Kirjavuodesta 2014 Kirjan vuoteen 2015

Uusi vuosi on jo hyvällä alullaan, joten lienee korkea aika vilkaista vielä kerran taakse jääneeseen kirjavuoteen. Nyt on vain käynyt niin hassusti, etten osaa sanoa paljonko olen viime vuonna lukenut! Edellinen läppärini irtisanoi yhteistyösopimuksensa loppusyksystä, ja sen uumenissa lojuu (paitsi kymmeniätuhansia varmuuskopioimattomia valokuvia -- tähän väliin kylmää hikeä ja paniikinomaista nieleskelyä -- myös) viime vuoden luettujeni lista. Veikkaisin luettuja kirjoja olevan jotakin kuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen väliltä, mutta paha mennä sanomaan. Argh! Luettujen lukumäärä tuskin on tuota suurempi, sillä iso osa viime vuodesta oli kummallisen nihkeää: kärsin jonkinasteisesta lukujumista toukokuulta aina pitkälle syksyyn asti (jumi johtui milloin mistäkin, työkiireistä, lukuisista sosiaalisista menoista, huonosta voinnista, liian hyvistä kirjoista, jalkapallon MM-kisoistakin totta kai). Jumin aikana luin enemmän tai vähemmän, välillä en ollenkaan. Onneksi syksyllä alkoi helpottaa, ja nyt olo tuntuu taas tutulta, sillä lukisin vain koko ajan -- elämä mokoma vain haittaa lukuharrastusta. :) Joulun ja uudenvuodenkin olen ollut tiiviisti töissä, mutta pian koittavia pitkiä jouluvapaita odotan kuin vasikka kevätlaitumia. Lukuaikaa, vihdoinkin!


Nyt tekee mieli listata vähän viime vuoden parhaita. Olen nyt niin salaperäinen, etten tässä vaiheessa hiisku (paria poikkeusta lukuun ottamatta) sanaakaan niistä suosikeistani, jotka on julkaistu vuonna 2014 (sillä niistä lisää kuun lopun blogistania-äänestyksissä), vaan keskityn vanhempiin kirjoihin. Seuraavassa kymmenen kirjaa, jotka jättivät viime vuonna mieleeni lähtemättömän jäljen. Linkkejä bloggauksiin on vain osassa kirjoista, sillä lukujumin lisäksi olen kärsinyt myös blogijumista. Mutta älä menetä toivorikkauttas millän taval, sillä aion kyllä vielä kirjoittaa niistä bloggaamattomistakin. :)

Mutta joo, kirjavuoteni 2014 parhaat kirjat:

- Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
- Kazuo Ishiguro: Me orvot
- Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
- Toni Morrison: Sinisimmät silmät
- José Saramago: Kertomus sokeudesta
- W. G. Sebald: Austerlitz
- Carol Shields: Pikkuseikkoja

sekä ehdottomana top kolmosena suuret kirjarakkauteni...

- Hannu-Pekka Björkman: Kadonneet askeleet
- Bo Carpelan: Kesän varjot
- Antti Hyry: Aitta

Aah! 

Erikseen mainittakoon vielä vuoden parhaina runokirjoina Pirkko Soinisen Murretut päivät ja Katriina Ranteen Ohikulkijan tuoksu, vuoden parhaana dekkarina Jari Järvelän Tyttö ja pommi, ja vuoden parhaana klassikkona Daphne du Maurierin Rebekka.

Vaikkei kirjavuoteni ehkä määrällisesti ollut järin kaksinen, oli se laadullisesti hieno -- luin kuitenkin monta upeaa, mieleenpainuvaa kirjaa. Merkittävin uusi kirjailijalöytöni oli ehdottomasti Hannu-Pekka Björkman, josta jo huhtikuussa totesin löytäneeni itselleni valonkantajan. 

Vuosi 2014 piti sisällään paljon muutakin hienoa: Oli ihania matkoja Englantiin, Portugaliin, Ruotsiin, Tanskaan, Kuusamoon, Hankoon ja Porvooseen. Pääsin ensimmäistä kertaa Taivalkosken Päätaloviikolle, kävin kirjamessuilla Vihtorin kirjastossaTampereella ja Helsingissä. Liityin kahteen (!) lukupiiriin, nautin olostani Annikin runofestareilla ja kuulin suursuosikkiani Joel Haahtelaa sekä lähikirjastossani että Kirjailijan kanssa -lukupiirissä. Osallistuin Taiteiden/Tapahtumien yöhön Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Harrastin paljon muutakin kulttuuria: Kävin taidenäyttelyissä joista parhaina mieleen jäivät Ateneumin Tove Janssonin juhlavuoden näyttely sekä Hämeenlinnan Taidemuseon Taiteilijatoveruutta -näyttely. Kävin katsomassa musikaaleja (Lontoossa Once, Mamma Mia, The Commitments), oopperassa (Figaron häät) ja katsomassa venäläistä balettia (Pähkinänsärkijä), liikutuin Tampereen Tuomiokirkossa maineikasta Campanella -naiskuoroa kuunnellessani. Näin livenä suursuosikkejani (Robbie Williamsin, J. Karjalaisen, Pauli Hanhiniemen, Samuli Edelmannin ja Vesa-Matti Loirin). Kävin teatterissa (vuoden paras näytelmä oli ehdottomasti TTT:n Yöllisen koiran merkillinen tapaus), ja vielä enemmän elokuvissa (vuoden parhaat leffat olivat Fury, The Invisible Woman ja Le Week-End), sekä koukutuin tv-sarjoista (Downton Abbey  aina vaan, ja uusin suursuosikkisarjani Sons of Anarchy). Kävin kuuntelemassa Santtu-Matias Rouvalin johtamaa Tampereen Filharmoniaa -- voi rakkaus!  Olipa hieno vuosi!


Mutta nyt on aika kääntää katse tulevaisuuteen. Uuden vuoden kynnyksellä on aina jotenkin niin ihanaa elää siinä illuusiossa, että edessä on hieno uusi vuosi, jonka aikana teen vaikka mitä, ja luenkin varmasti enemmän kuin koskaan ennen. Ja miksen lukisi, sillä onhan nyt aluillaan Kirjan vuosi 2015!

Mielessä siintää lukusuunnitelmia ja henkilökohtaisia tavoitteita, mutta tärkeimpinä ehkä seuraavat:

- Haluan yrittää lukea sata kirjaa.

- Aion lukea yhden klassikon kuussa.

- Alan vihdoin lukea läpi Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa.

- Yritän lukea aiempaa enemmän myös dekkareita ja fantasiaa, joiden lukemisen huomaan blogiaikana jostain syystä vähentyneen.

- Pyrin lukemaan uutuuksien lisäksi myös mahdollisimman paljon kirjoja, jotka ovat ilmestyneet 1-5:n viime vuoden sisällä, ja siten omalta osaltani taistelen kirjan aivan liian lyhyttä elinkaarta vastaan.

- Luen vuoden 2015 aikana mahdollisimman paljon Eeva Joenpeltoa, Mika Waltaria ja Marja-Liisa Vartiota, joihin jokaiseen on tarkoitukseni ollut tutustua jo parinkymmenen vuoden ajan. Nyt on vihdoin aika siirtyä sanoista tekoihin!

- Osallistun lukuhaasteisiin. Mihin kaikkiin, sitä en vielä osaa sanoa. Kirjoittanen erillisen haastepostauksen jossakin vaiheessa lähiaikoina.

Lopuksi muistutan teitä vielä viime helmikuussa aloittamastani runohaasteesta. Vielä on reilu kuukausi aikaa osallistua! :)


Nyt on aika toivottaa mitä hienointa alkanutta vuotta 2015 teille jokaiselle! Pitäköön se sisällään paljon huikeita lukuelämyksiä, iloa ja onnenkimpaleita! 

Kommentit

 1. Runohaaste on hyvin muistissa ja siihen on kertynyt jo 10 runokirjaa.
  Oikein hyvää lukuvuotta ja Kirjavuotta 2015 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ooh - sinulla on ihailtava runokirjatahti! ♥
   Kiitos samoin!

   Poista
 2. Olipa kiva yhteenveto! Ja paljon mielenkiintoista vuoteen mahtuu - aina hämmästyy, kun summaa yhteen. Lukiessa muistin, että sinun blogista nappasin yuon Lontoon Oncen. Joten kiitos jälkeenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, kiitos. :) Ja olipa mukavaa kuulla, että Once on nyt nähty ja että se oli ilmeisesti mieleesi. Se on kyllä ihana!

   Poista
 3. Hieno kirjavuosi, Sara! Erityisesti ovat mieleeni jääneet bloggauksesi Mia Kankimäen kirjasta ja tietysti Aitasta. On ollut ilo seurata blogiasi ja vieläpä jakaa lukukokemuksia ja kirjallisuustapahtumia kanssasi ihan livenäkin. Meri, merikin selätettiin. Toivottavasti sama meno jatkuu tänäkin vuonna!

  Juuri laskeskelin runokirjojani haastettasi varten. Aika pitkälle pääsen Janssonin runo-kuvakirjoilla, mutta muutakin on kertynyt. Tuohon Joenpelto-kelkkaan voisin hypätä mukaan tänä vuonna, en ole hänen teoksiaan lukenut vielä yhtäkään.

  Hyvää uutta vuotta, ihana ystäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, oli kyllä hieno kirjavuosi, ja toinen vähintään yhtä hieno jo mukavasti aluillaan. ♥

   Minunkin pitää vielä ehtiä blogata muutamasta runokirjasta ennen haasteen päättymistä. Paljon kaikenlaista hyvää on tullut luettua ihan viime aikoina. Ja oi, hyppää ihmeessä Joenpelto-kelkkaan, yhdessä kaikki on aina paljon hauskempaa! ♥

   Hyvää tätä vuotta, ja kiitos viime vuodesta, Elina-ystäväni! ♥

   Poista
 4. Vau, mitä suunnitelmia! Oikein ihanaa alkanutta vuotta ja päivien kimallusta Ystävälle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, kiitos samoin, rakas ystävä! Kesäistä kimallusta odotellessa! ♥

   Poista
 5. Hieno vuosi oli tuo edellinen, olet ehtinyt niin paljon. Toivottavasti kuvat vielä pelastuvat! (Minulle on käynyt samoin... Olen yrittänyt opetella varmuuskopiointia, mutta vanhoista tavoista eli kopiottomuudesta on niin samperin hankalaa päästä eroon.)

  Minäkin aion lukea klassikoita tänä vuonna. Monta hienoa varmasti tulossa, ja tylsät jätän tylysti kesken. Tiukkana pitää olla tarpeen mukaan. ;) Ja haasteita ehdottomasti! Nappasin heti kiinni HelMetin listaan, mutta toisaalta sitä saa ruksittua helposti ihan vaan sen mukaan, mitä sattuu lukemaan.

  Toivottavasti tavataan tänäkin vuonna. Ihanaa uutta vuotta, Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, niin oli, siitäkin huolimatta että olisin halunnut saada luettua enemmän. :) Ja tietokone, huoh. Pitäisi nyt viedä se huoltoon ja katsoa, mitä sieltä olisi pelastettavissa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi (ja se rahanmenokin hirvittää).

   Minäkin päätin lähteä tuohon HelMetin lukuhaasteeseen, mutta en ole saanut vielä blogattua tämän vuoden haasteista. HelMetin haaste on tosiaan kiva, tähän mennessä kaikki luetut on saanut ruksittua johonkin kohtaan. :D

   Ja nyt näyttää siltä, että tapaamme ehkä jo piankin, nimittäin erään suosikkikirjailijan merkeissä helmikuussa - kivaa! Ihanaa alkanutta vuotta sinnekin! ♥

   Poista
 6. Oletko tutustunut Goodreadsiin? Siellä kirjalistat pysyvät hyvin tallessa, vaikka läppäri hajoaisikin, ja onhan siellä kaikkea muutakin ihanan kirjaisaa :)

  Oi, Kertomus sokeudesta! Se on suosikkejani, täytyy lukea se joskus lähivuosina uudestaan. Muita vuoden suosikkejasi en olekaan lukenut, mutta Ishiguro kiinnostaisi erityisesti.

  Ihanaa Kirjan vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, olen joskus kauan sitten, mutta tunnukset ovat olleet hukassa jo vuosia, enkä ole jaksanut nähdä vaivaa niiden etsimiseen, tai uusien hankkimiseen. :D Ehkä pitäisi.

   Kertomus sokeudesta oli aivan valtavan hieno. Pitäisi nyt vain saada kirjoitettuakin siitä jotain. :) Ja Ishigurosta on tullut suursuosikkini muutaman luetun jälkeen. Upea kirjailija hänkin. Häneltä on muuten tänä vuonna ilmestymässä uusi romaani, huippua!

   Kiitos samoin, Laura! ♥

   Poista
 7. Hykertelen täällä ilosta aikeellesi alkaa lukea Päätalon Iijoki-sarjaa :) Hyvä päätös <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, ihana! :D ♥ Tein tämän päätöksen jo viime vuonnakin, mutta en saanut hyvistä aikeista huolimatta aloitettua sarjaa. Mutta tänä vuonna on ihan eri meininki!

   Poista
 8. Minunkin kirjavuoteni huippuhetkiä olivat Aitta ja Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. <3 Ishigurolta rakastuin Ole luonani aina -kirjaan, ja Morrisonilta suuren vaikutuksen teki Minun kansani, minun rakkaani. Upeita lukuelämyksiä. Ja erityisesti tietysti ilahduttaa se, että Rebakka on vuoden klassikkosi. :)

  Hyviltä kuulostavat myös tämän vuoden lukusuunnitelmasi. Minäkin olen ajatellut tänä vuonna lukea hiukan tavoitteellisemmin, kun kaksi edellistä vuotta ovat kuluneet aika lailla fiilispohjaisesti lueskellen. On jo vähän ikävä lukuhaasteita ja omia lukutavoitteita.

  VastaaPoista
 9. On sinulla ollut tapahtumarikas vuosi! Tosin tuo tietokoneen rikkoutuminen olisi varmaan saanut jäädä tapahtumatta :)

  Adichie ja Kankimäki kuuluivat myös omiin suosikkeihini. Samoin leffoista Le Week-End.


  Aikamoisia haasteita olet heittänyt myös tälle kuluvalle vuodelle. Pidetään peukkuja pystyssä, että intoa riittää niiden selättämiseen.

  VastaaPoista
 10. Mahtava kirjavuosi sekä kirjojen suhteen että niihin liittyvine tapahtumineen. Paljon olet ehtinyt. :-)

  Huikeita suunnitelmia sinulla tälle vuodelle. Itsekin aion lukea nyt enemmän vanhempaa kirjallisuutta ja klassikkoja, sillä suorastaan poden klassikkonälkää! Viime aikoina olen keskittynyt lähennä tuoreisiin kirjajulkaisuihin, joten nyt tekee mieli jotain vanhempaa.

  Mitä parhainta alkanutta vuotta ja monen monta ihanaa tarinaa ja kirjallista hetkeä! Tapaamisiin! <3

  VastaaPoista
 11. <3 Pikakommentti (koska kipsi). Sinulla on ollut hyvä lukuvuosi ja meillä on "yllättäen" muutamia samoja suosikkeja. Pikkuseikkoja, Kertomus sokeudesta ja Sinisimmät silmät ovat suosikkejani vuosien takaa.

  Onnellista alkanutta vuotta 2015! <3

  VastaaPoista
 12. Hieno on ollut kulttuurisesti sinun vuotesi. Tiedätkö, minulle kävi samalla tavalla: läppäri hajosi ja sinne meni vuoden 2014 tilastot. Tosin kirjat olen merkinnyt blogiin, mutta tilastoissa oli muutakin nippelitietoa, jota en viitsinyt alkaa kasata uudestaan.

  Minulla on sama tavoite: lukea 100 kirjaa. Viime vuonna jäi uupumaan neljä teosta. Jotenkin vaan tuo pyöreä luku miellyttää ja sen saatan hyvin ehtiä, ellei tule mitään erikoista elämässä. Usein kyllä tulee.

  Hienoja ovat suunnitelmasi muutenkin. Hyvää kirjan vuotta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit