Vuoden 2015 parhaat

On jälleen aika luoda viimeinen katsaus kuluneeseen vuoteen, ennen kuin uusi vuosi alkaa ja tuo mukanaan uudet kirjat ja elämykset. Vuosi 2015 on ollutkin sikäli erikoinen, että omassa elämässäni on tapahtunut suuri muutos: aloitin syksyllä opiskelut täyden työajan ohessa, ja vapaa-aikaa on saanut välillä kaivaa kiven alta. Olen kyllä lukenut paljon, mutta iso osa luetuista (ja harmillisesti etenkin vuoden 2015 uutuuskirjoista!) odottelee edelleen bloggausvuoroaan, kun virtaa bloggaamiseen ei ole aina löytynyt. Olen kuitenkin lukenut paljon hyvää ja mielenkiintoista, ja haluan blogata monista lukemistani vielä vähitellen jälkikäteen. Alkavana vuonna opiskelut työn ohessa toki jatkuvat, mutta ainakin haaveissani aion yrittää olla blogin puolella aiempaa reippaampi. :)

Vuonna 2015 julkaistujen parhaimmistoa käyn läpi parin viikon päästä, kun kirjablogeissa äänestetään vuoden parhaista kirjoista. Tänään listaan sen sijaan kymmenen parasta tänä vuonna lukemaani kirjaa, jotka on julkaistu ennen vuotta 2015. Jottei postauksesta tulisi kilometrin mittainen, en ala perustella jokaista kirjaa erikseen. Mutta jokaisesta alle listaamastani kirjasta voi sanoa: Että näin hienoa ja ihanaa kirjallisuutta voikin olla! 

Kymmenen parasta vuonna 2015 lukemaani kirjaa:

- Hannu-Pekka Björkman: Valkoista valoa
- Bo Carpelan: Axel (bloggaus tulossa)
- Lars Saabye Christensen: Velipuoli (bloggaus tulossa)
- Edmund de Waal: Jänis jolla on meripihkanväriset silmät
- Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (bloggaus tulossa)
- Antti Hyry: Maatuuli
- Eeva Kilpi: Kuolinsiivous
- Thomas Mann: Taikavuori (bloggaus tulossa)
- Lars Sund: Kolme sisarta ja yksi kertoja
- Mika Waltari: Surun ja ilon kaupunki

Kun nyt näen vuoden parhaani noin listattuna, olen ehkä vähän järkyttynyt: yhdeksän kymmenestä on mieskirjailijoiden teoksia! Missä ovat kaikki naiset? No, vuonna 2015 julkaistujen parhaimmissa, tietenkin! Viimevuotiseen tapaan haluan mainita vielä erikseen pari kirjaa, eli minulle vuoden paras runokirja on ollut Pekka Kytömäen Ei talvikunnossapitoa, ja vuoden paras dekkari Bo Carpelanin Kulkeva varjo.


Kun Kirjan vuosi 2015 oli aluillaan, oli minulla monia hienoja lukusuunnitelmia. Suunnittelin lukevani yhteensä sata kirjaa ja yhden klassikon kuussa, halusin päästä kunnolla alkuun Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa ja perehtyä etenkin Eeva Joenpellon, Mika Waltarin ja Marja-Liisa Vartion teoksiin. No, sataan kirjaan en tainnut aivan päästä, klassikoiden kanssakin on vähän niin ja näin, ja Iijoki-sarjan kanssa jumitan edelleen ihanasti Huonemiehen pojassa, mutta Joenpellon, Waltarin ja Vartion kanssa kävi hyvin: Luen tällä hetkellä Joenpellon Lohja-sarjaa ja olen aivan koukussa, Waltari tekee tasaista nousua suurimpien kirjailijasuosikeideni joukkoon, ja Vartiotakin ehdin yhden teoksen (Kaikki naiset näkevät unia) verran.

Vuodelle 2016 lukusuunnitelmani taitavat olla aika samansuuntaisia - sata kirjaa, mahdollisimman paljon etenkin kotimaisia klassikoita, ja lisää etenkin Joenpeltoa ja Waltaria - mutta noiden lisäksi haluaisin alkavana vuonna lukea paljon etenkin suomalaisia naisia: hiljattain edesmennyttä Eeva-Kaarina Arosta, Pirjo Hassista, Laila Hirvisaarta, Eeva Kilpeä, Leena Landeria, Pirkko Saisiota, Eeva Tikkaa ja Kaari Utriota.

Lukuhaasteetkin himottavat taas, vaikka tämä päättyvä vuosi on mennyt niiden suhteen aivan surkeasti. :) Haaveilen vuonna 2016 osallistuvani ainakin uuteen Helmet-lukuhaasteeseen, Pinon päällimmäinen -blogin Itä-Aasia -lukuhaasteeseen, ja Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Kansojen juurilla -lukuhaasteeseen.


En olisi minä, ellen haluaisi listata ja laittaa itselleni muistiin muitakin vuoden 2015 parhaita elämyksiä. Olen aina ollut innokas ja ahkerasti erilaisissa riennoissa viihtyvä kulttuurinystävä, mutta kuluneena vuonna minusta on kuoriutunut varsinainen kulttuurin suurkuluttaja. Olen käynyt vaikka missä ja kokenut kaikenlaista ihanaa, ja nyt haluankin merkitä muistiin vuoden parhaat hetket muunkin kulttuurin kuin kirjallisuuden saralla. Jos kuitenkin pysytellään vielä pieni hetki kirjallisuuden kentällä, on syytä listata...

vuoden 2015 parhaat kirjatapahtumat (aikajärjestyksessä):
- Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali Helsingissä 22.-23.5.2015
- Annikin Runofestivaali Tampereella 6.6.2015
- Volter Kilpi -kirjallisuuspäivät Kustavissa viikolla 29
- Helsingin kirjamessut 23.-25.10.2015


Tänä syksynä aloin lisäksi blogata myös teatterista, ja olen tästä uudesta "aluevaltauksesta" aivan innoissani! Olen äkkiseltään laskettuna käynyt kuluvana vuonna teatterissa yhteensä 23 kertaa, joka on minulle vähän keskiarvoa parempi tahti. Ensi vuodelle haluaisin saada lukeman likimain tuplattua, joten tavoitteenani olkoon nelisenkymmentä teatterikäyntiä vuodelle 2016.

Vuoden parhaat teatterielämykset ovat olleet:
- Kansallisteatterin Onnellisuuden tasavalta
- Kansallisteatterin SLAVA! Kunnia (jos olisi aivan pakko valita vain yksi näytelmä, valitsisin tämän!) 
- Tampereen Teatterin Ihmisen osa
- Tampereen Teatterin Skavabölen pojat
- Q-teatterin Jotain toista
- Q-teatterin Jälkeenjäävät

Lisäksi on vielä mainittava Helsingin Kaupunginteatterin näytelmä Kattona tähtitaivas, jonka näin osana Tampereen Teatterikesää, ja joka oli jotenkin vahvasti katharttinen teatterielämys.


Muutakin kulttuuria, etenkin musiikkia, on ollut elämässäni tänä vuonna ihanan ja ihastuttavan paljon. Haluan lopuksi merkitä lähinnä itselleni muistiin...

vuoden parhaat klassiset konsertit:
- Tampere Filharmonian Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa, aah! Puhdasta musiikkirakkautta toukokuulta itsenäisyyspäivään. Ja johtajana tietenkin Santtu-Matias Rouvali! 
- Kuusiston viulistiveljesten yhteiskonsertti Kangasala-talossa 14. marraskuuta, voi rakkaus! 
- Sarah Changin ja Leif Segerstamin johtaman Turun filharmonisen orkesterin Sibeliuksen viulukonsertto syyskuussa.
- Bachianas Brasileiras: Martti Rousin sello-orkesteri solistinaan sopraano Piia Komsi, Tampere-talon pienessä salissa 3. marraskuuta.
- Arvo Pärtin Passio pääsiäisenä Tampereen Kalevan kirkossa.
- PianoEspoon päätöskonsertissa norjalainen pianovirtuoosi Leif Ove Andsnes Kansallisoopperalla sopivasti kirjamessuviikonlopun päätteeksi 25. lokakuuta.

... ja oopperat:
- Tampereen Oopperan Nabucco (Verdi)
- Finnkinon Metropolitan-oopperoista Cavalleria Rusticana (Mascagni) & Pajatso (Leoncavallo) ja La Traviata (Verdi)
- Kansallisoopperan leffabrunssin Saul-oratorio (Händel), taltiointi kesän 2015 Glyndebournen oopperajuhlilta
- Myös Tero Saarisen Kullervo (Sibelius) Kansallisoopperalla on aivan pakko mainita, vaikkei se olekaan varsinaisesti ooppera, vaan sinfoninen runo - mutta joka tapauksessa yksi vuoden parhaista elämyksistä! 

... ja kevyen musiikin parhaat:
- Vuoden paras keikka on ollut Verneri Pohjola Quartetin levynjulkkarikeikka Tampere-talon pienessä salissa 19. marraskuuta. 
- Ihania ovat olleet myös Irina Björklundin molemmat konsertit Tampere-talon pienessä salissa tammikuussa ja joulukuussa.
- Matti Johannes Koivu oli Tampereen Klubilla 11. maaliskuuta aika huikean hyvä.
- Samoin vanha suosikkini Heikki Silvennoinen Tampereen Mustanlahden satamassa elokuun 21. päivänä.

Parhaita näkemiäni leffoja ovat olleet:
- Klaus Härön Miekkailija
- Pawel Pawlikowskin Ida
- Asif Kapadian Amy Winehousesta kertova dokumenttielokuva Amy
- Woody Allenin Irrational Man ja
- Morten Tyldumin The Imitation Game

Taidenäyttelyissäkin olen toki käynyt. Vuoden parhaat näyttelyt ovat olleet nämä:
- Tanskalaisen Vilhelm Hammershoin (1864-1916) näyttely Amos Andersonilla
- Ranskalaisen Henri Cartier-Bressonin (1908-2004) valokuvanäyttely Ateneumissa
- Tarujen kansat -näyttely Ateneumissa ja
- Ranskalaisen Jacques Henri Lartiguen (1894-1986) Riviera -valokuvanäyttely Turun taidemuseossa

*****

Olisikohan nyt kaikki mahdollinen listattu? :D Eipä siis kai muuta kuin avoimin ja iloisin mielin kohti uutta vuotta!
Siispä: Onnellista ja elämyksellistä vuotta 2016 kaikille teille ihanille, 
ja suurkiitos kuluneesta vuodesta! 
♥ ♥ 

Kommentit

 1. Ihanan kattava vuosikooste: kiva päästä kurkistamaan kirjojen lisäksi myös muita kulttuurin huippuja! Niistäkin löytyy tuttuja tapauksia, ja erityisesti pitää mainita Q-teatterin Jälkeenjäävät, joka oli minulle todella suuri teatterielämys.

  Kirjojen puolelta mieltä lämmittää nähdä Taikavuori ja Kuolinsiivous. Ja Nyljetyt ajatukset! Niin mahtava kirja!

  Minulle on muuten sama tilanne: olen lukenut enemmän kuin blogannut. Ja nyt on vähän kiire ehtiä vielä kirjoittaa joistakin vuoden parhaista kirjoista ennen blogistanian vuosiäänestyksiä.

  Hyvää ja kulttuurintäyteistä uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
 2. Se toden totta on hieman hämmentävää, miten usein mieskirjailijat dominoivat lukutilastoja. Tosin itse sain juuri joululahjaksi Anja Snellmanin syksyllä ilmestyneen teoksen Antautuminen. Ihastuin aikoinaan Syysprinssiin kovasti, ja tämän kerronta on sen verran sujuvaa että se on mennyt välipäivien välipalana.

  Ihanaa uutta vuotta sinulle, tulkoon ensi vuodestasi oikein ihana <3

  VastaaPoista
 3. Vau mitkä listat! Kulttuurielämäsi on kadehdittavan runsas <3!
  Oikein mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Vähästä vapaa-ajasta huolimatta olet ollut kulttuurisesti ihailtavan aktiivinen.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Jessus nainen, mä hengästyin pelkästä lukemisesta 😀. Sulla on pakko olla ylimääräisiä tunteja vuorokaudessa. Olet varsinainen kulttuurihirmu ja pakko on todeta, että olen vähän kade noista kaikista elämyksistäsi.
  Axel on ihana ja Joenpellon Lohja-sarjaan ajattelin tarttua uudelleen Ruuskan elämäkerran innoittamana.
  Ihanaa tulevaa vuotta lempparibloggaajalleni ❤️

  VastaaPoista
 6. Kiitos kiinnostavista listoistasi - näitä on ilo lukea, tässä menee varmaan uudenvuodenaatto, kun käyn läpi kollegabloggaajien listoja. Ja näköjään Tampreeella on mahtavaa kulttuuritarjontaa. Koska piipahtelen siellä puuhastelupaineisena monina viikonloppuina, en kulttuuririentoihin ehdi. Onneksion blogit :) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Sattuma kuljetti löytämään blogisi, se olikin hyvä sattuma. Täältä löytyy todella mukavia lukuvihjeitä henkilölle joka lukee aina jotain.
  Hyvää uutta vuotta !

  VastaaPoista
 8. Onpa vuoteesi mahtunut paljon, hieno lista! Antoisaa ja onnellista uutta vuotta 2016!

  VastaaPoista
 9. WAU mikä listaus! Panin merkille, että meillä ei ole yhtään yhteistä teosta 10 parhaan joukossa eli kaiketi olemme tänä vuonna kulkeneet eri polkuja. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 10. Mahtava listaus, Sara! Ja niin upeita kirjoja ja muita elämyksiä! <3

  Unohdin Taikavuoren omasta listauksestani, miten saatoin? Ehkä ilkeän tehdä sinne yhden lisäyksen. ;) Hurmeen Nyljetyt ajatukset ostin kirjamessuilta ja säästelen sitä, koska uskon sen olevan melkoinen kirjallinen herkku. De Waalin Jänis ihastutti minuakin, samoin Sundin Kolme sisarta, jonka luin kesällä mutta josta en ole blogannut - sama juttu siis täälläkin: ehtii lukea enemmän kuin blogata. Mutta hyvä niin!

  Muista kulttuurikokemuksistasi olen innoissani. Joitakin, kuten Hammershoin, Cartier-Bressonin, Tarujen kansat, Onnellisuuden tasavallan ja Saul-oratorion leffana, ehdin minäkin nauttimaan. En tee uudenvuodenlupauksia, mutta koetan ehtiä enemmän ja hankkia ainakin museokortin.

  Olkoot vuosi 2016 onnellinen ja hyvä sinulle! <3


  VastaaPoista
 11. Ihanan kulttuuririkas vuosi sinulla takana monella tapaa <3 Hyvää uutta vuotta 2016!

  VastaaPoista
 12. Aivan ihana listaus! Onnellista uutta vuotta

  VastaaPoista
 13. Oletpa ehtinyt vaikka mihin kulttuuririentoihin! Kun itse mietin viime vuotta kulttuurin näkökulmasta, niin hmm, tyhjää lyö paitsi kirjallisuuden osalta :D

  Kirjaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 14. Siis huh! Miten oletkaan ehtinyt kokemaan kaiken tuon?! Huikeaa! <3

  Minun vuoden 2016 listallani on monta sellaista kirjailijaa, jotka myös sinä mainitset: Joenpeltoa, Tikkaa, Arosta.. Koitan tsempata tänä vuonna naiskirjailijoiden suhteen. :-) Sahlbergilta haluan myös lukea lisää. Kirjoitin tänään kokonaan uuden listan itselleni paperille niistä kirjoista ja kirjailijoista, joihin erityisesti tänä vuonna haluan tutustua. Heitin vanhan listani romukoppaan, sillä siinä on paljon sellaista, mikä ei enää tunnu houkuttelevalta. Sieltä löytyy myös sinun ansiostasi Lars Sund. Ja muistutit juuri, että pitääpä palata pitkästä aikaa Bo Carpelanin pariin.

  Ihanaa ja onnellista uutta vuotta, rakas ystävä! <3 Pian nähdään! <3  VastaaPoista
 15. Täyspäivänen työ ja opiskelu? No HUH, minulla 2 päivää viikossa töitä ja opiskelut syövät jo kaikki aikani ja energiani - nostan siis kuvitteellista hattuani täällä!

  Kirjavuotesi vaiktutaa muutenkin hienolta ja kiinnostavalta. Tuli fiilis, että kirjavuotesi parhaiden lista on hyvin erityyppinen kuin mitä tähän mennessä tullut vastaan.

  Ja minä jätän tänäkin vuonna haasteet välistä. Välillä kun vain lukuajan löytäminen on vähän turhan iso haaste... mutta oman hyllyn kirjojani voisin lukea enemmän ;)

  Ihanaa alkanutta vuotta! <3

  VastaaPoista
 16. Oi, mikä vuosi sinulla onkaan ollut, Sara! <3

  Kiitän ihanasta vuodesta blogisi lukijana ja toivon alkavalle vuodelle hyviä kirja- ja muita kulttuurituulia! <3

  VastaaPoista
 17. Voi miten paljon oletkaan ehtinyt! Kaunista ja kulttuuririkasta alkanutta vuotta sinulle taidehengetär <3

  VastaaPoista
 18. Olen aivan tyrmistyksestä sykkyrällä!! Miten sinä olet voinut ehtiä noin paljon kaikkea työn ja opiskelujen ohella? Sinussa on joku ihme virtapiiri :)
  Minä en taatusti lukenut sataa kirjaa, en ehkä edes viittäkymmentä. Mutta en koskaan ole oikein pitänyt listaa lukemisistani, joten en osaa varmaksi sanoa. Mutta teatteri on minullekin se toiseksi rakkain taidemuoto kirjojen jälkeen.
  Toivotankin sinulle yhtä energistä ja taidepainotteista tätä vuotta!

  VastaaPoista
 19. Luin postauksesi jo aiemmin ja palasin vielä ihmettelemään kaikkea ihanaa! <3 Olet todellinen kulttuuripeto! Mahtavia elämyksiä, joten ei ole ihme, että olet niin pirteä ja iloinen ja ihana! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut postaukset