384 sivua) - helmikuu 2012
7. Sodoma ja Gomorra I-II (552 sivua) - maalis & huhtikuu 2012
8. Vanki (411 sivua) - toukokuu 2012
9. Pakenija (302 sivua) - kesäkuu 2012
10. Jälleenlöydetty aika (438 sivua) - heinä & elokuu 2012

Porkkanaksi päätin järjestää vuoden päästä syksyllä arvonnan, jossa yhdellä henkilöllä on mahdollisuus voittaa yllätyspalkinto. Arpoja voi saada yhden per haasteen tiimoilta luettu nide, eli parhaimmillaan kymmenen! :)

Seuraavan vuoden aikana toivottavasti selviää mikä merkitys on madeleine-leivoksilla ja lehmuksenkukkateellä, miksi Kadonnutta aikaa etsimässä on yksi 1900-luvun merkittävimmistä teoksista, ja mihin se aika loppujen lopuksi on kadonnut. Tervetuloa mukaan urakoimaan tätä ranskalaisen kirjallisuuden klassikkoa!

Madeleine-leivoksia, kuva weheartit.

Kommentit

 1. Minä olen mukana ainakin ensimmäisen osan tiimoilta, sillä se löytyy hyllystä lukemattomana.

  VastaaPoista
 2. Tämän sarjan lukeminen on joskus käynyt ohimennen mielessä, en tosin ole yhtään tiennyt mistä se kertoo ja minkä tyylisiä korjat ovat, edes madeleine-leivokset eivät sano mitään. :) Lähden mukaan katsomaan miltä se ensimmäinen osa näyttää, jatko mietitään sitten sen mukaan! :)

  VastaaPoista
 3. Minä yritän lähteä tähän mukaan! Hauska haaste, kiitos Sara!

  (ja nam mitä keksejä!)

  VastaaPoista
 4. Mukana ollaan ainakin yhden kirjan osalta! :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin lähden varovasti mukaan - eli ainakin sen ensimmäisen kirjan osalta. :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin lähden varovaisesti mukaan. Luen ensimmäisen osan ja katson sitten..:) mukava haaste!:)

  VastaaPoista
 7. Minä passaan ainakin toistaiseksi, mutta halusin tulla ilmaisemaan tukeni. <3 On mahtavaa, kun näitä read-a-longeja on alkanut tulla suomalaisiinkin blogeihin. Hyvä, naiset!

  VastaaPoista
 8. Minäkin lähden mukaan ainakin ensimmäisen kirjan osalta. Sain aikoinaan Joycen Odysseuksenkin luettua lukupiirin avulla, joten kai nyt sitten tämänkin.

  VastaaPoista
 9. Todella mielenkiintoinen haaste! Nyt täytyy sulatella asiaa muutama päivä ja pohtia, olisiko rahkeita osallistua:)

  VastaaPoista
 10. Minullakin on ensimmäinen osa englanniksi hyllyssäni, joten sen puolesta olen mukana. :)

  VastaaPoista
 11. Minäkin voin kokeilla ainakin yhden kirjan verran.

  VastaaPoista
 12. Huh, mikä haaste! En taida uskaltaa lähteä mukaan ainakaan heti. Vaikka toisaalta, kyllähän sitä ainakin ekan osan voisi kokeilla...harkitsen vielä! :)

  VastaaPoista
 13. Minäkin lähden varovaisesti mukaan ensimmäisen kirjan osalta.

  Kerroin tuossa puolisolleni haasteesta ja sain pitkän ja intohimoisen luennon Proustin lukemisesta oikein (kuulemma vuosi on aivan liian lyhyt aika kirjasarjan "todelliseen arvostamiseen"!). :P Vastauksena edellisen postauksen kommenttiin, hän on lukenut sarjaa neljä vuotta ja puoliväli siis häämöttää.

  Meillä on muuten käyttämätön madeleineleivosvuoka(!) kaapin perukoilla. Saa nähdä inspiroiko kirjan leivoskohtaus myös testaamaan vuokaa käytännössä. :)

  VastaaPoista
 14. Hieno haaste! Olen lukenut paljon klassikoita, mutta jostain kumman syystä en yhtään Proustia. En kyllä uskalla osallistua. Ehkä jonkun noista kirjoista ehtisi lukea...

  VastaaPoista
 15. Olen hyvin, hyvin varovaisesti mukaan lähdössä. Olen kyllä lukenut opiskeluaikoina ensimmäisen osa ja nyt kiinnostaa kirja lukea ihan siitäkin syystä. Ainakin sen luen, katsotaan sitten jatkossa, miten myöhempien osien kanssa käy.

  Erittäin hyvä haaste!

  VastaaPoista
 16. Huh, nyt vasta ehdin vastata kommentteihinne! Ensin kollektiivinen kiitos kaikille postaukseen vastanneille, ihan mahtavaa että kirjabloggaajilta löytyy näin paljon innostusta ja kiinnostusta lähteä yhdessä ainakin kokeilemaan miltä Proustin teksti tuntuu! :)

  Karoliina, kiitos! <3 Minä taas odottelen Satun luettujen klassikko-aiheisia kimppalukuja, josko lopulta saisin niiden myötä luettua esimerkiksi Anna Kareninan tai Ruusun nimen. :)

  Jum-Jum, harkitse rauhassa! Ja jos joku haluaa lähteä haasteeseen myöhemmin mukaan, totta kai sekin onnistuu, sitten sitä vain lukee vähän omalla aikataulullaan. :)

  Zephyr, hehe! :D Mielenkiintoista kuulla Proustia enemmän lukeneen mielipide. Saapa nähdä saanko tällä menetelmällä sarjasta mitään irti, aika näyttää...
  Ja totta kai kokeilet madeleinevuokaa!! Ajattele, mikäs sen kultivoituneempaa kuin lukea Proustia ja samalla nauttia (itsetehdyistä) madeleineleivoksista ja (lehmuksenkukka)teestä!!! :D

  Anna Elina, kiitos! <3

  VastaaPoista
 17. Minä olen jo aloittanut tämän haasteen ja taidanpa jättää sen ensimmäiseen osaan.. :D Ehkäpä yksi Proust/vuosi olisi ihan hyvä tahti, menihän sarjan suomentamiseenkin 40 vuotta.
  En tiedä onko tämä yleisessä tiedossa, mutta kun etsin kirjastosta suomennoksia niin selvisi että ensimmäinen osa on suomennettu kahdessa osassa. Eli ne jotka haluavat lukea ensimmäisen osan joutuvat lukemaan kaksi kirjaa. :) Nähtävästi pari muutakin osaa on suomennettu samoin koska ranskaksi tässä on seitsemän osaa.

  VastaaPoista
 18. Réa, siltäkö tuntuu että ensimmäinen nide riittää? :) Saapas nähdä miten minun käy tämän haasteen kanssa... :D Mutta etkös sinä ole lukenut Proustia englanniksi? Voisin kuvitella että se olisi vielä moninkertaisesti haastavampaa kuin suomeksi lukeminen...

  Joo, minulla oli ainakin tiedossa että sarjassa on seitsemän osaa, ja että Suomessa alkupään osia on jaettu ja niteitä on siis kymmenen. Luulin kirjoittaneeni asiasta päivitykseen mutta eipä sitä taidakaan siellä lukea, höh!

  VastaaPoista
 19. Jostain syystä englanniksi kirjan lukeminen on sujuvampaa. En ole suurempaa vertailua tehnyt selvittääkseni mistä se johtuisi; yksi syy saattaa olla että englanninkielisessä on enemmän pilkkuja, mutta tämäkin perustuu vain yhden kohdan otantaan. :) Tällä hetkellä luen siis ensimmäistä osaa joko suomeksi tai englanniksi mielialasta riippuen.

  VastaaPoista
 20. Réa, kuulostaa mielenkiintoiselta! Odotan kovasti että pääsemme isommalla porukalla keskustelemaan kokemuksista ensimmäisen niteen lukemisen jälkeen! :)

  VastaaPoista
 21. Aloitin sarjan 2 vuota sitten. Ensimmäinen osa oli kaunis kuin maalaus. Toinen osa kiintoisa, mutta kolmas osa on ollut nyt vuoden kesken niin, että pääsin puoliväliin..

  VastaaPoista
 22. Ulriikka, kiitos kommentista! :)
  Minustakin ensimmäinen osa on kaunis kuin vanha ranskalainen maalaus!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit