Tuomas Kaakinen: Nocturne. Kuvia suomalaisuudesta


Tuomas Kaakinen: Nocturne. Kuvia suomalaisuudesta. Runot Eino Leino (Karisto, 2013. 123 sivua.)

Ruislinnun laulu korvissani, 
tähkäpäiden päällä täysi kuu; 
kesä-yön on onni omanani, 
kaskisavuun laaksot verhouu. 
En ma iloitse, en sure, huokaa; 
mutta metsän tummuus mulle tuokaa, 
puunto pilven, johon päivä hukkuu, 
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu, 
tuoksut vanamon ja varjot veen; 
niistä sydämeni laulun teen. 

Hyvää Eino Leinon, runon ja suven päivää! ♥ 

Rakastan yhtä lailla Eino Leinon runoja kuin kauniita valokuvakirjojakin, ja tänään jos koskaan on syytä esitellä tämä hyllyni aarre, Tuomas Kaakisen uskomattoman kaunis valokuvakirja, jonka sivuja rytmittävät Leinon runot. Alkusanoissaan Kaakinen kertoo arvostavansa isovanhempiensa elämäntyyliä ja arvomaailmaa, sitä että työt tehdään huolellisesti ja tavarat aikaa kestäviksi, ja ettei mitään heitetä suotta hukkaan, vaan panostuksella ja vaivannäöllä vanhaa korjataan ja uudistetaan käyttökelpoiseksi. Hän kertoo mummostaan, joka aikoinaan esimerkiksi purki lasten pieniksi jääneet vaatteet langoiksi, joista neuloi uusia vaatteita.

Kaakisen koskettavan kauniit ja puhuttelevat kuvat kertovat tarinoita tuon kaltaisesta pienimuotoisesta arkielämästä, jota hän ei halua kadottaa. Hän on kiertänyt Suomea ja löytänyt ihastuttavan idyllisiä kuvausaiheita, ja hän toivoo että nämä kuvat suomalaisuudesta lisäisivät osaltaan oman historiamme arvostusta. Minusta Kaakinen on onnistunut tavoitteessaan täydellisesti, sillä kirja on niin kaunis ja maamme historiaa ja luontoa kunnioittavalla tavalla kuvaava, että sen selailu pakahduttaa sielua ja sydäntä kerrasta toiseen. Oman lumonsa kirjaan tuovat Eino Leinon iki-ihanat runot, jotka ovat Kaakiselle tärkeä inspiraation lähde. Kuvat ja runot käyvät vuoropuhelua ja täydentävät toisiaan.


Itse löysin Leinon runot teini-ikäisenä. Tytönkammarini seinillä oli pieniä, kauniita piirrosjulisteita, joissa oli katkelmia Leinon runoista. Eniten rakastin jo silloin Nocturnea, ja yhä edelleen, liki kolmenkymmenen vuoden kuluttua sama runo on suurin Leino-rakkauteni. Runo lienee osa melko monen suomalaisen sielunmaisemaa, niin minunkin. ♥ Leinon runoilla on ollut tärkeä merkitys myös aikuisuuteni ensi askeleissa: Kiitos opiskeluaikaisen poikaystäväni runoja intohimoisesti rakastavan äidin, löysin Vesa-Matti Loirin Leino-tulkinnat. Kun muistelen vuosia pikkuruisessa opiskelija-asunnossa parikymmentä vuotta sitten, mieleeni palaavat ensimmäisten muistojen joukossa kaikki ne lukemattomat illat, joina olen puuhastellut pieniä arkisia askareita Loirin Leino-levyjä kuunnellen. Niin nostalgista, arvokkaita muistoja. 


Kaakinen tavoittaa valokuvissaan Leinon hengen täydellisesti. Kuvat henkivät sukujemme historiaa, mennyttä ja kadotettua, ja kuitenkin kaikessa niin vahvasti läsnäolevaa. Hän kuvaa vuodenkiertoa, kaunista luontoa, pieniä arkisia hetkiä ja tunnelmia. Teos henkii tyyneyttä ja syvää rauhaa.

Yli metsän koitti jo päivän koi, 
kun nurmella neitonen kulki, 
kukat kukkivat auki jo umput loi, 
jotk' eilen illalla sulki.

Ja neitonen nuori se nurmella vain 
niin hiljaa, hiljaa astui, 
ja kukkaset nyökkäsi kuiskuttain, 
kun kasteesta helmat kastui.
Ei iloja monta ihmislapselle suotu: 
Yks kevään riemu 
ja toinen kesän 
ja kolmansi korkean, selkeän syksyn riemu. 
Kyntää, kylvää, 
korjata kokoon, 
levätä vihdoin rauhassa raatamisestaan.

Ei suruja monta ihmislapselle suotu: 
Yks sydämen suru, 
elon huoli toinen 
ja kolmansi korkean, ankaran kuoleman suru. 
Ystävä pettää, 
elämä jättää, 
taika on ainoa sankarin työ sekä tarmo. [--]

Monta on laulua, monta myös laulujen miestä. 
Yksi on laulu 
ylitse muiden: 
ihmisen, aattehen, hengen ankara laulu. 
Kansat katoo, 
ei katoa mahti, 
jonka on laulanut mahtaja kansansa sielun.


Minä käyn kuni kyntäjä pellollaan 
kodin rakkahan raunioita 
ja muistelen muistoja lapsuuden, 
kalaretkiä, karkeloita. 

Minä käyn kuni kyntäjä pellollaan 
sydän täynnä ja rinnassa rauha. 
Taas mennyt on talvi ja tullut on 
suvi uusi ja lämmin ja lauha.


Muutamissa kirjablogeissa muistetaan tänään tavalla tai toisella Eino Leinon, runon ja suven päivää. Ihana ystäväni, Luettua elämää -blogin Elina, luki viikonvaihteessa Leinoa, käykääpä kurkkaamassa hänen mietteitään! ♥ Myös täällä palaillaan lähiaikoina tietyllä tapaa Leinon aikakauteen ja elinpiiriin, sillä luen tällä hetkellä monen muun muassa L. Onervaa. Oi että!

Kommentit

 1. Oi mikä ihana Leinon päivän kirjoitus, tyyneyttä ja syvää rauhaa henkivä niin kuin varmasti tuo kirjakin <3 Kyllä menneessä maailmassa vaan on niin ihanaa, ihmeellistä lumoa, vaikka sielläkin omat vaikeutensa olivat... Ja oi, Onervaa <3<3<3

  Ihanaa runon ja suven päivän iltaa sinulle Sara <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja ihanainen, kiitos! ♥ Tuo kirja on tosiaankin aarre, jonka lukemisesta ja katselemisesta tulee rauhallinen ja ihmeellisen hyvä olo. Mennyt aika herää eloon ja lumoaa. Suomi on käsittämättömän kaunis maa. ♥

   Olen myös aika tavalla Onervan lumoissa. Kirja on vielä vähän kesken, mutta yritän ehtiä kirjoittaa siitä viikon sisällä. Oi että! ♥

   Ihanaa ja valoisaa kesäisen viikon jatkoa sinulle, vesisateistakin huolimatta! ♥

   Poista
 2. Voi, miten kaunis teksti ja kuvat - ja Eino Leino! <3 Hieno, upea kirjakin tietysti. :) Leino on todellakin insiproinut taiteilijoita.

  Olipas ihanaa muistella Eino Leinoa ja palautella tuttuja säkeitä mieleen tämän kirjoituksesi myötä ja itsekin Leinoa lukien. Ihanaa, että houkuttelit Leinon juhlintaan mukaan.

  Runon ja suven päivä tuntui juuri siltä kuin pitää! Mukavia lukuhetkiä vielä tähän iltaasi, Sara! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, ihanaa kun innostuit lukemaan kanssani Leinoa. ♥ Miehen runot kuuluvat suomalaiseen kesään - ja miksei tietty kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin, mutta erityisesti kesäisin näitä on ihaninta lukea. :) Tämä kirja on aarre, jolla on kunniapaikka hyllyssäni.

   Teille ihanaa päivää sinne tyrskyjen äärelle. ♥ Toivottavasti päivänne on kaikesta huolimatta hieno ja antoisa.

   Poista
 3. Tässä postauksessa yhdistyivät sanojen ja kuvien kauneus niin ihmeellisellä, tyynellä tenhovoimalla.

  Leinon runous on minulle äärimmäisen rakasta ja läheistä... Kiitos ihanasta hetkestä, Sara! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos sanoistasi, ihana! ♥ Olen varma, että rakastaisit tätä kirjaa, sillä Kaakisen valokuvat ovat niin lumoavia, ja Leinon kauniit runot kruunaavat kaiken. Toivottavasti törmäät kirjaan joskus jossakin! ♥

   Poista
 4. Tämän kirjan kanssa voisi lumoutu kesäöissä...Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisiahiutaleita, kyllä. Tämä on ihanaa luettavaa kesäisiin iltoihin ja lempeän lämpimiin öihin. Ja tämmöiselle sateisemmallekin kelille. :) ♥

   Poista
 5. Oi millainen aarre sinulla on hyllyssäsi! Minäkin olen valokuvakirjojen ystävä ja runoista saa ehdottomasti ison plussan. Leinon runoista vielä isomman! Minäkin pidän kovasti Loirin Leino-tulkinnoista, tulee usein etenkin kesäisin niitä kuunneltua. <3 Ja kuvat Suomesta ja suomalaisuudesta tuovat aina iloa. Minulla oli muuten joskus aikoja sitten blogi, jonka nimi oli "I love Finland". Se oli ns. kuva- ja retkiblogi, jossa fiilistelin suomalaista luontoa ja arkkitehtuuria jne.

  VastaaPoista
 6. Leino vetoaa myös minuun. Olen lukenut Leinon runoja kirjasta sekä kuunnellut musiikkina. Päässäni soi häiritsevän usein kohta:

  "Maatietä matkaa
  kirjaton, karjaton mies.
  Kruununkin kyyti
  liikaa ois hälle kenties,
  outoja hälle kun on
  isänmaa, kotipaikka ja lies
  ...

  Pitäisi kai kuunnella alkuperäiset versiot Loirin laulamina, koska omassa päässäni soivat versiot ovat aina jotain vähän sinne päin.

  Ehkä olen rajoittunut ihminen, mutta kirjan valokuvat ovat makuuni jotenkin liian kauniita, kuin epätodellisia kiiltokuvia. Tai ehkä eivät vain ole tarpeeksi tuttuja, vaikka olenkin asunut lapsena ja nuorena maalla (ja nyt kaupungissa).

  VastaaPoista
 7. Leino oli karmea juappo

  VastaaPoista
 8. Miten upea teos!! Tuon voisin hyvin hankkia omaan hyllyyni. Kiitos tästä vinkistä! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit