Vuoden 2010 kirjasatoa

Kuten jo aiemmin olen maininnut, olen kirjannut jo vuosien ajan ylös jokaisen lukemani kirjan. Näin suomalaisen kulttuurin päivänä haluaisin palata hetkeksi viime vuonna lukemiini kirjoihin ja tehdä niistä samalla pientä, kevyttä analyysia. :) Normaalioloissa lukutahtini on noin kirja per viikko. Viime vuonna elämäntilanteeni oli kuitenkin sellainen etten ehtinyt lukemaan ollenkaan niin paljon kuin olisin halunnut.

Viime vuoden kirjasaldo näyttää tältä:

Abby Lee: Mielessä vain se
Sujata Massey: Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus
Danielle Steel: Myrkylliset poikamiehet
Stephenie Meyer: Aamunkoi
Jane Green: Roolit vaihtoon
Michael Wallner: Pariisin huhtikuu
Jenna Jameson & Neil Strauss: Erotiikan ammattilainen - Seksitähden päiväkirja
Mary Higgins Clark: Unissakävelijä
Sophie Kinsella: Kevytmielinen kummitus
Daisy Waugh: The Desperate Diary of a Country Housewife
Pirjo Rissanen: Muistot
Virginia Ironside: Oon voimissain
Sapphire: Precious - Harlemilaistytön tarina
Minna Kiistala: Minä en sitten muutu - Odottavan äidin tunnustuksia
Kaarina Davis: Irti oravanpyörästä
Vicki Myron: Kirjastokissa
Cecilia Samartin: Señor Peregrino
Gavriil Trojepolski: Bim Mustakorva
Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina
Enni Mustonen: Morsiuskesä
Stephenie Meyer: Bree Tannerin lyhyt elämä
Joanne Harris: Suolaista hiekkaa
Charlaine Harris: Veren voima
Tiina Lymi: Susi sisällä
Nicholas Sparks: A Walk to Remember
Jilliane Hoffman: Cupido
Mirja Tervo: Huimaavat korot - Luksuskenkien vaarallinen viehätys
Charlaine Harris: Verenjanoa Dallasissa
Anja Snellman: Parvekejumalat
Katja Kallio: Syntikirja
Ozzy Osbourne & Chris Ayres: Minä, Ozzy
SusuPetal: Valkoiset talot
Tess Gerritsen: Kirurgi
Peter Franzén: Tumman veden päällä
Eri kirjoittajia: Rietas orkidea
Hillevi Wahl: Paksu täti rokkaa tykimmin
Robert Harris: Pompeji
Diana Gabaldon: Muukalainen
Orson Scott Card: Seitsemännen pojan seitsemäs poika - Alvinin ensimmäinen kirja
Diana Gabaldon: Sudenkorento


Yhteensä luin viime vuoden aikana siis 40 kirjaa, 14053 sivua (+ kaikki ne aloitettujen kirjojen sivut, jotka ovat jääneet vaiheeseen...). Tähän saldoon olen kuitenkin melko tyytyväinen sillä viime vuonna elämäni oli niin hektistä että lukuaika ja -energia oli enimmäkseen hyvinkin rajallista. Tänä vuonna minulla on tavoitteena lukea kokonaisuudessaan enemmän (tavoite huikeat 80 kirjaa eli tuplaten viime vuoden kirjat) sekä myös enemmän englanniksi.

Kuten huomata saattaa, olen lukenut viime vuonna enimmäkseen varsin kevyttä kirjallisuutta. Erityisesti klassikot loistavat poissaolollaan, joukossa on vain yksi kirja joka voitaneen laskea klassikoksi, Gavriil Trojepolskin Bim Mustakorva. Viime vuoden aikana luin selkeästi eniten fantasiaa (9 kirjan verran). Joukkoon mahtui pari elämäkertaa, ja muutama jännäri / dekkari, loput olivatkin sitten enimmäkseen joko kotimaista tai ulkomaista kaunokirjallista proosaa.

Vuoden parasta kirjaa on mahdotonta sanoa, koska ainakin neljä kirjaa jakaa sen tittelin suvereenisti: Charlaine Harrisin Veren voima ja Verenjanoa Dallasissa, sekä Diana Gabaldonin Muukalainen ja Sudenkorento. Kaikki neljä olivat mielestäni aivan mahtavia kirjoja!! <3 Harrisin ja Gabaldonin kirjoja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen koska kummankin kirjailijan tyyli on niin erilainen ettei niitä voi mitenkään verrata. Rakastuin näihin neljään kirjaan aivan täysin! Lisäksi luin viime vuonna monta muutakin hyvää kirjaa, joista tässä on pakko mainita Sapphiren loistava Precious - Harlemilaistytön tarina, Jilliane Hoffmanin Cupido (paras viime vuonna lukemani jännäri), Sophie Kinsellan Kevytmielinen kummitus (viime vuoden parasta chick littiä) sekä Ozzy Osbournen Minä, Ozzy (paras viime vuonna lukemani elämäkerta). Vuoden huonoin kirja puolestaan oli selkeästi novellikokoelma Rietas orkidea, joka oli mielestäni aivan hämmentävän huono, sen lukeminen oli aivan silkkaa ajanhukkaa ja kirja olisi hyvinkin saanut jäädä lukematta. Huonoimpien kirjojen palkintosijoille pääsivät myös Danielle Steelin Myrkylliset poikamiehet sekä Enni Mustosen Morsiuskesä (ikävä kyllä, olen lukenut Mustoselta tosi hyviäkin kirjoja mutta tämä oli iso pettymys). Vuoden kiinnostavimmat henkilöhahmot olivat Gabaldonin Jamie ja Claire ( <3 ) sekä Harrisin Sookie, Bill, Sam ja Eric ( <3 ), unohtamatta Sapphiren Preciousta, josta lukeminen liikutti kyyneliin asti.

Kuten aina, eniten luin kirjastosta lainattuja kirjoja (33 kappaletta), mikä on tietysti tyhmää kun omat hyllyt pursuilevat lukemattomia lukemattomia kirjoja. :) Omia kirjoja luin vaivaiset neljä kappaletta, ja kavereilta lainattuja kirjoja kolme kappaletta. Uutuuskirjoja eli vuonna 2010 julkaistuja luin 16 kappaletta, eli miltei puolet kaikista lukemistani kirjoista. Minun mittapuullani paksuja kirjoja, eli yli 500-sivuisia oli lukemieni joukossa viisi kappaletta, vuoden paksuin kirja oli Gabaldonin Muukalainen 824 sivullaan. Vuoden parhaita ja kiinnostavimpia uusia kirjailijatuttavuuksia olivat tietenkin ensinnäkin Charlaine Harris ja Diana Gabaldon, sekä lisäksi jännäristi Jilliane Hoffman jolta varmasti tulen lukemaan muitakin kirjoja, Sapphire, sekä esikoiskirjailija Peter Franzén. Luin selkeästi enemmän naiskirjailijoiden tekstejä, listalta löytyy vain seitsemän miehen kirjoittamaa kirjaa.

Tämän kuluvan vuoden aikana luen toivottavasti paljon hyvää kirjallisuutta ja toivottavasti jokusen klassikonkin. Ainakin näin alkuvuoden tuntemusten perusteella kiinnostavimpia teemoja ovat edelleen vampyyrit ja ihmissudet, laadukas fantasia muutenkin, historiallinen kirjallisuus, noitavainot, orjuus, keskiaika, Britanniaan (erityisesti Lontooseen ja Skotlantiin) ja Amerikan etelävaltioihin sijoittuva kirjallisuus, hyvät jännärit, perinteiset dekkarit ja tietenkin ikisuosikit rakkaus ja romantiikka. :) Luulisin että tulen tänä vuonna lukemaan useita hyviä kirjasarjoja, ainakin varmasti Gabaldonin Matkantekijä-sarjan loppuun, Laila Hirvisaaren Lappeenranta-sarjan, Jan Guilloun Arn Magnusson-sarjan sekä Stieg Larssonin Millenium-sarjan. Uskoisin että tästä tulee erinomainen kirjavuosi!! :)

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit