Kirjamessupöhinää 2015


Alkaa taas olla se aika vuodesta: käsillä on intohimoisen kirjallisuusihmisen vuoden kohokohta, eli Helsingin kirjamessut 22.-25.10. Hurraa!  Aion itse messuta kolme kokonaista päivää, eli perjantaista sunnuntaihin, ja jotta olisin parhaassa mahdollisessa messuiskussa, olen ottanut syyslomanikin juuri tälle viikolle. :) Osallistun messuille järjestäjän tarjoamalla bloggaripassilla, josta suurkiitos jo tässä vaiheessa!

Listaan oheen messutärppejä itselleni, ja miksei vinkiksi muillekin. Luultavasti messupäiväni ovat mukava yhdistelmä sovittuja tapaamisia, päämäärätöntä haahuilua messulavojen tuntumassa ja antikvariaattiosastolla, sekä kellontarkkaa sukkulointia kiinnostavasta haastattelusta tai keskustelusta toiseen. Kaksi on kuitenkin varmaa: viikonlopusta tulee ihana, ja myöhään sunnuntai-iltana on varmasti melkoisen kaikkensa antanut olo. Mutta nyt niihin messutärppeihin. Listaan vähän jotakin myös torstaille. Noita menisin katsomaan, jos olisin messuilla jo silloin.

Torstai:

- WSOY:n syksyn kirjailijoita keskustelemassa uutuusteoksistaan. Lavalla kiinnostava joukko: Virpi Pöyhönen, Miina Supinen, Karoliina Timonen ja Johanna Venho. Klo 12.30, Sibelius-lava.

- Minä & Sibelius - 20 näkökulmaa säveltäjämestariin. Hieno teos, jossa nykyajan klassisen musiikin huippunimet kertovat Sibeliuksen musiikista ja omasta suhteestaan siihen. Klo 13, Sibelius-lava. (Tämän missaaminen harmittaa aivan erityisesti!)

- Kirjailija ja sananvapaus Venäjällä, Aino-sali klo 14. Keskustelemassa Lev Rubinstein ja Ljudmila Ulitskaja. Samaan aikaan olisi HS:n tähtihetken haastateltavana Kari Hotakainen Aleksis Kivi -lavalla.

- Pentti Haanpää 110 vuotta. Juhlavuoden sankarista keskustelemassa Matti Salminen ja henkilökohtainen suosikkini Juha Hurme. Klo 15, Kullervo-lava.

- Helsingin Sanomien haastattelussa Ljudmila Ulitskaja. Aleksis Kivi -lava, klo 15.30. Puheenaiheena Ulitskajan uusimmat suomennetut kirjat ja Venäjän sananvapaustilanne.

- Sattuma ja ennakoimattomuus. Keskustelua Venäjän kirjallisuuden klassikoista, Tolstoista ja Dostojevskista. Klo 16, Takauma-lava. Samaan aikaan Wine Cornerissa keskustellaan ihanan nobelisti W. B. Yeatsin juhlavuoden kunniaksi julkaistusta tuoreesta runoteos-suomennoksesta.

- Kirjallisuuden kuninkaallisia Mika Waltari -lavalla klo 17. Riikka Pulkkinen, Anja Snellman ja suursuosikkini Asko Sahlberg keskustelevat siitä, mistä kirjallisuus syntyy.


Perjantai:

- Klo 10.30 Mika Waltari -lavalla ollaan Anni Swanin kynän jäljillä, sillä hänen syntymästään tulee kuluneeksi 140 vuotta. Tähän en aivan ehdi, harmittaa.

- Klo 12.30 pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa: Aleksis Kivi -lavalla haastatellaan suursuosikkiani Heidi Köngästä hänen uutuusromaanistaan Hertta, ja Mika Waltari -lavalla puolestaan haastattelussa on Laura Lindstedt, joka on kirjoittanut yhden kuluvan vuoden ylivoimaisesti hienoimmista romaaneista, Oneironin.

- Perjantaina pääsenkin jo sitten kuulemaan Asko Sahlbergia, jota haastatellaan Mika Waltari -lavalla klo 13. Hänen uutuusromaaninsa Irinan kuolemat on upea, ja ah, niin synkkä.

- Ja iik: Klo 14 Aleksis Kivi -lavalla HS:n tähtihetki-haastattelussa ihana Leena Lander. Tuore romaani Kuka vartijoita vartioi on juuri ilmestynyt.

- Klo 15.30 Aleksis Kivi -lavalla Mihail Shishkin ja romaaninsa Neidonhius. Luin kirjan keväällä (se on huikea!), ja kuulin kirjailijaa Helsinki Lit -tapahtumassa. Perjantaina haluan kuulla lisää.

- Sinuhen ilmestymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta. Wine Cornerissa keskustellaan klo 16.30. Samaan aikaan Sibelius-lavalla olisi taidehistorioitsija Riitta Konttinen kertomassa uudesta teoksestaan Elämänvirrassa - Alvar ja Ragni Cawén. Luulen valitsevani jälkimmäisen.

- Myös klo 18 pitäisi olla kahdessa paikassa samaan aikaan: Aleksis Kivi -lavalla olisi Katja Kettu keskustelemassa tuoreesta Kätilö-elokuvasta, ja Katri Vala -lavalta löytyisi Emmi Itäranta, jonka toinen romaani, Kudottujen kujien kaupunki, teki minuun valtavan vaikutuksen.


Lauantai:

- Päivä alkaa bloggaajabrunssilla.

- Klo 14 Aleksis Kivi -lavalla HS:n tähtihetki-haastattelussa Sofi Oksanen ja uutuusromaaninsa Norma.

- Klo 15 Sibelius-lavalla haastatellaan Helena Ruuskaa, joka on kirjoittanut tuoreen elämäkerran Eeva Joenpelto - Elämän kirjailija. Joenpelto on yksi niistä kolmesta kirjailijasta, joiden tuotantoa aion tämän vuoden aikana lukea, ja Lohja-sarjan avausteos lähtenee mukaani messureissulle bussikirjakseni. Ruuskan kirja on myös pakollinen hankinta omaan hyllyyn.

- Joenpelto-teema jatkuu Sibelius-lavalla, kun klo 15.30 residenssikautensa juuri aloittanut Maritta Lintunen kertoo työskentelystään Joenpellon talossa Sammatissa.

- Venäjän rooli tapahtumapaikkana suomalaisessa kirjallisuudessa on kiehtova aihe. Aleksis Kivi -lavalla siitä ovat keskustelemassa Sirpa Kähkönen ja Katri Lipson klo 16.

- Samalla lavalla, eli Aleksis Kivellä, jatkaa suuresti ihailemani Hannu Mäkelä, jota Otavan ajan muistelmista haastattelee Markku Aalto. Klo 16.30.

- Klo 17 on ihan mahdotonta: Haluaisin olla neljässä paikassa yhtä aikaa! Kirjakahvilassa haastatellaan Antti Holmaa hänen Kauheimmat runot -kokoelmastaan, Eino Leino -lavalla taas Anna Kortelainen kertoo teoksestaan Avojaloin - 20 tositarinaa Karjalan kannakselta. Aino-lavalla olisi jälleen huikea Mihail Shishkin, ja Sibelius-lavalta löytyisivät Kummelin miehet Timo Kahilainen, Heikki Hela, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen ja Olli Keskinen. Mahdotonta valita mihin mennä, ehkä menen siis viideltä kahville ja jätän väliin kaikki! :)


Sunnuntai:

- Mika Waltari -lavalla haastatellaan Petri Tammista hänen hienosta Meriromaanistaan klo 11. Samaan aikaan Katri Vala -lavalla olisi huikea Leena Krohn ja romaaninsa Erehdys.

- Klo 11.30 on myös päällekkäisyyttä: Takauma-lavalla olisivat keskustelemassa Martti Anhava, Sirpa Kähkönen ja Hannu Mäkelä siitä, mikä merkitys kirjailijaresidensseillä on kirjailijoille ja kirjallisuudelle. Samaan aikaan Katri Vala -lavalla Katja Kettu ja Rosa Liksom keskustelevat venäläisestä kulttuurista suomalaisessa nykykirjallisuudessa.

- Olin jo aiemmin tänä syksynä kuuntelemassa, kun ihana Claes Andersson luki otteita tuoreesta runoteoksestaan Aamu meren rannalla. Sunnuntaina hän on Mika Waltari -lavalla klo 12.30, sinne on pakko ehtiä!

- Klo 13-14 Aleksis Kivi -lavalla esitellään tämänvuotiset HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaat. Tämän haastattelutilaisuuden seuraamisesta on tullut jo perinne, aion paikalle siis tänäkin vuonna. Tosin Sibelius-lavalla olisi osin samaan aikaan myös must-juttu: klo 13.30 Jenni Kirves ja Martti Turtola ovat keskustelemassa Jean ja Aino Sibeliuksen elämäntöistä, taiteesta ja läpi eliniän kestäneestä rakkaudesta.

- Klo 14 on taas ruuhkaa: Aleksis Kivi -lavalla tähtihetkessä haastatellaan Katja Kettua hänen romaanistaan Yöperhonen (joka on yksi huikeimmista pitkään aikaan), ja Sibelius-lavalla käsittelyssä ovat Sibeliuksen päiväkirjat. Menen kuitenkin Takauma-lavan ääreen, jossa ihana Terhi Rannela haastattelee Katri Lipsonia ja suursuosikkiani Joel Haahtelaa siitä, miten lääkärin ammatillinen tausta vaikuttaa kirjailijoiden teoksiin.

- JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään on ollut jo pitkään lukulistallani. Anna-Riikka Carlson haastattelee Koskista Aleksis Kivi -lavalla klo 16.Huh! Palaan messutunnelmiin blogissa ensi viikon alussa. Tässä välissäkään täällä ei ole kuolemanhiljaista, vaan perjantaina täällä ja muutamassa muussakin kirjablogissa vietetään erään klassikokirjailijan syntymäpäivää.

Mutta nyt: Taianomaisen ihanaa messuviikonloppua kaikille teille ja meille, joiden suunta käy loppuviikosta kohti Helsingin Messukeskusta! Siellä nähdään! :)

Kommentit

 1. Huh ja wau! Tärppejäsi lukiessa iski pakahduttava messukuume ja paikalle pitäisi päästä nyt heti. Miten tässä malttaa odottaa vielä pari päivää!

  Lauantaina sitten nähdään! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kyllä tässä tosiaan messukuume alkaa jo nousta, mitenköhän sitä malttaa edes nukkua nämä pari yötä? :D No, jos ei nukuta, niin sittenhän voi lukea. :)

   Ihanaa nähdä! <3

   Poista
 2. Upeita kuvia! <3 Ja useita samoja messutärppejä, totta kai.

  Näkemisiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos kuvakehuista! <3 Kukat löytyivät syyskuussa Kööpenhaminasta yhdeltä ihanalta pikkukadulta. :)

   Poista
 3. Hienoja vinkkejä! Oon tehny tiukan messuohjelman, mutta tiedän jo tehdessäni, että kaikkia en onnistu näkemään - päällekkäisiäkin on monta ja syömässäkin pitää käydä jossain välissä. Tulee vähän sama olo kuin kaupassa, jossa on liian paljon erilaista valinnanvaraa, lopulta ei osaa eikä halua valita mitään. Mutta Asko Sahlbergia en jätä väliin. En. Nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, vastaan nyt näin jälkijunassa, mutta kuitenkin. :) Olipa muuten ehkä messujen suurin pettymys, ettei ihana Asko päässytkään paikalle. Nyyh! Onneksi messut olivat muuten niin ihanat! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit