Ääneni Blogistanian parhaat kirjat 2014 -äänestyksessä

On taas se aika vuodesta, kun Blogistaniassa äänestetään viime vuoden parhaista kirjoista. Tuttuun tapaan kategorioita on neljä: Blogistanian Finlandia (kotimainen kaunokirjallisuus), Globalia (käännetty kaunokirjallisuus), Tieto (tietokirjallisuus) ja Kuopus (lasten- ja nuortenkirjallisuus). Annan itse jokaisessa kategoriassa ääniä kolmelle kirjalle.
Minun ääneni menevät seuraaville kirjoille:

Blogistanian Finlandia: 

3 pistettäSirpa Kähkönen: Graniittimies. Huikean hieno historiallinen romaani suomalaispariskunnasta, joka lähtee Neuvostoliittoon etsimään parempaa elämää.
2 pistettäPirkko Saisio: Signaali. Täydellisen ihana ja rakastettava, (ainakin osin) omaelämäkerrallinen kirjoituskokoelma. Todellinen lukunautinto!
1 pisteSatu Taskinen: Katedraali. Erinomainen kuvaus henkisesti horjahtaneesta mielestä, ja perheestä jossa kaikkien ei ole helppoa löytää omaa paikkaansa. Taskinen on huikea ja nerokas kirjailija

Tässä kategoriassa äänestäminen oli miltei mahdotonta. Olisin halunnut antaa kaikille kolmelle kirjalle kolme pistettä, ja kukin kirjoista kävikin vuorollaan ykköspaikalla (olen muuttanut järjestystä viimeksi vielä klo 9.45!). Järjestys on lopulta tämä, mutta se olisi voinut olla mikä tahansa. Listalta kuitenkin puuttuu se viime vuoden minulle täydellisin, eli Anni Kytömäen Kultarinta, jota en ehtinyt lukea loppuun ennen äänestystä. Luotan kuitenkin nyt siihen, että se voittaa ilman minun kolmea pistettänikin. 

Blogistanian Globalia: 

3 pistettäKate Atkinson: Elämä elämältä. Minulle vuoden paras käännösromaani: huikea peribrittiläinen sukutarina, jonka erikoinen rakenne kiehtoo. Silkkaa lukemisen juhlaa!
2 pistettäToni Morrison: Koti. Nobelistin maagisen hieno ja väkevä pienoisromaani kahdesta elämässään hukassa olevasta sisaruksesta.
1 pisteDavid Vann: Kylmä saari. Taidokas parisuhdekuvaus, joka sijoittuu Alaskan hyytävään syksyyn.

Blogistanian Tieto:

3 pistettäHannu-Pekka Björkman: Välähdyksiä peilissä. Muistelma- ja kolumnikokoelma täynnä ajatonta viisautta ja rauhaa. Yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista. 
2 pistettäRiitta Konttinen: Taiteilijatoveruutta. Huikean hieno ja kattava tietoteos neljästä suomalaisesta rakastetusta taiteilijasta.
1 pisteLeena Kirstinä: Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa. Viime vuonna 90 vuotta täyttäneen rakastetun runoilijan lämmin ja taitavasti kirjoitettu elämäkerta.

Blogistania Kuopus:

3 pistettäIiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Ritari. Perinteiselle sadunkerronnalle kunniaa tekevä tarina. Kirjan kuvitus on huikea, jokainen Tietäväisen piirtämä kuva on taideteos.
2 pistettäMaria Turtschaninoff: Maresi. Tuore Finlandia Junior -voittaja, jonka kaunis kieli ja viehättävä tarina lumoavat myös aikuisen lukijan.
1 pisteIiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä. Äänestän siis kahta Küttnerin & Tietäväisen teosta tässä kategoriassa, mutta en voisi mitenkään olla äänestämättäkään. Puiden tarinoita on aivan huikea satukirjasarja!


Voittajakirjat julkistetaan huomenna tiistaina 27.1.2015 kunkin äänestyksen emäntäblogeissa:

Blogistanian Finlandia: Kirjavinkit
Blogistanian Globalia: Kirsin Book Club
Blogistanian Tieto: 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä
Blogistania Kuopus: Notko, se lukeva peikko

Kommentit

 1. Minäkin pistin Elämä elämältä Globalian ykköseksi :)

  Kirsi Kunnas -elämäkerta odottelee hyllyssä ja nyt vähän harmittaa etten ehtinyt lukea sitä ennen tätä äänestystä.

  VastaaPoista
 2. Signaali, Elämä elämältä, Puuseppä ja Ritari <3 Graniittimieskin on hieno, en ehtinyt blogata siitä. Ja Kylmä saari pitää kyllä lukea!

  VastaaPoista
 3. Jännään Elämä elämältä -kirjan puolesta. :) Minulta se sai kaksi pistettä.

  VastaaPoista
 4. Oi Graniittimies ja tuo Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa! Niin hienoja kirjoja! En itse osallistunut äänestykseen, kun luen ne harvatkin uutuuteni usein viiveellä, mutta hieman täällä nurkan takana seurailen... Hienolla listallasi on muutamia ihania houkutuksia, joihin aion vielä jonakin hetkenä tutustua - mm. tuo Björkmanin kirja, johon minut kerta kaikkiaan vangitsit, kiitos vielä siitä <3

  VastaaPoista
 5. Kiintoisa listaus sinulla Finlandiassa! :-) Aijai, Signaali ja Björkman keikkuvat vankasti lukulistallani sinun ansiostasi. <3

  VastaaPoista
 6. Odotan tekstiäsi Kultarinnasta <3

  Kähkönen kutkuttaa, en ole vieläkään lukenut yhtään kirjailijan teosta! Josko tänä vuonna saisin sen korjattua. Kaikki Tieto-äänesi saaneet kiinnostavat ja Kuopus-listaltasi en ole vieläkään lukenut Maresia ja Ritaria. Tulisi jo hiihtoloma!

  VastaaPoista
 7. Minäkin rankkasin Atkinsonin samaan.

  VastaaPoista
 8. Graniittimies on kivenkova ja huokoinen - hieno kirja, listallani on. Niin on Elämä elämältäkin. Hienoa, että listoilla on myös yllätyksiä, kuten sinulla Taskinen. Taidan vähän katua, että tiputin omaltani pois Sundströmin Valkean kuulaan, mutta siten Granittimies olisi tippunut ja...

  VastaaPoista
 9. Graniittimies on kivenkova ja huokoinen - hieno kirja, ja niin on myös Elämä elämältä. Ilahduttavaa, että äänestyslistoilla on yllätyksiä, kuten sinulla Taskinen. Vähän kaduttaa, että tiputin Peter Sandströmin Valkean kuulaan pois, mutta sitten olisi tippunut Graniittimies, ja...

  (Kokeilin toistamiseen, lähtikö kommenttini - ensimmäinen Wordpress-yritys meni jonnekin metsään, kai.)

  VastaaPoista
 10. Graniittimies, kova järkäle - se pitäisi kohdata, kun sinäkin sille 3 pistettä annoit. Sitten taas kauhukseni huomasin, että Morrisonin Kotia olisi voinut äänestää. Senkään kohdalla en tajunnut, että suomennos tuli viime vuonna, kun luin sen englanniksi. Elikkäs omat listani menivät miten menivät. Olen listaamiskyvytön.

  Katedraali oli minulle ihan kauhu. Jätin kesken. En saanut mitään otetta. Uskon kyllä, että se on hieno teos, vaikka se ei minulle sitä olekaan.

  Hienot huolelliset listat kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit