Totally British -haaste.

Kirjavan kammarin Karoliina laati kirjabloggaajille kaikkien haasteiden äidin, jota olin jo kiihkeästi ehtinyt odottaa parin päivän ajan! :)
Koska olen sydämeltäni suuri Britannian rakastaja, minulle henkilökohtaisesti tämä Totally British -haaste on ehdottomasti tämän vuoden ykköshaaste, vaikka kaikki muutkin haasteet ovat hienoja ja mielenkiintoisia ja aion niihinkin panostaa yhtä lailla! :)

Kuva Karoliinan blogista.

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

Yhteensä tässä haasteessa on mahdollista kerätä jopa 50 pistettä (yksi per teos), mutta mukaan voi lähteä myös tavoittelemalla 3-5 luettua kirjaa vain yhdestä alakategoriasta. Olen valinnut alahaasteet aika löyhästi tuon Totally British -otsikon ohjaamana, sillä mukana on Kansainyhteisöä ja jopa irlantilainen kategoria (kuuluu Brittein saariin ja entiseen Brittiläiseen Kansainyhteisöön). Älkää siis ottako tätä kovin vakavasti. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin, ja tällä kertaa mukana ei ole sitovia listoja. Olen listannut esimerkiksi ja inspiraatiota antamaan joitakin kirjailijoita jokaiseen kateogriaan, mutta mikä tahansa kirja, joka otsakkeensa alle mielestänne sopii, on hyväksyttävä. Minä olen ajatellut, että brittiläistä voi olla joko kirjailija tai kirjan tapahtumien sijainti. Tai molemmat.

Alaotsikoiden kohdalla voi olla lisäohjeita, mutta pääasia on se, että tämä on vuoden 2011 haaste. Haluamassanne laajuudessa kirjat tulisi siis olla luettuna vuoden loppuun mennessä. Aiemmin tänä vuonna luettuja kirjoja voi sisällyttää haasteeseen mukaan, mutta jos lukemisesta on pidempi aika, täytyisi teos lukea uudelleen saadakseen siitä pisteen. Yhdellä kirjalla voi saada monta pistettä eri alaryhmistä, jos se sopii useampaan kohtaan. Mukaan kelpaavat ainoastaan kaunokirjalliset teokset, mutta paitsi proosa myös lyriikka.


Alkuperäinen haaste, alahaasteet, kirjailijasuosituksia ja lisää haasteesta löytyy täältä.

Meikäläinen Lontoossa 2008.

Alahaasteet, joita olen pienen tuumailun jälkeen päättänyt lähteä suorittamaan, ovat seuraavat:

Silver Fork Novels (3)
Löyhä kategoria 1800-luvulla julkaistuille kaunokirjallisille teoksille, jotka käsittelevät yläluokkaista elämäntapaa. Myös satiirit hyväksytään.
(omalla lukulistalla mm. Henry James: Naisen muotokuva, Jane Austenia...)

Modern Men Writers (3)
Laaja kategoria koostuen viime ja tällä vuosisadalla kirjoittaneiden miesten kaunokirjallisista teoksista.
(kiinnostaisi ainakin Nicholas Evans, Ian McEwan, Kazuo Ishiguro, Evelyn Waugh...)

Modern Women Writers (3)
Laaja kategoria koostuen viime ja tällä vuosisadalla kirjoittaneiden naisten kaunokirjallisista teoksista.
(lukulistalla mm. Susan Fletcher, Joanne Harris, Doris Lessing, Sarah Waters...)

British Chick Lit (3)
Hieman vaikeasti määriteltävä chicklit tarkoittaa yleensä nykyaikaan sijoittuvaa romanttista ja humoristista tarinaa, jossa naispäähenkilö toilailee uran ja hauskanpidon lomassa päämääränään löytää rakkaus.
(lukulistalla Sophie Kinsella, Jane Green, Lisa Jewell...)

Detective Novels (3)
Kategoria brittiläisille salapoliisikirjoille.
(ainakin Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle ovat varmasti lukulistallani)

Gothic Fiction (3)
Goottikirjallisuuden tunnusmerkkejä ovat kauhu ja romantiikka.
(lukulistalta löytyvät ainakin Mary Shelley (Frankenstein), Susanna Clarke (Jonathan Strange & herra Norrell), Diane Setterfield (Kolmastoista kertomus))

Stiff Upper Lip (3)
Toinen kategoria, joka liittyy mielenkiintoiseen brittiläiseen luokkayhteiskuntaan ja sen yläluokkaan, mutta nyt aikarajaus on sallivampi. Erityisesti kartanoita palveluskuntineen, mutta jokainen voi itse päättää, mitkä teokset tähän sopivat.
(lukulistalla ainakin E. M. Forster, Kate Morton (Paluu Rivertoniin), Sarah Waters (Vieras kartanossa))

Éirinn go Brách! (3)
Oma kategoria irlantilaisille kirjailijoille tai Irlantiin sijoittuville kirjoille.
(aion lukea Cecelia Ahernia, Marian Keyesiä, Kate Kerrigania)

Multicultural Britain (3)
Maahanmuuttajien tai heidän jälkeläistensä teoksia, tai kirjoja jotka käsittelevät maahanmuuttajuutta ja/tai monikulttuurisuutta.
(lukulistalla Monica Ali, Chris Cleave, Zadie Smith)

Commonwealth (5)
Kirjallisuutta Kansainyhteisön maista, tai niistä kotoisin olevilta kirjailijoilta.
(lukulistalla ainakin nämä nimet: J. M. Coetzee, Kate Morton, Jhumpa Lahiri, Margaret Atwood, Alice Munro, Chimamanda Ngozi Adichie, Kamila Shamsie)

Tavoitteena siis yhteensä kunnianhimoiset 32 pistettä. Koska tätä vuotta on kuitenkin jäljellä vielä seitsemän ja puoli kuukautta, ei tämä ole mahdoton, vähän vain haastava rasti. :) Lisäksi tähän haasteeseen voin lukea monta sellaistakin kirjaa, jotka olen jo luvannut ja suunnitellut lukea muihin haasteisiin, esimerkiksi Austenia (klassikkohaasteeseen) ja Agatha Christietä (nostalgiahaasteeseen). Alahaasteissa on vielä pari, jotka kiinnostaisivat (Early Classics ja Shakespeare, sekä Children's Britain, Potterit ja muutama muu fantasiaklassikko), mutta katsotaan nyt ensin miten haaste lähtee etenemään. Ehkä lisäilen noitakin jossakin vaiheessa...

Tänä vuonna tähän mennessä olen lukenut kolme haasteeseen mukaan laskettavissa olevaa kirjaa:
- Diana Gabaldon: Matkantekijä (sijoittuu Skotlantiin, Modern Women Writers -alahaaste)
- Marian Keyes: Naura, Claire, naura! (irlantilainen kirjailija, Éirinn go Brách! -alahaaste)
- Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (sijoittuu Lontooseen ja Kanaalisaarille, Modern Women Writers -alahaaste)

Kolme pistettä on siis jo kasassa! :)

Tai oikeastaan neljä, koska kuuntelin vähän aikaa sitten äänikirjana Sherlock Holmesin tarinoita. Mutta ainakin tässä kohtaa pyrin pitämään kriteerinä luettuja kirjoja. Katsotaan loppuvuodesta mikä on tilanne, ehkä kelpuutan sitten äänikirjatkin mukaan... ;)

Nyt menen keittämään kupillisen teetä, voitelen itselleni paahtoleivän marmeladilla, ja asetun sohvalle, nice and comfortable, ja alan lukemaan jotain brittiläistä. :) Ihana haaste, ihana Karoliina! Kiitos! <3

Kommentit

 1. Ihanaa, ehdit tähän näin nopeasti ja otit mukavan paljon tavoitteitakin. That's my girl. <3

  Ja kiitos, kun mainitsit Sophie Kinsellan! Lisään hänet omaan postaukseeni. :)

  VastaaPoista
 2. Oih, kävin juuri lukemassa tuon haastepostauksen! :) Minäkin lähden mukaan, pitää vaan vielä katsoa noita listoja kun olen enemmän hereillä :D

  VastaaPoista
 3. Ajattelin ensin kypsytellä tätä mielessäni pari päivää, mutta ennen kuin huomasinkaan, olin jo ihan tohkeissani tekemässä listaa... :)

  Hei, jos haluat lisätä vielä pari nimeä listaan, tulivat mieleeni Dodie Smith (Linnanneidon lokikirja), H. E. Bates (Oi ihana toukokuu) ja Hanan al-Shaikh (Kaukana Lontoossa). Smith sopisi ehkä Modern Women Writers -alahaasteeseen, Bates Modern Men Writers -alahaasteeseen (kummallakin tosin vähän varhaisempaa 1900-luvun tuotantoa) ja al-Shaikh Multicultural Britain -alahaasteeseen (Libanonista Lontooseen muuttanut naiskirjailija). Minä taidan lukea nämä kolme, ovat jo kauan olleet tbr-listallani. :)

  Tämä on niin mahtavan ihana haaste että olen ihan fiiliksissä! Kiitos vielä ystävä hyvä!! <3

  VastaaPoista
 4. Linnea, hienoa! :D Sen lisäksi että tässä tulee itseni luettua hienoja, mielenkiintoisia kirjoja, tässä on mahtavaa myös se että kirjablogeissa tulee varmasti tämän haasteen myötä esille upeita brittiläisiä tai Britanniaan sijoittuvia kirjoja useilta eri kirjailijoilta ja aikakausilta.

  Tämä on tosiaan ihan paras haaste! <3

  VastaaPoista
 5. En ainakaan huomannut listoissa sellaista kirjaa kuin Helen Walsh Englantilainen tragedia. Suosittelen sitä todellakin!

  VastaaPoista
 6. Myönnän, en ole tuosta kirjasta, tai edes kirjailijasta, ikinä kuullutkaan!! Kiitos vinkistä Katri, tutustun varmasti! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit