Kadonnutta aikaa etsimässä

Kadonnutta aikaa etsimässä (À la recherche du temps perdu) on Marcel Proustin kirjoittama romaanisarja, jonka hän kirjoitti vuosina 1908-1922. Se julkaistiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuosina 1913-1927. Suomeksi se on ilmestynyt kymmenenä niteenä. (lähde: Wikipedia)

Kuva: weheartit

Minua on jo vuosien ajan kiehtonut ajatus näiden kymmenen romaanin lukemisesta, onhan kyse yhdestä 1900-luvun kuuluisimmista teoksista, jolla on ollut ilmestyttyään valtava vaikutus monen kirjailijan työhön, sekä kirjallisuuteen ylipäänsä.

Monissa teksteissä romaanisarjan mainitaan kuitenkin olevan vaikeaselkoista tajunnanvirtakirjallisuutta, ja kynnys sarjan aloittamiseen tuntuukin varsin korkealta. Haluaisin yrittää, mutta pelkään etten osaa, ymmärrä tai jaksa. Siksi kysynkin, löytyykö lukijoistani Proustinsa lukeneita? Onko teillä kokemusta sarjan tai sen yksittäisten osien lukemisesta? Mitä ajatuksia Kadonnutta aikaa etsimässä on herättänyt? Onko sarja tämmöiselle tavalliselle lukijalle kaiken vaivan arvoinen?
Kertokaa kokemuksianne ja tuntemuksianne, sana on vapaa!

Kommentit

  1. En ole lukenut Proustia, muta sivupalkistani tai googlella löytyy Vielä palaa lukulamppu -niminen blogi, jossa kerrotaan sarjan lukemisesta.

    Voisit aloittaa Proust-haasteen niin saisit kavereita projektiin ;)

    VastaaPoista
  2. Maria, kiitos vinkistä, etsin blogin ja menen sinne tutustumaan! :)

    Totta, Proust-haaste olisikin hyvä idea! Vähän samaan tyyliin kuin Satun luetut -blogissa Satun ehdottama klassikkoiden kimppaluku, read-a-long. Lukemiseen saisi vertaistukea ja luetusta ja lukemisen edistymisestä tai hankaluuksista voisi keskustella muiden samassa veneessä olevien kanssa. :) Löytyisiköhän siihen vaan yhtään osanottajaa minun lisäkseni? :D Tätä ideaa voisi todella kypsytellä, kiitos Maria hienosta ajatuksesta!

    VastaaPoista
  3. Sara, kaltaisenasi haastehulluna voisin jopa lähteä mukaan yhden (1) KAE-osan lukemishaasteeseen. Ja uskon, että muutama muukin lähtisi, varsinkin jos haastetta saisi mainostettua myös esim. hidastamisblogien puolelle, jotenki tämä haaste sopisi sellaiseen ajattelutapaan :).

    VastaaPoista
  4. Maria, hienoa! :) Tätä ideaa täytyykin tosiaan vähän kypsytellä! Ja totta, ainakin joissakin seuraamissa downshiftaus-blogeissa luetaan myös kirjoja, joten ehkäpä joku sellainenkin henkilö saattaisi innostua mukaan, joka ei olekaan varsinainen kirjabloggaaja...

    VastaaPoista
  5. Tutustuin Proustiin kirjallisuutta opiskellessani ja tein jopa Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan ensimmäisestä osasta (Swannin tie: Combray) esitelmän. Ellen ihan väärin muista, niin luin tuolloin myös sarjan toisen osan. Sen pidemmälle en päässyt.

    Muistaakseni noiden kirjojen lukeminen ei ollut ylivoimaista tai tuskaista, mutta tajunnanvirtamaiseen kerrontaan piti tietenkin päästä ensin sisälle. Olen aina ollut kiinnostunut muistoista ja etenkin muistojen kertomisesta (ja sitä aihetta olen tutkinutkin) ja sikäli Proustin sarja on kyllä hyvin kiinnostava. Muistaakseni juuri sarjan ensimmäisessä osassa on se kuuluisa kohtaus madeleine-leivoksesta ja lehmuksenkukkateestä.

    Osallistun kyllä mielelläni KAE-haasteeseen, vaikka olenkin vähän huonosti edennyt aiemmissa haasteissa.

    VastaaPoista
  6. Anna Elina, kiitos kommentistasi, kokemuksesi kuulostavat rohkaisevilta! Ja hienoa jos sinäkin lähtisit mukaan KAE-haasteeseen, tämähän alkaa kuulostaa siltä että haastetta on alettava tosissaan suunnitella. :)

    Minäkin haluaisin lukea juuri tuon kuuluisan madeleine-leivos-kohtauksen. Onneksi se sitten löytyy sarjan ensimmäisestä osasta, jos jostain syystä en koskaan pääsisi siitä eteenpäin... :)

    VastaaPoista
  7. Hoh, minä en edes tiennyt, että teoksessa on kymmenen osaa! Tiesin vain madeleinet. Vertaistuki-klassikkolukuhaaste kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  8. Luru, hienoa jos sinäkin innostuit! :)

    Olen vähän tuumaillut, miltäs kuulostaisi lukutahti kirja / kuukausi? Pääsääntöisesti kirjoissa on sivuja jotain 230-410 väliltä, mutta kahdessa osassa on enemmän (osa 7: 552 sivua ja osa 10: 438 sivua), niille voisi laittaa kahden kuukauden lukuajan. Silloin haaste kestäisi 12 kuukautta, eli olisi aika maltillinen suoritettava...

    VastaaPoista
  9. Minäkin olen hypistellyt Prousteja moneen kertaan eli voisin ihan hyvin lähteä messiin kimppalukemaan :)

    VastaaPoista
  10. Linnea, hienoa! <3 Voisin julkaista haasteen virallisesti ensi viikolla ja se voisi alkaa syyskuun alusta... :)

    VastaaPoista
  11. Olen aloittanut ensimmäistä osaa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla pääsin noin sivulle 100, toisella kerralla noin sivulle 50. Teksti ei ollut mitenkään erityisen vaikeaa, mutta en silti jotenkin päässyt kirjaan sisälle. Jokin kirjoissa kuitenkin kiehtoo, koska haluaisin vielä joskus saada edes sen ensimmäisen osan luettua loppuun asti - eli saattaisin kyllä lähteä haasteeseen mukaan.

    VastaaPoista
  12. Liisa, ilmeisesti kirjojen lukeminen vaatii siis oikeanlaista virettä ja mielentilaa jotta niihin todella pääsee sisälle. Niinhän se on toki useimpien kirjojen kanssa, mutta ehkä näiden kirjojen kohdalla vielä hitusen enemmän. Mielenkiintoista nähdä, löytyykö mielentila, kun kirjoja luetaan pienenä projektina... :) Hienoa jos lähtisit mukaan! :)

    VastaaPoista
  13. Minäkin voisin lähteä mukaan tai ainakin kokeilla sitä ensimmäistä kirjaa! :) Tajunnanvirta ei tosin minulla yleensä nappaa... Proust vaatii ilmeisesti melko hidasta ja sulattelevaa lukutapaa. Näin ainakin puolison mukaan, joka lukee urakalla sarjaa läpi (tällä hetkellä menossa viides osa!). Mitä olen joskus olan yli vilkuillut, niin pitkiä lauseita ja viipyileviä kuvauksia ainakin riittää.

    VastaaPoista
  14. Zephyr, hienoa! :)
    Hidas ja sulatteleva lukutapa kuulostaa näiden kirjojen kohdalla juuri oikeanlaiselta. Kauanko puolisosi on lukenut sarjaa? Itse ajattelin tästä vuoden urakkaa, saapa nähdä miten onnistuu...

    Nuorempana en jaksanut lukea viipyileviä tekstejä, mutta nyt viime vuosina olen huomannut välillä suorastaan kaipaavani sellaista. Monesti viipyilevä teksti voi olla hyvin nautinnollista luettavaa. Nähtäväksi jää, onko Proustin teksti sellaista. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit