Lontoon tunnelmia, osa 2

Ensimmäisen maailmansodan syttymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Lontoossa asia huomioidaan koskettavalla tavalla, kun Toweria ympäröivään vallihautaan pystytetään kuluvan kesän ja syksyn aikana massiivinen kukkainstallaatio. Blood Swept Lands and Seas of Red -nimeä kantava käsin valmistetuista keramiikkaunikoista koostuva taideteos on  englantilaisten keramiikkataiteilija Paul Cumminsin ja suunnittelija Tom Piperin yhteistyötä. Se tulee lopulta käsittämään yhteensä 888 246 keraamista unikkoa - siis saman määrän, joka on Iso-Britannian, Australian ja Brittiläisen Kansainyhteisön ensimmäisessä maailmansodassa menettämien sotilaiden lukumäärä. Viimeinen unikko istutetaan paikalleen marraskuussa.

Kävimme tietenkin katsomassa Towerin unikoita. Unikkomeri on pysäyttävä näky: verenpunaiset unikot valuvat Towerin muureja pitkin verivanojen lailla. Kauempaakin näkee, että jokainen kukka on todella käsin tehty ja uniikki yksilö, ainutlaatuinen aivan kuten jokainen sotilaskin on sata vuotta sitten ollut maansa ja kuninkaansa puolesta taistellessaan. Kukat ovat eri mallisia ja mittaisia, mutta yhdessä ne muodostavat pakahduttavan kauniin kokonaisuuden. Muistomerkki todella hiljentää ja herättää paljon ajatuksia.
Thamesin varrelta puolestaan löytyy toisessa maailmansodassa taistelleiden muistoksi ja kunniaksi pystytetty muistomerkki, tämä Battle of Britain Monument. Olen kävellyt monumentin ohi monia kertoja ja pysähtynyt sitä katselemaankin, mutta tällä kertaa se pysäytti minut aivan eri tavalla. Kun muistomerkin hahmoja alkaa katsella ja tarkastella oikein kunnolla, alkaa niistä löytää valtavasti yhtäläisyyksiä Kate Atkinsonin huikean romaanin Elämä elämältä henkilöhahmoihin. Muistomerkki on muutenkin upea, se on täynnä pieniä yksityiskohtia, joiden tutkimiseen saisi kulumaan vaikka kuinka kauan aikaa.

Siellä se virtaa. Thames.
Pienen kirkon sisäpihalta löytyi suloinen keittiöpuutarha, ja näiden kukkaistutusten "ruukut" hykerryttivät. Aivan mahtavan hyvä idea ottaa rikkinäiset tai parittomat vanhat kengät hyötykäyttöön!Tänä kesänä Lontoon katukuvasta on voinut bongata uudenlaisia puistonpenkkejä. Ympäri kaupunkia on sijoitettu 50 erilaista ja uniikkia kirjapenkkiä, jotka on kuvitettu brittikirjojen ja -kirjailijoiden mukaan. Me ehdimme bongata lopulta vain tämän yhden penkin Towerin vierestä, mutta idea on tosi hauska ja tekee ilahduttavasti kunniaa kirjoille ja kirjallisuudelle.

Tässä tämä toinen satsi Englannin-matkakuvia, olkaa hyvät! Matka jatkuu vielä Dickensin ja ah niin hurmaavan Oxfordin parissa, pysykää siis kuulolla. :)

Kommentit

 1. Puuh, tämä nyt ei varsinaisesti auta matkakuumeeseen. Olen itse käynyt Briteissä viime vuosina aika lailla kerran vuodessa, mutta Lontoo on jäänyt pintaraapaisuksi kun en varsinaisesti ole suurten kaupunkien ystävä. Mutta kyllähän nämä kuvat taas houkuttavat tutkimaan lentolippujen hintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, voi sentään, anteeksi. :) Minulla on sama juttu, olen käynyt Brittein saarilla jo vuosien ajan vähintään kerran (mutta mieluummin muutaman kerran) vuodessa. Lontoo on se suurin kaupunkirakkauteni, mutta kyllä Dublin, Edinburgh ja nyt Oxfordkin tulevat tiukasti Lontoon vanavedessä niiden rakkaimpien joukossa. <3

   Poista
 2. Todella todella kaunista ja kauniita kuvia!

  VastaaPoista
 3. Voi, miten vaikuttava näky tuo unikkomeri!

  VastaaPoista
 4. Siis miksiköhän minä olen kuvitellut, että Tower olisi jotenkin ankea, kurja ja esteettisesti tympeä? Nämä kuvat saavat minut vakuuttuneeksi siitä, että Lontooseen on pakko suunnata heti vain kuin mahdollista, kaltaiseni vanhojen historiallisten tapahtumapaikkojen fiilistelijänä saattaisin jopa tykätä ;) Ja nuo unikot ovat niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, Tower on kaikkea muuta kuin ankea, kurja ja esteettisesti tympeä. :) Se on loputtoman mielenkiintoinen paikka, jossa riittää tutkittavaa, ja sen sisäpihoillakin on oikeasti niin kaunista. Käy ihmeessä, olen varma että pitäisit paljon!

   Poista
 5. Wau. Tower of London on muutenkin vaikuttava, mutta nyt varmasti erityisen vaikuttava. Kuvien perusteella siltä näyttää. Kiitos taas hienoista kuvista!

  VastaaPoista
 6. Hienoja kuvia ja tunnelmia tutusta kaupungista. Yritin lähettää sinulle säköpostia näkyvillä olevaan osoitteeseen, mutta jostain syystä en onnistunut. Onkohan osoite vaihtunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuisero, anteeksi - kommentteihin vastaaminen on kestänyt aivan luvattoman kauan! Mutta siis joo, yllä näkyvä osoite on edelleen se oikea.

   Poista
 7. Upeita kuvia jälleen kerran. Rakastuin aivan täysin tuohon kirjapenkkiin, haluan päästä itsekin bongailemaan niitä. Matkakuumeeni vaan nousee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iida, kiitos! <3 Lontoo on siitäkin niin ihana, että siellä on aina jotain uutta ja ajankohtaista bongailtavaa. Olin siellä uudestaan nyt marraskuussa, ja silloin bongailimme ympäri kaupunkia olevia ihania karhuherra Paddington -patsaita. :)

   Poista
 8. Huh, miten vaikuttavalta tuo unikkoinstallaatio näyttää! Oli varmasti hienoa nähdä ne paikan päällä.

  Upeita penkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, unikkoinstallaatio oli aivan mahtava. Olen niin iloinen, että ehdin nähdä sen paikan päällä. <3

   Poista
 9. Voih… olisipa nuo unikot tuolla vielä marraskuussa… Haluaisin niiin nähdä ne livenä, vaikka sun kuvatkin on taas kerran huikean hienoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ninnu, ei sitten ikinä ehditty Towerille asti tällä uusimmalla reissulla. Mutta ihan huippua oli silti! <3 :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit