Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä


Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä (Books North, 2014. 30 sivua.)

  Puiden hitaassa maailmassa ihmisen elämä on vain tuokion mitta. Vain jokunen ohihaviseva satokausi. Samasta syystä puiden tarinat, useimmat niistä, ovat meille liian pitkiä, liian hitaita, liian tapahtumaköyhiä koskaan kokonaan ymmärrettäviksi. Me emme ehdi kuulla niitä loppuun asti. Mutta puilla on muutama lyhyempikin tarina kerrottavanaan, sellainen joka talvella mataa kylmänä mahlana eteenpäin puiden juuria pitkin ja kesän mittaan kiihdyttää reippaaseen vauhtiin niiden tihenevässä lehvästössä. Nämä kertomukset ovat niitä, jotka mekin voimme käsittää, mikäli meiltä löytyy kärsivällisyyttä. Ne nimittäin kertovat meistä ihmisistä, sinusta ja minusta.

Puiden tarinoita -lastenkirjasarjan aloittava Puuseppä kertoo nimensä mukaisesti tarinan miehestä, joka työskentelee jossain kaukaisessa ajassa ja maassa keisarin puuseppänä. Hän on kokenut ja ennennäkemättömän osaava, ja hänen maineensa on kiirinyt laajalle; häntä pidetään kaikkialla maailman parhaana puuseppänä, jonka käsissä puu lakkaa olemasta puuta, hänen käsissään se muuttuu kullaksi, arvostamisen arvoisiksi ajatuksiksi ja kauniiksi uniksi.

Eräänä päivänä mies viettää sangen tavallista ja rauhallista iltaa kotosalla vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Tapahtuu jotakin, jonka jälkeen puuseppä huomaa ilon alkavan salaperäisesti kadota työstään. Keisari huolestuu: hän näkee uskollisen alamaisensa apeuden ja ilottomuuden, ja huomaa tämän huokailevan itsekseen verstaassaan lankku- ja lautakasojensa äärellä. Halutessaan piristää miestä keisari antaa puusepälle vapaat kädet; mies saa tehdä puusta jotakin sellaista mitä itse sydämestään haluaa, maksakoon se miten paljon tahansa, ja kestäköön miten kauan tahansa. Puuseppä tarttuu innolla työhön.


Küttnerin ja Tietäväisen Puuseppä oli varsin miellyttävä uusi tuttavuus lastenkirjojen saralla. Yhden hengen aikuisraatini luki kirjan heti tuoreeltaan ja piti siitä kovasti, ja uskoisin että kirja kiinnostaa ja miellyttää yhtä lailla varsinaista kohderyhmäänsä, lapsilukijoita. Se on lumoava tarina, jonka suloisen vanhanaikainen ote viehättää. Küttnerin kieli on selkeää, kaunista ja huolellista, Tietäväisen kuvitus kaunista ja piirrosjälki suorastaan mestarillista - kirjan kuvat ovat kuin pieniä taideteoksia. Kokonaisuus on tasapainoinen ja hallittu, koko kirja on pieni helmi.


Puuseppä on kertomus rakkaudesta ja intohimoisesta omistautumisesta sille, jonka ihminen kokee tärkeäksi, mutta samalla se muistuttaa asioiden todellisesta tärkeysjärjestyksestä. Teos on kerronnaltaan hyvin perinteinen ja satuklassikoille kunniaa tekevä, ja kuten klassiset sadut aina, Puuseppäkin sisältää opetuksen. En tiedä luinko kirjaa liian aikuisesta vinkkelistä, mutta minusta sen tärkein opetus on suunnattu nimenomaan aikuiselle lukijalle. Uskon (ja vähän toivonkin!) monen nykyvanhemman tuntevan piston sydämessään lukiessaan puusepästä, joka uppoutuu työhönsä sellaisella intensiteetillä että hän samalla unohtaa sekä lapsensa että puolisonsa, ja vieraantuu vuosien varrella perheestään täysin - eikä työ kuitenkaan tule koskaan valmiiksi. Kirjassa on käsitelty taidokkaasti nykyaikaista ilmiötä ja tärkeää aihetta, joka herättää ajatuksia, vaikuttaa ja jää mieleen.


Vaikka Puiden tarinoita -kirjasarjan varsinainen kohderyhmä lienevät tosiaankin lapsilukijat, on tämä mielestäni erinomaisen sopivaa luettavaa kaikenikäisille. Aikuiselle Puuseppä tarjoaa kaunista kieltä ja mietityttävän tarinan, joka sisältää filosofisen ulottuvuuden, sekä niin huikean hienon kuvituksen että kuvia voisi väsymättä katsella miten kauan tahansa. Itse ainakin vaikutuin kirjasta siinä määrin, että tiedän jo nyt tulevani lukemaan kaiken, mitä tältä kaksikolta jatkossa julkaistaan.

Kommentit

 1. Kuulostaa juuri niin ihanalta kirjalta, kuin olen uumoillutkin.
  Kuvat näyttävät mielettömän upeilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, ihana kirja tämä tosiaan onkin. Ja kuvitus on uskomattoman hienoa. <3

   Poista
 2. Kiehtovan näköinen kirja! Ja perinteinen satu! Tämä täytyy löytää luettavaksi lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, teillä varmasti pidettäisiin tästä myös. Voin lainata omaani niin voitte lukea kirjan pian! :)

   Poista
 3. Luin, ja kirjoitin. Ihanat kuvat löysit kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, kävinkin päivällä lukemassa arviosi kännykällä, palaan vielä myöhemmin kommentoimaan. :) On kyllä hieno kirja, voi että.

   Poista
 4. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta, että aattelin lähteä heti etsimään kirjaa kolmivuotissynttärilahjaksi lapsenlapselleni, jolla on juuri nyt mieletön satujen kuunteluaika menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva Jalava, kiitos kommentistasi! Ja tämä onkin hyvä lahjakirja, ajattelin samoin hankkia yhden kappaleen pienen kummityttöni hyllyyn odottamaan sitä satujenkuunteluikää. :)

   Poista
 5. Jos tästä tulisi pitkä kirjasarja kirjasarja, tästä voi kehkeytyä J.R.R Tolkienin, J.K Rowlingin, George R.R Martinin tai C.S Lewisin kirjasarjojen kaltaisia klassikkoja, joista sitten tulevaisuudessa tehdään elokuvia tai muuta vastaavaa. Iiro ja Ville, tehkää ihmeessä lisää näitä kirjoja, voi tulla iso menestystarina vielä. En ole enää facebookissa, mutta tykkään kovasti tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kiitos kommentistasi! Minäkin toivon, että tässä sarjassa ilmestyisi monta kirjaa. :)

   Poista
 6. Luin tästä eilen Hesarista, kiinnostaa kyllä kovasti.

  Kuvitus näyttää huipulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, tämä on ihan sinun kirjasi! Kuvitus on huikea. <3 Ville Tietäväinen ei ole graafikko vaan Taiteilija.

   Poista
 7. Aivan helmi! Sain kirjan eilen käteeni.

  VastaaPoista
 8. Tämä on kyllä kaunis ja viisas kirja. Sellainen, jonka siirsin kirjahyllyni parhaimpien taidekirjojen joukkoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, samat sanat. Sain lauantaina kirjaan Ville (ja Aino :) Tietäväisen omistuskirjoituksen, enkä todellakaan aio luopua kirjasta ikinä. Jatkoa odotellessa... <3

   Poista
 9. Minä sain tämän vihdoin luettua. Olen ihan samaa mieltä, että tarinan opetus varmasti osuu ja toivottavasti uppoaa myös moneen aikuiseen. Lapsille tässä on ehkä mietittävää vähän eri tavalla. Olisi mukava kuulla tästä lapsilukijoiden mielipiteitä.

  Kaunis kirja on myös, ehdottomasti. Olen iloinen, että nimenomaan Tietäväinen on kirjassa kuvittajana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit