Suzanne Collins: Nälkäpeli


Suzanne Collins: Nälkäpeli (WSOY, 2008. 389 sivua. Alkuteos The Hunger Games, 2008. Suomentanut Helene Bützow.)

  Kuulen kuin jostakin kaukaa, kuinka ihmiset mumisevat masentuneina - niin käy aina, kun valituksi tulee kaksitoistavuotias, sillä se ei ole kenenkään mielestä reilua. Ja sitten näen Primin. Hän on kalvennut, kädet ovat nyrkissä kylkiä vasten, ja hän kävelee jäykin pienin askelin lavaa kohti, ohittaa minut, ja huomaan että puseron helma on taas noussut hameen päälle. Juuri tuo pikkuseikka, pyrstöksi noussut puseronhelma, saa minut tointumaan.

Suurin osa Pohjois-Amerikasta on tuhoutunut luonnonkatastrofien myötä. Kärsimys on synnyttänyt nälänhätää, sotia ja kapinoita hallitsijoita vastaan, mutta kansalaiset ovat ovat hävinneet taistelun. Tuhoutuneen maan raunioille on syntynyt kahteentoista vyöhykkeeseen jaettu diktatuuri, Panem, jonka hallitsijat ovat kehittäneet kansaa rangaistakseen Nälkäpelin, vuotuisen tosi-TV-ohjelman. Nälkäpelissä kisaa 24 tribuuttia, jokaiselta vyöhykkeeltä arvotut 12-18-vuotiaat tyttö ja poika, jotka pakotetaan luontoon ankariin olosuhteisiin. Pelissä voi olla vain yksi voittaja - se, joka selviää hengissä tapettuaan kaikki muut.

Katniss Everdeen on kuusitoistavuotias tyttö. Hän asuu Vyöhykkeellä 12 ja huolehtii äidistään ja pikkusisarestaan salametsästämällä pientä riistaa ja myymällä sitä mustassa pörssissä. Kun vuotuisessa Nälkäpeli-arvonnassa maljasta nousee Katnissin pikkusiskon, Primrosen, nimi, ilmoittautuu Katniss vapaaehtoiseksi tribuutiksi pelastaakseen nuoren sisarensa. Vyöhykkeen poikatribuutiksi päätyy leipurin poika Peeta Mellark, joka on auttanut Katnissia omalla tavallaan perheen isän kuoltua. Nuoret lähetetään maan pääkaupunkiin, Capitoliin, ja alkaa Nälkäpeli, taistelu elämästä ja kuolemasta.


En taida olla millään tapaa otollista kohderyhmää Nälkäpeli-trilogialle (olen liian vanha, enkä tunnustaudu scifin ystäväksi), mutta niin vain kävi, että kesälomakirjakseni valikoitunut Nälkäpeli upposi meikäläiseen kuin kuuma veitsi voihin. :) Nuortenkirjaksi luokiteltu scifiromaani osoittautui niin koukuttavaksi, etten olisi malttanut jättää sen lukemista hetkeksikään kesken. Eilen kävin lopulta katsomassa kirjan pohjalta tehdyn elokuvankin, ja se oli hieno, vaikuttava - ja koskettava (jätin nessut kotiin - virhe! :).

Collinsin romaani on kielellisesti helppolukuinen ja sangen vetävä, mutta sen vauhdikas juoni sisältää paljon moraalista pohdintaa, etenkin rivien väleissä. Panemin diktatuurissa ihmisiä pidetään kurissa pelolla, ja heitä rangaistaan silmittömästi pienestäkin rikkeestä. Nälkäpeli on äärimmäinen, kaikkia mahdollisia ihmisoikeuksia rikkova keino saada ihmiset muistamaan, kenen käsissä valtakunnassa on oikeus ja määräysvalta. Nuoret (ja jopa lapset, kun puhutaan kaksitoistavuotiaista) pakotetaan tappamaan toisiaan, ja tämä raaka peli lähetetään valtakunnallisessa televisiossa Big Brother-tyyppisenä 24/7 viihdeohjelmana, jota kansalaisten on pakko katsoa. Varsinaista viihdettä.

Kuusitoistavuotiaat Katniss ja Peeta ovat erinomaisen onnistuneita päähenkilöitä. Nuoret eivät ole täydellisiä ja säröttömiä, vaan kumpikin on aidon oloinen, inhimillinen ja haavoittuva, pelokaskin. Tarinan ankarassa maailmassa hyvän ja pahan kontrasti on voimakas, pienen ihmisen hyvän tahdon eleet ja humaanius tulevat esille liikuttavalla tavalla kesken hurjan tappoleikin; sekä kirjassa että elokuvassa esimerkiksi eräs Katnissin nuoreen ystävään liittyvä kohtaus liikutti minut koskettavuudessaan kyyneliin. Elokuva onkin hyvin uskollinen kirjalle, josta olin kovin iloinen. Elokuvaa kiitän muuten näyttelijävalinnoistakin, mielestäni Jennifer Lawrence (Katniss) ja Josh Hutcherson (Peeta) ovat nappivalinnat elokuvan pääosiin. Ainoastaan Woody Harrelson on jotenkin liian siistin ja selväpäisen oloinen ollakseen uskottava juopon tribuuttivalmentajan roolissaan.

Kirjan kutkuttava jännitys pysyy yllä tarinan alusta loppuun. Nälkäpeli sisältää myös juuri sopivan ripauksen hienovaraista romantiikkaa. Collins onkin luonut mielestäni yhtä onnistuneen ja koukuttavan fiktiivisen maailman kuin J.K. Rowling Harry Pottereineen, tai Stephenie Meyer Twilighteineen (paitsi että minusta Nälkäpeli on hurjasti Twilightia parempi!). Nälkäpeli on pelottava uhkakuva tulevaisuudesta; mutta samalla tämä hieno ja mielenkiintoinen dystopia herättää lukijan todella ajattelemaan.

Nälkäpelistä on kirjoitettu niin monissa kirjablogeissa, että tällä kertaa en poikkeuksellisesti linkitä oheen blogiarvioita (Google löytää niitä kyllä, paljon!). Niiden sijaan linkitän loppuun elokuvan hienon trailerin ja suuntaan itse sarjan kakkososan, Vihan liekkien pariin.Kommentit

 1. Oi joi!!! Kyllä taitaa tällekin ikäneidolle käydä samoin ja minä tosin olen kyllä scifin ystäväkin ;)

  Tuo tuo nopsaan Adlibris minulle tämä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin uskon, kyllä sinäkin tulet kuule olemaan koukussa, ja pahasti! ;) Itse olen sikäli hieman genrerajoittunut, että rakastan kyllä fantasiaa, mutta scifin suhteen koen olevani täysin vieraalla maaperällä. Mutta Nälkäpelistä tykkäsin hurjasti!

   Poista
 2. Minunkin tekisi mieli tutustua tähän, mutta vielä ei ole Nälkäpeli tullut vastaan. Ehkä kesälomalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä kesälomalla, Nälkäpeli on juuri sopivaa kesälomalukemista! Nopealukuista ja tosiaankin koukuttavaa! :)

   Poista
 3. Minä luin nämä kolme tässä keväällä ja olin kyllä ihan hurmaantunut. Collins on nimenomaan luonut oman maailmansa, joka on yhtä omalaatuinen kuin Rowlingin Potterit konsanaan. ;)

  Näitä on kyllä minusta mahdotonta katkottaa, olisin varmaan lähennellyt hulluutta jos seuraavia osia olisi joutunut odottelemaan. Kolme kirjaa muodostavat oikeastaan yhden tarinan kolmessa osassa, eivät niinkään kolmiosaista sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä halusin Nälkäpelin luettuani käydä katsomassa elokuvan, ennen kuin jatkan sarjan lukemista. Elokuviin meno vain venähti, ja lopulta kirjan ja elokuvan välissä ehti kulua nelisen viikkoa. :) Nyt olisin siis "valmis" jatkamaan trilogian parissa, mutta minulla on vain pienoinen kriisi: jonotan edelleen sarjan kolmatta kirjaa, Matkijanärheä, kirjaston lainausjonossa sijalla 140!! Kääk!! :) Luulen että haluaisin lukea Vihan liekit ja Matkijanärhen peräkkäin, mutta sitten pitäisi malttaa odottaa vielä jonkin aikaa...

   Poista
  2. Minäkin huomasin tuon ongelman, ja vaihdoinkin kielen englanniksi, ei ollut enää ollenkaan varausjonoa. ;)

   Elokuva oli kyllä muuten loistavasti toteutettu, odottelen innolla seuraavia osia.

   Poista
  3. Haa, enpäs ollut muuten tuota ajatellut! Minäkin taidan varata kolmannen osan englanniksi, saisin sen siten varmasti nopeammin käsiini. HYvä vinkki, kiitos! :)

   Elokuva oli tosiaan varsin onnistunut, minäkin odotan innolla jatkoa. :)

   Poista
 4. Sain kirjan eilen loppuun (kahden illan jälkeen...), ja pidin myös. Nyt sitten jonottelen kirjastosta seuraavia osia.

  Onneksi asutaan sen verran pienemmässä kaupungissa, että jonotkaan eivät ole kovin pitkiä. Kun selasin myös muiden samaan kirjastopiiriin kuuluvien kirjastojen tarjonnan, pääsin molempiin kirjoihin ensimmäiseksi varaajaksi. Tuo sija 140 kuulostaa kyllä aika pelottavalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovatkin nyt hurjan suosittuja kirjoja, varausjonossa saa tosiaan odotella aikansa. Muistan vielä alkuvuodesta (ennen elokuvan ilmestymistä), miten kirjaston uutuushyllyssä oli siististi rivissä kappaleet jokaista osaa. :)

   Poista
 5. Minä olen kirjan varausjonossa kirjastossa ja odotan melkoisen kieli pitkällä, varsinkin tämän sinun arviosi jälkeen. Tällainen nuorten seikkailusci-fi voisi upota hyvin. Kiitos suosituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, uskon kyllä että nämä sinullekin maistuvat! :) Ja vaikka nämä ovatkin nuortenkirjoja, en itse muistanut enää koko asiaa kun kirja oli temmannut mukaansa (ja tämä tapahtui jo ihan tarinan alkuvaiheessa :).

   Poista
 6. Hei kaima, aloittelin tätä Nälkäpeliä yhdessä vaiheessa, mutta se jäi jo alussa kesken, kun tuli kaikkea muuta (varmaankin tyttökirjaprojektejani). Koko ajan on tuolla takaraivossa, että haluan lukea sen ennen kuin katson leffan, mutta milloin minä ehdin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa kaimaseni! <3 Lue ihmeessä Nälkäpeli! Se on niin koukuttava ja nopealukuinen, että saat sen helposti luettua parissa illassa (kun vain jossain kohtaa löytyy se sopiva hetki... :).

   Poista
 7. Yksi kaikkien aikojen lempi scifi-kirjasarjojani! Kiitos siis ihanasta arvostelusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkäpeli on kyllä mainio kirja! Nyt pitäisi vain pian lukea sen jatko-osat... Kiitos ihanasta kommentistasi! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit