Sunnuntaimietteitä ja kirjahyllyhaaste

Pari viime viikkoa on ollut lukemisen puolesta vähän nihkeää. Olen tehnyt pitkää työputkea ja lukuaikakin on ollut kortilla, mutta samanaikaisesti olen potenut pahempaa lukujumia kuin aikoihin. Kuten edellisessä postauksessani kerroinkin, jumin sai aikaan Mia Kankimäen ihana matkakirja, jonka jälkeen minkäänlainen proosa ei ole houkutellut, kun mieleni on vain vaellellut japanilaisissa maisemissa ja kirsikankukkien keskellä. Olen kokeillut aloittaa monenmoista, tai yrittänyt jatkaa monia kauemmin kesken olleita, mutta ei, mikään ei ole maistunut. Paitsi onnekseni runot, niitä olenkin lukenut tosi paljon joka päivä.


Mutta jälleen kerran sain todeta, miten ihmeellisiä latuja ihmisen ajatukset kulkevat. Katsoin viikonloppuna lukujumissani keskinkertaisen kauhuelokuvan The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia, joka tarjosikin yllättäen ihan kivan kauhukokemuksen ohella minulle uutta tietoa orjuuden historiasta. Olen kyllä tiennyt että 1800-luvulla Yhdysvalloissa on ollut valkoisia, jotka ovat auttaneet mustia orjia pakenemaan, mutten ole ymmärtänyt että toiminta on ollut niinkin järjestelmällistä ja verkostoitunutta. Elokuva esitteli mielenkiintoisesti tätä "Underground Railroadia", ja minua sen onnistui koskettaa enemmän kuin pelottaa (joka toisaalta kai olisi kauhuleffan pääasiallinen tehtävä :).

Leffan katsottuani aloin ajatella ehkä parasta koskaan lukemaani orjuudesta kertovaa kirjaa, Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani - ja yhtäkkiä huomasin tuntevani palavaa tarvetta lukea lisää Morrisonia. Lukujumin selättämiseen tarvittiin siis jotain tummaa ja väkevää. Nyt lukeminen maistuu taas entiseen malliin, ja seuraavan viikon aikana blogissa onkin luvassa Morrisonin lisäksi pari muutakin samat määreet täyttävää: tummaa ja väkevää, tunteita herättävää kotimaista proosaa ja runoutta. Aion alkavalla viikolla myös vihdoin listata omat tärppini kuluvan kirjakevään uutuuksista.


Sitä odotellessa vastaan Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogin suloiselta Annalta saamaani kirjahyllyn kertomaa -haasteeseen, jonka ideana on vastata kysymyksiin omasta hyllystä löytyvien kirjojen nimillä, ja joka on kiertänyt kirjablogeissa ahkerasti parin, kolmen viikon ajan. En siksi nyt haasta itse ketään - jos joku haluaa haasteen tästä napata, olkoon hyvä vain.

1. Oletko mies vai nainen? Nainen punainen.
2. Kuvaile itseäsi. Lukija, Sisar ja Matkantekijä.
3. Mitä elämä sinulle merkitsee? Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.
4. Kuinka voit? Onnellinen matkamies.
5. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi. Hiljainen talo.
6. Minne haluaisit matkustaa? Talvi Lissabonissa, tai Eureka Street, Belfast.
7. Kuvaile parasta ystävääsi. Kiltti tyttö.
8. Mikä on lempivärisi? Puhtaat valkeat lakanat.
9. Millainen sää on nyt? Tähtikirkas, lumivalkea.
10. Mikä on mielestäsi paras vuorokaudenaika? Pitkän päivän ilta.
11. Jos elämästäsi tehtäisiin tv-sarja, mikä sen nimi olisi? Lukuhetkiä pimeässä.
12. Millainen on parisuhteesi? Kunnes löydän sinut.
13. Mitä pelkäät? Murtuneet mielet.
14. Päivän mietelause. Naiset katsovat vastavaloon.
15. Minkä neuvon haluaisit antaa? Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin.
16. Miten haluaisit kuolla? Kuolema sypressin varjossa.


Huomenna maanantaina tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun kirjoitin tämän blogini ensimmäiset sanat. Tämä on ollut huikean hieno matka, mutta silti tuntuu että se on vasta alussa. Hienon siitä olette tehneet te, ihanat lukijani. Sain taannoin Kirjasähkökäyrän Mailta ja Luettua elämää -blogin Elinalta mieltä ilahduttavan 'Kiva kun olet täällä' -tunnustuksen (kiitos ihanat naiset!), ja nyt haluan jakaa sen kaikille lukijoilleni: Kiva kun olette täällä! ♥ Iso kiitos kuluneesta kolmesta vuodesta! Tästä on hyvä jatkaa!

(Postauksen kuvat on otettu tammikuun paukkupakkasilla. Enpä olisi uskonut tätä ihan äkkiä sanovani, mutta näinä ankean kosteanharmaina päivinä huomaan melkein kaipaavani noita näkymiä.)

Kommentit

 1. Ihania kuvia ja kivoja vastauksia haastekysymykseen! Ja onnea kolmevuotiaalle! Olen aina kuvitellut, että blogisi on omaani vanhempi. Ja minulla on tunne, kuin olisin tämän sanonut aiemminkin ihmetellen. :)

  VastaaPoista
 2. Onnea kolmesta vuodesta! On ollut ihanaa seurata blogimatkaasi! Ja ihania kuvia taas kerran! Taidan napata tuon kirjahyllyhaasteen alkuviikon iloksi. Valoa viikkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, kiitos ihanista sanoistasi! <3 Ja nappaa ihmeessä, tämä on kiva haaste! Valoa sinunkin viikkoosi! <3

   Poista
 3. Onnittelut kolmesta vuodesta, Sara!
  Morrison on myös yksi minun ihailuni kohteista - mikä hieno kieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos! <3
   Ja olen aivan samaa mieltä, Morrison on huikea!

   Poista
 4. Synttärionnittelut 3-vuotiaalle! Voi miten kaunis talvikuva. Ihan tässä on jo päässyt unohtumaan, että välillä oli aika kylmäkin vaihe.

  Olen miettinyt useinkin tuota, että mistä se tulee, että vaikka kirjoja on hylly täynnä, niin välillä on kamalan vaikea päättää, mitä lukisi ja tuntuu, että oikein mikään teos ei tunnu "siltä oikealta". Eikö tämä tarkoita sitä, että lukijalla on jonkunlainen (tiedostamaton) ennakko-oletus, johon luettavan kirjan tulisi vastata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos! <3 Ja niinpä, tammikuun pakkaset tuntuvat jo tosi kaukaisilta vaikkei niistä oikeasti ole kuin hetki.

   Samaa olen miettinyt, ja noin se varmasti onkin. Samasta syystä kaikenlaiset lukusuunnitelmat tuntuvat turhilta (vaikka jatkuvasti niitä teenkin), aiemmin tietyllä hetkellä luettavaksi suunniteltu kirja saattaa tuntua aivan väärältä, ja mieli kaipaa jotain aivan muuta.

   Poista
 5. Onnea kolmivuotiaalle ihanalle blogille! Blogisi oli ensimmäisiä joita aloin seurata kunnolla oman blogini perustamisen jälkeen. :)

  Upeat vastaukset kirjahyllyhaasteessa, pidin neuvosta (ihanat kirja..), samoin elämän merkityksestä.

  Lumi näyttää aivan kirsikankukilta yläkuvassa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea-ihana, kiitos! <3

   Ja totta muuten, puu tuo mieleen kirsikkapuun - ja Japanin, oih! <3

   Poista
 6. Ihania kuvia ja olet lukenut samaa kirjaa kuin minäkin. Tai elänyt.
  Saatan napata tämän kirjahyllyhaasteen tästä sinulta, koska en ole vielä sitä saanut ja se vaikuttaa hauskalle :). Mukavaa sunnuntai-iltaa ja tulevaa arkea, taas kirjojen pehmittäessä sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, kiitos kuvakehuista! <3 Ja nappaa ihmeessä haaste tästä, vastauksia on kivaa miettiä. :)

   Kiitos ja mukavaa viikkoa sinnekin! Minun viikonloppuni meni tiukasti työn merkeissä aina maanantaiaamuun asti, nyt on aika huilata hetken.

   Poista
 7. 1) Ihania lumikuvia. Minne minun talveni hävisi, nyyh!?

  2) Aivan mainioita vastauksia kirjahyllyhaasteeseen.

  3) Onnea kolmesta vuodesta. Ihanaa että olet täällä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa! <3

   1) Kiitos! Talvi oli kyllä aivan ihmeellisen lyhyt.

   2) Hih! :)

   3) Kiitos, olet ihana! <3

   Poista
 8. Onnittelut! - Ja tähtikirkasta lumivalkeutta tälle talvelle toivoisin minäkin, edes vielä pariksi viikoksi kunnon pakkaset. Sitten saisikin jo kevät alkaa tulla, tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penjami, kiitos! Sunnuntai-iltana täällä oli vielä ripaus lunta, tänään on jo kahlattu loskassa ja vedessä ja lumi on enää vain muisto. Odotan kyllä kevättä kovasti, kaipaan valoa ja lämpöä ja vihreää. :) Olisi ihanaa päästä ulos kirjan kanssa ja alkaa lukea, lukemaan. :)

   Poista
 9. Onnea upeista blogivuosista! :)
  Vastauksesi ovat ihania, etenkin seuraisin nenä kiinni telkkarissa Lukuhetkiä pimeässä tv-sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, kiitos! <3
   Hih, se olisikin varmasti aika mielenkiintoista katsottavaa... ;)

   Poista
 10. Onnea ihanalle blogillesi! Täällä vieraillessa tulee aina hyvä mieli. <3

  Hyvä, että lukujumi helpotti. En varmaan koskaan unohda Asioita-arviotasi, joten ymmärrän, mistä se johtui. Onneksi jumitus yleensä menee ohi, joskus yllättävästikin.

  Pitkän päivän ilta oli minunkin suosikkivuorokaudenaikani... Ihanat vastaukset, Sara! Kiva, kun olet täällä! <3

  VastaaPoista
 11. Onnittelut kolmevuotisesta blogitaipaleesta, Sara! ♥

  Lukujumi on jännä ilmiö. Onneksi sait taas kirjan syrjästä kiinni! :)

  Kirjahyllyvastauksesi olivat ihanaisia!

  VastaaPoista
 12. Ihana Sartsa! <3 Onnea pitkästä blogitaipaleesta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit