Historiallinen Kööpenhamina

Tarkoitukseni oli julkaista tämä postaus jo viime viikon lopulla, mutta niin vain viime päivätkin ovat olleet jälleen niin täynnä ohjelmaa, että postausparka on saanut lojua keskeneräisenä luonnoskansiossa, kun itse olen migreenipäissäni rientänyt töiden, luentojen, koiralenkkien ja klassisen musiikin konserttien välillä. :) Mutta nyt on vihdoin kunnon vapaat, ja aikaa panostaa blogiin, jee! Aloitan siis tällä lupailemallani toisella Köpis-jutulla, ja lähipäivinä luvassa on hienoja uutuuskirjoja (luettujen ja seuraavaksi lukuun tulevien romaanien pinosta löytyy ainakin Sahlbergin Irinan kuolemat, Itärannan Kudottujen kujien kaupunki, Landerin Kuka vartijoita vartioi ja Lindstedtin Oneiron), Pekka Kytömäen hieno esikoisrunokokoelma Ei talvikunnossapitoa ja vähän Aleksis Kiven päivääkin. Mutta nyt vielä hetkeksi syyskesäiseen Tanskaan.

Minua ja matkaseuralaistani (moi Ninnu! ♥ ) yhdistää rakkaus historiaan. Siksi olikin jo etukäteen selvää, että Kööpenhaminassa kiertelemme mahdollisimman paljon myös historiallisissa kohteissa. Lauantaina vietimme useamman tunnin Rosenborgin kuninkaallisessa linnassa. Se on yksi Kööpenhaminan komeimmista rakennuksista, 1600-luvun alussa valmistunut saksalaistyylinen renessanssilinna. Nykyisin rakennus toimii museona, joka esittelee Tanskan kuninkaallisten esinekokoelmat 1500-luvulta 1800-luvulle. Linnassa säilytetään myös arvokkaita Kruunun jalokiviä.


Rosenborgin linnan kasvitieteellisessä puutarhassa ruusut kukkivat vielä komeasti. Tuntui ihan kesältä.

Rosenborgin viereisessä puistossa vilkuttelee tuttu mies, kirjailija ja runoilija Hans Christian Andersen.


Yksi kiehtova tutustumiskohde oli keskustan Pyöreä torni vuodelta 1642. Kerrankin nousu korkeuksiin - mutta ei rappusia! :) No, ei ainakaan montaa.
Pyöreän tornin näköalatasanteelta on komeat näköalan yli Kööpenhaminan.

*****

Sunnuntaina suuntasimme toiseen kuninkaalliseen kohteeseen, neljästä palatsista koostuvaan Amalienborgin linnaan, josta pieni osa on yleisölle avointa museotilaa ja suurin osa Tanskan kuningasperheen talvikotina toimivia yksityistiloja. Museossa esitellään Tanskan kuningasperheen historiaa, ja se on täynnä kiehtovaa vanhaa esineistöä, valokuvia ja taidetta eri vuosikymmeniltä. Siinä missä Rosenborgissa keskitytään varhaisempien vuosisatojen historiaan, tarkastellaan Amalienborgissa kuninkaallisen suvun vaiheita vuodesta 1895 alkaen.


Satuimme paikalle hieman ennen puoltapäivää, juuri sopivasti näkemään jokapäiväisen vartion vaihdon.Amalienborgin kupeessa sijaitsee Frederikin kirkko, jota kävimme ihailemassa myös sisältäpäin. Kirkossa oli iltapäivän aurinkoisina tunteina aivan tavattoman kaunis valo.
Näin. Nyt on Tanskan-kuvat käyty läpi ja on aika siirtyä kirjojen pariin. Lisään loppuviikon puuhalistalleni myös kommentteihin vastaamisen. Olen lukenut jokaisen saamani kommentin ja ilahtunut niistä kovasti, kiitos siis niistä kaikista! ♥

Kommentit

 1. Oih, Rosenborgin linna! Sen ympäristö ruusuineen on niin kaunis. Ihastuin sydänjuuriani myöten paikkaan minäkin. <3 Ja arvaa harmittaako vieläkin, kun jostain kumman syystä en ostanut kuvauslupaa linnaan! Siellä sitten kävelin ja kaipasin kameraani. Vaikka toisaalta on kait se hyvä välillä hyvä olla ilmankin sitä mutta silti.. Onnekseni sain nyt ihastella sinun kuviasi. :-) <3

  Tuo pyöreä torni oli minulle vieras. Toivottavasti vielä jonain päivänä pääsen uudelleen Köpikseen, niin käyn kys. tornissa. Näyttää nimittäin houkuttelevalta!

  Aijai, mitä uutukaiskirjoja on blogiisi tulossa. Minä en vielä ole ehtinyt Itärannan uutukaista lukea, mutta hyllyssä se kyllä odottelee. Sen sijaan Oksasen Norma odottelee bloggausvuoroaan seuraavaksi.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, Rosenborgin linna puistoalueineen oli kyllä tavattoman viehättävä. ♥ Ja tuo Pyöreä torni ihastutti myös - vielä enemmän nimenomaan torni sisältä, kuin ne näköalat joita ylätasanteelta sai ihastella. Kun menet seuraavan kerran Köpikseen, käy ihmeessä tornissa!

   Hidasta tämä bloggaamiseni nykyään on, mutta aina se on sitäkin mukavampaa, kun ehtii ottaa aikaa blogia varten ja saa kirjoitettua jotain ihan valmiiksi asti. :) Ja kohta alkaa syysloma, ja sitten aion ehtiä enemmänkin. Niin ihanaa! ♥ Ja lue ihmeessä Itärannan romaani pian - se on valtavan hieno!

   Poista
 2. Voi kun on ollut ihana palata mahtavan viikonlopun tunnelmiin vielä näiden taas kerran upeiden kuvien myötä! Kiitos vielä kerran huippuseurasta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ninnu, kiitos itsellesi - oli jälleen kerran niin ihana reissu! ♥ Seuraavia odotellessa!

   Poista
 3. Niin ihania matkatunnelmia ja mielettömän upeita kuvia! <3

  VastaaPoista
 4. Upeat tunnelmat! Tästä sain taas monta matkakohdetta lisää. En ole käynyt missään näistä paikoista, eivätkä ne nyt niin kovin kaukana ole.

  Erityisesti nuo kirkkokuvat puhuttelivat. Valo on tosiaan aivan erityinen. Kiitos matkasta! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Kööpenhaminasta teidän perhe tykkäisi varmasti, ja siellä on lapsillekin kaikenlaista kivaa ja kiehtovaa! :)

   Kiitos ihanasta kommentistasi! ♥

   Poista
 5. Voi miten ihana oli pistäytyä kuvamatkalla Köpiksessä, kiitos Sara! <3

  Tuo portaaton torni on uskomattoman viehättävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos itsellesi virtuaalimatkaseurasta! :) ♥

   Ja eikö vaan olekin? Tornin viistosti nousevaa käytävää pitkin oli ihanaa nousta ylös huipulle. Oi! ♥

   Poista
 6. Kuten taisin jo edellisessä postauksessasi huokailla, kaipaan nyt niin Kööpenhaminaan. <3 Rosenborgin linnassa olen käynyt kahdesti, toisen kerran keväällä, toisen kerran joulukuussa. Se on lumoava paikka.

  Ihania ovat kuvasi - tietenkin!! :) Tuo Frederikin kirkko näyttää niin kauniilta, siellä en ole käynyt. Joten selvästi olisi syytä uudelle Kööpenhaminan-matjalle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Kööpenhamina on kyllä ihana. ♥ Oma seuraava matkani sinne tullee olemaan silkkaa kulttuuria: haaveilen viikonlopusta, joka sisältää taidenäyttelyitä ja klassista musiikkia, kenties oopperaakin.

   Kiitos kuvakehuista! ♥ Ja Frederikin kirkko oli kaunis. Sinne haluaisin uudestaan. :)

   Poista
 7. Hei siskoseni, kamarissani on sinulle jotakin - tiedän että sinulla on nyt kaikenlaista, mutta jos satut ehtimään niin... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kirjasisko ihanainen! ♥ Kävin jo katsomassa - kiitos! ♥ Juuri näinä aikoina ehdin paremmin kuin hyvin, ja palaan asiaan parin kirjapostauksen päästä. Pus!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit