L. J. Smith: Korpinmusta


L. J. Smith: Korpinmusta - Vampyyripäiväkirjat 1 (Otava, 2010. 218 sivua. Alkuteos The Vampire Diaries: The Awakening, 1991. Suomentanut Joel Kontro.)

Tapahtumapaikka: Yhdysvaltain Fell's Churchin kuvitteellinen pikkukaupunki. Päähenkilöt: Kuvankaunis, itsekäs ja itseriittoinen lukiolaistyttö Elena, joka on menettänyt molemmat vanhempansa, mutta muuten tottunut saamaan elämässä kaiken haluamansa. Stefan, Elenan lukion uusi, komea mutta salaperäinen oppilas. Damon, edellisen pahansuopa ja kostonhimoinen veli. Juoni: Elena haluaa Stefanin, Stefania ei aluksi kiinnosta. Sitten heistä tulee kuitenkin pari, mutta pahisveli ilmestyy kuvioon ja sekoittaa pakkaa. Ja ai niin, yksi pikkujuttu: veljekset ovat vanhoja italialaisia vampyyreita, olleet elossa viimeksi joskus renessanssin aikaan.

Eipä olisi iso menetys vaikka en kirjoittaisi tästä kirjasta minkäänlaista päivitystä. Mutta koska olen blogia aloitellessani tehnyt periaatepäätöksen että jokaisesta kirjasta kirjoitan, niin tässä tulee. :)

Olin aiemmin ehtinyt lukea tämän kirjan jo lähes kokonaan englanniksi, mutta sitten sattui vahinko: olin joskus aikoja sitten tehnyt tästä varauksen kirjastoon (nyt herää kysymys: mitä ihmettä olin ajatellut?) ja koska olin unohtanut perua varauksen ostettuani oman kappaleen Lontoosta, sain tämän nyt keväällä kirjaston varausjonon kautta suomeksi. Koska minussa on pahasti sulovileenimäisiä piirteitä, päätin lukea tämänkin kirjan koska olin maksanut siitä kokonaisen euron varausmaksua. Siis luettava oli koko rahan edestä. :D

Koska olen lukenut saman kirjan sekä alkuperäiskielellä että käännöksenä, minulla oli nyt oivallinen tilaisuus tehdä pientä vertailua. Ja tässä olikin nyt mainio esimerkki siitä miten käännös voi oleellisesti muuttaa kirjaa. En selkeästikään ole joka tapauksessa ikäni puolesta kirjan kohderyhmää, mutta tuntui että käännöksessä kirja oli saanut melkoisen naiivin ja lapsekkaan sävyn alkuperäisteokseen verrattuna!

Minulla oli tämä kirja mukana Barcelonan matkalla, ja lukaisin tämän pikaisesti menolennon aikana. En oikeastaan juurikaan pitänyt kirjasta, lennon aikana se nyt tosin oli tyhjää parempaa ajanvietettä. Vampyyribuumissani olin luonnollisesti katsellut aiemmin televisiossa esitetyn Vampyyripäiväkirjojen ensimmäisen tuotantokauden ja siitä kyllä pidin kovastikin, mutta kirja oli sanalla sanoen huono. Erityisesti päähenkilö Elena oli niin raivostuttavan pinnallinen ja itsekeskeinen etten pitänyt hänestä ollenkaan. Stefan oli kirjassa yhtä mielenkiintoinen kuin aamutossu, ainoastaan Damonin hahmossa oli jo heti alusta asti särmää ja luonnetta. Lisäksi minua häiritsi miten kaikki oli kirjassa eri tavalla kuin tv-sarjassa: Elena olikin ärsyttävä blondi eikä herkkä tummaverikkö, hänellä oli nelivuotias pikkusisko eikä yläasteikäistä pikkuveljeä, ja Stefan asui jossain asuntolassa eikä sukunsa vanhassa kartanossa.

Olen kuitenkin kuullut että tämä sarja paranisi oleellisesti seuraavissa osissa, joten pikkuisen itsepäisenä ihmisenä en anna vielä periksi. :) Myös Twilightit lukeneena sanoisin kuitenkin tässä kohtaa, että Stephenie Meyer johtaa kirkkaasti 1-0, vaikka L. J. Smith nämä Vampyyripäiväkirjansa ehtikin kirjoittaa jo kauan ennen Meyeriä.

Kommentit

 1. Aika samoja fiiliksiä tuli mullekin kirjasta, mutta mua kiinnosti tuo Elenan hahamo, koska se oli ihan erilainen kuin nuortenkirjojen sankarittaret yleensä. Vaikka tämä eka kirja oli minusta kamala, tykkäsin kuitenkin kakkososasta! Nyt luen juuri kolmatta. :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Aion kiertää tämän kaukaa :D

  VastaaPoista
 3. Marjis, kommenttisi rohkaisee minua jatkamaan tämän sarjan parissa surkeasta ensivaikutelmasta huolimatta. :)

  Morre, hyvä ratkaisu, sanoisin! :D

  VastaaPoista
 4. Olen jahkaillut jo tovin, tarttuisinko näihin vai en. Arviot eivät ole olleet järin mairittelevia, mutta päännollauslukemisena ehkä tykkäisin kuitenkin. No jos tartun niin alkukielellä kuitenkin, ja sitten kesälomalla vasta.

  Vampire diariesiin tv-sarjanahan nolosti koukutuin, mutta yleisesti ottaen kokemukseni onkin, että vampyyriteemasta saa aikaan parempia tv-sarjoja tai leffoja kuin kirjoja :) En kyllä tiedä, että miksi.

  VastaaPoista
 5. Miia, päännollaustarkoituksessa nämä varmaan menettelisivät. Mietin vaan että et menettäisi mitään, vaikka aloittaisitkin suoraan sarjan toisesta kirjasta! Varsinkin kun olet seurannut sarjaa, pääsisit suoraan kärryille toisen kirjan tapahtumista. :) Ja hei, lue ehdottomasti englanniksi!

  VastaaPoista
 6. Mun mielestä ei kannata aloittaa toisesta osasta, koska silloin menettää suuren osan Elenan kehityskertomuksesta. Sen sijaan kannattaa kirjat lukea yhdellä kertaa kaikki, koska mun mielestä kyseessä on vain yksi kirja. :D

  VastaaPoista
 7. Ok, luotan Marjis tässä sinun sanaasi, kun olet jo lukenut kaikki kolme ensimmäistä kirjaa. :)

  VastaaPoista
 8. Luin muuten Wikipediasta, että Smith on tehnyt sopimuksen vielä kolmesta lisäkirjasta. Aika hyvin näin monta vuotta alkuperäisten jälkeen!

  VastaaPoista
 9. Ohhoh! Montako osaa sarjaan kaikkiaan tulee? Kymmenkunta? Aika hyvin tosiaankin! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit