Helsingin kirjamessut tulevat, oletko valmis?

Huomenna torstaina alkavat taas jokavuotiset Helsingin kirjamessut. Olen odottanut messuja kuin kuuta nousevaa jo useamman kuukauden ajan. Kirjoja! Kirjailijoita! Kirjakeskusteluja ja haastatteluja! Ystäviä ja samanhenkisiä ihmisiä kirjojen ja lukemisen äärellä! Jo pelkkä ajatuskin saa innostumaan ilosta.

Osallistun itse tänä vuonna toista kertaa Helsingin messuille (ja kiitän Helsingin kirjamessuja vapaalipusta!). Viime vuonna kiertelin Messukeskuksessa kahtena päivänä, mutta tänä vuonna aion pistää paremmaksi ja messuta kokonaiset kolme päivää, perjantaista sunnuntaihin. Pääsen niin harvoin mihinkään kirjatapahtumiin, että tulevasta viikonlopusta aion ottaa kaiken ilon irti. Tämän postauksen kuvat ovat viimevuotisilta messuilta (joita lupailin blogiin jo viime syksynä - tässä ne nyt ovat, olen hurjan nopea! :). Viime vuonna kävin kuuntelemassa muun muassa Sirpa Kähköstä (jonka puhui niin kauniisti sota-ajasta ja teoksestaan Hietakehto, että aivan liikutuin), Riikka Pulkkista (jolta oli juuri julkaistu hänen kolmas teoksensa, Vieras), Madventuresin Tuomas Milonoffia ja Riku Rantalaa (jotka puhuivat kaikenlaista kiehtovaa maailman kiertämisestä ja teoksestaan Mad Manners), Sofi Oksasta (jonka Kun kyyhkyset katosivat oli viime syksyn Tapaus), sekä Michael Hjorthia ja Hans Rosenfeldtiä (joiden Sebastian Bergman -dekkareita on pitänyt lukemani jo pitkään, etenkin nyt kun olen aivan Silta -koukussa).

Olen lueskellut messulehteä moneen kertaan ja merkkaillut itselleni tärppejä. Ohessa onkin jokunen kiinnostavalta vaikuttava tapahtuma, joihin olen etukäteen ajatellut osallistua. Valitettavasti moni kiinnostava juttu on ajankohdallisesti päällekkäin, mutta katsotaan nyt mitä kaikkea viikonloppu tuo tullessaan, ja mitä kaikkea sitä kolmen päivän aikana ehtiikään.Perjantai 25.10.

- 13.00 Jane Austen -keskustelu. Leena Parkkinen ja Laura Kolbe keskustelevat Jane Austenin tuotannosta. (Katri Vala)
- 15.30 Tähtihetki: Kari Hotakainen kertoo uudesta romaanistaan Luonnon laki. Haastattelijana Jukka Petäjä. (Aleksis Kivi)
- 16.00 Kirjailija ja hänen omakuvansa - Vuosisadan rakkaustarinat näyttämöllä. Keskustelemassa Märta Tikkanen, Cécile Orblin ja Kaisa Korhonen. (Mika Waltari)
- 16.30 Asko Sahlberg kertoo uudesta historiallisesta lukuromaanistaan, Herodeksesta. (Mika Waltari)
- 17.00 Teemu Keskisarja, Viipuri 1918. Viipuri oli punaisen Suomen liikennesolmu ja sitkein hallintokeskus. Vallankumoukseen syttyneenä, piiritettynä, vallattuna ja puhdistettavana kaupunki koki vaiheita, joille on vaikeaa keksiä kyllin voimakasta adjektiivia. Haastattelijana Markus Leikola. (Aleksis Kivi)
- 18.00 Pekka Hiltunen keskustelemassa uutuusromaanistaan ISO. (Katri Vala)Lauantai 26.10.

- 11.30 Jaetun lukemisen lumo. Mitä lukupiireissä ja kirjablogeissa tapahtuu? Keskustelemassa Suvi Ahola, Katja Jalkanen, Hanna Pudas ja Seija Nummijoki. (Aino)
- 12.30 Ruotsalainen dekkarikuningatar Helsingissä. Marianne Peltomaa haastattelee ruotsalaista rikoskirjailijaa Liza Marklundia. (Mika Waltari)
- 14.30 Kahvintuoksuinen Helsinki. Historiaa ja tarinoita Helsingin kahviloista. Katja Tikkaa, Leea Lappalaista ja Anu Järvistä haastattelemassa Juhani Korolainen. (Kirjakahvila)
- 15.30 Näistä kirjoista en luovu. Joel Haahtela keskustelee Martti Anhavan kanssa lempikirjoistaan. (Takauma)
- 16.00 Joel Haahtela puhumassa uutuusromaanistaan Tähtikirkas, lumivalkea. (Aleksis Kivi)Sunnuntai 27.10.

- 11.00 Hannu Mäkelä - 40 vuotta kirjailijana. Haastattelijana Petteri Paasilinna. (Aleksis Kivi)
- 11.30 Hannu Mäkelä puhumassa uudesta elämäkertaromaanistaan Pushkinin enkeli. (Mika Waltari)
- 12.30 Jari Tervo kertoo uutuusromaanistaan Esikoinen. Tervoa haastattelee Baba Lybeck. (Aleksis Kivi)
- 14.30 Moni esikoiskirjailija saa näyttävän lähdön. Haastattelussa tämän vuoden finalistit, jotka tavoittelevat vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnettävää Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoa. Haastattelemassa Suvi Ahola ja Antti Majander. (Aleksis Kivi)
- 15.00 Saima Harmaja 100 vuotta. Leena Lehtolainen kertoo suhteestaan Harmajan väkevään runouteen. (Takauma)
- 15.00 Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta. Tuula Karjalainen kertoo uudesta Jansson -elämäkerrasta. (Louhi)
- 15.30 Tähtihetki: Kjell Westö. Helsinkiläisen yläluokan tapakulttuuria vuonna 1938. (Aleksis Kivi)
- 15.30 Elegia Virginia Woolfille. Jaana Airaksinen, Laura Gustafsson ja Riikka Pelo keskustelevat Susan Sellersin uutuusromaanista Vanessa & Virginia. (Mika Waltari)
- 16.00 Sotakirjallisuus nyt. Sotakirjoista ja niiden kirjoittamisesta keskustelemassa Pekka Jaatinen ja Irja Sinivaara. (Takauma)Kirjoittelen messukuulumisia sitten ensi viikolla. Siihen asti elämyksellistä messuviikonloppua kaikille muillekin messuajille! :)

Kommentit

 1. Mahtavia kuvia ja nyt hyvinkin ajankohtaisia taas. Julkaisetko sitten kolmipäiväisen messureissusi kuvat ensi vuoden messujen aikaan? ;) Mie olen messuilla to-su, aamusta iltaan ja vielä jatkot päälle, joten todellista messukestävyyttä lähdetään tulevalta rupeamalta hakemaan. Toivon, että ehdin myös seuraamaan muiden haastatteluja, itsellä on sen verran monenkirjava ja kiireinen ohjelma, joten voi tehdä tiukkaa. Olen kuitenkin merkannut myös omaan kalenteriini kiinnostavia tärppejä. Aion kuvata myös paljon ja toivottavasti ehtiä myös öisin blogia päivittää päivän kuulumisista. :D

  Ihana nähdä pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kiitos! :) Ja joo, voisi ottaa tavaksi kirjoittaa messuraportit aina vuoden kypsyttelyn jälkeen uusien messujen kynnyksellä. ;) Ei vaan, jospa tänä vuonna saisin kirjoitettua messuista vähän nopeammin. :)

   Huh, aikamoista messuamista! Ja samaa messukestävyyttä kysytään meikäläiseltäkin, tulen messuille lähes suoraan viiden työyön putkesta ja palaan samaan putkeen heti messujen jälkeen sunnuntai-iltana. Mutta kerranhan täällä vain eletään. :) Haaveilen muuten rauhallisista illoista hotellilla, jolloin saa lukea hyvää kirjaa, mutta voi olla että illat menevät ihan nukkuessa. :D

   Ja samat sanat, ihanaa nähdä!! <3

   Poista
 2. Ai noi toffeet oli niiin... Mäkin pääsen monen vuoden tauon jälkeen useampana messupäivänä <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taika, minullekin tulee toffeehimo jo tuosta kuvasta. :D Mahtavaa messuviikonloppua sinulle! Mekin näemme varmasti useampana päivänä, ihanaa! <3

   Poista
 3. Vieläkin harmittaa kun en löytänyt tuota toffeevalikoimaa viime vuoden messuilta. En tajua miten onnistuin sen missaamaan.

  Minuakin kiinnostaa mm. tuo Kahvintuoksuinen Helsinki-keskustelu lauantaina. Ehkäpä törmäillään yleisössä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, olet siis kävellyt onnesi (= toffeiden) ohi. :)

   Tuo Kahvintuoksuinen Helsinki kuulostaa niin hyvältä. Yleisössä varmaankin nähdään siis! Kivaa!

   Poista
 4. Aion käydä sekä perjantaina että lauantaina. Perjantaina minua kiinnostaa erityisesti Sahlberg & Herodes, josta jo postasin & pidin valtavasti. Muutoin viihdyn kaikkein parhaiten antikvaarisilla osastoilla. Antoisia messupäiviä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän krestomatia, enpäs olekaan vielä ehtinyt lukea Herodes-postaustasi, tulen kohta lukemaan. Mukavaa kuulla, että pidit kirjasta noin paljon. En ole lukenut vielä paljoakaan Sahlbergia, mutta olen jo aivan fani, mies on ihan hurjan hyvä kirjailija!

   Antoisia ja elämyksellisiä messupäiviä sinullekin! <3

   Poista
 5. Ihania kuvia viime vuodelta. Ja kiva, että tulet kuuntelemaan Jaetun lukemisen lumoa. ;) Haahtela ja Jane Austen -keskustelu kiinnostavat minuakin kovasti.

  Nähdään messujen aikaan. Voi että! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos! :) Ja totta kai tulen kuuntelemaan teitä! <3

   Ihanaa (!) nähdä pitkästä aikaa! On ikävä sinua! <3 <3

   Poista
 6. Kiitos tärpeistä, itsekin listailin niitä ja totesin, että tarjonta on niin valtava, että todennäköisesti katson kuitenkin jotain ihan muuta. Mutta kivaa tiedossa! Kirjoja ja toffeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kävin jo viime yönä silmäilemässä sinun tärppejäsi, palaan niihin vielä tänä yönä, jos vain ehdin. :) Ja ihan totta, tarjonta on niin runsas että ihan huimaa - hyvällä tavalla. :)

   Kivaa viikonloppua sinulle, ihanaa nähdä! <3

   Poista
 7. Kiitos kaikille kommenteista! <3 Vastailen niihin (ja toivottavasti kaikkiin aiempiinkin), kunhan nukun ensin vähän. T. Umpiväsynyt yökkö. :)

  VastaaPoista
 8. Olipa kiva kurkata tässä samalla viime vuodenkin messuihin. Monta sellaista esiintyjää olisi ollut, jotka minuakin kiinnostavat. Sama juttu tänä vuonna, mutta messuamaan en pääse. Onneksi siis moni kirjabloggaaja sinne menee, niin pääsen minäkin siinä siivellä ainakin kuvalliselle ja kirjalliselle kierrokselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, on kyllä niin harmi ettet pääse messuille. Olisi niin mukava tavata. Mutta viikonloppuna ja ensi viikolla varmasti monen blogin kautta pääsee haistelemaan messutunnelmaa. Minäkin lupaan ottaa paljon kuvia! :)

   Poista
 9. Ihanaa, messukuume alkaa nousta. Minä aion messuta vain kahtena päivänä, mutta lauantaina kuitenkin oikein pitkän kaavan mukaan, eli enköhän pääse messuhuumaiseen tunnelmaan.

  Nähdään messuilla! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, niin alkaa! :) Ja minä olen varmasti sen kolmen päivän messuamisen jälkeen aivan poikki, mutta kerranhan täällä vain eletään. :D

   Ihanaa nähdä, voi että! <3

   Poista
 10. Ihania tärppejä olet koonnut, voisinkin lyöttäytyä seuraasi ainakin lauantaiaamupäivänä ;) Tuolla Kähköstä kuuntelemassa olin minäkin viime vuonna, mutta takarivissä ja jouduin valitettavasti lähtemään vähän etuajassa pois, vaikka haastattelu oli hyvin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, se on sitten lauantaitreffit! <3 Kähkönen puhui viime vuonna niin koskettavasti ja kauniisti, että siinä ihan silmät kostuivat. Hieno kirjailija. <3

   Poista
 11. Yritän lauantaina klo 11.30 kuuntelemaan Hannaa ja Katjaa. Ehkäpä siellä kohtaamme. Ihanat suunnitelmat sinulla, ja kolme päivää! Ehkä sitten, kun lapset muuttavat pois kotoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, toivottavasti pääset lauantaina Aino-lavan tuntumaan (huomaan muuten nyt unohtaneeni merkata tapahtumapaikan, käyn lisäämässä sen!) - olisi ihanaa (!) nähdä!

   Poista
 12. Hienot messut tulossa, toivottelen upeaa kirjallisuusviikonloppua! :)

  VastaaPoista
 13. Oi, kolme päivää kirjamessuilla kuulostaa ihan täydelliseltä! Valitettavasti tänä vuonna joudun jättämään messut väliin. Kolme päivää kuulostaa todennäköiseltä siinä vaiheessa, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa... Eli komppaan täysillä Elinan ylempää kommenttia.
  Joka tapauksessa nauti messuilusta!

  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli, oli kyllä ihanat messut, sinä olisit niin nauttinut! <3 Toivottavasti pääset ensi vuonna, ja Tampereellakin taitaa olla kirjamessut taas ensi keväänä, josko pääsisit jo sinne?

   (Laitan viestiä loppuviikosta, lupaan! <3 )

   Poista
  2. Hyvä, täälläkin on suoranaista ruuhkautumista! Palataan pian <3
   Heli

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit