Diana Gabaldon: Matkantekijä

Diana Gabaldon: Matkantekijä (Gummerus, 2005. 928 sivua. Alkuteos Voyager, 1993. Suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi.)
Tässä samannimisen sarjan kolmannessa kirjassa eletään aluksi 1960-lukua. Claire on menestyvä lääkäri Yhdysvaltain Bostonissa, ja on matkalla Skotlannissa. Claire, hänen tyttärensä Brianna ja historioitsija Roger Wakefield selvittävät Jamien kohtaloa historiankirjoituksista ja saavat selville ettei mies kuollutkaan Cullodenin taistelussa 1746 kuten Claire oli luullut, vaan elää "edelleen". Clairella ei ole kuin yksi vaihtoehto: tehdä taas aikamatka 1700-luvun Skotlantiin rakastamansa aviomiehen luo. Kun Claire palaa menneisyyteen, häntä ja Jamieta odottavat toinen toistaan jännittävämmät seikkailut ja juonenkäänteet, jotka vievät heidät Skotlannista Ranskaan, tekemään pitkää merimatkaa Atlantille ja lopulta Karibianmerelle mm. Jamaikan kauniisiin maisemiin.

Näistä kolmesta tähän mennessä lukemastani Gabaldonin kirjasta tämä Matkantekijä on ehdottomasti vaikuttanut minuun vahvimmin, ja se on aika hyvin koska kahdesta edellisestäkin kirjasta menin aika lailla sekaisin. :) Kirjan alku oli ihan kamalaa (ihanalla tavalla), elin jotenkin tosi tunteella Jamien vaiheita kun hän joutui kärsimään kaikenlaisia kurjuuksia. En ole varmaan koskaan itkenyt niin paljon kuin tätä kirjaa lukiessani! :) Luin etenkin kirjan alkuosaa öitä myöten, oli vaan pakko saada selville miten asiat etenevät ja mitä sitten tapahtuu... Ja kuten jo edellisenkin kirjan kohdalla sanoin, näitä kirjoja ei vain lue, vaan elää mukana jokaisen hetken ja on niin kertakaikkisen uppoutunut tarinaan että se on ihan käsittämätöntä. Tämä kirja herätti vaikka mitä erilaisia tunteita henkilöhahmojen puolesta ja toisaalta juuri heidän edesottamuksistaan: surua, rakkautta, suunnatonta iloa, mustasukkaisuutta, raivoa. Tässä kirjassa Jamiesta tuli jotenkin entistäkin inhimillisempi kaikkine heikkouksineen ja epätäydellisyyksineen. Kokenut, ihana, aikuinen mies, ehdottoman rakastettava hahmo. Tarinassa myös liikuttiin monessa mielenkiintoisessa maailmankolkassa, ja tällaiselle ikuisesta kaukokaipuusta kärsivälle himoreissaajalle tämäkin osa kirjasta oli melkoista herkkua.

Tämä oli ensimmäinen tänä vuonna lukemani kirja, eli nyt olen näissä päivityksissäni päässyt vihdoin aloittamaan vuoden 2011 kirjasatoa. Tämän teoksen jälkeen olisin halunnut jatkaa suoraan neljännen kirjan pariin, mutta kasa kirjastosta lainassa olevia kirjoja vaati huomiota, sillä niistä oli seuraavalla varaus eikä lainoja voinut uusia ja näin ollen jouduin irrottautumaan näiden kirjojen maailmasta joksikin aikaa. :)

Näitä kirjoja on joissakin yhteyksissä "haukuttu" harlekiinimaiseksi hömpäksi, mutta ainakin omasta puolestani voin sanoa että jos kirja onnistuu herättämään sitä lukiessa näin valtavan voimakkaita tuntemuksia sekä suurta mielenkiintoa historiallisia faktoja kohtaan, kirjailijaa ei voi olla arvostamatta eikä kirjaa voi olla pitämättä varteenotettavana lukuromaanina. Hömppää tai ei, mutta minä rakastan näitä kirjoja. :)

Totally British -haaste / Maybe British, Never English

Kommentit

  1. Paljon Onnea vuoden vanhalle blogillesi!

    Silkkaa sattumaa vaiko ihan todellinen kohtalon johdatus. Selailin nimittäin tänään kirjanmerkkejäni, jonne blogisi tallensin vajaa vuosi sitten. Etsin tuolloin skotlantiaiheisia kirjoja "eksyen" blogisi sivuille. Olet ensimmäinen kirjablogisti, jonka suosituksesta tartuin ensimmäiseeni. Nimittäin D. Gabaldoniin ja aidosti: lämmin kiitos kirja-arviosi, kaikki ilmestyneet Gabaldonit luettu. "Matkantekijästä" vahvasti inspiroituneena - Skotlannin matka odottaa kevään 2012 aikana.

    Skotlanti on ollut lapsuudesta saakka haaveiden maa, jonne nyt vihdoinkin lähden näkemään pienen osan siitä, käväisen myös Ylämaalla! Kirja voi todella avata maailmoja, kirjaimellisesti.

    (Skotlantia rakastavana, suosittelen lämpimästi simppelin kaunista ja takuulla karun taianomaista kirjaa "Noidan rippi" Sarah Flecheriltä.)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit