Kirjailijan kanssa -lukupiiri: Joel Haahtela ja Tähtikirkas, lumivalkea

Meri Savosen ideoima Kirjailijan kanssa -lukupiiri tuo kirjailijan lukijoidensa pariin. Helsingissä kokoontuva lukupiiri on avoin kenelle tahansa, ja kulloinkin käsiteltävän romaanin kirjailija saapuu paikalle keskustelemaan kirjasta lukupiiriläisten kanssa. Kirjailtoja on ollut kaksi, ja jatkoa seuraa.

Kun lokakuun kirjana oli yksi lempikirjoistani, Tähtikirkas, lumivalkea (Otava, 2013), ja kirjailijana siis suursuosikkini Joel Haahtela, oli selvää, että messuväsymystä tai ei - lukupiiriin oli päästävä. Matkustin toissapäivänä tuuliseen Helsinkiin ja suuntasimme ystäväni, Lumiomena -blogin Katjan, kanssa Kallion kirjastoon, jonka uumenissa lukupiiri kokoontui. Paikalle oli saapunut toistakymmentä tyytyväistä ja kirjaan ihastunutta lukijaa, ja romaani herätti mukavasti keskustelua ja kysymyksiä, joihin hyväntuulinen Haahtela ilahduttavan perusteellisesti vastaili. Vaikka olen kuullut Haahtelan puhuvan romaanistaan monissa muissakin yhteyksissä, esimerkiksi lähikirjastoni maaliskuisessa kirjailijaillassa, antoi lukupiirissä noussut keskustelu paljon. Suosikkiromaanistani tuntui taas nousevan esiin uudenlaisia näkökulmia ja ihastuttavia yksityiskohtia, paljon uutta ajattelemisen aihetta.


Kallion kirjaston alakerrassa sijaitsevassa erillisessä dekkarikirjastossa meidät vastaanotti pehmeästi valaistu kaunis ja rauhallinen tila. Tarjolla oli pullaa ja kahvia tai teetä, tunnelma oli kodikas ja rauhoittava, ja illan olisi suonut jatkuvan tuntikausia. Ulkona kostea ja kolea syysilta jatkoi kulkuaan, mutta meidän keskuudessamme vallitsi lämmin rauha ja kirjaa rakastava ilmapiiri.

Syksyistä hiljaiseloa, kaupunki vaimenee. Kadut ovat sateesta märät. Joskus viemäreistä tulvii ja kahvilassa ajelehtii kuin veneessä. [--] Hetki sitten alkoi sataa ja ihmiset juoksevat kadulta turvaan, kyyhöttävät katosten suojassa kuin lehtien alla perhoset. Kadun toisella puolella juoksee poika, vinhaa vauhtia. Ihminen katoaa tähän kaupunkiin silmänräpäyksessä.


(Tähtikirkas, lumivalkea, s. 84-85)


Lukupiirikeskustelu todellakin avasi kirjaa taas aivan uudella tavalla, ja sen taustoista kävi ilmi mielenkiintoisia asioita. Haahtela kertoi esimerkiksi piirtäneensä itse sivulta 243 löytyvän Papilio Penelopen, vau! Myös ooppera Tristan ja Isolde alkoi kiehtoa entistä enemmän, kun Haahtela avasi erään kirjassa esiintyvän kohtauksen yhteyttä oopperan kolmanteen näytökseen ja Isolden viimeiseen lauluun (Liebestod).Kallion kirjasto oli lukupiirin miljöönä todella viehättävä. Rakennus on yli satavuotias - ja samalla Suomen neljänneksi vanhin kirjastorakennus. Talon on suunnitellut Karl Hård af Segerstad, joka on käyttänyt mallinaan amerikkalaisia kirjastoja. Wikipedia kertoi kirjastoon liittyen mielenkiintoisen, ja varsin haahtelamaisen yksityiskohdan: kirjaston pohjakaava noudattaa niin sanottua butterfly-periaatetta. Lainaussali muodostaa rakennuksen toiminnallisen keskipisteen, ja muut toiminnot levittäytyvät sen ympärille kuin perhosen siivet. Tämä on luultavasti vain yhteensattumaa, mutta on vaikeaa kuvitella paikkaa, joka sopisi paremmin juuri Haahtela-lukupiirille. :)


Dekkarikirjaston hyllyt notkuivat uusien ja vanhojen dekkareiden painosta. Ihana paikka!


Lukupiirin päätyttyä mieli oli onnellinen, lämmin ja jotenkin ylevöitynyt. Mereltä puhaltava kylmä tuulikaan ei tuntunut missään, vaan askel oli kepeä kuin keväisenä iltana. Bussissa kaivoin laukustani Tähtikirkkaan, lumivalkean, ja aloitin sen kolmatta kertaa alusta, jälleen kerran uusin silmin. Tätä on kirjanystävän onni. 

Jos haluaa nähdä tähdet, on suljettava silmät. Tämä kaupunki on valon kaupunki, se kadottaa tähdet, yölläkin niitä on vaikea nähdä.

(Tähtikirkas, lumivalkea, s. 9)


Kiitokset Joel Haahtelalle, Meri Savoselle ja Kallion kirjastolle hienosta illasta! 

Kommentit

 1. Oi, teillä on ollut ihana ilta! Ihan tässä raporttia lukiessaankin tuntee tuon ylevöitymisen, arki jää taakse... Sinun, Katjan ja Jennin lukupiiripostauksia lukiessani olen minäkin, teidän antamistanne pienistä vihjeistä, ymmärtänyt yli vuosi sitten lukemaani Tähtikirkasta vähän enemmän. Kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, oli kyllä aivan ihana ilta. <3 Ja hieno romaani aukesi taas hieman uudenlaisella tavalla. Ihan mahtavaa. <3

   Poista
 2. Voi että, kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta! Mitä kaikkea olettekaan saaneet kuulla. Kiitos tästä. <3

  VastaaPoista
 3. Näistä teidän postauksista välittyy upeasti lukupiirin tunnelma. Oih, kyllä kateeksi käy ;) Paikka vaikuttaa kyllä niin täydelliseltä haahtelamaiseen tunnelmointiin. Pitääpä käydä tuola kirjastossa kun käy helsingissä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos seurasta, ihana ystäväni. <3 Oli kyllä kaikkiaan mukava ilta: olen aiemmin seurannut Haahtelan esiintymisiä vain isommissa kirjallisuustapahtumissa ja jossain pressitilaisuuksissa, joten kyllähän tällainen lukupiiri antoi paljon enemmän, avasi eri tavalla niin romaania kuin kirjailijan työtäkin. Miten kiinnostavasti ja hyvin Haahtela kaikesta kertoikaan!

  Ja Kallion kirjasto, voi että. Dekkarikirjastoon ihastuin niin, että voisin vierailla siellä vaikka kuinka usein. Miten hurmaava paikka! Tämä ilta lämmittää mieltäni pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos vielä itsellesi seurasta! <3 Oli kyllä aivan mainio ja antoisa ilta, seuraavaksi sitten saa juttu Juha Itkosen romaanin merkeissä (olen jo varannut sen kirjastosta, jotta tiedän sitten lukupiirissä mistä puhutaan :).

   Kallion kirjasto oli niin lumoava! Kyllä kannatti lähteä Tampereelta asti. <3 Ja dekkarikirjastoon ihastuin vallan. Siine on päästävä uudestaankin!

   Poista
 5. olipas ihana lukupiiripostaus, tunnelma on varmasti ollut enemmänkin kuin hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos -- ja tunnelma oli todella lämmin ja ihana. <3

   Poista
 6. Hei vaan kaikki ja tervetuloa meille! Jos etukäteen otatte yhteyttä, katsotaan järjestyisikö esittelykierros. 8)

  Dekkariin voi silti tutustua sen omalta sivulta löytyvästä kuvalinkistä: http://helmet.fi/kalliondekkarikirjasto

  Muuten Kallion meiningit välittyy parhaiten meidän somesta: http://helmet.fi/kallionsome

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallion kirjasto, kiitos kommentista, ja erityisesti kiitos vielä hienosta Haahtela-illasta! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit