Helsingin kirjamessut 2014

Syksy on kulunut kohdallani vähän nihkeissä merkeissä, kuten blogin hiljaiselosta on joku ehkä saattanut päätellä. Mutta kolmen viikon monsterityöputken ja sitä seuranneen viikon mittaisen sairastelun jälkeen koitti onneksi kirjanystävän syksyn ehdoton kohokohta, Helsingin kirjamessut ( ♥ ), joita on viime lokakuusta lähtien odotettu. Helsingin Messukeskus tarjosi minullekin bloggaripassin, joka oikeutti ilmaiseen sisäänpääsyyn (josta suurkiitos!), ja pääsinkin nauttimaan kirjamessuhuumasta kolmen päivän aikana. Vietin messuilla osan perjantaista, koko lauantain, ja osan sunnuntaista, ja palaan nyt blogimaailmaan tämän massiivisen messupäivityksen merkeissä. Tuntuu niin hyvältä olla täällä taas, on ollutkin ikävä. :) Perjantain kohokohta oli saada kuulla hurmaavaa ja karismaattista Pirkko Saisiota, joka istui Jukka Petäjän haastateltavana.


Siltalan ihanat naiset, Pirkko Saisio ja Aulikki Oksanen, olivat hienosti esillä kustantamon osastolla.


Yksi viikonloppuni positiivisimmista yllätyksistä oli Kati Tervon haastattelu. Lämpöä ja viisautta huokuvaa Tervoa haastatteli ihastuttava Anna-Riikka Carlson. Puhe oli Tervon tuoreesta esikoisromaanista Sukupuu, josta olen kuullut paljon hyvää, ja joka kuulostaa ihan minun kirjaltani. Pakko lukea pian!


Perjantai-iltana Katri Vala -lavalla keskusteltiin toisenlaisesta näkökulmasta äitiyteen. Keskustelua veti messuilla ahkeroinut Anna-Riikka Carlson, ja keskustelemassa olivat kirjailijat Laura Lähteenmäki (jonka romaani Ikkunat yöhön kertoo synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuvasta naisesta) ja Essi Kummu (jonka uutuusteos Lasteni tarina kertoo vaikeasta äidinrakkaudesta keskoskaksosiin).


Messutunnelmaa. Oi!

Lauantaiaamuna osallistuin monen muun bloggaajan tavoin Bonnierin kirjalliselle brunssille, joka oli ilahduttavasti järjestetty kirjabloggaajia varten (kiitän kutsusta ja tilaisuudesta, oli ilo! ♥ ). Tilaisuuden veti Ella Kanninen, joka oli niin aurinkoinen, lämmin, sivistynyt, kielitaitoinen ja kaunis, että aivan vallan ihastuin. :) Brunssilla haastateltiin yhteensä kuutta kirjailijaa. Kotimaista kirjallisuutta olivat edustamassa Maritta Lintunen (joka kertoi romaanistaan Hulluruohola), Sinikka Nopola (jonka Eilan, Rampen ja Likan parhaat alkoi kuulostaa todella hyvältä näin tamperelaisbloggaajan näkökulmasta), Jari Järvelä (jolta on puolestaan hiljan ilmestynyt vuoden toinen teos, Särkyvää) ja Riina Katajavuori (jonka uutuusromaani Wenla Männistö tuo Aleksis Kiven Seitsemän veljestä nykypäivään). Saimme myös kuulla uunituoreesta käännöskirjallisuudesta jopa kahden teoksen osalta, kun haastateltavaksi saapuivat norjalainen Kim Leine (joka kertoi huikealta kuulostavasta romaanistaan Ikuisuusvuonon profeetat) ja italialainen Paolo Giordano (jonka romaani Ihmisruumis on myös must read -listallani). 

(Otin tilaisuudessa paljon kuvia, mutta pehmeässä valaistuksessa vain harva kuva onnistui kaukaa ilman salamaa. Siksi Lintusen, Nopolan ja Katajavuoren kuvat jäävät nyt uupumaan. Harmittaa.)


Jari Järvelä ja Ella Kanninen.


Haastateltavana Kim Leine.


Paolo Giordano.


Ihanaa messukuhinaa. On jotenkin niin mieltä lämmittävää, että ihmiset kokoontuvat tuhatpäin samaan paikkaan kirjojen (!) ja lukemisen (!) vuoksi. Aah. ♥  


Onnellinen olo tulee myös kaikista niistä ammattilaisista, jotka tekevät kirjoihin liittyvää työtään selvästi suurella sydämellä ja panostuksella. Rakkaudesta kirjoihin. ♥


Tove Janssonin juhlavuosi näkyi hyvin myös messuilla, totta kai. Lauantaina kävin kuuntelemassa, kun aina tyylikäs ja iloinen Baba Lybeck haastatteli Helen Svenssonia ja Sophia Janssonia. Naiset keskustelivat tänä vuonna ilmestyneestä teoksesta Kirjeitä Tove Janssonilta (toimittaneet Boel Westin & Helen Svensson), sekä ihanista Tove-muistoistaan.


Aleksis Kivi -lavalla muisteltiin esikoisteoksia. Keskustelemassa jo esikoisteoksillaan menestyneet Markus Nummi ja Riikka Pulkkinen, haastattelijana Jukka Petäjä. 


Lauantaina iltapäivällä osallistuin Lukulamppu -sivuston järjestämälle italialaiselle lounaalle, jolla tapasimme tietokirjailija Cristina De Stefanon. Hän on kirjoittanut elämäkerran legendaarisesta toimittajasta Oriana Fallacista. (Yllä olevasta linkistä pääsee lukemaan Lukulampun mielenkiintoisen jutun sekä kirjasta että kirjailijasta.) Lounastajien oli mahdollisuus keskustella kirjailijan kanssa, ja juttua riittikin kiitettävästi, etenkin kun kirjailija itse oli italialaisittain ihanan puhelias. ♥  


Kuvassa italialainen kirjailija Cristina De Stefano.
(Lukulamppulaisille iso kiitos mukavasta iltapäivästä!)


Lauantainen messupäivä oli hyvä päättää vähän hartaammissa tunnelmissa, kun piispa Juha Pihkala haastatteli Pauliina Rauhalaa tämän kauniista romaanista Taivaslaulu.


Koska messujen teemamaa oli tänä vuonna Italia, oli selviö, että ihanien ystävien kanssa illastaessa tälle tytölle maistui tiramisu. :)


Sunnuntaina aamupäivällä kävin kuuntelemassa, kun Marko Gustafsson haastatteli Wine Cornerissa kauhukirjailijakaimaansa Marko Hautalaa. Luen parhaillaan Hautalan Kuokkamummoa, ja on maar hyytävää! :)


Messujen kirjapinot aiheuttavat sydämentykytyksiä. ♥ Kirjojen keskellä vaellellessaan huomaa yhtäkkiä tarvitsevansa (!) kymmeniä uusia kirjoja, priorisointi ja valitseminen tuntuu miltei mahdottomalta. :) Ostin kyllä ihania kirjoja, teoksia mm. suursuosikeiltani Asko Sahlbergilta (Pimeys ja Yö nielee päivät) ja Sirpa Kähköseltä (Graniittimies). Kuvan Cash-uutuus jäi kuitenkin ehkä eniten kaivelemaan mieltä. Jokaisen kaltaiseni Johnny Cash -fanin must have -teos. ♥


Mikä ihana, houkutteleva pino. Olli Jalonen on vaan niin ♥ .


Ihana (!) Arne Nevanlinna. ♥


Nevanlinna Siltalan osastolla signeeraamassa omaelämäkerrallista teostaan, Arnea.


Vuoden tietokirjahitti taitaa olla Antti Heikkisen Juice-elämäkerta Risainen elämä. Mies sai signeerata kirjoja niin, että riski ranteen rasitusvammaan lie ollut melkoinen. :) Pakkohan tämä on minunkin lukea. Koska Juice. Ja koska Antti Heikkinen.


Aleksis Kivi -lavalla Joni Strandberg haastatteli Leena Kirstinää, joka on kirjoittanut juuri ilmestyneen elämäkerran Kirsi Kunnaksesta. Teos on nimeltään Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa.


Kun kohta 90 vuotta täyttävä Kunnas nousi myös lavalle haastateltavaksi, olin pakahtua liikutuksesta. Ihana Kunnas oli ehdottomasti minulle messujen kohokohta. Voi rakkaus! ♥ 


Ennen kotiinlähtöä ehdin vielä kuunnella lavalle nousseita esikoisia. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaista oli haastateltavaksi päässyt valtaosa, vain Kai Kajander (Supersäikeet) ja Pajtim Statovci (Kissani Jugoslavia) puuttuivat.

Kuvassa vasemmalta oikealle Henni Kitti (Elävän näköiset), Tommi Kinnunen (Neljäntienristeys), Antti Holma (Järjestäjä), Jessica Suni (Hoito) ja Reetta Pekkanen (Pieniä kovia nuppuja).Haastatteluvuorossa oma voittajasuosikkini Anni Kytömäki.♥ 


Antti Arnkil (Lauantaiesseet), Anni Kytömäki (Kultarinta) ja Miira Luhtavaara (Ruohikon luut).

Esikoispalkintoehdokkaille onnea ja tsemppiä - hieno joukko siinä! ♥

***

Semmoiset messut tänä vuonna - ihanat ja kaikin puolin onnistuneet. Vaikka missasin päällekkäisten aikataulujen vuoksi Antti Tuurin (tänäkin vuonna, höh!), Sirpa Kähkösen ja Terhi Rannelan, ja vaikka jouduin lähtemään sunnuntaina kotiin kesken kaiken, enkä päässyt näkemään juuri niitä kahta, joita olisin eniten halunnut nähdä (suursuosikkini Olli Jalonen ja Hannu-Pekka Björkman ♥ ), jäi messuista onnellinen ja tyytyväinen olo. Lukemista rakastavia ihmisiä, roppakaupalla ihania kirjailijoita ja kirjoja, kirjabloggaajakollegoja ja rakkaita ystäviä - mitä muuta ihminen voi kaivata? Kunpa messutunnelmaa ja -euforiaa voisikin pullottaa - olisi ihanaa raottaa korkkia pitkin vuotta, nuuskaista ja hehkua sitten hetken aikaa messuonnesta. :)

Nyt on olo väsynyt, mutta samalla niin kovin onnellinen ja voimaantunut. Ja kun näiden messujen jälkihuuma alkaa hellittää ja laskeudun taas maan pinnalle, alan suunnitella ensi vuotta. Ainakin tyhjä matkalaukku ja nelipäiväinen messurupeama kuulostavat hyviltä suunnitelmilta... :)

Kommentit

 1. Hienoja kuvia, taas! Messuilla oli todella eloisa ja kiva tunnelma. Harmittaa vain se, että paljon kiinnostavaa ohjelmaa jäi väliin. Onneksi näistä hienoista messuraporteista pääsee kurkistelemaan tapahtumia vielä jälkikäteenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos! :) Samaa minäkin harmittelen, ei sitä millään ehdi kaikkea mitä haluaisi. Ja toisaalta välillä tekee hyvää vain haahuilla kirjapöytien välissä tai päämäärättömästi lavalta toiselle, ilman tiukkoja aikatauluja tai lukujärjestyksiä. Muiden messuraportteja on ihanaa lukea. Olen joitakin jo vähän kurkistellut, mutta jossain vaiheessa aion istua alas ja keskittyä lukemaan messupostauksia ihan ajan kanssa.

   Poista
 2. Kiitos oikein ihanasta messuraportista! :)

  VastaaPoista
 3. Ihana messupostaus, Sara! Minua niin harmittaa etten tajunnut halata sinua, vaikka näimmekin brunssilla. Olit jotenkin niin eri näköinen kiharoissasi. <3 Mahtavia kuvia ja tunnelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, kiitos! <3 Ja minäkin ajattelin, että brunssin jälkeen ehtii sitten jutella, mutta en tajunnutkaan, että jouduitte lähtemään sieltä kesken kaiken bloggaajapäivystykseen. Emmekä sitten enää koskaan törmänneet, höh. :(

   Poista
 4. Messutunnelmaa ei ehkä voi pullottaa, mutta näiden sinun kuviesi kautta voi kuitenkin ihanasti palata messujen tunnelmaan. Voi kirjamessut, ovat ne vain yksi vuoden kohokohdista!

  Paljon kaikkea kiinnostavaa ehdit nähdä. Esikoismuisteloiden missaaminen hiukan harmittaa - jos olisin tiennyt, että esikoisteoksiaan muistelevat juuri ihanat Markus Nummi ja Riikka Pulkkinen, olisin ollut tikkana paikalla. (Messulehdessähän ei vielä oltu keskustelijoita julkaistu.)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, voi mikä ihana kommentti, kiitos! <3

   Meillekin oli iloinen yllätys, että esikoisiaan olivat muistelemassa juuri nuo kaksi. :) Pulkkinen on mainio, ja Nummea minun on pitänyt lukea Kiinalaisesta puutarhasta saakka. Nyt messuilla päätin ryhdistäytyä, ja lukea joko Karkkipäivän tai juuri tuon Kiinalaisen puutarhan pian. Olen ihan varma, että ihastun Nummen teoksiin.

   Halaus! <3

   Poista
 5. Mulla oli messujen jälkeen ihan samanlainen olo: väsynyt mutta iloinen. Mukavaa luettavaa oli tämä sinun postauksesi, kun sitä rytmittävät nuo sydämet ja suluissa olevat huutomerkit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen, kiitos! :) Ja en voi itselleni mitään, olen tämmöinen sydämellinen huudahtelija! :D Ihanaa, että sinullakin oli hyvä messuviikonloppu.

   Poista
 6. Naatiskelin kuvistasi ja tekstistäsi, kiitos! Melkein tässä alkaa jo ensi vuoden messuja odottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, kiitos itsellesi! Oli tosi mukavaa nähdä muutaman kerran ihan vilaukselta, mutta olisi ollut hienoa ehtiä jutella. Olisin halunnut vähän haastatella sinua Aira Samulinista... :)

   Poista
 7. Hieno kooste ja mahtavat messukokemukset! Upeat kuvat!!

  VastaaPoista
 8. Messueuforiasta voi saada häiveitä näistä makeista raporteista pitkin vuotta, kiitos! Samoja suosikkejamme ovat etenkin Asko Sahlberg, Anni Kytömäki ja Olli Jalonen, huippuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, totta -- näihin messuraportteihin tulee varmasti palattua vuoden mittaan. Ihanaa fiilistellä näiden parissa. :) Ja kyllä, siinä kolme aivan huippua kirjailijaa, aah. <3

   Poista
 9. Sama kirjoituskone nököttää myös minun kirjamessupostaukseni ekassa kuvassa :)

  Sinulla on kyllä mahtava taito katsella maailmaa kameran linssin läpi. Mahtavia kuvia!

  Helsingissä järjestetään marraskuussa Kirsi Kunnas -ilta, jossa toivon mukaan olen paikalla. Kirjamessuilla en häntä nähnyt.

  Ihanaa oli tavata perjantaina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, huomasin saman! :D Olen käynyt jo blogissasi pikapikaa lukemassa messutunnelmiasi, mutta en siinä hötäkässä ehtinyt kommentoida. Palaan... Hieno tuo kirjoituskone, tuollaisen kun saisi kotiinsa!

   Ja voi apua miten ihanasti sanottu. Nöyrä kiitos. <3

   Savoyn Kirsi Kunnas-iltaan minäkin haluaisin. Pitää yrittää järjestää niin, että sinne pääsisi. Illan ohjelmakin kuulostaa niin ihanalta.

   Ja kyllä, olipa ihanaa tavata! Toivottavasti pian uudestaan (ehkä jo silloin Kunnas-iltana, toivotaan)! <3

   Poista
 10. Kiva lukea näitä messujuttuja, vaikka itse ei paikalle päässytkään. Ja hienoja kuvia sinulla on, että turha surra, jos kaikki eivät onnistuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos! :) Onneksi aina jokunen onnistuukin, kun tarpeeksi monta kuvaa ottaa. :)

   Poista
 11. Mielettömän hienot kuvat! Kuten aina. Tunnelma oli innostunut, ja innostunut tunnut olevan sinäkin. Ihanaahan siellä oli, taas! Toivottavasti pian nähdään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos ihana! <3 Ja kyllä, vieläkin on jotenkin niin innostunut olo, vaikka messuista alkaa olla jo monta päivää. Messuilta saaduilla voimilla kahlataan aika pitkälle loppuvuoteen. :) Ja onneksi nähdään pian, on ihan kauheasti juteltavaa! <3

   Poista
 12. Oi, ihana messupostaus!

  Itse piipahdin vain Turun kirjamessuilla, Helsinkiin on kyllä päästävä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos! <3 Kävin muuten sinulla jo vähän kurkkimassa, palaan paremmalla ajalla. Olet kirjoittanut (ja kuvannut) vaikka mitä ihanaa, on hirveästi kommentoitavaa näin pitkän tauon jälkeen. Ihanaa palata blogimaailmaan.

   Toivottavasti pääset Helsingin messuille vaikkapa jo ensi vuonna. Minä puolestani haluaisin joskus Turun messuille.

   Poista
 13. Mukavia tunnelmia. (: Harmittaa, kun tuo Lähteenmäen Ikkunat yöhön on vielä jäänyt lukematta, en ole hoksannut että siinä on noin kiinnostava aihe. Asia on korjattava. (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magentabooks, sama juttu minulla. Lähteenmäen Ikkunat yöhön on vähän päässyt unohtumaan, vaikka kirjaa on paljon kehuttu ja siinä on tosi kiinnostava aihekin. Asia on tosiaan korjattava, ja kirja luettava pian! :)

   Poista
 14. Olipas erityisen mahtava tuo kuva, jossa on pitkä kirjapöytä ja ihmiset blurrattuina sen ympärillä. Vau! Muutenkin kiva postaus ja söpö postaaja. :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina-murunen, itse olet söpö, ja kiitos vaan kovasti. <3 :)

   Poista
 15. Mahtava postaus ja upeita kuvia, kiitos :) Minustakin tuo taustoiltaan blurrattu kirjakasakuva on upea, samoin minua ilahdutti "naapurikollegani" Minna, joka näyttää niin työhönsä tyytyväiseltä Siltalan osastolla :) Olet kyllä ehtinyt osallistua moneen haastatteluun, tuolla varmasti on valinnan vaikeus mitä nähdä ja kokea...

  VastaaPoista
 16. Hienot kuvat ja kiinnostavia juttuja messuilta! Olet ehtinyt moneen paikkaan messuilla, vautsi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit