Kirjamessut, vielä kerran

Onneksi älysin postata lauantai-iltana kahden ensimmäisen kirjamessupäiväni kuvia ja tunnelmia, sillä eiliseltä (ja samalla siis viimeiseltä messupäivältä) on yllättäen hurjasti kuvia. Sunnuntai osoittautui lopulta suorastaan uskomattoman antoisaksi messupäiväksi. Perjantaina ja lauantaina keskityin lähinnä ystävien tapaamiseen, sekä muutamaan kirjailijahaastatteluun jotka olin ennalta päättänyt käydä katsomassa (muun muassa Haahtelaa, josta en olisi halunnut jäädä paitsi missään tapauksessa!). Ensimmäiset päivät kuluivat siis enimmäkseen messuilla haahuillessa, jolloin vastaan tuli puolivahingossakin kaikenlaista mukavaa. Sunnuntaille tein itselleni kuitenkin minuuttiaikataulun, joka sisälsi useita kirjailijahaastatteluja, ripeitä lavalta toiselle siirtymisiä, täsmäkirjaostoksia sekä yhden pikaisen välipalatauon. Noudatin aikatauluani ja onnistuin näkemään ja kuulemaan vaikka ketä! Sunnuntai olikin aivan huikea päivä, ja kun myöhään iltapäivällä suuntasin askeleeni kohti Pasilan asemaa, oli oloni samaan aikaan haikea mutta kuplivan iloinen ja onnellinen. Viikonloppu oli sanalla sanoen täydellinen (siitäkin huolimatta, etten ehtinyt juurikaan ostella kirjoja, käydä lainkaan ruokamessuilla - olisin halunnut ostaa toffeita! - tai nähdä Märta Tikkasta, Antti Tuuria tai Asko Sahlbergia, jotka olisin myös halunnut nähdä).

Seuraavassa kuvia ja tunnelmia vielä sunnuntailta...

Eikö olekin kaunis näky? Kirjoja! Hienoja kirjoja! Paljon! (Okei, siinä on vain yhtä kirjaa, mutta Kangastus 38 on ollut minulle yksi parhaista lukukokemuksista tänä vuonna.)

Jos minut viime vuonna liikutti kyyneliin Sirpa Kähkönen, tänä vuonna sen teki Hannu Mäkelä. Mies on kirjoittanut neljänkymmenen vuoden ajan muun muassa proosaa, runoja, muistelmia ja lastenkirjoja. Tänä syksynä häneltä on ilmestynyt elämäkertaromaani Pushkinin enkeli. Haastattelussa hän kertoi romaanistaan, lausui Pushkinin runoja, ja puhui pitkällä elämänkokemuksellaan niin viisaita asioita, että aivan liikutuin. Hannu Mäkelä on minulle Bo Carpelanin tai Eeva Kilven kaltainen kirjailija, jota olen jollain tasolla fanittanut pitkään vaikken olekaan yhtään miehen kirjaa lukenut (kuulostaa ihan hullulta, tiedän! - mutta Carpelania ja Kilpeäkin fanitin jo kauan ennen kummankaan lukemista). Aikonut olen (ja miehen teoksia keräillytkin) aina vuodesta 1995, jolloin ilmestyi Eino Leinosta kertova Mestari. Tämän vuoden messukirjani oli Mäkelän omistuskirjoituksella varustettu Pushkinin enkeli, jonka myötä aion aloittaa liki kaksikymmentä vuotta alustamani Mäkelä-lukijuuteni. On jo korkea aika. :)

Mainio Jari Tervo esiintyi lauantai-iltana lottoarvonnan "lottopoikana", ja sunnuntaina kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla kertomassa romaanistaan Esikoinen. :) Itse olen vielä Tervo-neitsyt, vaikka miehen tuotanto on varovaisesti kiinnostanut jo jonkin aikaa. Esikoisen myötä aion menettää neitsyyteni, ja luulenkin että kirja tulee olemaan kovasti mieleeni. Haastattelussa Tervoa oli suuri ilo kuunnella, mies on uskomattoman sanavalmis ja hyvä puhumaan. Romaani kuulosti kertakaikkisen houkuttelevalta!

Ensimmäinen henkilökohtaisista sunnuntain kohokohdistani oli suuresti ihailemani Kari Hotakaisen haastattelu Suomalaisen Kirjakaupan lavalla. Mies kertoi uutuusromaanistaan Luonnon laki (ja minä vain huokailin ihastuksesta).

Ihana Merete Mazzarella puhumassa teoksestaan Elämä sanoiksi.

Hotakainen signeeraamassa kirjoja. Minun Luonnon laissanikin on nyt omistuskirjoitus, oi onnea!

Amerikkalainen Hugh Howie puhumassa romaanistaan Siilo, jota on mainostettu yhtenä viime vuosien parhaista jännitysromaaneista. Kirja kiinnostaa minuakin varovaisesti.

Mikko Kuustonen haastatteli Suomalaisen lavalla Tuomas Kyröä, jonka uutuusromaani Kunkku on ilmestynyt tänä syksynä.

Haastattelu sujui suorastaan haudanvakavissa merkeissä, kuten voitte huomata. :D

Kyrö signeeraamassa Kunkkuja. :)

Otavan lavalla kävin kuuntelemassa Kauko Röyhkää (joka oli juuri niin hurmaava ja karismaattinen, kuin mitä olin kuvitellutkin). Olen ollut vuosia muusikko Kauko Röyhkän fani, mutta kirjailija Kauko Röyhkän tuotantoon en ole vielä tutustunut. Röyhkä kertoi kuitenkin olleensa kirjoittaja jo kauan ennen musiikkiuraansa, ja minunkin on nyt tarkoitukseni laajentaa Röyhkä-faniuttani lukemalla lähiaikoina miehen teokset Miss Farkku-Suomi ja sen jatko-osa, Poika Mancini.

Liza Marklund vieraili messuilla parina päivänä. Hän kertoi haastattelussa uutuusromaanistaan Ajojahti. En ole itse lukenut Marklundilta kuin teokset Uhatut ja Turvapaikka, mutta voisin joskus kokeilla naisen dekkareita. (Messuilla ihastelin ulkokirjallisia seikkoja: miten pitkä, hoikka, kaunis ja nuorekas 51-vuotias Marklund onkaan!)

Sunnuntain ehdoton kohokohtani oli huikean Kjell Westön haastattelu Aleksis Kivi -lavalla. Olen Westö-fanina vielä ihan tuore, mutta sitäkin innokkaampi: olen kolmen kuukauden sisällä lukenut kolme Westön teosta ja olen aivan ihastuksesta mykkänä. (Sitä olin sunnuntaina ihan kirjaimellisestikin, kun yritin signeerauspisteellä selittää kirjailijalle, miten paljon häntä ihailen, ja tuntui että ihan sönköttämiseksihän se meni. :D )

Oi että, sanoo fani. Huokaus. <3

Ihastuttava Kaari Utrio kertoi uutuusromaanistaan Seuraneiti. Aion lukea (tämänkin) kirjan pian.

Kirjainten virrassa -blogin ihana Hanna Pudas haastatteli Ylen lavalla kirjailija Leena Virtasta naisen uudesta teoksesta Noitanaisen älä anna elää. Virtasen tositapahtumiin perustuva teos on syksyltä eniten odottamani tietokirja (uuden Tove Jansson -elämäkerran ohella).

Anja Snellman puhumassa uudesta romaanistaan Pääoma. Snellmanin tuotanto on sekä ihastuttanut että jättänyt minut kylmäksi, mutta Pääoma kiinnostaa kovasti.

Philip Teir kaksikielisessä haastattelussa Akateemisen lavalla. Puheenaiheena Talvisota. Avioliittoromaani. Teirin romaaninkin olen ajatellut lukea lähiaikoina.

Tämän vuoden messut on siis messuttu. Suuri kiitos järjestäjille ja kaikille ihanille kirjailijoille, sekä ennen kaikkea blogikollegoilleni, joiden tapaaminen jätti sydämeen ison ja lähtemättömän jäljen. Olette korvaamattomia! <3

Kommentit

 1. Huh, melkoinen päivä! Mietin jo, että ensi vuonna on otettava huone Helsingistä ja messuttava kaksi päivää :) Sunnuntai vaikuttaa loistavalta messupäivältä kaikin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi, oli tosiaan kaikella tapaa melkoinen päivä. Ja sunnuntaina anti oli tosiaan mahtava, hurjan monta hienoa ja kiinnostavaa kirjailijaa, ja Messukeskuksessa kuitenkin sopivan väljää. :) Minullakin nälkä vain kasvaa syödessä, ja haaveilen että voisin ensi vuonna messuta kaikki neljä päivää. Nytkin aika tuntui loppuvan kesken. ;)

   Poista
 2. Kiitos taas ihanista kuvista ja tunnelman jakamisesta :). Suosittelen Tervolta kovasti myös Laylaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, kiitos! :) Laylakin kiinnostaa kyllä, luen senkin jossain vaiheessa!

   Poista
 3. Olit sinä kyllä uskomattoman ahkera messuilija. Multa loppu veto yhteen päivään. Ensi vuonna pitää tehdä ennakkotankkaus paremmin, että jaksaa enemmän :)

  Hannu Mäkelä on ihana, olen ollut fani jo vuosia ja suosittelen myös hänen kirjojaa, esimerkiksi Mestari on huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, sen kerran kun meikäläinen johonkin kirjatilaisuuteen pääsee niin siitä on otettava kaikki ilo irti. :D (Sunnuntaina menin sitten vielä messupäivän päätteeksi yövuoroon töihin, siinä kohtaa alkoi kieltämättä puhti jo loppua. Tänään aamulla olinkin aika naatti.)

   Oi että! En ymmärrä, miksen ole saanut vieläkään luettua yhtään Mäkelän kirjaa, vaikka olen jo vuosia halunnut niitä lukea! Tulenkin muuten kohta katsomaan, oletko blogannut Mäkelän kirjoista... Mestari odottelisi omassa hyllyssä, ja Kivikin kiinnostaisi hurjasti, mutta taidan silti aloittaa Pushkinin enkelistä. :)

   Poista
 4. Hannu Mäkelän tapaat myös Kallion kirjastossa nyt keskiviikkona klo 18!
  http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kallion_kirjasto/Tapahtumat/Hannu_Makela_ja_Kilven_Kuoro_lokakuun_ta(28140)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallion Kirjasto, kiitos kommentista! Jos asuisin pääkaupunkiseudulla, lähtisin ilman muuta Mäkelää kuuntelemaan. Nyt pitää vain odotella että mies tulisi jossain vaiheessa vaikkapa johonkin Pirkanmaan kirjastoon. :)

   Poista
 5. Kuvat kertovat paljon, sunnuntaikin oli siis täydellinen! Ehkä minäkin sitten ensi vuonna... Kiitos ikimuistoisen ihanasta messuseurasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, niin oli (paitsi että liikuin koko päivän yksin eikä minulla ollut juttuseuraa).

   Ja kiitos itsellesi ihan parhaasta messuseurasta! En unohda kulunutta viikonloppua koskaan. Olet kertakaikkisen ihana. <3

   Poista
 6. Olitko sunnuntaina esikoisehdokkaiden haastattelutilaisuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, olin. :) Otin esikoiskirjailijaehdokkaistakin kuvia, mutta kirjoitan heistä oman postauksensa lähempänä voittajan julkistamista, eli joskus marraskuun puolella.

   Poista
 7. Noin hartaasta harrastuksesta pitäisi antaa mitali :)

  Kiitos hienoista postauksista ja kirjasuosituksista.

  VastaaPoista
 8. Samat tunnelmat täällä, neljä päivää pitää varata tulevina vuosina messuille. Olen ollut aiemmin päivän, nyt olin kaksi täyttä päivää, mutta nälkä kasvaa syödessä. Miksei tärkeään harrastukseen varaisi aikaa, jos vain voi! Ja kyllä nyt taas maistuu lukeminen hiljaisuudessa, kokemusten ja elämysten muistelu.
  Kiitos hienosta kuvasarjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, niin se tosiaan on, että nälkä kasvaa syödessä. :) Minä olin viime vuonna parina päivänä (perjantaina muutaman tunnin ja sitten koko lauantain), silloin jo päätin että tänä vuonna on oltava ainakin kaksi kokonaista päivää. No, onnistuin järjestämään kolme, mutta tuntuu ettei sekään riittänyt. En yleensä jaksa millään messuilla sitä ihmispaljoutta ja hälinää, mutta kirjamessuilla olen niillekin näköjään täysin kuuro ja sokea. :D Ja oikeassa olet, nyt on ihanaa keskittyä kirjoihin omassa rauhassaan, ja tutustua niihin moniin, joista kiinnostui messuilla entistä enemmän, kun pääsi kuulemaan kirjailijaa. Nytkin olen aloittamassa yhtä, josta en ennen messuja tiennyt juuri mitään!

   Kiitos ihanasta kommentistasi!

   Poista
 9. Nämä kuvat ja nämä tunnelmat! Voi Sara, olet itse niin ihanan innostunut, että se tarttuu! <3 Olipa hienoa saada vielä sunnuntain terveiset messuilta. Tervon Esikoisen aion aloittaa ylihuomenna. Kangastus on jo pukinkontissa kuulemma. Mereten uusin tuossa odottaa myös. Ja kuule, mulla on sulle se Hotakaisen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, hih! :D Sunnuntai oli kyllä erinomainen messupäivä nimenomaan kirjailijahaastatteluiden osalta. Ja voi että, huikeita kirjoja sinulla tulossa lukuun. Kangastuksen tosiaan jo luinkin (ja rakastin sitä, voi että, miten sitä rakastinkaan), mutta myös Esikoisen (ja miksei Mazzarellankin kirjan) haluaisin lukea pian. Jään odottamaan, mitä pidät Esikoisesta. Tervo ainakin puhui siitä tosi houkuttelevasti. :) Ja Hotakainen, oih! Saanen sen tässä kuussa? :)

   Poista
 10. Minua harmittaa todella, että missasin suuresti arvostamani Hannu Mäkelän. No, kaikkea ei voi saada.
  Ostin itselleni joululahjaksi vastoin ennakkoluulojani myös ensimmäisen Westön.
  Nämä messuraportit ovat siitä kivoja, että mukavia päiviä saa elää uudestaan ja uudestaan ja saa kuulla maistiaisia niistä mitä ei itse nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bleue, minäkin missasin Mäkelän kahdesta haastattelusta sen ensimmäisen, jossa hän puhui koko kirjailijaurastaan (olisin halunnut kuulla senkin), mutta olen iloinen että pääsin kuulemaan Pushkinin enkelistä. Ja totta, kaikkea ei voi saada - minultakin jäivät tosiaan välistä mm. Märta Tikkanen, Asko Sahlberg ja Antti Tuuri.

   Muiden messuraportteja on ollut tosi kivaa lukea! :) Minulla on lukukierros vieläkin kesken, on ollut vähän kiirettä töiden takia. Aion kyllä lukea kaikki.

   Poista
 11. Todella hyviä kuvia kaima ja voisit pitää minulle valokuvaamisen peruskurssin! :) Ollaan liikuttu ihan lähellä toisiamme, koska näin Kyrön ja Kuustosen ja hetken kuuntelin alkua, mutta hieman ärsytti jutun taso, niin lähdin pois. ):

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiitos - ihanasti sanottu! <3 Voi että, minulta taas jäi Kyrön & Kuustosen haastattelusta luultavasti pari minuuttia alusta kuulematta, eli olemme varmaan juuri kulkeneet toistemme ohi. Voi ei!

   Poista
 12. Messuilla oli kyllä niin hauskaa, että jos sunnuntaina ei olisi ollut muuta menoa, olisin varmaan päätynyt silloinkin sinne. (Vaikka oikeasti en ehkä olisi jaksanut.) Täytyy ihailla messukestävyyttäsi, kun jaksoit vielä kolmantena päivänä noin paljon!

  Ja olen samaa mieltä bleuen kanssa: on ihanaa lukea messuraportteja näin messujen jälkihehkuissa lämmitellessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, voi että olisi ollut kivaa, jos oltaisiin nähty vielä sunnuntaina! <3 Jaksoin muuten ihmeen hyvin tuon kolme messupäivää, ja luulen että se neljäskin päivä olisi vielä mennyt samalla innolla. Tosin nyt (kun menin messuilta suoraan sunnuntai-iltana yövuoroputkeen) olen ollut viime päivinä aika väsynyt, kaipa se messuväsymyskin puskee nyt pintaan. :)

   Komppaan teitä, messuraportteja on ihanaa lukea ja fiilistellä. :)

   Poista
 13. Upeita kuvia, kiitos niistä ja raporteista! Aivan kuin palaisi Messukeskukseen ajan ja paikan tajun himerryttävään kirjatunnelmaan takaisin. Olet kyllä hyvä kuvaaja ja uskomaton messuilija, itse olin kaksi päivää ja kolmaskin poltteli, mutta oli pakko levätä ja antaa kierrosten laskeutua. Vaikka paljon jäi näkemättä ja monta ihmistä tapaamatta, vilaukselta vain sinutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kiitos kuvakehuista, tuli tosi hyvä mieli. :) <3 Ensi vuonna aion messuta koko neljä päivää, saapa nähdä miten meikäläisen käy! :D

   Olisi ollut mukavaa nähdä kunnolla ja jutella! Toivottavasti se pian onnistuisi muissa merkeissä. :)

   Poista
 14. Hyvä päätös sinulta: lue ihmeessä Hannu Mäkelän kirjoja! Aloita heti, vaikka Pushkinin enkelistä. Aleksis Kiven elämä on todella vaikuttava (Kivi). Ja monet muut. Kertovia kuvia sinulla, vievät tunnelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo, kiitos suosituksista ja kuvakehuista. :) Aion tosiaan lukea Pushkinin enkelin mahdollisimman pian, Mestari (ja monta muutakin Mäkelän romaania) on jo myös hyllyssä odottamassa. Ja tuo mainitsemasi Kivi kiinnostaa myös paljon!

   Poista
 15. Luin kesällä Mäkelältä viehättävän, Ranskaan sijoittuvan romaanin Pieni paikka Kerbihan. Siinä työssään väsynyt, sairaskin mies asettuu Loiren laaksoon, Kerbihaniin ja saa otteen jostakin, jota on etsinyt koko elämänsä. Tälläkin voisi aloittaa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit