Vihtorin kirjaston kirjamessut 2013

Eilinen oli tamperelaisille kirjallisuuden ystäville silkkaa juhlaa, kaupungissa kun oli saman viikonlopun aikana jopa kahdet alan messut: Tampere Kuplii -sarjisfestarit Finlaysonin alueella ja Vihtorin kirjaston kirjamessut hotelli Ilveksen Ball Roomissa. Minulla oli ilokseni mahdollisuus osallistua molempiin tapahtumiin, ja kerronkin tässä postauksessa hieman Vihtorin kirjamessukuulumisia. Sarjisfestareista lisää hieman tuonnempana (ja tapahtumahan jatkuu Finlaysonilla vielä tämän sunnuntain ajan, joten kaikki kynnelle kykenevät sarjisten ystävät heti sinne, hop hop!).


Vihtorin kirjamessut järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Tapahtuman perustaja on tuottaja ja kirjailija Marko Kulmala. Vihtorin messujen kunnianhimoisena tavoitteena on olla Suomen pienimmät kirjamessut, mutta tapahtuma on kasvanut jo parissa vuodessa sen verran, että aikaisempana tapahtumapaikkana toimineen vanhan ja hurmaavan Hotel Tammerin sijasta messujen päätapahtuma järjestettiin tänä vuonna suuremmassa tilassa, hotelli Ilveksen suuressa Ball Roomissa. Eniten väkeä paikalle vetivät luultavasti Jörn Donner, Sofi Oksanen ja tänä vuonna ihka ensimmäistä kertaa myönnetyn Tulenkantaja-palkinnon voittajan julkistustilaisuus.


Suomen pienimmillä kirjallisuusmessuilla jaetaan luonnollisesti myös Suomen pienin kirjallisuuspalkinto, Lause-Finlandia. Palkinto myönnetään edellisenä vuonna julkaistusta suomalaisesta kaunokirjallisuudesta valitulle lauseelle. Ensimmäisen Lause-Finlandian voitti toissa vuonna Petri Tamminen lauseellaan Danny tuli Vääksyyn (Muita hyviä ominaisuuksia, Otava, 2010), viime vuonna palkinto meni puolestaan Jari Tervolle ja lauseelle Minut kihlattiin kehdossa (Layla, WSOY, 2011). Tänä vuonna Lause-Finlandian pokkasi Pertti Jarla lauseellaan Tahdon hehtaarin suota ja kymmenen kuutiota tilaa (Fingerpori 6 -albumi, Arktinen banaani, 2012). Fingerpori-fani minussa riemuitsee, paljon onnea Jarlalle! :)


Viime kuussa kahdeksankymmentä vuotta täyttäneeltä Jörn Donnerilta on juuri julkaistu järkälemäinen muistelmateos, 1087-sivuinen (!) Mammutti (Otava, 2013). Marko Kulmala haastatteli Donneria Ilveksessä, ja vajaan tunnin miestä kuunneltuani olin kohtalaisen myyty. Miten älykäs, sivistynyt ja ennen kaikkea karismaattinen mies! En olisi vielä eilisaamuna osannut kuvitellakaan haluavani joskus lukea Donnerin yli tuhatsivuiset muistelmat, mutta nytpä osaan. Ja haluan. :)


Seuraavasta mieskaksikostakaan ei karismaa puuttunut. Donnerin jälkeen lavalle astuivat kirjailijat Juha Itkonen ja Karo Hämäläinen. Miehet jutustelivat tunnin verran nostalgiasta, muistamisen teemasta ja tietenkin kirjallisuudesta. Kummaltakin mieheltä on ilmestynyt viime vuonna uusi romaani; Itkoselta Hetken hohtava valo (Otava, 2012) ja Hämäläiseltä Kolmikulma (WSOY, 2012). Itkosen teokset ovat roikkuneet tbr-listallani jo pienen iäisyyden, nyt lisään listalle myös Hämäläisen. Mahdottoman sympaattisia ja mukavan oloisia miehiä olivat nimittäin kumpikin. (Kuvassa vasemmalla Itkonen, oikealla Hämäläinen.)

Esityksen jälkeen Itkonen signeerasi kirjoja. Messuseurana ollut ystäväni sai signeerauksen omaan Hetken hohtavaan valoonsa, ja oli silmin nähden onnellinen. :)


Kuten mainittua, tänä vuonna messuilla jaettiin ensimmäistä kertaa Tulenkantaja-palkinto. Se on Aamulehden ja tamperelaisen Tulenkantajat -kirjakaupan viime vuonna perustama 5000 euron arvoinen vientikirjallisuuden palkinto, jossa voittaja saa rahasumman lisäksi "kummikseen" ulkomailla jo menestyneen suomalaisen kirjailijan, sekä mittaamattoman arvokasta kansainvälistä näkyvyyttä. Tämän ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon kummina ja palkintoraadin puheenjohtajana toimi itseoikeutetusti kautta aikojen menestynein suomalainen kirjailija, Sofi Oksanen.

Palkinnosta kilpaili kuusi vuonna 2012 julkaistua teosta: Aki Ollikaisen Nälkävuosi (Siltala), Seita Vuorelan Karikko (WSOY), Juha Seppälän Mr. Smith (WSOY), Sami Hilvon Rouva S. (Tammi), Riku Korhosen Nuku lähelläni (WSOY) ja J. K. Ihalaisen runokokoelma Tisle (Sammakko).Ennen palkinnon voittajan julkistamista haastateltiin tunnin verran Sofi Oksasta. Aiheena oli tietenkin suomalainen kirjallisuus maailmalla, ja kirjallisuuden vienti kaikkine haasteineen. (En muuten ikinä lakkaa hämmästelemästä, miten järjettömän valovoimainen, älykäs ja sanavalmis Sofi Oksanen onkaan!)Finalistikuusikosta paikalla oli viisi, Juha Seppälää kun ei kuulemma koskaan tämmöisissä tilaisuuksissa näy. :) Rivistössä vasemmalta oikealle Riku Korhonen, Aki Ollikainen, J. K. Ihalainen, Sami Hilvo ja porukan ainoa nainen, Seita Vuorela.Ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon voitti siis Seita Vuorela teoksellaan Karikko (WSOY, 2012). Paljon onnea! :) Voittajan tunnelmia ja palkintoraadin perusteluja voittajan valinnasta voi käydä lukemassa vaikkapa täältä Vihtorin kirjaston sivuilta.


Palkinnon luovutuksen jälkeen yleisö sai kuulla vielä lyhyet puheet raadin puheenjohtajalta ja voittajan kummikirjailijalta, Sofi Oksaselta, sekä tietenkin itse voittajalta, Seita Vuorelalta.(Lopuksi fanitytön piti tietenkin ottaa vielä pari kuvaa hienon voittajan lisäksi ihailemistaan kirjailijoista, Aki Ollikaisesta ja Sami Hilvosta. :D)Kiva ja antoisa messupäivä siis takana! Kiitokset hienoille kirjailijoille paikallaolosta, ja erityisesti iso kiitos messujen järjestäjille! Juuri tällaisia messuja Tampere tarvitsee. Ensi vuonna taas uudestaan!

Kommentit

 1. Ihana lukea tämä raportti. Ja todella hienot kuvat!! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morre, kiitos! :) Paikalla ei tainnut olla montaakaan kirjabloggaajaa (en tiedä itseni lisäksi kuin yhden), joten tokihan hienosta päivästä ja hienoista messuista piti vähän kirjoitella. :)

   Poista
 2. Oi kun mielenkiintoinen kooste näistä kirjamessuista! Tällaiset pienet ja intiimit (oletan) messut olisivatkin enemmän mieleeni kuin sellaiset hyper-isot.

  Kiitos tästä kierroksesta ja kuvista, melkein kuin olisi itsepäässyt paikalle :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, kiitos! :) Minustakin nämä Vihtorin messut ovat siinä intiimissä pienuudessaan juuri sopivat ja oikeanlaiset. Tunnelma on lämmin ja kodikas, eikä ihmispaljous ala missään kohtaa ahdistaa. :)

   Poista
 3. Oi että, näitä katsellessa tuntuu miltei siltä, kuin olisi itse paikalla <3

  Oletko muuten menossa Kirjamessuille tänä vuonna? Minä ajattelin mennä, ensimmäistä kertaa elämässäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, <3 !

   Ja ilman muuta olen tulossa! :) Olin viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja vastedes aion osallistua messuille joka syksy. Eli siellä nähdään, jee! <3

   Poista
  2. Upeaa kuulla! Siellä tosiaan sitten nähdään, jee :)

   Poista
 4. Kiitos tästä! Itse kävin Tampereella katsastamassa vain tuon Tampere kuplii -meiningin, joten oli mukava kuulla myös Vihtorin messuista. Ehkä pitää ensi vuonna organisoitua sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, löysitkö mitään kivaa? Minulle tämä oli ensimmäinen kerta sekä Kuplia että Vihtorin messuja, mutta vastedes pitää kyllä ottaa kummatkin jokavuotiseksi käyntikohteeksi. :) Ja ilman muuta sinäkin tulet ensi vuonna Vihtorille! :)

   Poista
  2. Löysin vaikka mitä! Onneksi/valitettavasti olin jo törsännyt lähes koko budjettini Akateemisessa... Mutta kannoin kyllä kotiin pari sarjakuvaherkkuakin! Toinen hykerrytti niin että se oli pakko lukea heti, kirjoittelen siitä pian. :-)

   Jee, Vihtorilla nähdään sitten!

   Poista
  3. Jee, jään odottelemaan sarjispostaustasi! :) Minullahan on tässä nyt se tilanne, että olen vasta vuoden alusta pikkuhiljaa alkanut toden teolla tutustua sarjakuvamaailmaan. Tai siis totta kai olen lapsena lukenut kaikki mahdolliset Aku Ankat, Tenavat, Asterixit, Lucky Luket ja Karviset, ja aikuisenakin jotain (lähinnä roppakaupalla Viiviä & Wagneria, Fingerporia ja Lassia ja Leeviä), mutta semmoinen vakavampi sarjakuva ja varsinaiset sarjakuvaromaanit ovat olleet minulle ihan vieraita. Olen saanut Poplaarin Pekalta (sarjisasiantuntijalta!) paljon hyviä vinkkejä, ja löytänyt jo pari uutta suosikkiani (kirjoittelen niistä tuonnempana). En siis oikein osannut ostaa messuilta vielä mitään, mutta jospa ensi vuonna olisin jo vähän vähemmän noviisi. :D Sinun löytösi kiinnostavat siis paljon!

   Ja jee, ensi vuonna Vihtorilla tavataan! :)

   Poista
 5. Tosi kivan oloinen tapahtuma ja hieno raportti, kiitos! Upeita kuvia. :) Jään odottamaan raporttiasi sarjistapahtumasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salla, kiitos kehuista! :) Tapahtumat olivat oikein kivoja (ja erityisesti Vihtorin messuilla oli erinomainen valo valokuvausta ajatellen), viihdyin! Sarjismessuista ajattelin kirjoittaa muutaman kirjapostauksen jälkeen, viimeistään kuun vaihteessa, eli tervetuloa lukemaan! :)

   Poista
 6. Oi, noilla messuilla on ollut ihanan intiimi tunnelma, kaikki nuo upeat kirjailijat ihan siinä lähellä! Ja tosiaan hienot kuvat; niiden ja tekstisi ansiosta on kuin olisi ollut tuolla itse :).

  Olen todella iloinen Karikon menestyksestä, sillä se on hieno romaani -- ja kuten Lastenkirjahyllyn rouva Huu totesi, jäänyt ennen tätä tunnustusta palkinnoitta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit