Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä


Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä (Tammi, 2005. 262 sivua. Alkuteos Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 1998.)

  "Tämä on kyllä hitonmoinen kesä, Erik", hän sanoi kun olimme tulossa ruovikkoon. "Ihan joka tavalla. Varmaan paras mitä minulla on koskaan ollut."
  Minä tunsin äkkiä kuinka paljon pidin Edmundista. Siihen Kamalaan oli enää vain kaksi viikkoa, äiti makasi tekemässä kuolemaa syöpään, minulla oli katkennut varvas, mutta kyllä tämä hitonmoinen kesä oli.

14-vuotiaan Erikin äiti on sairastunut syöpään ja joutunut sairaalaan. Pojan isä epäilee, että kesästä tulee kova. Sen vuoksi Erik lähetetään kesäksi Genesaretiksi kutsutulle suvun kesämökille Möckeln-järven rannalle. Mukaan lähtevät Erikin jo aikuinen isoveli Henry, sekä isän työkaverin poika Edmund, jota Erik ei kunnolla tunne ennestään vaikka pojat ovatkin samassa koulussa. Eletään kuusikymmenluvun aamunkoitteessa Keski-Ruotsissa, jossain Örebron kupeessa, juhlitaan kansakoulun viimeisiä päättäjäisiä ja alkamassa on kaikkien aikojen kesä.

Mökillä päivät kuluvat leppoisissa merkeissä; pojat uivat järvessä ja lukevat kirjoja, Erik piirtää sarjakuvia, joiden päähenkilönä seikkailee lahjomattoman rehellinen ja veitsenteräviä repliikkejä laukova Eversti Darkin, ja Henry kirjoittaa esikoisromaaniaan. Iltaisin pojat nukahtavat Henryn kirjoituskoneen nakutukseen ja nauhurista kuuluvaan musiikkiin, kun isoveli kuuntelee kirjoittaessaan Elvistä, Buddy Hollya, Little Richardia ja The Driftersiä. Pojista se kaikki tuntuu melkein liiankin hyvältä.

Lähistöllä kesäänsä viettää myös legendaarinen käsipalloilija Berra Albertsson, itsevarma korsto joka on poikien mielestä varsinainen paskiainen. Berran kuvankaunis tyttöystävä Ewa Kaludis puolestaan on kuin ilmetty Kim Novak; naisella on runsas rukiinvaalea tukka, ohuita puseroita jotka kiristävät sopivasti rintojen päältä, ja ääni joka muistuttaa kehräävää kissaa. Kun pojille selviää että Henryllä on meneillään jotain Ewan kanssa, he arvelevat että tilannetta on syytä pitää silmällä. Täydellinen ja vähän jännittäväkin kesä päättyy kuitenkin äkkiarvaamatta, kun tapahtuu Se Kamala, ja kaikkien osallisten elämä muuttuu lopullisesti.


On kirjoja, joiden lukemista suunnittelen vuosikausia. Kirjoja, jotka odottavat oikeaa aikaa ja joihin melkein varmasti tiedän rakastuvani, kunhan vain lopulta ehdin niiden pariin. Kim Novak oli juuri tällainen kirja, eikä ennakkoaavistukseni sen suhteen ollut väärässä: teos oli juuri niin rakastettava ja ihana (!) kuin odotinkin sen olevan. 

Normaalisti dekkaristina tunnetun Nesserin kerronta tuo vahvasti mieleeni rakastamani Tuomas Kyrön tai Miika Nousiaisen tekstit, romaani sisältää raikkaalta tuntuvaa lämmintä huumoria ja toisaalta lähes kirjalta kuin kirjalta kaipaamani vakavamman pohjavireen. Se kertoo elämästä kahden neljätoistavuotiaan silmin ja kuvaa hyvin paitsi kuusikymmenluvun kesäistä Ruotsia, myös teinipoikien herkkää kehitysvaihetta sisältäen siten tietenkin vaivaannuttavia tilanteita, kivuliaita erektioita, salatupakointia ja yrityksiä näyttää ja kuulostaa mahdollisimman aikuiselta. Nesserin kieli on eläväistä ja moni dialogi saa hymyn karehtimaan suupielissä. Myös käännös oivallisine sanavalintoineen tuntuu erityisen onnistuneelta, siitä suurkiitos Saara Villalle (joka on käsittääkseni legendaarisen Kyllikki Villan tytär).

  "Terve Edmund", minä sanoin.
  "Terve", sanoi Edmund.
  Me seisoimme aaltopeltikattoisten pyörätelineiden luona ja potkimme innottomasti soraa muutaman tyttöjenpyörän päälle.
  "Faija puhui jotain", minä sanoin.
  "Niin kuulemma", sanoi Edmund.
  "Niin kai sitten", sanoin minä.
  "Niinpä niin", totesi Edmund.
  Sitten kello soi, eikä asiasta enempää puhuttu muutamaan päivään. Mutta minusta aloitus oli aika lupaava.

Kim Novak jakaantuu kertomuksena kahteen osaan, aikaan ennen ja jälkeen Sen Kamalan. Kirjailija on mielestäni onnistunut luomaan erinomaisesti toimivan tunnelman ja jännitteen, jotka pysyvät yllä viimeiselle sivulle asti. Aika ennen vedenjakajana toimivaa tapahtumaa tuntuu onnelliselta ja kesäisen aurinkoiselta, vaikka ilmassa onkin jo aavistusta tulevasta. Sen Kamalan jälkeen koko romaanin sävy muuttuu tummemmaksi, ja tarinan luonne saa jopa trillerin kaikuja.

Teos on pullollaan kuusikymmenluvun nostalgiaa, loppumattomalta tuntuvia aurinkoisia kesäpäiviä ja alkukesän iltoja täynnä lupauksia ja tuoksuja; syreeniä, jasmiinia ja pontikkaa. Lukiessani nautin ruotsalaisen keskikesän suloisesta haikeudesta ja sympaattisten teinipoikien veljellisestä yhdessäolosta ja yhteisymmärryksestä. Toisaalta tarina sisälsi myös vakavampia ja pohdiskelevia sävyjä; Erikin syövästä riutuneen äidin kalpeita kasvoja ja tukkaa, joka näyttää murheelliselta heinältä, sekä poikien pohdintoja siitä, miksi elämässä on niin paljon kaikenlaista paskaa, jota kenenkään ei pitäisi joutua sietämään.

Kim Novakissa tapahtuu paljon rivien väleissä. Tapahtumat nähdään Erikin silmin, ja monesti lukija ymmärtääkin enemmän kuin poika itse. Myös Edmundin elämässä on omat kipupisteensä, joista poika haluaisi kaverinsa kanssa puhua, mutta Erik kokee nämä keskustelut vaivaannuttavina ja ahdistavina. Helpompaa on olla puhumatta omista tai kaverin murheista, tai lopulta koko kesän tapahtumista, jättää huonosti olevat asiat rauhaan ja antaa niihin viittaavien sanojen toimia näkymättömyyden ja hiljaisuuden laastareina. Kirja onkin monipuolinen ja toimiva kokonaisuus; paketti, joka sisältää vahvasti välittyvää tunnelmaa, uskottavia henkilöhahmoja, jännitteitä ja pinnan alla tapahtuvaa kuohuntaa, sekä eläväistä miljöökuvausta maustettuna tujauksella sympaattisen poikamaista huumoria ja heräävää seksuaalisuutta.

Kim Novak oli ihastuttava, nostalginen ja vetävästi kirjoitettu romaani, joka sai kaipaamaan kesän suloista lämpöä, kiireettömyyttä, loma-ajan vapautta ja mutkattomuutta. Aikaa jolloin elämän pitää olla kuin perhosella kesäpäivänä. Kirja sai myös kiinnostumaan Nesserin muusta tuotannosta, ja ajattelinkin jossain vaiheessa tutustua miehen kirjoittamaan Van Veeteren -dekkarisarjaan.

Luimme kirjan samanaikaisesti Lumiomenan Katjan kanssa, ja myös bloggaamme siitä samaan aikaan. Meillä on siis eräänlaiset treffit, tapaamme helteisessä ruotsalaisessa pikkukaupungissa kesällä -62, tiistaina klo 15. :) 
Kirjan on lukenut myös Jokke.

Kommentit

 1. Kiitos treffiseurasta. Tämä oli ilo. :) Kirjoitit niin ihanasti (!), että koin melkein lukevani kirjan uudelleen. Saavutit jotain ihmeellistä tästä kirjasta.

  Mutta se ei ole mikään ihme, sillä Nesserin kirja on hieno. Siinä kiteytyy hienolla tavalla ruotsalainen kesä, poikuuden ja miehisyyden rajavuodet sekä Sen Kamalan vaikutus kaikkeen. Olen ihan innoissani. <3

  Mainittiinko siinä tuo vuosi ´62? Minä koetin etsiä, mutta en ollut tarpeeksi tarkka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja itsellesi! <3 Tämä oli tosiaan ilo, hauskaa ja jännääkin! :) Ja ihanasti sanottu, kiitos!! <3

   Nesserin kirja tosiaan on valtavan hieno! Niin hieno, että olen sen jälkeen kärsinyt lievästä lukujumista, mikään ei nyt tunnu oikein miltään, vaikka kesken on tosi hyviä kirjoja. :)

   Vuotta ei muuten mainittu! Minä päättelin sen, Henryn kerrottiin syntyneen vuonna 1940, ja hän oli 22-vuotias. :D

   Poista
  2. Sinä olet hyvä kirjasalapoliisi. :) Minulle saattaa tulla lukujumi, mutta onneksi postissa tuli sellainen kirja, joka ei ole romaani. Siihen lie hyvä tarttua nyt.

   Poista
  3. Näin on, nyt tekisi hyvää lukea tietokirja, tai ehkäpä joku aivot narikkaan -tyyppinen chick lit -romaani. Tai joku dekkari. :)

   Poista
 2. Te olette Katjan kanssa siirtyneet ihan uudelle tasolle tässä synkronoinnissa. :D Kuulostaa erittäin kiinnostavalta kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :D Tämä oli tosi hauskaa! <3

   Ja kirja on tosiaan valtavan hieno, sinun kirjamakuasi tuntien sanoisin sen olevan sinulle ihan must!

   Poista
 3. Hieno bloggaus.

  Tämän kirjan olen lukenut både och, ja ensin ruotsiksi, ja minusta teoksessa oli hieno tunnelma, kaunis kesä ja sitten se KAMALA, ja lopussa yllätys. Filmi muuten minusta päättyy hieman toisin kuin kirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! :)
   Olin niin tohkeissani tästä samanaikaisesta bloggauksesta Katjan kanssa, että unohdin etsiä muita tekstejä kirjasta. Lisäänkin linkin sinun arvioosi.

   Kirjan luettuani haluaisin nyt kyllä nähdä filminkin! Ja tiedän jo nyt että haluan joskus lukea kirjan uudelleen, ehkäpä minäkin kokeilen silloin Kim Novakia ruotsiksi! :)

   Poista
 4. Minäkin olen ollut jo vuosikausia ihan varma, että tulen rakastamaan tätä kirjaa. :) Nyt se on vihdoin hyllyssäkin, samoin kuin leffa nauhalla, ja palaan lukemaan juttusi paremmin, kun nuo (ainakin kirja) on kahlattu läpi. Hm, ehkä säästän tämän kesälle, varmasti sopisi ihanasti kesäkirjaksi. Olen jo sopinut lukevani kesällä ainakin Tove Janssonin Kesäkirjan, Perunankuoripaistoksen ja nyt tämän. Apua, miten maltan odottaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Karoliina-kultaseni, sinulla on upeita kirjoja luvassa kesällä! <3 Kim Novak on ihana (!), Perunankuoripaistos on ihana (!) ja Kesäkirja on ihana (!). Kaksi viimeksi mainittua luin itsekin juuri viime kesänä, Kesäkirjan viimeisenä kesäpäivänä juuri syksyn kynnyksellä. Siitä en olekaan vielä ehtinyt blogata, ja olenkin ajatellut lukea sen uudelleen tänä kesänä. :)

   Täydellisiä kesäkirjoja kaikki!! <3

   Poista
 5. Oma postaukseni on/oli raakile, luin teoksen ruotsiksi ja se oli alkutaipaleen blogijuttuja, ja en halunnut paljastaa oikein mitään, sillä minua vedettiin kölin alta kahdesti, tai jopa kolmesti,eli juonen käännekohtia haluan suojata. Luin teoksen siksi vielä suomeksi, ja olen nähnyt filminkin, minusta se on tv:ssä katsottuna "ihan hyvä", joskin loppukohtaus antaa erilaisen tulkinnan.

  Voin kyllä suosittaa teosta aikuiselle, en ehkä laoselle niinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta onkin jos kirjasta ei tiedä etukäteen liikaa, itsekin yritin kirjoittaa niin etten vahingossakaan spoilaa mitään. :) Ja minulle kävi samoin, Nesser yllätti minut ainakin kaksi kertaa ihan täysin. :)

   Poista
 6. Kävin juuri Katjalle juuri sanomassa, etten oikeasti ollut tästä kirjasta kuullut ennen teitä. Tunnistin vain kannesta, että olin ostamassa tätä viikonloppuna kirpparilta, mutta jätin sitten kuitenkin väliin. Nyt harmittaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Hanna! Jos törmäät kirjaan uudelleen, osta ihmeessä se omaan hyllyysi! :) Itse taas olen törmännyt siihen tosiasiaan ettei tätä enää olekaan niin helppoa hankkia itselleen. Haluaisin oman kappaleen, toivottavasti minulle käy jonain päivänä yhtä hyvä tuuri kuin sinulle viikonloppuna. :)

   Poista
  2. Minäkin muuten muistan nähneeni tämän kirppiksellä ainakin pari kertaa joskus aiemmin (kirjan nimi jää aika helposti mieleen)... Niin että luulisi siihen joskus toistekin vielä törmäävän!

   Poista
  3. Niinkö?!? Minunkin pitäisi kai alkaa pontevammin ja määrätietoisemmin kierrellä näitä alueen kirppareita, kun en ikinä löydä mitään aarteita! Tämä olisi ehdottomasti semmoinen. <3

   Poista
  4. Joo, ainakin Bonuskirppiksellä joskus pari vuotta sitten. Normaalisti en tällaisia vieraiden kirjojen bongauksia muistaisi, mutta kuten sanottu, tätä ei voi unohtaa. :)

   Poista
  5. Ai pari vuotta sitten? Siinä tapauksessa lienee turhaa mennä sinne huomisaamuna norkoilemaan heti avaamisen jälkeen, eipä taida kirja enää olla paikalla. :D

   Totta, tällä kirjalla on sen verran erikoinen nimi, että se jää helposti mieleen. :)

   Poista
 7. sinultakin "ihana" - määritelmä?! hauskaa, tämän haluan ehdottomasti lukea. Nimi on ainakin hurjan mieleenpainuva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, tosiaankin! :) Ja ihanaa olisi myös se, jos kirja nyt saisi lisää lukijoita ja bloginäkyvyyttä, niitä se olisi todellakin ansainnut!

   Poista
 8. Ei mulla muuta oikeastaan kuin että olette Katjan kanssa molemmat ihania ja hassuja, ja nyt minun on pakko etsiä tämä kirja jostain käsiini ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! :D <3
   Ihan mahtavaa jos luet Kim Novakin, tämä on kertakaikkisen hieno kirja!! <3

   Poista
 9. Kävin juuri Katjan tykönä kommentoimassa, että minä pidin kovasti tästä kirjasta, kun sen joskus vuosia sitten luin. Olen kuitenkin autuaasti unohtanut tämän ihanan kirjan. Minuun tämä kirja teki todella vaikutuksen ja yllätyin, että ihailemani dekkaristi osaa kirjoittaa muutakin. Tarina on punottu hyvin ja kirja pitää hienosti otteessaan.

  Nyt kun kun luin tämän sinun upean tekstisi, niin kirjan tapahtumatkin muistuivat mieleeni. Hienon hieno kirja, joka pitäisi ehdottomasti lukea uudelleen.

  Kiitos! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, ihana kommentti! <3
   Minuunkin Nesser teki todella vaikutuksen, ja jos miehen dekkareissa kieli on lähellekään Kim Novakin tasoa, haluan todellakin alkaa lukea myös Nesserin dekkareita!

   Ja Kim Novak kestää varmasti hyvin useita lukukertoja, vaikka juonen tietäisikin ennalta, on kirjalla silti paljon muuta annettavaa. <3

   Poista
 10. Kävin juuri Katjalle kommentoimassa, että kirja alkoi kiinnostamaan. Lisäsinkin sen tässä välissä luettavien listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä lisätä, en voi mitenkään uskoa että pettyisit jos luet kirjan. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit