Annikin Runofestivaalit 2014

Kulttuurin ja erityisesti runouden ystäviä hemmoteltiin Tampereella eilen oikein urakalla. Yli satavuotiaassa Annikin puukorttelissa järjestettiin jo yhdennettätoista kertaa koko päivän kestänyt Annikin Runofestivaali, eli suuri vuotuinen ja valtakunnallinen runotapahtuma. Itse osallistuin festareille nyt ensimmäistä kertaa ja näin jälkikäteen ihmettelen suuresti, miksi heräsin asiaan vasta nyt - vastedes aion todellakin vierailla Annikilla joka vuosi! Yleisölle oli tarjolla hieno ja monipuolinen kattaus sekä kotimaista että ulkomaista runoutta, proosaa, musiikkia ja jopa nykytanssia. Kansainvälisiä tähtiä lavalla esiintyi neljä: virolainen Hasso Krull, amerikkalainen Ron Whitehead, islantilainen Gerður Kristný ja ruotsalainen Henry Bowers. Festivaaleja edelsi jo totuttuun tapaan kolmipäiväinen Annikki OFF, itsenäisten tapahtumajärjestäjien muodostama erilaisten pienempien kulttuuritapahtumien kokonaisuus.

Vietin Annikilla eilen lähes koko päivän. Itselleni uskollisena myöhästyin alusta tietenkin juuri sen verran, etten ehtinyt nähdä suursuosikkiani Pirkko Soinista lavalla, enkä myöskään festivaalin taiteellisen johtajan, J.K. Ihalaisen, avauspuheenvuoroa. Jouduin myös lähtemään illalla kesken kaiken, enkä siksi nähnyt islantilaista Kristnýä, sekin jäi vähän harmittamaan. Päivä oli kuitenkin aivan mahtava, tunnelma korkealla, ja ajoittaisista sadekuuroistakin huolimatta ihmisillä iloinen ja lämmin mieli. Järjestelyt oli hoidettu aivan viimeisen päälle, ja siitä suurkiitos Annikin järjestäjille ja lukuisalle talkoojoukolle! ♥

Oman päiväni kohokohtia olivat seuraavat neljä: aivan huikeat Heikki Sarmanto ja Juki Välipakka (Pentti Saarikosken runoihin sävellettyä ja sovitettua jazzia!), amerikkalainen Ron Whitehead (upeita runoja, joilla mies todella osasi ottaa yleisönsä!), ihana (!) Sirkka Turkka, sekä Jokapäiväisestä elämästämme otteita lukenut Finlandia-voittaja Riikka Pelo. Pidemmittä puheitta siirryn nyt esittelemään teille hieman kuvatunnelmia eiliseltä. Kuvia on niin paljon, että jaan ne kahteen osaan ja ajastan huomiselle toisen Annikki-postauksen, pysykää siis kuulolla!


Osallistuin yhteen Annikki OFF-tapahtumaan: perjantaiseen runoiltapäivään Sampolan kirjastossa. Paikalla oli runojaan lukemassa Seija Salminen teoksistaan Nainen joka muuttui kissaksi ja muita metamorfooseja ja Salamanterin vuosi.

Lavalla esikoisrunoilija Niklas Salmi.


Viime vuonna teoksellaan Yksinkeltainen on kaksinkeltaista Runeberg-palkinnon voittanut Olli-Pekka Tennilä.

Ihana Tua Forsström ja Lokakuun iltana soudin järvelle.


Suosikkikuvittajani Julia Vuori, Runofestivaalin tämänvuotinen nimikkotaiteilija.

Sauna-lavan ensimmäisellä Proosatauolla tulevasta teoksestaan otteita luki kirjailija Alexandra Salmela.


Hengenravinnon lisäksi festivaalivieras kaipaa myös syötävää. Kahvila Proosasta sai edullisesti kasviskeittoa ja kahvin kanssa ihania itseleivottuja leivonnaisia. 

Juki Välipakka ja Heikki Sarmanto esittämässä Pentti Saarikosken runoja jazz-sovituksina. Huikean hieno, pakahduttava esitys. ♥  
Tänä vuonna jaettiin ensimmäinen Annikin Supertähti -palkinto. Palkinnon sai itseoikeutetusti sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo, joka paitsi asuu itse Annikin puutalokorttelissa, on myös kirjoittanut hienon Annikista kertovan sarjakuvaromaanin Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa, 2014).


Huomenna lisää Annikin tunnelmia! Pysykää kuulolla!

Kommentit

 1. Millainen on Alexandra Salmelan tuleva kirja? Odotan sitä! Rakastan nimittäin hänen esikoistaan "28 eli kuolema tekee taiteilijan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, hän ei siitä vielä kauheasti kertonut, mutta ainakin tekstinäytteen perusteella uskallan sanoa, että se on aika rohkea. :) Minun on jo pitkään pitänyt lukea Salmelan esikoinen, ihanaa kuulla että se on noin hyvä!

   Poista
 2. Oi kateus! Kuulostaa ihanalta. Itsekin heräsin (kiitos sosiaalisen median) vasta tänä vuonna tapahtuman olemassaoloon. Vielä en saanut sovitetuksi allakkaan, mutta ehkä vielä jonain vuonna. Ihania kuvia, ihanaa, että postasit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HeidiBee, oli kyllä ihana päivä! Toivottavasti pääsisit jo ensi vuonna mukaan! :)

   Poista
 3. Hieno raportti, Sara! Ensi vuonna yritän mukaan. Tai niin, yritinhän nytkin... Mutta ehkä paremmalla onnella ensi vuonna! Tuntui kuin olisin ollut mukana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos! <3 Ja voi että olisi ollut ihanaa, jos olisit ollut mukana ihan oikeasti! <3

   Poista
 4. Oi miten hauskaa, että sinä kuvasit kunnolla Annikissa. Minä en jaksanut. Aivan ihania kuvia ja olipa hauska bongata itsensäkin tuolta. Olisikohan minun muuten mahdollista saada tuota kuvaa itselleni, jäisi joku muisto tapahtumasta?

  Minä olin aivan sekopäisenä siellä, kun suuret idolini Sirkka Turkka ja Tua Forsström olivat kummatkin paikalla. Oli jotenkin ihan kreisiä, että olin esiintymässä samoilla festareilla heidän kanssaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, ilman muuta saat kuvan! Vastailen nyt tässä kommentteihin ihan pikaisesti ennen nukkumaanmenoa ja huomenna lähden pariksi päiväksi reissuun, mutta olen sinuun yhteydessä muutaman päivän sisällä. Jos minusta ei kuulu mitään, muistuta! :)

   Harmittaa niin, etten ehtinyt kuulemaan sinua! Toivottavasti esiinnyt uudestaan jossain niin, että minäkin ehtisin mukaan. :) Ja voih, Tua Forsström ja Sirkka Turkka olivat aivan mahtavia. <3

   Poista
 5. Itsekin pääsin vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Annikkiin. Näillä festivaaleilla tunnelma on kyllä aivan omaa luokkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essielina, hauskaa että sinäkin olit siellä! Tunnelma oli tosiaan niin lämmin ja ihana. <3

   Poista
 6. Aika lumoavalta vaikuttaa! Minä olen kade tuosta Heikki Sarmannosta, voi sinua onnekasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, sinä olisit niin nauttinut! Toivottavasti pääset jonakin vuonna mukaan! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit