Jessica Fellowes: Kartanon vuosi. Downton Abbey


Jessica Fellowes: Kartanon vuosi. Downton Abbey (Readme, 2014. 313 sivua. Alkuteos A Year in the Life of Downton Abbey. Suomentanut Irma Rissanen.)

Blogini täyttää tänään neljä vuotta! Tänään täällä ei kuitenkaan arvota tai juoda kakkukahveja, vaan juhlan kunniaksi hömpötetään hetki mieliaiheeni, eli rakkaimman tv-sarjasuosikkini parissa, tutkitaan uutta ja ihastuttavaa sarjasta kertovaa kirjaa ja nuuskutellaan hieman kosmetiikkaakin. Ennen sitä haluan sanoa, että tämä kulunut neljä vuotta on ollut ihan mahtavaa aikaa: blogi on tuonut elämääni toinen toistaan hienompia kirjoja, kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyviä elämyksiä, sekä ennen kaikkea paljon mukavia uusia tuttavuuksia ja jopa monta rakasta ystävää. Siispä iso kiitos näistä vuosista!

***

Mutta sitten Britanniaan ja Downton Abbeyn maailmaan! Kun Yle aikoinaan esitti ensimmäisen jakson tästä huippusuositusta brittiläisestä pukudraamasta, olin välittömästi koukussa. Ihanaa Iso-Britanniaa, tuulahduksia menneestä maailmasta, mielenkiintoista luokkayhteiskunnan kuvausta, kahden kerroksen väkeä ja koskettavia ihmiskohtaloita - mitä muuta ihminen voi tv-sarjalta toivoa? ♥ Sittemmin olen katsonut kaikki esitetyt jaksot, ostanut sarjan dvd-boksit omaan hyllyyni ja katsonut jaksoja uudelleen ja uudelleen, pitänyt lukuisia sarjamaratoneja ja itkenyt märäksi kasan nessuja. Haaveilen käynnistä Highclere Castlessa, jonne on muuten pirullisen vaikeaa saada lippuja - olen jo kahtena vuonna yrittänyt! Sarja on jotenkin niin tärkeä ja rakas, etten mielelläni edes halua puhua siitä kenenkään kanssa, se tuntuu sydämenasialta, jonka haluan pitää omanani. :)

Kun sitten joululahjaostoksilla ollessani bongasin tämän sopivasti joulun alla ilmestyneen kirjan, tiesin heti että tämä on pakko hankkia itselle. Ennen joulua pystyin vielä malttamaan mieleni, mutta Sannan postattua kirjasta tammikuussa ei auttanut muu kuin marssia kirjakauppaan ja ostaa teos omaan hyllyyn. Ja kyllä kannatti: Kartanon vuosi on jokaisen Downton Abbeyn ystävän aarre.

Teos on itse asiassa Downton Abbey -kirjasarjan (!) neljäs osa, mutta vasta ensimmäinen suomennos. Sarjassahan seurataan yläluokkaisen Crawleyn perheen ja heidän palvelusväkensä elämää 1910-luvulta alkaen, halki ensimmäisen maailmansodan ja suuren murroksen uudelle, modernille vuosikymmenelle, 1920-luvulle. Tässä tuoreessa suomennoksessa sarja on edennyt jo viidenteen kauteensa, ja teksti sivuaa kauden tapahtumia. En kuitenkaan mene tässä postauksessani nyt niihin sen enempää, sillä en halua spoilata sarjaa niille uusille DA-ystäville, jotka eivät ehkä ole vielä nähneet kaikkia esitettyjä kausia.


Kartanon vuosi on uskomattoman upeasti kuvitettu teos, jota selailee ihastuksesta miltei hengästyen. Se on jaettu kahteentoista erilliseen osioon, joissa seurataan kartanon vuodenkiertoa teemoittain: Alkuvuodesta pääsemme tarkastelemaan uuden vuoden alkua, Crawleyn perheen lasten elämää, sekä kartanon mittavia tiluksia. Kesällä tutustutaan matkusteluun 1920-luvulla, seurataan Lontoon seurapiirejä ja nuorten yläluokkaisten tyttöjen esittelyä hovissa, tehdään ihastuttavia kesäretkiä ja nautiskellaan puutarhajuhlissa mansikoita ja kuohukermaa, sekä seurataan jännittäviä krikettiotteluita. Elokuussa on aika lähteä vierailulle Skotlannin-serkkujen luo, ja syksyllä puolestaan keskittyä vilkkaaseen seuraelämään päivälliskutsujen muodossa. Myös loppuvuoden metsästyskausi ansaitsee oman huomionsa, puhumattakaan jatkuvasti ahkerasti uurastavan palvelusväen elämästä, ja kun vuosi on lopuillaan, on aika hiljentyä joulunviettoon.Tähän väliin tunnustus: olen salaa vähän rakastunut Granthamin jaarliin, jota esittää jo aikoinaan Notting Hillissä hurmannut Hugh Bonneville. ♥ Muita ykkössuosikkihahmojani ovat jaarlin kolme tytärtä: Ladyt Mary, Edith ja Sybil, irlantilaissyntyinen Tom Branson, ja Granthamin leskikreivitär Violet Crawley. Sekä tietenkin ihana Matthew Crawley! Ja kukapa voisi olla rakastamatta jämäkkää, mutta ah niin suurisydämistä hovimestari Carsonia? ♥


  Taivaanrannassa kajastava auringonnousu merkitsee Downton Abbeyssä uuden vuoden alkua. Kukkulalla seisovan talon alapuolella avautuva laakso on vielä hämärän peitossa, kun palvelijat heräilevät jääkylmissä ullakkohuoneissaan ja kömpivät hiljalleen vuoteistaan.

  Lady Mary liikahtelee peittonsa alla. Hän herää vasta kun sisäkkö on käynyt sytyttämässä tulen hänen makuuhuoneensa takkaan. Edellisenä iltana jaarlin vanhin tytär on nauttinut juhlaillallisen ja lasin tai pari samppanjaa ennen poistumistaan yläkertaan uuden vuoden 1924 toivotusten saattelemina. Tuleva vuosi tuonee hänelle mukanaan toivoa ja tarmoa. (s. 15)


Kirja päästää lukijan kurkistamaan sarjan kulissien taakse: se esittelee sarjan tekijöitä ja kuvauspaikkoja, kertoo mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia menneen maailman tapakulttuurista, sarjan kuvaukseen tarvittavasta rekvisiitasta sekä huikean hienosta puvustuksesta ja maskeerauksesta. Ehkä ihanin osa kirjan annista liittyy ruokaan, jolla kartanossa on suuri merkitys: kirjasta löytyy 24 erilaista ruoka- ja juomareseptiä, jotka on laadittu aivan kartanon kokin, rouva Patmoren, henkeen. Kirjan avulla voi itsekin valmistaa vaikkapa maukasta riistalintua, oikeaoppista joululuumuvanukasta, tai herkullisia skonsseja iltapäiväteen kanssa tarjottaviksi. ♥


Rakastan Pimm'siä! Mikä voisikaan olla parempaa juomaa helteisenä kesäpäivänä, tai musikaalin väliajalla, tai vaikkapa ystävän kanssa pubissa iltaa vietettäessä, kuin lasillinen kylmää Pimm'siä? Kirjasta löytyy ohje aika täydelliseltä kuulostavaan Pimm's-booliin, sekä myös niihin herkullisiin skonsseihin. Ainakin näitä reseptejä tulen taatusti testaamaan jossain vaiheessa.


Ohukaisia on syöty perinteisesti laskiaistiistaina. Niiden valmistamiseen käytettiin ennen paaston alkamista jäljellä oleva maito, voi ja kananmunat. Tällä ohjeella valmistat ohuita, ranskalaistyyppisiä kreppejä, jotka olivat hyvin suosittuja Englannissa 1700-luvulla. (s. 52)


Sarja- ja kirjahurmion lopuksi vielä muutama sananen (melkein?) joka naisen suosikkiaiheesta, kosmetiikasta! :) Brittiläinen kauppaketju Marks & Spencer lanseerasi viime vuonna Downton Abbey -kosmetiikkasarjan. Linja sisältää erilaisia vartalonhoitotuotteita ja tuoksukynttilöitä. Niitähän minunkin oli toki pakko saada! :) Metsästin tuotteita ensi kertaa jo viime elokuussa, mutta ensimmäisen erän kysyntä oli yllättänyt myyjänkin - hyllyt oli myyty tyhjiksi ennätysajassa. Marraskuisella Lontoon-matkalla sen sijaan lykästi, ja sain kylpyhuoneeni hyllyyn nämä ihastuttavat DA-tuotteet. Ostamassani lahjasetissä on ylelliset suihkusaippua, kylpyvaahto ja vartalovoide, tuotteissa tuoksuvat freesia ja mandariini.

No, pakko myöntää, että tuotteiden tuoksu on niin tymäkkä, että se aiheuttaa miltei päänsärkyä. En varmaankaan saa tuotteita lopulta käytettyä - mutta ajatus on tärkein. Katsokaa nyt, miten ihanasti tuubit mätsäävät kirjani kanssa. :)


Näissä hupsuttelevan synttärihumuisissa ja brittihurmoksellisissa tunnelmissa toivotan teille mukavaa laskiaistiistaita! ♥

Kommentit

 1. Onnea, ihana ystäväni! <3 Muistelen seuranneeni blogiasi koko lailla alusta saakka ja aina olen täällä viihtynyt. Blogisi on yksi suosikeistani: teksteilläsi tavoitat kirjojen hengen ja kuvasi ovat kertakaikkisen upeita.

  Kuten tiedät, minullakin on tämä kirja - tietenkin!!! Ja nyt kun vietän "kartanoviikkoa", aion ehtiä tännekin. Ihana, ihana kirja. <3

  VastaaPoista
 2. Mahtava tiivistelmä. Ei liity tähän, mutta katsopa fb-viestisi.

  VastaaPoista
 3. Onnea blogille ja blogin pitäjälle! En ole aivan yhtä suuri DA-fani kuin sinä, se johtuu siitä, että mikään ei mielestäni ylitä 1980-luvun taitteen Evelyn Waughin Brideshead Revisited-romaanista tehtyä sarjaa (suomeksi Mennyt maailma). Joskus pitäisi päästä Englantiin kartanokierrokselle...

  VastaaPoista
 4. Oi Downton Abbey... Anna-sarja, Ylpeys ja ennakkoluulo (se 1990-luvun!) ja tämä ovat kyllä tv-sarjojen armasta aatelia... Downton Abbey on hellimishoitoa vanhojen aikojen kaihoilijalle ja oi niin hyvin tehty! Minä tosin katselen sitäkin vähän viiveellä, mutta aina ihanasti ahmien (dvd:ltä), viimeksi katsoin neljännen kauden... Ihanaa ajatella, että viides on odottamassa, ihan värisyttelee <3

  Suloista blogisyntymäpäivää sinulle suloinen Sara-siskonen - ja oi miten ihanaa onkaan jakaa kanssasi myös tämä rakkaus <3

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtava kirja minustakin! Suomentaja ei tosin ole tuo mainitsemasi Pirjo Rissanen. = )

  VastaaPoista
 6. Onnea 4 vuodesta!

  Minä olen nyt vasta hiljan alkanut katsoa DA:ta. Olen katsonut neljä ekaa kautta ja tietenkin ne erikoisjaksot. En ole ihan niin hurahtanut, kuin moni muu tuntuu olevan, mutta pidän kyllä paljon sarjan tunnelmasta ja aikakaudesta, jota se kuvaa :) Kirja voisikin olla mielenkiintoinen kurkistus tuohon sarjaan toiselta kantilta, mutta ensin täytyy katsoa se viides kausi!

  VastaaPoista
 7. onpa blogisi vielä nuori! Kuvittelin vanhemmaksi. :) Onnea niin huipulle blogillesi kuin sitäkin huipummalle kirjaystävälleni! ❤

  Hih, miten saramaisen söpö postaus. Ihania nuo kosmetiikkapurnukat! Harmi, että tuubien sisältö olisi voinu olla parempi, mutta nättejä purnukoita on aina kiva ihastella -ja mätsätä kirjoihin. ;)

  VastaaPoista
 8. Ihanaa synttärihöpsöttelyä :) En ole tainnut katsoa ainoatakaan osaa kyseistä sarjaa, mutta oli hauska lukea hehkutustasi DA:sta! Ja vielä DA-kosmetiikkaa, kaikkea sitä keksitään :)

  Paljon onnea sekä blogille että tietysti sinulle ihana Sara <3

  VastaaPoista
 9. Sydämellinen onnentoivotus ihanalle neljävuotiaalle blogillesi! <3

  Oi oi, mikä kirja! Ja miten hurmaavati sen esittelet..... Downton Abbey kuuluu ehdottomiin sarjasuosikkeihini. Katselin tv-sarjan kuvauspaikasta tehdyn Kartanon vuosi -tositeevee-sarjankin ja nyt vielä tämä kirja, ooh!

  Granthamin jaarliin on helppo rakastua! <3 <3 <3

  VastaaPoista
 10. Onnea iki-ihanalle blogillesi, rakas ystäväni! ❤

  Kaikenlaisia muistojakin jo mahtuu blogiaikaasi. On ollut ilo tutustua ja jakaa niitä kanssasi sekä täällä blogissa että oikeassa elämässä! Tämä juhlabloggauksesikin on niin sinun omintasi, teki niin hyvää lukea.

  VastaaPoista
 11. Onpa mukava lukea noin innostunutta juttua. Hauskaa että kirjassa on kartanon kokin reseptejä, oikea neronleimaus :) Pimm's ja skonssit luovat niinikään tunnelmaa.

  Olen nauttinut täysin siemauksin espanjalaisesta Gran Hotel -sarjasta ja elänyt siinä mukana, joten taidan tajuta innostustasi, vaikka en Dowton Abbeyyn niin ihastunutkaan. (Kyllä pitäisi koska olen enkun ope, heh)

  Onnea blogille ja paljon lisää bloggauksia, kiitos !

  VastaaPoista
 12. Pakko saada tuo opus kätösiin!

  Minä en jäänyt Downton Abbeyyn koukkuun heti, vaan koin aluksi sarjan luokkayhteiskunnan kuvauksen jotenkin tosi ahdistavana. Sitten kun päätin vain alkaa katsoa sarjaa (kun YLE uusi sen alusta saakka), meni muutama jakso, ennen kuin pääsin sarjan imuun. Nyttemmin pidän sarjan katsomista ihan mielettömän rentouttavana.

  VastaaPoista
 13. Oihhh! Ensin: Onnea hienolle blogillesi!♥ Toiseksi, ihana DA♥ Kiva kun palautit tämän kirjan taas mieleeni, ihailen kirjan kuvia ja juttuja välillä DA-kaipuussani ;). Minunkin täytyy muuten tunnustaa pienoinen hullaantuminen jaarli Granthamiin! Jostain syystä erittäin hurmaava tapaus, vaikka Matthew Crawley ei jääkään kauas kakkoseksi :D.

  VastaaPoista
 14. Paljon, paljon onnea 4-vuotiaalle! Oikein ihanaa, että olet täällä ja saan lukea mielenkiintoisia ja asiantuntevia arvioitasi kirjoista.
  Vaikka tähän hätään pitääkin nyt todeta, että en ole katsonut yhtään jaksoa Downton Abbeyta...enkä kyllä aiokaan katsoa, jostain kumman syystä se ei minua kiinnosta.

  VastaaPoista
 15. Onnea ihanalle blogisynttärisankarille ja ihanalle blogille! <3

  Downton Abbeysta tykkäsin kahdella ensimmäisellä kaudella, mutta sen jälkeen en ole enää samalla tavalla innostunut sarjasta. Mutta joka jakson olen toki edelleen katsonut, koska 1) brittiläisyys, 2) visuaalinen herkku ja 3) Maggie Smith. :)

  VastaaPoista
 16. Downton Abbey ♥ ! voi että, nyt himoitsen tuota kirjaa...

  VastaaPoista
 17. Sydämelliset onnittelut 4-vuotiaalle <3 Miten minusta on tuntunut koko ajan, että olisimme yhtä nuoria tai vanhoja;)

  Ihan kauheaa mitä houkutusta nyt esität: Olen hulluna menneeseen maailmaan ja etenkin brittiläiseen. Mary on oma suosikkini ja sitten Granthamin leskikreivitär, sekä tietysti Carson sekä jaarlin hurmaava labradori, joka tosin nyt on edesmennyt, mutta ehkä tulee uusi noutaja.

  Jos tähän törmään, olen mennyttä!

  Mukavia blogivuosia monta lisää!

  <3

  VastaaPoista
 18. Sara-kulta, paljon ja sydämellisesti onnea blogisynttärien johdosta. Kuten tiedätkin, niin mielestäni blogisi on aivan ihana ja erityinen sivusto, jolla vieraillessani koen välillä käyneeni ihan toisessa ja erilaisessa maailmassa. Melkein kuin olisi tehnyt pienen ulkomaanmatkan. Tämä tietysti johtuu siitä, että sinulla on oma uniikki tapasi kirjoittaa ja kuvata, jotka tämän viehättävän maailman luovat.

  Iloitsen DA-innostuksestasi. Voin kuvitella, mikä riemu oli löytää nuo kylpytuotteet. Älä nyt pyörry, kun tunnustan, että DA on minulle ihan vieras juttu. Toki tiedän sen nimeltä, mutta yhtään jaksoa en koskaan ole katsonut. Se ei kuitenkaan mitenkään estä minua osallistumasta iloosi. Jokaisella lienee oma DA:nsa.

  Onnenhalaus!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut postaukset