Vuosi kuvina: marraskuu (sekä kuukauden luetut ja muuta jorinaa)

Marraskuu on takana, ja syksy on nyt virallisesti kääntynyt talveksi. Minulle marraskuun lapsena kuukausi on yksi suosikeistani, ja erityisesti tämän Jaanalta saamani Vuosi kuvina -haasteen myötä olen viime aikoina pitänyt kameraa mukanani tavallista ahkerammin myös koiralenkeillä. Marraskuussa on ollut paljon kaunista kuvattavaa! Tällä kertaa liitän tähän postaukseen liudan muitakin luontokuvia, joita olen ottanut samoista maisemista kuin nämä kaksi alla olevaa haastekuvaa. Kuukausi on pitänyt sisällään monenlaisia ilmoja; alkukuusta sai aamulenkillä ihailla melkein puuromaisen paksua ja kaunista sumua, vettä, räntää ja lunta on satanut vuoron perään, aurinkoakin on nähty ihan mukavasti. Kuun loppuvaiheilla järven rannassa alkoi olla jo vähän jäätä, ja eilen kuun viimeisenä päivänä (jolloin tuli muuten kuluneeksi 74 vuotta talvisodan alkamisesta!) satoi jo melko reippaasti lunta.

Mennään ensin Karjalanpuistoon. Sumuiset puistokuvat on otettu aamulenkillä 3.11. Eräs ystäväni sanoi näissä kuvissa olevan tsehovilaista tunnelmaa. Tsehovia (toistaiseksi) lukemattomana en osaa itse sanoa juuta tai jaata, mutta kuulostaa ihanalta!


Näsijärven rannassa oli kylmä viima, mutta uskomattoman kaunis valo, kun kävin siellä flunssaisena 26.11. Reissun jälkeen palelin kuumeisena koko loppuillan, mutta oli se sen arvoista (ja viittaan nyt lähinnä alemmissa kuvissa näkyviin näkymiin). :)


Ennen jättimäistä kuvaryöppyä muutama sananen marraskuussa lukemistani kirjoista. Sain luettua ihan mukavasti pari viikkoa kestäneen kovan flunssan ja siitä johtuneen muutaman päivän sairaslomailun ansiosta, luin nimittäin yhteensä kymmenen kirjaa. Nämä:

Auli Leskinen: Petojen aika
Pirjo Hassinen: Isänpäivä
Erkka Filander: Heräämisen valkea myrsky
Haruki Murakami: After the Quake
Tuula-Liina Varis: Että tuntisin eläväni
Linda Boström Knausgård: Helioskatastrofi
Antti Heikkinen: Pihkatappi
Orhan Pamuk: Lumi
Johan Bargum: Syyspurjehdus
Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu

Kuukausi oli laadullisesti erittäin kovatasoinen: jo se kertoo paljon että kymmenestä kirjasta heikoimmilta tuntuvat näin jälkikäteen Murakamin novellikokoelma After the Quake (josta juttu tulossa myöhemmin) ja Boström Knausgårdin pienoisromaani Helioskatastrofi, ja nekin ovat kumpikin tosi hyviä kirjoja. Luin melko monipuolisesti uudempaa ja vanhempaa, kotimaista ja ulkomaista, runoja, novelleja ja romaaneja. Kuukauden väkevimmät ja vaikuttavimmat lukukokemukset olivat eittämättä kaksi vallankumouskirjaa, Leskisen Petojen aika ja Pamukin Lumi, mutta henkilökohtaisesti parhaimpina ja rakkaimpina jäivät mieleen Heikkisen Pihkatappi ja Bargumin Syyspurjehdus. Eikä ihanan Toven muumejakaan sovi unohtaa, Muumilaakson marraskuussa olen viettänyt monta suloista hetkeä. Siitä kirjoitan jutun lähipäivinä, vaikka se onkin tavallaan vähän myöhäistä, olisin halunnut ehtiä kirjoittaa sen marraskuun puolella mutta ei sitä aina kaikkea ehdi eikä se nyt ole niin justiinsa. :)

Kuukausi oli muutenkin pätevä! Kävin Helsingissä Tammen kirjatapahtumassa, jossa juttelin lukemisesta Peter Franzénin kanssa (ja tässä kohtaa tämä keski-ikää lähestyvä kirjabloggaaja sanoo fanityttömäisesti oih ja iik - on se Peter meinaan ihana!). Tapasin myös pienen mutta mukavan joukon muita kirjabloggaajia, kun Tampereella järjestettiin ensimmäinen kirjabloggaajatapaaminen. Ei-kirjallisista huippuhetkistä on vielä mainittava J. Karjalaisen keikka Tampereen Yo-talolla. Olen fanittanut Karjalaista vuodesta -81 (köh, aika kauan, nyt saattaa iskeä pieni ikäkriisi...), ja kun upean keikan jälkeen pääsin vielä kättelemään miestä niin voin kertoa että se oli aika kova juttu. (Joo. Olen kätellyt J. Karjalaista ja jutellut Peter Franzénin kanssa. Jos se nyt olisi menoa niin onnellisena kuolisin. :) No, se siitä.

Alkuviikosta eletään jännittäviä aikoja, kun Finlandia-palkinnon saaja julkistetaan 3.12. Ehdokkaina ovat siis J-P Koskisen Ystäväni Rasputin, Leena Krohnin Hotel Sapiens, Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme, Hannu Raittilan Terminaali, Asko Sahlbergin Herodes ja Kjell Westön Kangastus 38. Olen lukenut ehdokkaista noin 1,25 kirjaa, Westön huikean hienon ja itselleni rakkaan Kangastus 38:n, sekä osan Sahlbergin järkäleestä Herodes, ja loputkin neljä kiinnostavat niin paljon että aion lukea ne kaikki. Ehdokkaiden taso on epäilemättä hurjan kova. Itse liputan loppuun asti Westön puolesta, mutta veikkaan Finlandia-palkinnon menevän Pelolle tai Sahlbergille, koska Westö on voittanut jo kertaalleen ja se saattaa vaikuttaa valintaan (vaikka ei sen mielestäni pitäisi).

Finlandia-täpinöinnin jälkeen onkin syytä suunnata katse vähitellen kohti joulua. Blogistaniassa lähtölaskenta jouluun alkaa tänään sunnuntaiaamuna Luettua elämää -blogissa, josta starttaa tämänvuotinen kirjabloggaajien joulukalenteri. Minäkin olen tänä vuonna mukana, tässä blogissa luukku avataan aatonaattona eli 23.12. :)

Itselleni joulua tärkeämpi juhla on kuitenkin itsenäisyyspäivä. Olen alkavalla viikolla talvilomalla, ja siksi lukuaikaa on edelleen tavallista enemmän, hurraa! Lähipäivinä aion lukea loppuun sen tällä hetkellä työn alla olevan Sahlbergin Herodes -järkäleen, ja sen jälkeen ensimmäisen osan Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogiasta (Herran armo on joulukuun kirjani Projekti 12:ssa - jospa saisin vihdoinkin lukuprojektin polkaistua käyntiin kolmen täysin penkin alle menneen kuukauden jälkeen :). Mutta noiden kahden romaanin jälkeen on teemalukemisen vuoro ja aion hautautua viikoksi, pariksi sotakirjojen maailmaan. Ensimmäinen sotakirjapostaus on luvassa itsenäisyyspäivänä. Erilaisten Suomen sodista kertovien romaanien lisäksi olen ajatellut lukea 1-2 tietokirjaa, sillä viime aikoina olen alkanut pitkästä aikaa tosissani kaivata tietokirjojen pariin. Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Suketus käynnisti juuri sopivasti upean Ihminen sodassa -lukuhaasteen, ja tämän joulukuisen teemalukemiseni tiimoilta aion päästä jo vähintään korpraalin sotilasarvoon asti. (Kehtaankohan mainita tässä että suuruudenhullu tavoitteeni on saada vuodessa luettua yli 14 sotakirjaa ja yletä haasteessa siten kenraaliksi. Mutta luulisin sen olevan helppoa, sillä rakastan sotakirjoja enemmän kuin mitään muuta kirjallisuudenlajia.)

Mutta nyt lopuksi niitä luontokuvia! Näiden myötä näkemiin syksy (nyyh!) ja tervetuloa talvi! Ihanaa joulukuuta ja kaunista joulunodotusta kaikille!Kommentit

 1. Huikean hienoja kuvia! Ihailen kaikkia, jotka osaavat kuvata. Itse olen mahdottoman epäesteettinen :(

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia. Vaikka rakastan eniten joulukuuta, niin olen alkanut pitää marraskuun lempeästä melankoliasta, sumuistsa päivistä, pisaroista, monisävyisestä harmaudesta.

  Olet lukenut hienoja kirjoja! Lumi ja Heliokatastrofi ovat omalla lukulistallani nyt joulukuussa. Pihkatapinkin aion lukea (joskus :)), mutta eniten odotan juttuasi Murakamin kirjasta. <3

  VastaaPoista
 3. Silmä lepää rauhallisissa kuvissasi. Kiros niistä!

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia ja paljon luettuja kirjoja, ei ollenkaan huonompi kuukausi/postaus! Rauhaisaa joulun odotusta sinulle, Sari! <3

  VastaaPoista
 5. Aivan upeita kuvia - kyllä marraskuu vain on ihana kuukausi.

  Aloitan varmaan oman Vuosi kuvina -haasteeni tammikuussa. En siis ole unohtanut haastettasi. :)

  VastaaPoista
 6. Pidän syksystä.. erityisesti alkusyksystä, mutta loppusyksy ja saapuva talvikin ovat kyllä hienoja vuodenaikoja. Kuvistasi välittyy oivallisesti Suomen luonto. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 7. Olet kyllä kuvannut upeasti marraskuun kauneuden!

  Sotakirjoista sen verran, että Tuntematon sekä 'Länsirintamalta ei mitään uutta' ovat kyllä huippuja - näin yhtäkkiä sanottuna. Varmaan hetken päästä on mielessä monia muitakin.

  Nyt olisi myös joulukirjojen aika, ja Dickensin Joululaulu on niin upea! Jossakin vaiheessa haaveilin lukevani sen vuosittain, mutta luotan siihen, että muutaman vuoden tauon jälkeen taika on entistäkin vahvempi!

  Heli

  VastaaPoista
 8. Hienoja alkutalven tunnelmaa välittäviä kuvia. Minä aloitan tämän ihanan haasteen vasta tammikuussa, sillä silloin saan ne ihan uudet maisemat, ja on hauskaa taltioida ensimmäinen vuosi uudessa kodissa. :)

  Jännää nähdä, kuka vie Finlandian. Minä – Westö-tyttö! – olen tällä kertaa Leena Krohnin kannalla. Niin upea kirja Hotel Sapiens on, että sen soisin voittavan. Pelon kirja jäi minulta kesken, mutta veikkaan kyllä voittoa sille.

  Ihanaa, kun lähdet innolla haasteeseen mukaan. En epäile hetkeäkään, ettetkö selviytyisi kenraaliksi saakka! ;)

  VastaaPoista
 9. Voih, toinenkin marraskuun lapsi täällä haikailee, mutta toivottaa kuitenkin joulun ja talven tervetulleeksi glögilasillisen äärellä joulumusiikin soidessa taustalla (kohta omaa blogia päivittelemään). <3 Rakastan sinun luontokuviasi!

  Itselläni on vielä pari viikkoa kiireistä aikaa työrintamalla, kun pitää viimeiset kokeet ja aineet yrittää ehtiä korjata ennen todistuksiin tulevaa arviointia. Tahtoisin kovasti tuoda blogiini jotain jouluista.. Minäkin osallistuin Suketuksen haasteeseen, esim. Marsipaanisotilas jo odottelee. Ja voisikohan tämän parempaa mahdollisuutta saada VIIMEIN Tuntematon sotilas luettua.. ;)

  Ihanaa joulun odotusta, Sara!

  VastaaPoista
 10. Upeita kuvia Sara! Syksyä tulee tavallaan ikävä, mutta kyllä minä kelpuutan tällä hetkellä ne lumipaakut kotona vallitsevan sora- ja hiekkatassuttelun sijaan. :)

  Ja ai, enpä tajunnut, julkaistaanko tässä haasteessa kuva aina kerran kuukaudessa? Olen vähän hidas.. Mutta seuraavan kuvan otto onkin jo ensi viikolla, haaste on siis vastaanotettu.

  Halaus, ihanaa itsenäisyyspäivän viikkoa!

  VastaaPoista
 11. Voi, miten ihania marraskuun tunnelmakuvia. Olet taitava!

  ja lukemisten suhteenkin olet ollut ahkera. Minä toivoin juuri Variksen kirjaa joulupukilta. Joulun pyhiksi in saatava jotain taatusti hyvää lukemista.

  VastaaPoista
 12. Ihanat kuvat, Sara! Ja upeat kirjat. Olen monta päivää haaveillut, että pääsen kommentoimaan Lumi-postaustasi, sillä kirja on yksi viime vuosien vaikuttavimmista kokemuksista minullakin. Odotan jo Sudentalja-lukemistasi. Luin trilogian pari vuotta sitten aivan haltioissani. Kirja on ruotsalaisten TPTA, yksinkertaisesti hieno. Ja sitten nuo sotakirjat, jotka ovat aina vaikuttavia. Täytyy käydä kurkkaamassa Suketuksen haaste!

  VastaaPoista
 13. Ihastuttava jättimäinen kuvaryöppy, suurkiitokset. Ei haittaa, vaikka julkaisisit kuvaryöppyjä tuon tuosta! Mietinkin juuri viikonvaihteessa, että ensi viikonloppuna "pitää" taas ottaa haastekuvia, kiitos sinun. Siis ei todellakaan pidä, vaan odotan jo innoissani pitkää viikonloppua ja valokuvausretkeä ainakin kahdelle kolmesta haastekuvauspaikastani.

  Oli kyllä todella mukava yllätys törmätä Tammen tapahtumassa. Törmätään taas, joskus jopa suunnitelmallisesti, toivon!

  VastaaPoista
 14. Voi miten upeita kuvia! Näitä voisi jokaista tuijotella varmaan tunnin ja uppoutua tunnelmaan.

  VastaaPoista
 15. Ihana, ihana kuvakavalkadi! <3 Myöhäissyksyn tunnelma on niin kaunis...

  Oli myös mukava lukea tarinaa mielenkiintoisesta marraskuustasi! :)

  VastaaPoista
 16. Oih, aivan mahtavia kuvia! Pamukin lumi on kirja, joka tekisi mieli lukea nyt heti, kun lunta tulee maa täyteen. Selasin omaa blogiani ja huomasin, että se oli mun listalla jo viime vuonna. Noh, ehkä tänä vuonna ♥

  VastaaPoista
 17. Myöhästynyt kiitos kaikille ihanista kommenteistanne! Palaan tänne vihdoin lähipäivinä kommentoimaan jokaiselle vielä erikseen! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit