Heidi Köngäs: Hyväntekijä


Heidi Köngäs: Hyväntekijä (Otava, 2006. 221 sivua.)

Ihminen tunnistaa vertaisensa heti. En usko hitaasti kehittyviin rakkauksiin, vaan niihin joissa mennään pohjaan asti heti ensi parkaisulla. Kaikki muu on teeskentelyä, kaikki, missä ihminen kuvittelee voivansa päättää ketä rakastaa.

Alma on keski-ikäinen yksinhuoltaja, joka on jo vuosien ajan tehnyt kahta työtä tarjoilijana elättääkseen itsensä ja miltei aikuiseksi kasvaneen poikansa Sakun. Naisen ikääntyneet vanhemmatkin kaipaavat enenevässä määrin huomiota ja huolenpitoa, ja yksinäinen aikuisen naisen arki tuntuu välillä nujertavan alleen.

Eräänä helteisenä loppukesän iltana hänen pöytäänsä istuu mies, tilaa ahvenfileitä ja olutta, on lukevinaan kirjaa. Mies on kuivakka ja kauhtuneella tavalla ruskea, ja hänen silmänsä ovat häkellyttävät, niin varmat ja avoimet. Satunnainen kohtaaminen johtaa keskusteluun ja kahteen sinkkisen tiskin ääressä juotuun kalvaan, ja lopulta he kävelevät lääsyisen hautovassa illassa naisen asunnolle. Kun mies syöttää Almalle mehua valuvia greipinviipaleita, nainen ymmärtää olevansa niin vailla, että voisi huutaa

Yhteisestä yöstä syttyy palo ja vähitellen rakkaus miestä, Juhania, kohtaan. Mies palaa kuitenkin sinne mistä on tullutkin, Afrikkaan pakolaisleirille, sillä jo viidentoista vuoden ajan hän on ollut lääkäri ilman rajoja, elämäntehtävänään pitää huolta niistä, jotka elävät hädässä. Juhanin lähdettyä Alma ei ehdi liikoja haikailla, työt ja arki vievät voimat, ja naisen iäkäs äiti alkaa dementoitua, menee umpihankeen, johonkin pimeään paikkaan, jossa ei ole enää muistoja, eikä lopulta mitään.

Juon teetä ja uskottelen olevani turvassa ja silti tiedän koko ajan, etten ole. En kärsi ajatella mitään, en äidin tilaa, en omaani. En tiedä, miten käsitellä sitä järkälemäistä tietoa, joka hakkaa takaraivossa koko ajan: menetystä.

Alma hoitaa äitiään, joka on hauras kuin läpinäkyvä paperi - ja kaipaa samalla suoraan hänen elinhermoonsa iskenyttä miestä tuntien mustasukkaisuutta kokonaista maanosaa kohtaan. Kaiken tämän keskellä hän tuntee olevansa koko ajan vähän itsensä vieressä, vähän vinossa, vetisessä sumussa. Miksi elämästä ja rakkaudestakin on joskus niin vaikeaa saada otetta?


Heidi Köngäs nousi viime vuosikymmenen puolivälissä ehdottomaksi suosikkikirjailijakseni väkevillä teoksillaan Luvattu ja Vieras mies. Aloinkin lukea Hyväntekijää toisaalta korkein odotuksin, toisaalta pienellä pelolla: voiko Köngäs olla onnistunut vielä kahden kirjallisen täysosuman jälkeenkin? Hyväntekijän luettuani voin ilolla todeta: oi kyllä!

Köngäs kuvaa keski-ikäisen naisen arkea ja tunne-elämää koruttomasti ja alleviivaamatta, mutta onnistuu kuitenkin välittämään lukijalle sellaista kipua ja ahdistusta, että sen tuntee lukiessaan sisällään. Kirjaa olikin mahdotonta lukea kuivin silmin, omakohtaisestikin koskettava Hyväntekijä tuntui paikoitellen suorastaan pakahduttavalta. 

Romaanin tunnelma on elävä ja intensiivinen alusta loppuun, ja sen henkilöhahmot ovat uskottavia ja elämänmakuisia. Päähenkilö Alman taustaa valotetaan juuri sopivasti, niin että hänestä rakentuu oikea ihminen, jonka tunteet ja ratkaisut tuntuvat luontevilta ja loogisilta hänen omaa menneisyyttään vasten peilattuina.

Opinnot jäivät, koska ne eivät koskaan oikein alkaneetkaan. Muistan kuinka haahuilin eri puolilla Kruununhakaa etsimässä luentosaleja, kuinka istuin siellä ja yritin ymmärtää, mistä oikein oli kyse. Tuntui, että muille kaikki akateeminen oli tuttua, tutorit, opponentit, proseminaarit sun muut esseet ja opintoviikot. Minä putosin jokaisen sanan kohdalla, mikään ei osunut kokemusmaailmaani, ei kieliperinteeseeni, ja vaikka yritin, vierauden tunne vain lisääntyi. Minä tulin lottorivien, huoltamokahviloiden, tarjousten ja juuri ja juuri selviämisen maailmasta, minä tulin maailmasta, missä katsottiin televisiota eikä luettu kirjoja, missä virkattiin pöytäliinoja pumpulilangasta ja haaveiltiin asuntoperävaunusta ja kivasta voileipägrillistä keittiöön.

Teos on loistava kuvaus aikuisen naisen arjesta, rakkaudesta ja kipeästä kaipauksesta, menetyksestä, sekä siitä tuskasta, jota oman vanhemman vaikea sairaus synnyttää. Se sisältää paljon kauniita hetkiä ja viehättäviä elementtejä; rakastelua pariisilaishotellissa Seinen vasemmalla rannalla, Carol Shieldsin romaanien tai Sirkka Turkan runojen tarjoamaa lohdutusta, ja nukkuvan läsnäoloa, joka valaisee kokonaisen aamun. Toisaalta se sisältää myös sellaisia pieniä ja inhimillisiä, vähän surullisia yksityiskohtia, jotka huokuvat arkista melankoliaa; vanhus, joka syötettäessä avaa suunsa kuin linnunpoikanen, kirjoitettuja lauseita, jotka tuntuvat kuin iskulta palleassa, loppumatonta yksinäisyyttä ja toisen sietämätöntä poissaoloa, joka saa kaiken värittymään harmaan sävyillä. Hyväntekijä on myös pieni ylistys naisten väliselle ystävyydelle, joka kantaa niidenkin hetkien yli, kun tuntuu että kaikki ympäriltä romahtaa. Romaanissa Alma toteaakin että naiset ovat naisten varassa, kaikissa vaiheissa, kaikissa todellisissa tilanteissa.

Hyväntekijä on upea, koskettava, kieleltään ja ilmaisultaan kaunis romaani, jonka lukemista suosittelen ilolla ja lämmöllä! Poplaarin Pekka on kirjoittanut blogissaan hienon (!) kirjailijaesittelyn Heidi Köngäksestä, käykääpä lukemassa!

Kommentit

 1. Ah, miten hienosti taas kirjoitat hienosta kirjasta! Toivottavasti tämä innostaa mahdollisimman monia tarttumaan Hyväntekijään (ainakin sitten Vieraan miehen jälkeen, joka on esiintynyt ilahduttavan useilla lukulistoilla). Aivan mahtavaa, että seuraava Köngäs-romaani on tulossa syksyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pekka, ihana kommentti! <3 Hyväntekijään tarttumisesta kiitän itse henkilökohtaisesti sinua ja upeaa Köngäs-postaustasi! <3 Luvattu ja Vieras mies veivät aikoinaan miltei jalat alta, ja olen siirtänyt Hyväntekijän ja Jokin sinusta -romaanin lukemista koko ajan eteenpäin siinä pelossa etteivät ne voisi mitenkään olla yhtä hyviä. Väärässäpä olin, ja hyvä niin. :)

   Ja sanopa muuta, uutta Köngäs-romaania onkin saanut odottaa ihan hurjan kauan!! Huikeaa että sellainen on viimein tulossa!! <3

   Poista
 2. Köngäs on minulle aivan tuntematon kirjailija, mutta nyt kyllä kiinnostuin ja innsotuin! Hieno arvio ja taas yksi kirja ja kirjailija lisää minun lukulistalleni :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna, ja ihan mahtavaa, olen innoissani että kiinnostuit nyt Köngäksestä!! <3 Hyväntekijä on loistava, mutta niin ovat myös Luvattu ja Vieras mies! Voit huoletta lisätä lukulistallesi ne kaikki, en voi uskoa että tulisit pettymään... :)

   Poista
 3. Oih, Köngästä on niin kehuttu ja nyt vielä on niin hyvä aihe että kyllä nyt taitaa viimein olla aika tutustua Köngäksen tuotantoon. Kiitos innostavasta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse luin ensimmäiseksi Luvatun ja heti perään Vieraan miehen ja olin täysin myyty, mutta ihan yhtä lailla nykyaikaan sijoittuvasta Hyväntekijästä voisi olla hyvä aloittaa Köngäksen tuotantoon tutustuminen.

   Kiitos Elma Ilona! <3

   Poista
 4. Köngäs löytyy TBR100-listaltani. Postauksesi toimi sopivasti muistuttajana ja innostuttajana, niin hyvin ja mukaansatempaavasti kirjoitit taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villis ihanasta kommentista! <3 Hienoa että aiot lukea Köngästä, olen varma että pidät!! :)

   Poista
 5. Jokin sinusta on ollut tbr-listallani jo pitkään (se kiinnostaa aiheesa puolesta eniten Köngäksen kirjoista ja aikanaan sitä jo aloittelinkin, mutta jouduin palauttamaan kirjastoon), mutta tämä arviosi sai minut kiinnostumaan myös Hyväntekijästä. Hieno tuo lainaus, jossa puhutaan Kruununhaasta ja huoltoasemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Maria, hienoa että kiinnostuit Hyväntekijästä!! Tämä on upea kirja, joka myös ansaitsisi paljon blogihuomiota. Itselläni ainoa toistaiseksi lukematon Köngäksen kirja on juuri tuo Jokin sinusta, jonka toivon ehtiväni lukea ihan lähiviikkoina. :)

   Poista
 6. Pidin aivan valtavasti Vieraasta miehestä, Luvatusta myös kohtuullisesti ja tämä Hyväntekijä oli jo kirjastosta minulla, mutta sitten tuli suma kevään kirjoja, joiden jalkoihin tämä jäi. Saatan vielä lukea tämän suvella, vaikka suvikirjailijani onkin eräs toinen nainen...Luen muuten tästä lähin kaiken, minkä Köngäs julkaisee...

  Arviostasi huomaa, miten paljon, paljon pidät kirjasta ja se on hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, lue ihmeessä! Hyväntekijä on näennäisen helppo- ja nopealukuinen, mutta sen vaikutus jää mieleen pitkäksi aikaa. Tässäkin romaanissa Köngäs on onnistunut sanoillaan luomaan jotain sellaista, johon moni kirjailija ei kykene koko urallaan.

   Ja sama juttu, aion lukea ja hankkia kaikki jatkossakin julkaistavat Köngäksen romaanit, ja ne tulevat olemaan yhtä suuria aarteita hyllyssäni (ja mielessäni) kuin Haahtelan teokset. Niin, sepä oikeastaan kertookin miten paljon Köngästä arvostan, kun sanon että minulle hän on Suomen naispuolinen Joel Haahtela. <3

   Ja kiitos Leena! <3 :)

   Poista
 7. Tosiaan, olen lukenut tuon kirjan, nimen perusteella en olisi muistanutkaan, kiitos kun kirjoitit siitä! Se on hyvä kirja, sen muistan hyvin, että kirjan loputtua jäi hyvin tyytyväinen mieli. Ei ollut itsestäänselvyyksiä, ei selitetty liikaa, silti oli ehjä tarina ja kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, ihan samaa mieltä olen. Tosiaankin ehjä tarina ja kokonaisuus, ja ehdottoman mieleenpainuva ja ymmärtävä romaani melko kipeistäkin aiheista. Köngäs on upea!

   Poista
 8. Tykkään tästä Köngäksen kirjasta ihan himuisesti myös.Kirjoitit tosi kivasti siitä .Kiitos.

  VastaaPoista
 9. Maria, ihanaa että tämä on sinullekin tärkeä kirja! Kiitos ihanasta kommentistasi! <3

  VastaaPoista
 10. Kyllä, aivan ehdottomasti tämä meni lukulistallani!! En usko, että teos voi olla Lupausta parempi, hih, mutta katsotaan... ;) Nostit upealla postauksella odotukseni pilviin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, ihanaa kuulla! <3 Ei tämä aivan Luvatun veroinen ole, mutta ehdottomasti hieno ja lukemisen arvoinen kirja! :) Ja kääk, toivottavasti en nyt nostanut odotuksiasi ihan kohtuuttomiksi. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit