Kooste lukuvuodesta 2011

Nyt kun uutta vuotta on eletty jo viikon verran, on korkea aika laittaa pakettiin lukuvuosi 2011. Luin viime vuoden aikana yhteensä 93 kirjaa, joka oli minulle enemmän kuin moneen vuoteen (ehkä jopa enemmän kuin koskaan aiemmin?). Siitä kuuluu kiitos kirjablogeille, tämä harrastus on näemmä vienyt täysin mennessään ja lisännyt samalla lukemistani entisestään, joka on toki hyvä asia. :) Kirjojen määrää on lisännyt myös äänikirjojen löytämiseni alkuvuodesta, kirjoista 15 kappaletta kun oli äänikirjoja. Kirjojen valintaa määrittelivät paitsi omat mieltymykset, myös osallistumiset lukuisiin erilaisiin lukuhaasteisiin, joiden sujumisesta kirjoittelen vielä jossain kohtaa oman postauksensa.


Vuoden aikana olen lukenut (pikaisen laskutoimituksen mukaan) hieman enemmän ulkomaista kirjallisuutta (50 kirjaa), kotimaistakin olen kuitenkin lukenut ahkerasti (43 kirjaa). Ulkomaisista suurin osa on ollut käännöksiä, englanniksi olen lukenut vaivaiset kolme kirjaa. Lukemiseni on myös ollut minulle tyypillisesti naiskirjailijapainotteista, olen lukenut vain 34 miehen kirjoittamaa kirjaa, sekä yhden, jonka ovat kirjoittaneet mies ja nainen yhdessä (Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan Kellokosken prinsessa).

Vuoden parhaiden kirjailijalöytöjeni lista on kuitenkin selkeästi miesvoittoinen; parhaita ja rakkaimpia uusia kirjailijatuttavuuksiani ovat olleet (lukujärjestyksessä) Joel Haahtela, Olli Jalonen, Turkka Hautala, Kari Hotakainen, Per Petterson, Tuomas Kyrö, Jussi Valtonen, John Boyne, Asko Sahlberg, Colm Tóibín, David Nicholls, Andrew Nicoll ja Chris Cleave. Muutama upea nainenkin toki mahtuu joukkoon, tänä vuonna olen ihastunut ikihyviksi Laura Esquivelin, Tuula-Liina Variksen, Marja Leena Virtasen, Johanna Venhon, Philippa Gregoryn ja Rosamund Luptonin teoksiin. Vanhoja suosikkejakin on tullut luettua, muun muassa Diana Gabaldonia, Heidi Köngästä ja Tove Janssonia, sekä tietenkin Charlaine Harrisin Sookie -kirjoja (voi, Eric! :).


Vuoden paksuin kirja on ollut Diana Gabaldonin Matkantekijä 928 sivullaan, ohuin puolestaan John Galsworthyn pienoisromaaniklassikko Omenapuu 112 sivullaan. 93 kirjasta uutuuksia eli vuonna 2011 julkaistuja oli 21 kappaletta, uutuuskirjojen lukemiseni lisääntyi selkeästi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Suurin yllätys itselleni oli se, että olen lukenut lähes yksinomaan kaunokirjallisuutta, joukkoon mahtuu vain kolme (!) elämäkertaa, eikä yhtään varsinaista tietokirjaa. Novellikokoelmia sain lopulta luettua loppuun asti neljä kappaletta, kesken on useita, eli niitä tulossa enemmänkin blogiini alkuvuodesta.

Vuoden huonoimman kirjan tittelin jakaa kaksi kirjaa: Yasmine Galenornin fantasiapläjäys Noitanainen sekä suunnatonta ärsytystä ja myötähäpeää herättänyt Mathias Malzieun Sydämen mekaniikka. Sitten pääsemmekin niihin minun mielestäni vuoden parhaimpiin kirjoihin! Yhtä yksittäistä tai edes kahta parasta kirjaa en pysty sanomaan, mutta kolme kovaa kotimaista, ja kolme loistavaa käännöskirjaa on helppoa nostaa esille. Parhaat ja rakkaimmat kotimaiset lukukokemukseni vuodelta 2011 olivat Marja Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle, Asko Sahlbergin Yhdyntä ja Joel Haahtelan Tule risteykseen seitsemältä. Parhaat ulkomaiset olivat puolestaan Diana Gabaldonin Matkantekijä, Colm Tóibínin Brooklyn sekä Andrew Nicollin Rouva Agathen rakkaus. (Kaikista kirjoista en ole vielä ehtinyt kirjoittaa tekstejäni, joten lisäilen linkkejä myöhemmin.)

Lopuksi vielä satunnaisessa järjestyksessä kaksitoista erinomaista tänä vuonna lukemaani kirjaa (osa linkkeineen), joita lämpimästi suosittelen lukemaan, jos kaipaat hyvää lukukokemusta. :)


Marja Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle
David Nicholls: Sinä päivänä
Turkka Hautala: Paluu


Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen
Asko Sahlberg: Yhdyntä
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja


Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja
Andrew Nicoll: Rouva Agathen rakkaus
Diana Gabaldon: Matkantekijä + muut sarjan kirjat


Colm Tóibín: Brooklyn
Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä
Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kommentit

  1. Huh, olitpa nähnyt paljon vaivaa. Kiitos. Meillä on ällistyttävän samankaltainen kirjamaku! Mukavaa uutta kirjavuotta, paljon mielenkiintoista on taas edessä!

    VastaaPoista
  2. Hieno lukuvuosi sinullakin takana!

    Oi, luin Rouva Agathen rakkauden 2010 ja se pääsikin silloisen top 10:ni listalle.

    VastaaPoista
  3. Ihania kuvia postauksessasi! Tutustun Haahtelaan vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa, en usko voivani pettyä, häntä on niin kovasti suitsutettu näissä blogeissa. Myös Turkka Hautalaan aion tutustua tänä vuonna. Brooklyn oli aivan ihana! Rouva Agathen rakkaus kiinnostaisi, olen pelännyt sen olevan liian hömppää, mutta ilmeisesti asia ei näin ole.

    VastaaPoista
  4. Vau, mikä lukusaalis! Onnittelut siitä :) Ja kiitos vinkeistä. En olekaan lukenut noista kirjoista yhtäkään, mutta laitan nimet ylös.

    VastaaPoista
  5. Heh, varsin osuvat selviytymiskeinot ;)

    Mielenkiintoisia nämä koonnit! Minäkin löysin Tuomas Kyrön viime vuonna, enkä enää irti päästä. Joel Haahtelaan en sen sijaan ole vielä koskaan tutustunut, ehkä pitäisi.

    Sinulla on selvästi ollut hieno kirjavuosi. Toivottavasti tästä uudesta tulee vähintään yhtä hyvä!

    VastaaPoista
  6. Oi, ihanaa että luit Rouva Agathen rakkauden. Samoin kuin Susalla, se pääsi minullakin vuoden 2010 top10:een. :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos monipuolisesta lukuvuosianalyysista! Olet ehtinyt lukemaan ja kuuntelemaan paljon! Kiva, että hehkutit Gabaldonia :)

    VastaaPoista
  8. Tätä oli kiva lukea! Ja yhdyn erityisesti Sinä päivänä-, Brooklyn- ja Haahtela-hehkutuksiin. :)

    Yhtä hyvää lukuvuotta 2012!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit