Lisää asiaa novelleista.

Perjantai oli kolmastoista päivä ja blogeista hävisivät kaikki parin päivän sisällä kirjoitetut päivitykset. Osa päivityksistä on palautunut, onneksi (tosin kommentit ovat kadonneet kai lopullisesti). Olen odotellut omaa novellipäivitystäni palaavaksi, mutta eipä ole näkynyt. Ajattelin nyt kirjoitella uuden päivityksen samasta aiheesta, ja kaivella sähköpostista edelliseen päivitykseeni saamani mainiot kommentit ja suorittaa pientä leikkausta ja liimausta. :) Kommentit kun sisältävät paljon hyviä lukuvinkkejä, etenkin kun tästä voi joku muukin hyötyä ja saada lisättävää lukulistalleen. :)

Kerroin siis lukevani tällä hetkellä muutaman muun kirjan ohessa Annie Proulxin Lyhyt kantama -novellikokoelmaa ja olevani siihen aivan ihastunut! Minulla on siis aiemmin ollut melko huonoja kokemuksia novelleista, katselin luettujen kirjojen listaani viimeisen kahdeksan vuoden ajalta eikä sieltä löytynyt yhtään hyvää novellikokoelmaa! Ja muutama sananen niistä novelleista joista en ole pitänyt... Tunnen itseni vähän luopioksi sanoessani näin parista kotimaisesta, käsittääkseni ihan arvostetustakin kirjailijasta, mutta on pari kirjaa joiden jälkeen en ole juurikaan novelleihin kajonnut; Hanna-Riikka Kuisman Elinkautinen (anteeksi, mutta inhorealismi ei vain ole minun juttuni!) ja Ulla Vaarnamon Tähtien välinen pimeys. Luin kirjat melko lailla samoihin aikoihin, ja jostain syystä jonnekin alitajuntaani iskeytyi kirjojen lukemisen jälkeen ajatus: "älä enää koske novelleihin!". :)

Kadonneessa päivityksessäni kaipailin siis lukuvinkkejä ja pyysin teitä suosittelemaan minulle hyviä novelleja ja novellikirjailijoita. Ja sainkin liudan hienoja kommentteja, kiitos paljon niistä! :) Tässä kommentit suoraan sähköpostistani kopioituina (onneksi olivat vielä tallessa!).

Naakku: Minäkin ole lukenut erittäin vähän novelleja, mutta äkkiseltään mieleen tulee Anna Gavaldan Kunpa joku odottaisi minua jossakin, josta pidin paljon. Niinikään jos pitää Margaret Atwoodista, niin Poikkeustila novellikokoelma on lukemisen arvoinen.

Anna Elina: Itse ainakin vaikutuin jo aikoja (kymmenen vuotta?) sitten Raymond Carverin teoksesta "Vielä yksi asia" (melkein sama nimi kun mun blogilla, nyt vasta huomasin). Olen kirjoittanut siitä kirjapäiväkirjaani: "Todella hyvä kirja! Novelleja, jotka kuvaavat arkista elämää ovelasti, jännästi ja mieleenpainuvasti. Jotkin tarinat jää selvästi vaille ratkaisua, avoimiksi."

Alice Munro on julkaissut paljon novelleja. Hän on mulle uusi tuttavuus, jolta olen lukenut vain yhden kirjan. Pidin Kerjäläistytöstä kovasti.
Ja suomalaisista jos puhutaan, niin ainakin Raija Siekkisen novelleista olen tykännyt.

Morre: Mun blogista löytyy jonkin verran novelliarvosteluja kun klikkaa sitä avainsanaa 'novellit'. Viimeisimpänä ihastuin Maritta Lintusen novellikokoelmaan Mozartin hiukset.

Karoliina: Ensimmäisinä tulevat mieleen Alice Munro ja Jhumpa Lahiri. Carol Shieldsiakin uskallan ihan epäilemättä suositella, vaikka olen luenut häneltä vasta romaaneja. :) Tavallaanhan myös suosikkikirjani Melissa Bankin Nyt nappaa! on novellikokoelma.
Kotimaisista suositukseni on Eeva Tikka. Ehdottomasti.

Minua kiinnostaisi tutustua Joyce Carol Oatesin novelleihin, joista hän on hyvin tunnettu Amerikassa, mutta joita ei ole suomennettu. Ai niin, ja TBR-listallani oleva Chimamanda Ngozi Adichien The Thing Around Your Neck ilmestyy suomeksi syksyllä.

Tessa: Jos jaksat lukea vähän erikoisempaa, niin suosittelen ehdottomasti Johanna Sinisalon "Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita", itse arvostelin sen täällä: http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com/2010/12/johanna-sinisalo-kadettomat-kuninkaat.html
Pasi Ilmari Jääskeläisen novellikokoelma (Taivaalta pudonnut eläintarha) minulla on vielä odottamassa hyllyssä, siitä en osaa sanoa vielä mitään.

Katja: Olen lukenut jonkin verran novelleja viimeisen vuoden aikana, mutta paljon vähemmän kuin olin toivonut. Muutamia suosikkejani ovat olleet Jhumpa Lahirin Tuore maa, Carol Shieldsin Tavallisia ihmeitä ja suomalainen, aika synkkä, Pasi Lampelan Hellekausi. Tuo Tessan mainitsema Jääskeläisen Taivaalta pudonnut eläintarha on minulla kesken.

Hanna: Minäkin olen Morren tapaan listannut novellit erikseen.
http://kirjaintenvirrassa.blogspot.com/search/label/novellit
Suosittelen myös Mozartin hiuksia. Lisäksi Munron Liian paljon onnea ja Ulitskajan Naisten valheet olivat aivan ihania. Kotimaisista suosittelen ainakin Helmi Kekkosen Kotiin-novellikokoelmaa.

Sonja: En tarkoituksella kerää novelleja luettavaksi, mutta silti niitä tasaiseen tahtiin tulee luettua. Ja edelliset lukukokemukset ovat kaikki olleet hyviä.
Leena Krohn: Mitä puut tekevät elokuussa
Faktaa ja fantasiaa sekoittavia todella mielenkiintoisia novelleja

Claire Castillion: Äidin pikku pyöveli
Ranskalaisen kirjailijan äideistä ja tyttäristä kertovia novelleja, ranskalaistyyppisesti hieman vinksahtaneita mutta todella hyviä.

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia
Suomalaista väkevyyttä, hieman raskaammista aiheista ja pientä synkistelyä. Silti helposti lähestyttäviä.

Jenni: Minäkin suosittelen Tessan mainitsemia teoksia, Shieldsin tavallsiia ihmeitä sekä Tove Janssonin ja Helmi Kekkosen novelleja.

Miia: Vaikea suositella, kun en tiedä mistä et ole pitänyt :) Ja luen kyllä itsekin aika vähän novelleja, mutta näin äkkiseltään tulee mieleen pitämistäni ainakin Chimamanda Ngozi Adichien The Thing Around Your Neck ja Sana Krasikovin Vielä vuosi. Paljon kehuja olen kuullut Munrosta ja Lahirista, mutta ne odottavat vielä lukemista hyllyssä, samoin Nam Len Merimatka, myös kehuttu.
Lisäksi mm. suosikkini Augusten Burroughs, Daniil Harms, Julio Cortazar ja Wladimir Kaminer loistavat lyhyissä kertomuksissa, mutta en tiedä voiko niitä kaikkia kutsua novelleiksi kuitenkaan. Hyviä silti!

Isot kiitokset kommentoijille, tämän listan kanssa on hyvä lähteä kirjastoon. Ja jos tulee vielä lisää mieleen, kertokaa toki! :)

Kommentit

 1. Hieno vinkkilista! Minulle tuli lisäksi mieleen Roald Dahlin novellit. Luin niitä kauan sitten, mutta jäivät mieleen ovelina mustan huumorin sävyttäminä tarinoina. Vähän vinksahtanutta huumoria on myös Dahlin lastenkirjoissa, mutta aikuisnovellit pistävät suorempaan.

  VastaaPoista
 2. Roald Dahl on muuten yksi niistä kirjailijoista joihin olen jo vuosia halunnut tutustua, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Mutta josko nyt saisin tässä novelli-innostuksen puuskassani. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 3. Jos osallistuisin tuohon Nostalgia-haasteeseen, niin listalle kuuluisi ehdottomasti Maarit Verrosen ekoja kirjoja, ihanaa fantasiaa/maagista realismia, hänellä on myös useampi novellikokoelma. Uudemmat ovat vähän turhan ahdistavia makuuni :(

  VastaaPoista
 4. Maarit Verronen on minulle ennestään täysin vieras nimi! Pikaisen googlettelun jälkeenkään yksikään hänen teoksistaan ei kuulostanut edes hämärästi tutulta. Pitääkin pistää korvan taakse ja tutustua, kiitos hellin vinkistä! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit