Lukuhaasteesta ja luetuista kirjoista

Havahduin hiljattain siihen tosiasiaan, etten ole aikoihin muistanut listata blogissani kuukauden luettuja kirjoja. Koska tuosta tavasta on blogin olemassaoloaikana muodostunut jo miltei perinne, on (joissakin asioissa) perfektionismiin taipuvaisen luonteeni huomioon ottaen selvää, että rästiin jääneiden kuukausien kirjatkin on nyt listattava. Ja koska viimeiset Kuukauden luetut on listattu huhtikuussa (huh!), teen nyt yhdellä kertaa pienen katsauksen alku-, keski- ja syyskesän luettuihin.

Mutta ennen kuin menen itse asiaan, kirjoittelen muutaman sanasen kirjabloggaajayhteisön uusimmasta hienosta tempauksesta. Helsingin Sanomat pyysi kesällä lukijoitaan äänestämään 2000-luvun parhaita suomalaisia romaaneja. Eniten ääniä saaneista muodostettiin sadan suosikin lista, ja selvähän se, että joukko pahasti lukemiseen hurahtanutta kirjabloggaajaväkeä ryhtyi lukemaan listaa läpi. Kirjat jaettiin, luettiin (itse luin kolme huikeaa kirjaa: sijalta 40 Hannu Väisäsen Taivaanvartijat, sijalta 9 Antti Hyryn Uunin ja sijalta 3 Kjell Westön Missä kuljimme kerran) ja blogattiin syyskuun aikana, ja tuo komea sadan kirjan lista linkkeineen on nähtävissä idean emännän Hannan Kirjainten virrassa -blogissa. Käykääpä katsomassa! (Olen muuten vieläkin hiukan järkyttynyt siitä ettei listalta löydy yhtään Asko Sahlbergin romaania. Se on huutava vääryys, jos joku!)

(Olen liittänyt kyseisen sadan kirjan listan myös yläpalkkiini TBR 100 -listauksen yhteyteen. En aio varsinaisesti alkaa lukea koko listaa läpi, mutta koska listalla on hurjasti toistaiseksi lukemattomia kiinnostavia kirjoja, pidän sitä itselleni muistilistana ja linkitän sinne vähitellen lukemiani ja bloggaamiani teoksia.)


Sitten niihin luettuihin. Toukokuussa lukutahtini oli vielä ihan kohtuullinen, luin kuukauden aikana seitsemän romaania, joista yhden kuuntelin äänikirjana. Kuukauden paras kotimainen taisi olla suosikkini Ulla-Lena Lundbergin monenlaisia tunteita herättänyt Marsipaanisotilas, vaikkei Rimmisen hieno Nenäpäivä sille juurikaan kalpene. Paras käännöskirja oli ilman muuta toisen suuren suosikkini, Colm Tóibínin novellikokoelma Äitejä ja poikia. Suurimmasta osasta toukokuun luetuista on vielä kirjoittamattakin (kirjoitetuista en laita linkkejä tähän, ne löytää halutessaan yläpalkin Luetut 2013 -välilehdeltä). Paasilinnan äänikirjasta en tehnyt kuunnellessani edes mitään merkintöjä itselleni, joten sen kohtalo taitaa olla ilman blogijuttua jääminen, mutta Wilesin, Rissasen ja Rimmisen kirjoista aion kirjoittaa ennemmin tai myöhemmin. Toukokuussa luin siis seuraavat:

John Boyne: Kuudes mies
Arto Paasilinna: Herranen aika (äänikirja)
Will Wiles: Puulattian kunnossapito
Pirjo Rissanen: Äitienpäivä
Colm Tóibín: Äitejä ja poikia
Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas
Mikko Rimminen: Nenäpäivä

Kesäkuussa elämässäni oli niin paljon muuta meneillään, että se kaikki muu sai aikaan pahanlaatuisen ja pitkäkestoisen lukujumin. Sain kuukauden aikana luettua lopulta vain kaksi kirjaa, joista toisen kuuntelin hajamielisesti äänikirjana. Ei kesäkuu kuitenkaan aivan huono kuukausi ollut, sen aikana luin nimittäin toisen kesäni parhaista kirjoista, Tove Janssonin ihanan teoksen Haru, eräs saari. Kirjoittelen siitä, kunhan jossain vaiheessa ehdin. Kesäkuun häpeällisen lyhyt kirjalista näyttää tältä:

Tove Jansson: Haru, eräs saari
Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira (äänikirja)

Heinäkuussa lukuintoni alkoi vähitellen palailla. Sain luettua jo viisi romaania, joista kaksi dekkareita ja yksi vähän sinne päin. Yhtäkään totaalisen unohtumatonta huipputeosta ei keskikesään mahtunut, mutta Lang toimi hyvänä sysäyksenä orastavalle Westö-faniudelle, ja Grahamin Kämmekkä kukkii kuolemaa -dekkarin parissa vietin nautinnollisia hetkiä Englannin Midsomerissa ylikomisario Barnabyn seurassa. Grahamin ja Hillin mainioista dekkareista tulossa juttua myöhemmin... Tässä heinäkuun luetut:

Kristiina Harjula: Pispalan kiviä
Kjell Westö: Lang
M.L. Stedman: Valo valtameren yllä
Antonio Hill: Kauniit kuolemat
Caroline Graham: Kämmekkä kukkii kuolemaa

Elokuussakin sain luettua aika mukavasti: seitsemän kirjaa, joista kolme pienoisromaaneja. Sen ajan teemaan sopien luin muutaman elokuu-aiheisen kirjan, niistä erityisesti Krohnin kertomuskokoelma Mitä puut tekevät elokuussa ihastutti. Kuukauden ylivoimaisesti parhaat romaanit olivat kuitenkin kahden suomenruotsalaisen herran käsialaa: Carpelanin Kaari jäi mieleen kauniina pienenä helmenä, ja Westön Kangastus 38 toisena kesän parhaista kirjoista. Kangastuksen uskon olevan vuoden lopulla jopa koko vuoden parhaiden ja rakkaimpien kirjojeni joukossa, niin kovaa se kolahti. Loppukesästä olinkin ahkera bloggaaja, ainoa bloggausvuoroaan odottava teos kun on uusintakierrokselle päässyt Haahtelan Elena. Elokuun luettujen lista näyttää tältä:

Bo Carpelan: Kaari
Marissa Mehr: Veristen varjojen ooppera
Joel Haahtela: Elena
Leena Krohn: Mitä puut tekevät elokuussa
Kjell Westö: Kangastus 38
F.E. Sillanpää: Elokuu
Maria Lang: Pimeä elokuun yö

Syyskuussa luin hurjan paljon, kolmetoista kirjaa! Määrää selittävät osittain kolmeviikkoinen vuosilomani, ja toisaalta hyvän asian puolesta vietetty lukumaratonsunnuntai. Kolmeentoista kirjaan mahtui vuoden tähän asti suurin kirjapettymys: olemattomista etukäteisodotuksista huolimatta koin että Ahernin Tyttö peilissä haaskasi pari tuntia hyvää lukuaikaa elämästäni. :) Olisi saanut jäädä lukematta, mokoma. Kolmeentoista mahtui kuitenkin myös ihan hirveästi hyvää ja kaunista. Rakastin Bargumin Syyskesää ja Haahtelan Tähtikirkasta, lumivalkeaa, mutta loppukuun kova kotimainen kolmikko räjäytti kuitenkin potin: Väisäsen Taivaanvartijat, Hyryn Uuni ja Westön Missä kuljemme kerran tulevat varmasti olemaan parhaita koko vuonna lukemiani kirjoja. Peräkkäin kolme niin huikeaa lukukokemusta, että tässä varmaan jonkin aikaa menee ennen kuin tästä tokenen. :) Voi rakkaus sentään!
Syyskuun listani näyttää siis tältä:

Johan Bargum: Syyskesä
Kyllikki Villa & Leena Kumpulainen: merilapsuus
Alan Bennett: Epätavallinen lukija
Heidi Liehu: Rakkaus Pariisissa
Hanna Hauru: Paperinarujumala
Cecelia Ahern: Tyttö peilissä
Merri Vik: Nolo juttu, Lotta
Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea
Leena Parkkinen: Galtbystä länteen
Arto Salminen: Ei-kuori
Hannu Väisänen: Taivaanvartijat
Antti Hyry: Uuni
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran


Siinäpä ne. Vastedes pyrin taas kirjoittamaan kuukausikoosteet aina kuukauden vaihteessa. Hmm, no mitäs sitten muuta...? Loppuvuodelle minulla on muutama kirjoihin liittyvä suunnitelma: aion osallistua tietenkin Helsingin kirjamessuille tämän kuun lopussa (odotan messuja kuin varsa ensimmäistä kesäpäivää laitumella!), sekä Kuopion Kirjakanttiin marraskuussa - ja tietenkin lukea mahdollisimman paljon. Tänä vuonna on ilmestynyt hurja määrä hyvältä vaikuttavia (etenkin kotimaisia) teoksia, ja vaikka varmasti tulen lukemaan syksyn mittaan yhtä lailla vanhempaakin kirjallisuutta, tulee uutuuksia näkymään myös tässä blogissa paljon.

Teemalukemistakin olen syksylle suunnitellut. Ensinnäkin pitämättä on edelleen se Ian McEwan -viikko, jota jo keväällä itselleni kaavailin. Myös Haahtela -viikko voisi olla kiva, odottamassa on jo valmiiksi kaksi jutunraakiletta miehen kirjoista, ja tietenkin lukisin mielelläni taas lisää suosikkikirjailijaani. Lisäksi kroonisesti matkakuumeilevaa mieltäni on kalvanut jo jonkin aikaa melkoinen Ranska-kuume, ja koska matka kyseiseen maahan on ajankohtainen vasta ensi keväänä, olen ajatellut pitää jossain vaiheessa kirjallisen Ranska-teemaviikon. Luvassa olisi siis ranskalaista kirjallisuutta, jokunen romaani, novelleja, yksi dekkarikin, sekä vuoden takaisia Provencen-matkakuvia. Loppusyksyn aikana olen muutenkin ajatellut julkaista useamman matkakuvapostauksen - luvassa olisi vielä pari New York -postausta, keväältä "rästiin" jääneitä Irlanti-juttuja, sekä tuoreita kuvia syksyisestä Lontoosta, jonne lähden ensi viikolla.

Blogin ulkoasuun en ole varmaankaan tekemässä muutoksia lähiaikoina, mutta haaveilen kylläkin tekeväni jonkinlaisen tunnistesuursiivouksen syksyn mittaan. Blogin sivupalkkiin olen jo kesällä lisännyt uuden pienen jutun: eri vuodenaikoihin sopivien kirjojen listan. Tykkään itse lukea kesällä kesäkirjoja, talvella talvikirjoja ja niin edelleen, ja ajattelin että lisään jatkossa kirjoihin myös vuodenaikatunnisteen, mikäli kirja sijoittuu selkeästi johonkin tiettyyn vuodenaikaan. Myös jo kesällä suunnittelemani dekkarivälilehti on työn alla, toivon saavani sen pian tuonne yläpalkkiin. Helpottaisi omiakin kirjastoreissujani.

Viikon sisään blogissa on tulossa ainakin yksi uutuusdekkari, vähän uutta käännöskirjallisuutta, New Yorkin humua ja juttua eräästä hienosta kirjailijasta. Siispä kuulumisiin! :)

Kommentit

  1. Täällä jo odotellaan erityisesti Irlanti- ja Lontoo-kuvia ;-) Sinulle on tulossa erityisen hyvä lokakuu..
    Ian McEwan -viikko kuulostaa hyvältä! Omat suurimmat McEwan-suosikkini ovat Lauantai ja Amsterdam, samoin Rannalla (joka tosin tuntuu jakavan mielipiteitä todella jyrkästi) on mielestäni hieno. Pakko mainita vielä, että itselleni tuo uusin McEwan, Makeannälkä, oli suoraan sanottuna pettymys.
    Ranska-teemaviikkokin kuulostaa hienolta, jään odottamaan postauksia. Itselleni tulee aina mieleen Peter Maylen Provence-kirjat, kun puhutaan Ranskaan sijoittuvista kirjoista. Ja näiden myötä tulee kyllä yleensä nälkä :-) Niin, ja Anna Gavaldan tuotanto, erityisesti novellit. Ja Joanne Harrisilta vaikka mitä ja ja.. Täällä taitaa jossakin vaiheessa olla "varjoviikko" Ranskaan sijoittuvalle kirjallisuudelle.

    Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli, saamasi pitää! ;) Ja en tiedä ehdinkö lukea kaikkea suunnittelemaani jo lokakuun aikana, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... :)

      McEwanista sen verran, että minähän olen lukenut mieheltä vain juuri tuon Rannalla, ja se oli aikanaan aikamoinen pettymys. En tiedä mitä odotin, mutta joka tapauksessa petyin. Toisaalta lukemisesta on jo monta vuotta, lukumakuni on tänä aikana muuttunut (nyt ne verkkaiset ja vähätapahtumaiset kirjat, jollainen Rannallakin on - pinnan allahan siinä eniten tapahtuu - maistuvat erityisen hyvin, ihan eri tavalla kuin ennen), ja kun vielä McEwanin kirjan pohjalta tehty elokuvaversio Sovituksesta on yksi suurimpia leffasuosikkejani niin... Kyllä minun pitää antaa miehelle uusi, reilu mahdollisuus. :) Ja olen kyllä ajatellut lukea Rannallakin uudestaan, katsoa ärsyttääkö se samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla, vai pääsisinkö nyt paremmin siihen sisälle.

      Maylen Provence-kirjoja minulla olisi muuten omassakin hyllyssä. Kiitos vinkistä! Ja Joanne Harrisia haluaisin lukea pian, olen saanut naisen kirjoista painavia suosituksia. ;) Anna Gavaldaa en ole tainnut koskaan lukea. Ja Ranska-varjoviikko kuulostaa erinomaisen hyvälle! <3

      (En edelleenkään pääse wippies-postiin. Kriisi!!)

      Poista
  2. Kannatan Dekkarifolderia :) ja onhan se selkeästi erottuva genre muusta proosasta.

    Markku

    VastaaPoista
  3. Hui kun olet paljon lukenut! Minäkin odottelen matkakuviasi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi-Maaria, nyt syksyn mittaan niitä matkakuvia onkin luvassa vähän aiempaa enemmän. :)

      Poista
  4. Oo, minulla on ihan kestävä Ranska-kuume! Tekisi mieli itsekin pitää teemakuukausi pariisilaisittain, mutta valitettavasti tenttilukemisto hyökyi päälleni. Pariisin sijaan matkaankin Pohjanmaalle.... -_-

    (No ei oikeasti, en ole ollenkaan masentunut! Odotan kotimaisen kirjallisuuden klassikoita innolla, tällä hetkellä kesken on Fredrika Runebergin Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä. Oikein viihdyttävää luettavaa, mielenkiintoista matkustaa kotimaisen historiallisen romaanin juurille!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noora, no mutta sinussahan asuu pieni ranskatar, semmoinen mielikuva minulla on. <3 Ei siis ihme, että kärsit Ranska-kuumeesta! Ja sitä paitsi Pohjanmaakin on oikein hyvä, kaipaan usein mielessäni Antti Tuurin Pohjanmaalle... :)

      (Ja voi että, tosi kiinnostavia kirjoja sinulla tulossa lukuun. Tulen kyllä sitten lukemaan kaikki klassikkopostauksesi. Haaveilen itse lukevani Fredrika Wilhelmina Carstensin Muratin. Oletko lukenut sen, tai onko se tämän syksyn lukulistallasi?)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit