Syksyn odotetuimpien top kasi!

Moni kirjabloggaaja on listannut syksyn odotetuimpia uutuuksia, ja innokkaana listojen laatijana minäkin ajattelin nyt tehdä samoin. :) Olen jälleen kerran lueskellut innolla kotimaisten kustantamoiden uutuuskuvastoja siitä lähtien kun niitä on julkaistu, siitäkin huolimatta että moni tämän kevään uutuuksistakin on vielä lukematta. Jokaiselta kustantamolta löytyy jotakin kiinnostavaa, mutta ajattelin itse listata nyt kahdeksan eniten odottamaani kirjaa. Ja se lista näyttää tältä:

Teos, jota odotan ehkä kaikkein kiihkeimmin, on Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka (Gummerus). Kirja on 1800-luvun loppupuolen Edinburghiin sijoittuva synkänkaunis, vinksahtanut rakkaustarina, joka huokuu timburtonmaista tunnelmaa, omintakeista huumoria ja runollista taikaa. Oih, kuulostaa niin täydelliseltä että rakastan kirjaa jo nyt!


Toinen Gummeruksen tämän syksyn uutuus, johon uskon rakastuvani, on Michael Cunninghamin Illan tullen. Teos sijoittuu New Yorkin taidepiireihin, ja on kustantajan mukaan ylistyslaulu öiselle New Yorkille, elämän pienille sattumuksille ja kauneudelle. Kuulostaa ihanalta! Luen tällä hetkellä Cunninghamin Tunnit -romaania ja olen aivan lumoutunut, sitä samaa odotan tältä miehen uusimmalta teokselta. Erityisesti odotan romaanin New York -kuvausta, olen viime ajat kaivannut kaupunkiin kovasti ja luenkin New Yorkiin sijoittuvia, kauniisti kirjoitettuja tekstejä nauttien joka sanasta.Bazarilta odotan kiihkeästi John Boynen uutuusromaania Tarkoin vartioitu talo. Kirja sijoittuu 1900-luvun alun Venäjälle, Romanovien aikaan, sekä 80-luvun Lontooseen. En ole lukenut Boynen aiempia suomennoksia, mutta aihepiiriltään tämä kirja tuntuu erittäin kiehtovalta. Kirjan kansikin on todella viehättävä.Yksi eniten odottamistani kotimaisista on Mia Vänskän esikoisteos Saattaja (Atena). Kotimaista kauhua Kingin henkeen, kustantajan mukaan piinaavaa luettavaa jonka kylmän hengityksen tuntee koko ajan niskassaan. Tämän on oltava hyvä!
Kari Hotakaisen Jumalan sanaa (Siltala) odotan kuin - noh, Jumalan sanaa. Luin ensimmäisen Hotakaiseni vasta tänä kesänä ja Juoksuhaudantietä lukuun ottamatta kaikki muut teokset ovat siis vielä lukematta, mutta tämä uutuus kiehtoisi kovasti heti tuoreeltaan.
Helmi Kekkosen Valinta (Avain) on tuoreudestaan huolimatta ehtinyt saada jo melko paljon blogihuomiota ja innostavien arvostelujen perusteella haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan. Kustantajan mukaan teos on haikeankaunis ja vahva romaani menettämisestä ja löytämisestä, kerran tehtyjen päätösten tuomasta vastuusta, sekä vaikeudesta nähdä se, mikä on kaikkein lähinnä. Kuulostaa varsin lupaavalta!

En ole ehtinyt lukea vielä Kamila Shamsien edellistäkään suomennosta Poltetut varjot, mutta naisen syksyn uutuus, Kartanpiirtäjä (Gummerus), kiehtoo minua siinä määrin että taidan aloittaa Shamsien tuotantoon tutustumisen tästä kirjasta. Tämä uskomattoman kauniskantinen teos kertoo syvästä ystävyydestä ja sijoittuu Karachin levottomuuksien ja mullistusten keskelle.


Tammen syksyn uutuuksista odotan eniten Marja Leena Virtasen teosta Kirjeitä kiven alle. Kustantaja kuvailee kirjaa näin: Supisuomalainen tarina vetää väkevyydessään vertoja maagisen realismin mestariteoksille. Se työntyy lukijan mieleen niin syvälle ja niin moninaisin juurin, ettei hevin hellitä. Suru ja kiihko, kamppailu ja sopeutuminen kiertyvät keräksi kolmen naisen kouriintuntuvassa tarinassa. Tämä kirja kuulostaa ehdottomasti tutustumisen arvoiselta!


Kommentit

 1. Minäkin odotan kovasti Sydämen mekaniikkaa, Illan tullen, Tarkoin vartioitu talo -teoksia! Valinnan jo luin ja tykkäsin tosi paljon, Saattajan aloitin tänään ja olen heti koukussa ;)

  VastaaPoista
 2. Minäkin selailin Gummeruksen (sähköistä) katalogia, mutta jotenkin jäi huomaamatta tuo Sydämen mekaniikka! Kuulostaa tosiaan kiehtovalta. Myös Illan tullen kiinnostaa, mutta erityisesti odotan Helmi Kekkosen Valinnan lukemista.

  VastaaPoista
 3. Meillä on kolme tärkeää, odotettua samaa. Helppo arvata, että Illan tullen sekä tarkoin vartioitu talo. Se yksi on sitten muu...

  Minä en voi julkistaa mitään, sillä sitten voi ohjelma muuttua, kuten on joskus käynyt.

  VastaaPoista
 4. Susa, on kyllä tosi hyvän oloisia kirjoja tulossa nyt syksyllä, voi ihanuus! <3

  Ja voi että kuulostaa hyvältä, että Saattaja koukuttaa heti alusta alkaen!! En ole pitkään aikaan lukenut kauhua ja nyt oikein kaipaan hyvää kauhukirjaa! :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin selailin Gummeruksen (sähköistä) katalogia, mutta jotenkin jäi huomaamatta tuo Sydämen mekaniikka! Kuulostaa tosiaan kiehtovalta. Myös Illan tullen kiinnostaa, mutta erityisesti odotan Helmi Kekkosen Valinnan lukemista.

  Itse listasin muutama päivä sitten "kolme tärppiä syksyn kirjoihin" ja joku oli linkittänyt sen facebookiin - kiinnostaisi kovasti tietää, kuka ja miksi? Postauksessa ei ollut edes mitään pitkiä kuvauksia kirjoista, pienet perustelut vain, miksi haluan lukea juuri ne.

  VastaaPoista
 6. Maria, Sydämen mekaniikka vaikuttaa ihanalta! <3 Gummerus kuvailee sen olevan aikuisten satu, ja sellaiset uppoavat minuun kuin kuuma veitsi voihin. :) Meillä on pitkälti samoja kirjoja lukulistalla, ihanaa päästä lukemaan sinun mielipiteitäsi kirjoista jotka itsekin aion lukea tai olen ehkä siinä kohtaa jo lukenutkin. <3

  (Listani oli muuten alunperin top kymppi, mutta kun WSOYn Katja Ketun Kätilöstä ja Lisa Seen Shanghain tytöistä ei löytynyt kansikuvia, jätin ne pois :)

  Sinun kolmen tärppisi joukossa oli muuten Venhon romaani, joka minulta oli siihen asti mennyt ihan ohi silmien! Se alkoi heti kiinnostaa!

  Leena, nuo kaksi olisin arvannutkin, ja siitä kolmannestakin minulla on veikkaus... Saapa nähdä osunko oikeaan! :) Ja saapa nähdä kuinka monta näistä ehdin oikeasti lukea vuoden loppuun mennessä, toivottavasti ainakin puolet... :)

  VastaaPoista
 7. Sain napattua monta mielenkiintoista kirjaa lukulistalleni, kiitos :)

  Ainakin John Boyne ja Kamila Shamesien kiinnostaa, enkä ole heidän aikaisempia tuotoksiaankaan lukenut.

  VastaaPoista
 8. Sydämen mekaniikka kuulostaa todella kiinnostavalta, timburtonmaisuus kolahtaa aina! Kiitos vinkistä!

  Myös Michael Cunninghamin kirjoista olen tykännyt kovasti, joten kyllähän tuo Illan tullen pitää myös lukea. Oletko nähnyt Tunnit-kirjasta tehdyn elokuvan? Se on aivan loistava ja siinä on valtavan hienoja naisrooleja. Suosittelen!

  VastaaPoista
 9. Gammur, hieno juttu, ja ole hyvä vaan! :)

  Sama juttu minulla, en ole kumpaakaan lukenut aiemmin. Boynen Auschwitziin sijoittuva Poika raidallisessa pyjamassa kiinnostaisi kovasti, mutta en ole sitä silti vielä saanut luettua. Ja Shamsien Poltetut varjotkin on jo pitkään ollut lukulistallani, mutta tämä uutuus taitaa kiilata ohi. :)

  VastaaPoista
 10. Jum-Jum, sama juttu, jos kirjaa kuvataan timburtonmaiseksi, niin pakkohan se on lukea ja pakkohan sen on olla hyvä! :)

  Minä en ole lukenut vielä muita Cunninghameja, tosin yhtä lukuun ottamatta kaikki löytyvät hyllystäni joten kenties luen ne nyt vähitellen kaikki. Tunnit on yksi lempielokuviani, olen nähnyt sen niin monta kertaa että siksi kirjan lukeminenkin on jäänyt näihin aikoihin asti - muistan tapahtumat vielä niin hyvin. :) Tosin eipä se ole lukiessa kuitenkaan haitannut, olen ihastellut ja makustellut kauniita lauseita ja uskomattoman taitavaa kielenkäyttöä.

  VastaaPoista
 11. Kyllä meillä on sitten monin osin samat kirjalliset intressit. :)

  Sydämen mekaniikka (oi, olen ihan myyty jo ennakkomarkkinoinnin perusteella), Illan tullen (Cunninghamin Tunnit on ehkä hienointa, mitä olen koskaan lukenut), Jumalan sana (ketäpä Hotakainen ei kiinnostaisi) ja jo lukemani Kekkosen Valinta ovat sellaisia, joista hykertelen jo ihan ajatuksieni tasolla.

  VastaaPoista
 12. Ah, Cunningham himottaa minuakin. Boyne ja Shamsie ovat molemmat sellaisia, että jätin ne nyt ensisijaisista lukusuunnitelmista pois, mutta jos blogiarvioiden perusteella alkaa siltä tuntua, luen ne vähän myöhemmin. :)

  Maria, juttusi linkitettiin tuonne perustamaamme Kotimaiset kirjablogit -yhteissivustolle Facebookiin siinä kuin kaikki muutkin löydetyt syyskirjatärpit bloggaajilta. Sara, lisää ihmeessä tämä oma linkkisi joukon jatkoksi!

  VastaaPoista
 13. Ai niin, Sara, piti vielä kysyä, oletko lukenut Virtasen esikoisen, Aidan? Minä tykkäsin siitä kovasti ja haluan ilman muuta lukea tämän seuraavankin!

  VastaaPoista
 14. Katja, niin on, meillä on kyllä monessa samanlainen kirjamaku. :) <3

  Olen niin Tuntien lumoissa että luen sitä hitaasti ja säästellen, ja joitakin kappaleita luen kahteen kertaan kun ne ovat vain niin hienoja. Oih. Miten siitä kirjasta voi osata kirjoittaa mitään? Ja Hotakaisen suhteen olen vieläkin ihan hurmiossa Juoksuhaudantien jäljiltä. :) Ristiriitainen tunne, kun toisaalta haluaisin lukea kaikki Hotakaiset putkeen ahmien, kaikki tänne mulle heti, ja toisaalta haluaisin säästellä niitä ja lukea kuin harvinaisia helmiä, harvoin ja hitaasti. :)

  Karoliina, niin on kyllä meilläkin monessa samanlainen kirjamaku! <3
  Minulla on myös monta monta kirjaa, jotka jäivät nyt tältä listalta mutta haluan ne silti lukea jossain kohtaa (niin ja Ketun Kätilö ja Seen Shangain tytöt, joihin ei löytynyt vielä kansikuvia ja niin top kymppi kutistui kahdeksaan :)

  Pitääkin katsoa tuota fb-linkitystä, siis että miten se tapahtuu. Voisin vaikka linkittääkin! :)

  Ja Karoliina, en ole lukenut Aidaa, törmäsin Virtaseen ensimmäistä kertaa tämän uutuusteoksen yhteydessä! Nyt kiinnostuin, oletko blogannut Aidasta??

  VastaaPoista
 15. Karoliina, kiitos kun päästit minut uteliaisuudesta! :D Ihmettelen vain, miksi en tilastoistani klikkaamalla päässyt tuoholle Kotimaiset kirjabloggaajat -sivulle ja luulin siksi, että se on joku ei-minulle-näkyvä sivu. Jos kustantaja tai avointa profiilia fb:ssa pitävä kirjailija on linkannut, olen päässyt sivulle suoraan. Täytyypä käydä taas kurkkaamassa tuota sivua; ekaa kertaa kun kävin siellä kirjabloggaajat-sivulla ei vielä ollut julkaisuja.

  VastaaPoista
 16. Karoliina, yritin linkittää kommenttiosioon mutta jostain syystä se ei onnistunut (varmaankin siksi että olen kärsimätön tumpula!). Meni hermot, yritän ehkä huomenna uudestaan. :)

  VastaaPoista
 17. Odotan myös kiinnostuksella Vänskän Saattajaa. Kotimaista kauhua Kingin henkeen kuulostaa tosiaan ihanan piinaavalta. :P

  VastaaPoista
 18. Hyvät tärpit olet valinnut! Kekkosen Valinta on minulla ihan kärkisijoilla aloittamista vailla. Cunninghamin uutuudesta on tämän viiko Imagessa Juha Itkosen pitkä esittely, kannattaa vilkaista! Hotakainen nyt on ihan must ;)

  VastaaPoista
 19. Omenatiikeri, Järjellä ja tunteella -blogin Susa kirjoitti arvionsa kirjasta tänään, ja arvion luettuani odotan kirjaa jo ihan malttamattomana. Voi kunpa saisin kirjan pian käsiini! :)

  Kirsi, kiitos! :) Ja kiitos mainiosta vinkistä, käynkin kirjastossa lukemassa Imagesta tuon Itkosen esittelyn! Hotakaisen lukijana olen vielä ihan vihreä, mutta minusta tuli kyllä ihan kerrasta miehen fani. Sen se tekee kun on vaan niin loistava kirjailija. :)

  VastaaPoista
 20. Sinulla on paljon samoja kiinnostavia uutuuksia kuin minullakin. :) Mutta huomasin nyt vasta tuon Boynen romaanin! En tiennytkään, että se kertoo Romanoveista. Menee ehdottomasti syksyn luettavien listan jatkoksi! :)

  VastaaPoista
 21. Siis jos arvasit että sen kolmanen kirjan kirjailijan sukunimi alkaa S:llä, olen minä paljon ennalta-arvattavampi kuin luulinkaan. Miten sinä muka nuo kaksi arvasit;-)

  Nyt täytyy alkaa rakentaa yllättävämpää imagoa...

  VastaaPoista
 22. Zephyr, samaa olen katsellut sinun postauksestasi (johon olen tulossa kommentoimaan kun vain ehdin :). Ja Boynen romaani vaikuttaa tosiaan oikein hyvältä!

  Leena, alkaa S:llä?? Sitten arvaukseni meni vikaan, veikkasin nimittäin Austeria. :) Mutta nuo kaksi olivat jopa suht' helppoja, niin paljon olen blogiasi lukenut... :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit