Runohaaste 2014

Viime vuoden lukemisia paketoivassa postauksessani pohdiskelin sitä, miten paljon jo pelkästään Suomessa julkaistaan loistavia runoteoksia vuosittain, ja miten surullisen vähän ne saavat näkyvyyttä kirjablogeissa, tai koko kirjallisuuskentällä ylipäätään. Luen itse paljon runoja ja kerroin päättäneeni ryhdistäytyä myös niistä bloggaamisessa. Kommenttikentässä Luettua elämää -blogin Elina heitti ilmoille ehdotuksen runohaasteesta, ja siitähän se ajatus sitten lähti! Jennin K-blogissa on ollut muutama vuosi sitten ansiokas ja hieno haaste, jossa luettiin ja postattiin yksittäisiä runoja. Laajennetaanpa tätä ajatusta vähän.


Tämä haaste onkin varsin simppeli: haastan siis paitsi itseni, myös muut lukemaan enemmän runoteoksia vuoden 2014 aikana! Kieli, teoksen ilmestymismaa ja tyylilaji ovat vapaat, voit siis lukea runoutta millä kielellä tahansa, mistä päin maailmaa tahansa, ja millaista runoutta tahansa. Kokeile rohkeasti: runoja arasteleva voi aloitella tutustumalla vaikkapa Arno Kotron, Eeva Kilven tai Arto Lapin tuotantoon, runojen maailman jo tutuksi itselleen kokeva voi tutustua vaikkapa Charles Bukowskin romanttiseen puoleen, Margaret Atwoodin runoihin, tai nuoriin kotimaisiin nykyrunoilijoihin, esimerkiksi Heli Slungaan tai Miki Liukkoseen, ja todellisia haasteita kaipaava voi lukea vaikkapa Eino Leinon Helkavirsiä, tai John Keatsia englanniksi! :) Kaikki käy.

Haasteeseen voi toki osallistua jo pelkästään yhdellä teoksella, mutta laitan kepin päähän porkkanan: arvon vuoden kuluttua kansallisrunoilijamme Runebergin päivänä - siis 5.2.2015 - jotain kivaa kaikkien niiden kesken, jotka ovat 4.2.2015 mennessä lukeneet ja bloganneet vähintään neljästä (4) runoteoksesta. Se tekee siis yhden runokirjan noin kolmeen kuukauteen, ei siis paha, eihän? :)

Toivon mahdollisimman monen lähtevän mukaan - eihän sitä tiedä, vaikka haasteen myötä luettu runous avaisi ihan uudenlaisia maailmoja.

Kommentit

  1. Mahtavaa! Täytyy ehdottomasti osallistua :)

    VastaaPoista
  2. Mainio haaste! Olen mukana - tosin luen runoja joka tapauksessa …

    VastaaPoista
  3. Hyvä haaste, olen ehdottomasti mukana! Runoja tulee luettua liian vähän ja vielä vähemmän blogattua niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, hyvä hyvä! :) Ja samat sanat, vaikka luen runoja nykyisin lähes päivittäin, tulee niistä blogattua ihan liian harvoin. Tehdään yhdessä ryhtiliike! :)

      Poista
  4. Virittelyksi linkki Nicolas Kivilinnan Eino Leino -tulkintaan, josta juuri bloggasin Luutii-blogiin: runous on kyllä ihan parasta, varsinkin silloin, kun se löytää uusia uomia ilmaisulleen!

    http://www.youtube.com/watch?v=fv2Cm6QfTyc

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Penjami, huomasinkin bloggauksesi mutten ole ehtinyt vielä perehtyä siihen (työ haittaa vapaa-aikaa, huoh! :). Mutta kiitos linkistä, tuohon pitää ilman muuta tutustua - etenkin kun olen harras Loiri-fani (ja tarkoitan nyt tässä kohtaa vain Loirin Leino-tulkintoja). :)

      Poista
  5. Runot ovat minulle melko outoa aluetta, mutta uskaltaudun haasteeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, hienoa! Ja tosiaan, yksikin teos riittää, mutta ehkäpä innostut lukemaan enemmänkin! :)

      Poista
  6. Tottakai olen mukana runohaasteessa :)

    VastaaPoista
  7. Kuten Penjamikin, luen runoja ja bloggaan joka tapauksessa niistä ainakin jonkin verran, mutta hieno idea ja mukana ollaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, hienoa! :) Ja idean äiti on oikeastaan Luettua elämää -blogin Elina, joten osoitan kehut siihen suuntaan. :)

      Poista
  8. Kiva haaste, olen mukana! :) Välillä runoja tulee luettua enemmän, viime aikoina vähemmän. Nyt onkin hyvä syy taas tarttua aktiivisemmin runoteoksiin.

    VastaaPoista
  9. Oi mikä haaste! Itse aion kirjoittaa enemmän runoista tänä vuonna. Minulta saa oman kokoelmani luettavaksi, jos joku haluaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi-Maaria, sinä runoilija - onnea vielä uunituoreesta kokoelmastasi! <3 Minäkin haluan lukea sen, mutta aion lukea Pintanaarmuja ensin, sekin odottaa vielä vuoroaan.

      Poista
  10. Minä olen tästä täyttänyt jo puolet kahdessa viikossa eli Lars Huldénin Ei tähtiä tänä yönä. Sir ja Maaria Päivisen Sinun osasi eivät liiku. Itseasiassa luen runoja joka päivä. Ne ovat ilma jota hengitän. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, sama juttu minullakin nykyään: luen runoja joka päivä, vaikken mitään muuta ehtisikään lukea. Runot. <3

      Poista
  11. Mahtava haaste! Olen itsekin miettinyt, että pitäisi lukea runoja enemmän (siis aikuisten, lastenrunoja luetaan viikottain). Yritän siis osallistua tähän mutta en uskalla luvata mitään :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, hienoa jos lähdet mukaan, ja jo yksi teos riittää, eli ei paineita! :)

      Poista
  12. Mukana! Jonkin verran tulee runoja luettua, mutta viime vuoden luettujen kirjojen listalla ei tainnut sellaisia ollakaan yhtään! Eli olisi siis jo aika taas tarttua runoihinkin. :)

    VastaaPoista
  13. Paras blogi-idea aikoihin! Olen lukenut tänä vuonna jo 13 runokirjaa, ja lisää lienee luvassa mitä nyt Päätalolta kerkiää. :) Bloggaamisesta en taas uskalla sanoa, mutta joka tapauksessa olen ainakin hengessä mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekka, ihanasti sanottu! <3 Tosin en ota tästä kunniaa, koska ajatus lähti Luettua elämää -blogin ihanalta Elinalta (joka muuten viettää nyt blogissaan runokuukautta, käy kurkkaamassa!!). Sinä oletkin paitsi yksi parhaista runovinkkaajistani, myös itse loistava runoilija. Olisi mahtavaa, jos jo tämän haasteen aikana saisimme lukea sinun tuotantoasi ihan painettuna sanana... Mutta hienoa että olet ainakin hengessä mukana, ja kuka tietää jos vaikka innostuisit bloggaamaankin taas enemmän! :)

      Poista
  14. Mukana! Minulla on tällä hetkellä kaksi runokokelmaa kesken ja kolmas odottamassa lukemista. Runot innostavat juuri nyt kovin paljon. Lukuaikaa ei tällä hetkellä ole kauheasti, mutta muutama runo vaikkapa illalla ennen nukahtamista rauhoittaa ja elähdyttää mukavasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, luotinkin vähän siihen että sinä ainakin lähdet mukaan! <3 Minulla on ollut viime aikoina vähän sama juttu: hyvin vähän lukuaikaa ja lisäksi vielä lukujumikin, mutta runoja olen lukenut joka päivä. Runojen kohdalla jo pienestäkin annoksesta tulee hyvä olo.

      Poista
  15. Se on täällä! Mahtavaa! Olen niin innolla mukana ja pantannut paria runokirjapostausta tätä haastetta varten. Kai lastenrunokokoelmat käyvät myös? Entäs runosadut?

    Myönnän, että on vähän vaikeita runoja osunut kohdalle viime aikoina. Yritän saada niistä jotain irti ja blogata loruja pohjaksi. :)

    Tästä tulee niin kivaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, ihana sinä! <3 Postauksen julkaisu myöhästyi vähän aikomastani - kiirettä pitää, huh! - mutta tässä se nyt on. :) Totta kai lastenrunokokoelmat käyvät ja runosadut myös, kaikki käy!

      Mitäköhän olet lukenut? Jään mielenkiinnolla odottamaan... :)

      <3 !

      Poista
  16. Luetko sä ajatuksia? Olen työn puolesta innostunut viime viikkoina/kuukausina suomalaisista runoista ja haaveillut, että olisipa joku motivoiva runojen lukuhaaste olemassa, joka piiskaisi laiskan/mukavuudenhaluisen lukijan liikkeelle ja tarttumaan rohkeammin runokirjoihin. Tässä se on! Mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HeidiBee, hih! :D Tässä se nyt tosiaan on, ihanaa että lähdet mukaan! <3

      Poista
  17. Ihan paras haaste ikinä, huhuilee täältä runojen ystävä ja itsekin runoilija. Hienoa, että nostat runoutta esiin. Minä lupaan lukea runoja paljon, mutta tuskinpa bloggaan niistä kovin yksityiskohtaisesti, koska se ei ole ollut tapanani. Nyt on kesken Helena Sinervon uusin kokoelma Avaruusruusuja ja pidän pidän paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar, ihana kuulla! <3 Ja arvaapa huviksesi, kenen runokokoelman luin aiemmin tällä viikolla...? ;) Yhden sellaisen, jossa teititellään, rotat polttavat kokkoja ja koira saa kuppiinsa kaalisoppaa. <3 Kirjoitan kirjasta ensi viikolla!

      Sinervolta olen lukenut vain proosaa, nyt nuo runot alkoivat kiinnostaa.

      Poista
  18. Hieno idea. Oma esikoiskokoelmani ilmestyi marraskuussa, mutta kovin vaikeaa on ollut saada arvioita edes blogeihin. Toivottavasti joku tarttuu siihenkin blogatakseen. Runoja tulee toki paljon luettuakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jere, onnea esikoiskokoelmastasi! Etkä varmasti ole ainoa, runoista kirjoitetaan muutenkin niin kovin vähän. Jospa tämä haaste toisi suomalaiselle runoudelle bloginäkyvyyttä edes vähän enemmän, sitä toivon. <3

      Poista
  19. Hei runohaasteeseen tarttuvat, pitäkää mielessä juuri äsken täältä Siltalasta ilmestynyt Ville Hytösen kokoelma Sotaraamattu. Se on erittäin vaikuttava mustanpuhuvassa kauneudessaan. Hyvää ystävänpäivää kaikille kirjablogisteille! Reetta/Siltala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reetta, kiitos kommentistasi, ja lukuvinkistä myös! Pitääkin tutustua! :) Ja täältäkin vähän myöhästyneet ystävänpäivätoivotukset! <3

      Poista
  20. Oijoi, uskaltaisinkohan osallistua! :) <3

    VastaaPoista
  21. Löysin tänne ihan toisesta paikasta, mutta pidän haasteen mielessäni, kun tuossa pöydällä odottelee yksi runoteos lukemista =)

    VastaaPoista
  22. Pakko osallistua! Olen lukenut blogiaikana vain yhden runokirjan, mutta tälle vuodelle olen hankkinut jo kaksi ja kirjahyllyssä odottelee ennestään pari runokirjaa :)

    VastaaPoista
  23. Villis, hienoa että lähdet mukaan! <3 Tästähän tulee melkoinen runovuosi, ihanaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En todennäköisesti ehdi tänään tekemään koostepostausta, mutta tulen häpeillen tunnustamaan, että runohaasteeseen osallistumiseni jäi yhden kirjan verran vajaaksi :( Olen silti pikkuisen ylpeä itsestäni, luin enemmän runoja kuin yleensä enkä aio unohtaa runoja jatkossakaan. Tässä linkit runokirjapostauksiini:

      http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2014/03/maaria-paivinen-sinun-osasi-eivat-liiku.html

      http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2014/07/a-w-yrjana-mechanema.html

      http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2014/10/jarkko-jokinen-uneni-sijaitsevat.html

      Kiitokset vielä haasteesta <3

      Poista
  24. http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2015/01/runohaaste-talvi-haaste-ja-jaahyvaiset.html
    Hei tässä oma koontipostaus runokirjoista t. Mai :)

    VastaaPoista
  25. Kiitokset haasteesta! Koosteeni kolmesta luetusta löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/02/naomi-lewis-karnevaalikissa.html

    VastaaPoista
  26. Hei! Runohaasteen koontini ilmestyy huomenna täällä: http://luettuaelamaa.blogspot.fi/ <3

    VastaaPoista
  27. Hei, minun koontini löytyy täältä:
    http://kirjakaapinkummitus.blogspot.fi/2015/02/runohaasteen-koonti.html
    Kiitos, kun haastoit runojen pariin!

    VastaaPoista
  28. En kirjoita haastekoostetta, mutta kirjoitin vuoden aikana blogiin seuraavista runokirjoista:

    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2014/03/hannu-makela-musta-on-meri.html

    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2014/05/asta-honkamaa-naisen-maisema.html

    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2014/08/risto-rasa-hiljaa-nyt-se-laulaa.html

    http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/2015/02/helena-sinervo-avaruusruusuja.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit