Kevään 2012 kiinnostavimmat kirjat

Vaikka tässä ei olla vielä joulussakaan, on kuitenkin jo aika suunnata katse kohti alkuvuotta, kevättä ja aurinkoa, ainakin tulevien uutuuskirjojen suhteen. Useimmilta kustantajilta on jo ilmestynyt houkuttelevia katalogeja kevään uutuuskirjoista, ja vaikka ensisilmäyksellä tuntui, ettei kiinnostavia kirjoja taidakaan olla yhtä paljoa kuin nyt syksyllä, osoittautui luulo vääräksi viimeistään siinä kohtaa kun aloin todella listata itseäni kiinnostavia kirjoja. Niitä kun on taas kuitenkin melkoinen määrä! :)

Elokuussa listasin kahdeksan minua eniten kiinnostanutta syysuutuutta kansineen, tällä kertaa kirjojen rajaaminen edes kymmeneen tuntuu niin vaikealta, että aion vain listata kiinnostavat kirjat kustantajien mukaan. Syksyn odotetuimmista olen ehtinyt lukea puolet, ja loputkin odottelevat jo hyllyssä vuoroaan, toivottavasti ehdin niihin (ja toki moneen muuhunkin hyvään kirjaan) ennen kuin useimmat painotuoreet kevätuutuudet putkahtavat niin sanotusti uunista ulos. :)


Listoilta puuttuvat vielä monen kustantajan (esimerkiksi WSOY:n) uutuudet, joutunen siis tekemään jossain kohtaa vielä toisenkin listan. :) Mutta tässäpä siis näitä kirjoja, joita eniten keväältä odotan...

Otava:
- Joel Haahtela: Traumbach (Haahtelan uutuus, siis pakko lukea! :)
- Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia (Kolmiodraama ja rakkaustarina, johon oleellisesti liittyy 1800-luvun englantilainen kirjallisuus. Kuulostaa kirjalta, johon varmasti ihastun!)
- Olga Tokarczuk: Vaeltajat (En ole vielä uskaltanut tarttua naisen edellisiinkään teoksiin, mutta kuten nekin, tämäkin maagisella tavalla kummalliselta kuulostava kirja kiinnostaa kovasti.)
- Natasa Dragnic: Kanssasi aina ("upeasti kerrottu rakkausromaani, joka ei sorru imelyyteen", kuulostaa ihanalta kirjalta, varsinkin kun tarinan kulisseina toimivat satumaisen kaunis Kroatia ja upea Pariisi.)
- C. J. Sansom: Musta tuli (Shardlake -sarjan kakkososa, jatkoa teokselle Luostarin varjot, joka sekin odottaa vielä lukemistaan. Kakkososa sijoittuu 1500-luvun Lontooseen, ja jo siksi kirja kiinnostaa kovasti.)
- Hanna Tuuri: Tuulen maa (Kuvauksia ihanasta irlantilaiselämästä! Poden vakavaa irkkukuumetta, joten kirja menee lukulistalle että heilahtaa! :)

Gummerus:
- Turkka Hautala: Kansalliskirja (Uutta Hautalaa, aah... )
- Elif Shafak: Kirottu Istanbul (Shafakin edellinenkin teos, Rakkauden aikakirja, on vielä lukematta, mutta silti tämä uutuuskin kiinnostaa kovasti.)
- Charlaine Harris: Pahaa verta Chicagossa (Seitsemäs Sookie-suomennos!)
- Liisa Karvinen: Riisiä tiskin alta (Kiinnostava tietokirja japanilaisesta kulttuurista.)
- Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki (Helsinkiä, historiaa ja kiinnostavia kirjailijoita.)

Bazar:
- Katherine Pancol: Kilpikonnien hidas valssi (Jatko-osa menestysromaanille Krokotiilin keltaiset silmät, joka tarkoituksenani olisi lukea heti alkuvuodesta.)
- Cecilia Samartin: Kaunis sydän (Samartinin Señor Peregrino oli ihana, odotukset ovat korkealla tämän Samartinin kolmannenkin suomennoksen suhteen.)
- Annica Wennström: Lapinkylä. Sukutarina (Neljän sukupolven verran naisia, sukutarina ja rakkauskertomus, kuulostaa ihastuttavalta!)
- Ann Rosman: Noitavasara (Nykyaikaan sijoittuvaa jännitystä keskiaikaisten noitavainojen henkeen.)
- Victoria Hislop: Saari (Tämä kirja löytyisi omasta hyllystä alkukielisenä, mutta jos käännös ehtii ilmestyä ennen kuin ehdin tarttua alkukieliseen, voi olla että laiskuuttani sorrun käännökseen. :)

Tammi:
- Johan Bargum: Syyspurjehdus (Jo kirjan kansi ja kaunis nimi vakuuttavat: haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan! Lisäksi Bargumin Jäähyväisiä oli positiivinen lukukokemus vähän aikaa sitten.)
- Marjaana Aumasto: Kuin isä poikaansa (Suomalainen sukupolviromaani miesten näkökulmasta.)
- Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö (Surumielisiä ja vahvasti inhimillisiä novelleja nyky-Kiinasta.)
- Merete Mazzarella: Ainoat todelliset asiat (En ole lukenut vielä yhtäkään Mazzarellan teosta, tästä kiinnostavasta uutuudesta voisi olla hyvä aloittaa.)
- Emma Donoghuen Huone ja Haruki Murakamin Norwegian Wood ovat kirjoja, joita kumpaakin luen tällä hetkellä alkukielisinä, mutta joista kummastakin olisi mielenkiintoista saada lukea myös käännös (erityisesti Donoghuen Roomista, sillä alkukielinen teos on rakenteeltaan ja kieleltään niin uniikki ja erikoinen, että kiinnostaisi katsoa, miten kääntäjä on hurjasta urakastaan suoriutunut.)

Avain:
- Seija Vilén: Pohjan akka (Vilénin toinen romaani lupailee kalevalaista henkeä ja alkukantaista, pohjalaista voimaa.)

Minerva:
- L. M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny (Aiemmin suomentamaton romaani Montgomerylta.)
- Raili Mikkanen: Laulu Punaisesta huoneesta (Kertomus kielletystä rakkaudesta ensimmäisen maailmansodan aikana.)

Karisto:
- Gerbrand Bakker: Isä muuttaa yläkertaan (Sydämeenkäyvä hollantilaisen kirjailijan esikoisromaani Anne B. Radgen ja Annie Proulxin henkeen, kuulostaa varsin lupaavalta.)
- Sirkka-Liisa Ranta: Naisten työt (Tietokirja, joka käsittelee maaseudun naisten töitä ja niiden muuttumista Suomessa 1860-luvulta 1960-luvulle.)

Huh. Ihan hurjaa ja hurjan ihanaa. :) Eipähän ainakaan lopu hyvä luettava kesken!

P.S. En ole ehtinyt kirjablogeihin viime viikkoina juuri ollenkaan, mutta yritän loppuviikon aikana saada tehtyä jonkinmoisen kyläilykierroksen. Pyrin myös vastailemaan oman blogini kommentteihin huomenissa. :)

Kommentit

 1. Minulla on vielä omat kevään 2012 kirjat "listaamatta", mutta olen niitä kovasti jo katsellut kyllä ;)

  Ainakin toistaiseksi kuitenkin olen katsellut, että minulle keväästä on tulossa maltillisempi uutuuksien suhteen mitä tästä syksystä, sillä osasta kustantamojen katalogeista en välttämättä bongaillut yhtään todella kiinnostavaa kirjaa. Mutta sitten esimerkiksi taas Otavalta ja Bazarilta senkin edestä toisaalta ;)

  Minäkin aion lukea heti alkuvuodesta vihdoin tuon Pancollin kirjan!

  VastaaPoista
 2. Kuulostipa kiinnostavalta listalta. Ja hitto! Mä en löytänyt Bazarin katalogia ollenkaan. Noh... Se seuraava kierros sitten...

  VastaaPoista
 3. Kivan kuuloisia poimintoja, löysin tuolta jotain itsellenikin... Ainakin uusin C.J Sansom kiinnostaisi, samoin kuin Ann Rosman. Ja Naimapuuhat!

  VastaaPoista
 4. Hyvä, että luin tämän: Kiitos! Olin unohtanut yhden tietyn kirjan...

  Muutamia oli samoja. ja minullakin on vielä syksyn kirjoja lukematta. Yleensä uuden ryysis alkaa helmikuussa, joten tammikuussa ehtii lukea vanhoja alta pois.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen jo katsonut listoja "sillä silmällä", mutta vielä on listat tekemättä... Ihanan kuuloisia uutuuksia joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 6. Minäkin mietin, että kirjakeväästä on tulossa huikea. Itse odotan noista sinun listaamistasi ainakin Haahtelaa, Tuuria, Hautalaa, Pancolia, Bargumia, Murakamia ja Vileniä. Samartia pienellä varauksella. :) Lisäksi mm. Rosamund Luptonin ja Carol Shieldsin kirjoja. Ja Wsoy:lta uutta Makinea.

  Kirjakevättä - ja joululahjakirjoja tässä välissä - odotellessa. <3

  VastaaPoista
 7. Muutamia samoja, paljon eri kirjoja kuin itselläni =) Listasin viime viikonloppuna =)

  VastaaPoista
 8. Susa, odottelen jo sinunkin listaasi, etkös alkusyksystäkin listannut sinua eniten kiinnostavia uutuuksia? Muiden listoja on aina tosi mukavaa lukea! :)

  Ja niin minäkin ensin luulin, ettei keväällä ole ollenkaan niin paljoa kiinnostavia kirjoja tulossa kuin mitä nyt syksyllä on ilmestynyt, mutta huomasin pian olevani väärässä - niitähän on melkein enemmän! :D

  Morre, kävin jo alustavasti kurkkimassa sinunkin listaasi, tulen vielä paremmalla ajalla kommentoimaan! Tosi kiinnostavia kirjoja on kyllä tulossa heti alkuvuodesta!

  Norkku, Sansomin kirja kuulostaa niin hyvältä, että tekisi mieli hypätä heti sarjan kakkososaan, mutta kaipa tuo Luostarin varjot pitäisi kuitenkin lukea ensin alta pois... :)

  VastaaPoista
 9. Leena, hyvä jos listani toimi muistin tukena myös sinulle, itsekin tulen täältä varmasti katsomaan itselleni lukuvinkkejä vielä moneen kertaan. :) Katselin että suurin osa hyvistä kirjoista ilmestyy juuri helmi-maaliskuussa, joten tammikuun ajan on vielä hyvää aikaa lukea mm. tänä vuonna ilmestyneitä, vielä lukemattomia kirjoja. :)

  Tessa, sanos muuta! Vaikka mitä ihanaa tulossa! :)

  Katja, olen samaa mieltä! Meillä on pitkälti samoja teoksia tulossa lukuun ensi vuonnakin; Luptoniakin, kun aion lukea Sisterin vielä nyt joulukuun aikana siskoshaasteeseen, josta uupuu kaksi kirjaa. Kävin tänään lukemassa WSOY:nkin kuvastoa, ja sieltähän löytyi vielä vaikka mitä ihanaa! Pitänee tehdä vielä toinen tbr-postaus jossain kohtaa... :)

  Mari A., tulen katsomaan sinun listaamiasi jossain kohtaa (paremmalla ajalla), kiinnostaa kovasti, mitä samoja kirjoja aiomme lukea! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit