Lissabonin kevät, osa 2

Eilen aloitin kanssanne matkan portugalilaisissa tunnelmissa, tänään on aika jatkaa matkaa ja katsella kaupunkia vähän lisää. Lissabon sijaitsee Tejojoen suulla, Atlantin rannalla. Meri on siis läsnä kaikkialla, se tuoksuu ilmassa ja saa kevyenkin tuulen tuntumaan koleammalta, se näkyy ruokalistoilla (ah niitä suussasulavia grillattuja sardiineja!) ja suolaisten tuulten kuluttamilla seinäpinnoilla. Kun kävelee rantaan, tulee suloisen haikea olo: rantaan verkkaisesti lipuvat aallot tuovat mukanaan viestiä jostain ikiaikaisesta. Menneen maailman tuntu on muutenkin kaupungissa vahva; kiireet ja murheet unohtuvat viimeistään silloin, kun unohtuu katselemaan kadulla lautapelejä pelaavia vanhoja herroja, loputtomia mäkiä ylös ja alas kolistelevia keltaisia raitiovaunuja tai Rossion aukion suihkulähteessä ikuisesti istuvaa kaunista naista. Vaikuttava ja mielikuvitusta stimuloiva on myöskin Carmon maanjäristyksessä tuhoutunut rauniokirkko, jonka käytävillä uskollisimpina vieraina hartaasti tepastelevat kesykyyhkyt, ja jonka kattona on avara taivas.

Paitsi värejä ja muotoja, Lissabon on myös kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa, vaurasta ja köyhää. Katukirpputoreilla Kristus-patsaat, alastomat barbie-nuket ja vähän käytetyt pornolehdet nököttävät pöydillä sulassa sovussa. Hulppean asumuksen vierestä löytyy täysin ränsistynyt ovi, joka kätkee taaksensa ties mitä, ja paljon kovia - massiivisia maanjäristyksiä, tulipaloja ja hyökyaaltoja - kokenutta kaupunkia on restauroitu ja uudelleenrakennettu sieltä täältä. Kaikki sopii kuitenkin yhteen, värit, tyylit ja tyylittömyydet eivät riitele keskenään, vaan kaikesta tulee tunne: näin juuri tämän täytyykin olla.

Jaarittelut sikseen, antaa kuvien puhua puolestaan. Lisää ihanaa Lissabonia, olkaa hyvät! ♥Huomenna vielä jatketaan Lissabonin kaduilla, toivottavasti jaksatte kulkea mukanani! Nyt toivottelen jo pikkuhiljaa hyvää pääsiäistä ja rentouttavia vapaita, mikäli pyhät eivät mene työn merkeissä kuten monella minun kaltaisellani! Itse aloittelen pääsiäisvapaani huomenna, joten tiedossa on ihanan joutilasta oleilua ja kasa loistavaa luettavaa. :)

Kommentit

 1. Kyllä näitä kuvia jaksaa katsella. Ainoa huono puoli on se, että matkakuume vain kohoaa kohoamistaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, hyvä sitten. :) Ja kyllä täytyy myöntää, että itselläkin heräsi ihan kaipuu takaisin Portugaliin, kun näitä matkakuviani kävin läpi. Ihana paikka. :)

   Poista
 2. Merellinen, ystävällinen ja lempeä! Minäkin tahdon tuonne oleilemaan ja nuuhkailemaan meren tuoksuja. Mitä kirjoja suosittelisit Lissaboniin lukuevääksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joana, Lissabon olisi kyllä ihan sinun paikkasi, jos jonkun. <3 Se on kaupunki niille, jotka rakastavat kauneutta, valokuvausta, merta ja haaveilua. Itse luin Lissabonissa Pablo Nerudan runoja, Haahtelan Risteyksen taas uudelleen ja José Saramagoa, ne sopivat sinne luettavaksi täydellisesti. Mukanani oli muutakin, mutta en ehtinyt enempää. Aion kuitenkin lukea lisää portugalilaista lähiaikoina, joten palaan asiaan... :)

   Poista
 3. Jokunen vuosi sitten luin Antonio Munoz Molinan romaanin Talvi Lissabonissa. Luin ja kuuntelin jotain jazz-musaa, josta en valitettavasti enää muista, mitä se oli. Joka tapauksessa siitä lähtien olen halunnut Lissaboniin ja ne fiilikset, joita lukiessa tuli on niin samoja kuin lukiessani/katsellessani tätä sun postausta (ja myös sitä I osaa). Eli tarkoitus oli sanoa, että minun silmissäni kamerasi on tavoittanut jotain äärimmäisen olennaista Lissabonin olemuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, voi miten ihana kommentti, kiitos! :) <3 Minulla oli Talvi Lissabonissa mukana reissussa, mutta en ehtinyt lukea kirjaa siellä. Aion kuitenkin lukea sen pian. Odotan kokevani kirjan parissa jotain samaa (ilmeisen ihanaa) kuin sinäkin.

   Poista
 4. Oi, ikäänkuin maailma olisi tuolla värikkäämpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahmu, niinpä! Ja valo kauniimpi! Tällaiselle harrastelijavalokuvaajalle täydellinen kuvauspaikka. <3

   Poista
 5. Aivan huikeita nämä sinun kuvasi. Jaksaisin kyllä enemmänkin kuin kolme päivää. :) Sitä pääsee itsekin matkalle näitä katsellessaan.

  VastaaPoista
 6. Lissaboniin voisi kadota pitkäksi aikaa näihin tunnelmiin! Kiitos, Sara, mukana ollaan - ja nautitaan! Hyviä pääsiäisvapaita Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kiitos ystäväni! <3 Ihanaa pääsiäistä sinne myös - toivottavasti sinulla olisi lukuaikaakin pitkän viikonlopun aikana! :)

   Poista
 7. Aivan ihania kuvia! Hyvin ruokkii matkakuumetta. Joskus täytyy päästä Lissaboniin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraseeeni, kiitos! <3 Ja Lissabon on kyllä ihastuttava kaupunki, suosittelen lämpimästi! :)

   Poista
 8. Onpas siellä kesäistä jo maaliskuussa! Saat näillä kuvilla Lissaboniin lisää matkaajia; itse jo mietin, mikä olisi sopiva ajankohta.
  HYvää pääsiäsitä, Sara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Lissabonissa oli mukavan vehreää, ja käsittämättömän kaunis valo, paljon aurinkoa ja raikkautta. Ilma oli enimmäkseen aika kolea, mutta ei se haitannut. :) Ihanaa jos matkakuume tarttuu! Portugaliin haluaisin itsekin pian uudestaan. :)

   Poista
 9. Upeita kuvia olet ottanut! Tulee paljon muistoja mieleen vaikka omasta matkasta onkin vierähtänyt jo pitkä aika... Harrastin silloin vielä kirjeenvaihtoa ja vietin viikon lissabonilaisen ystäväni ja hänen miehensä luona, he olivat käyneet Suomessa minun luonani asuen jo aiemmin... oikeastaan harmi että tuo harrastus taitaa olla aika lailla kuollut nykyään, olihan se hienoa kierrellä lähiseutua paikallisoppaan kanssa :-) Monessa maassa tuli käytyä samalla tavalla ja monet vieraat kävivät meilläkin. Tästä heräsikin yhtäkkiä paljon enemmän kuin pelkkiä Lissabonin muistoja!

  VastaaPoista
 10. Paljon tuttua ja vierasta. Voi että, nyt iskee kyllä ihan mahdoton matkakuume. Nuo ratikat olivat ihan ykkösihania.

  VastaaPoista
 11. Voi, kiitokset ihanasta kuvamatkasta Lissaboniin, Sara.... Nautin näistä tunnelmista täysin sydämin :) <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit