Leena Krohn: Erehdys
Leena Krohn: Erehdys (Teos, 2015. 155 sivua.)
Hän muisti ihmisiä, jotka olivat olleet läsnä, mutta eivät enää koskaan olisi. Paikkoja, joissa hän oli asunut ja joissa asuivat nyt toiset. Tekoja, joita hän oli tehnyt, koska ne oli tehtävä, ja toisia, jotka olisivat saaneet jäädä tekemättä, ja niitäkin, jotka olivat jääneet.
Rouva Kaskas ajatteli, että jos hänen muistonsa olisivat erilaisia, hän itsekin olisi toinen. Miten vaikeaa, hän ajatteli, onkaan erottaa ihmistä siitä, mitä hänelle tapahtuu. Sillä itse kukin vetää puoleensa juuri omansa kaltaisia kokemuksia eikä kukaan voi nähdä muita unia kuin omiaan.
Tavallisena talvisena iltapäivänä kirjailija E. ajaa itselleen vieraaseen kaupunkiin. Tavanomaisen lähiön sivukirjastossa hänen on määrä lukea otteita kirjoistaan ja vastailla yleisön mahdollisesti esittämiin kysymyksiin. Ilta ei ala ollenkaan lupaavasti. Moottoritiellä E. on aiheuttaa onnettomuuden, ja läheltä piti -tilanne koettelee hänen hermojaan. Hänen saavuttuaan kirjastolle vastaanotto on tyly, kirjastovirkailija ei tunnista häntä, eikä esiintymään tulleelle kirjailijalle ole tarjota muuta kuin haaleahkoa hanavettä. Paikallislehden toimittaja tulee haastattelemaan E:tä, mutta haastattelu on lähinnä mieltä alentava kokemus. Ja sama tylytys jatkuu, kun varsinainen tilaisuus alkaa - paikalle saapunut yleisö keskittyy älypuhelimiensa ja tablettiensa näyttöihin, tai keskustelemaan puoliääneen lomakokemuksistaan. Illan tapahtumat kehittyvät tasaisesti vain huonompaan suuntaan.
Monta vuotta kului niin, että olin kiinnostunut Leena Krohnin kirjoista, mutta pelkäsin tarttua niihin, sillä ajattelin niiden olevan minulle liian vaikeatajuisia ja korkealentoisia. Ystävän rohkaisemana uskaltauduin lopulta lukemaan huikean, Finlandia-ehdokkaanakin olleen Tainaronin. Pian sen jälkeen oli saatava lisää, ja jatkoin kirjailijan tuotantoon tutustumista hienon novellikokoelman Mitä puut tekevät elokuussa parissa. Viimeistään silloin olin koukussa - ja ymmärtänyt, etteivät Krohnin tekstit ole vaikeatajuisia, vaan pikemminkin näennäisen helppolukuisia, mutta niin filosofisia ja viisaita, että ne tekevät työtään lukijan mielessä vielä pitkään kirjan kansien sulkeuduttua.
Juuri sellainen on Erehdyskin. Se on nopealukuinen pieni romaani, jossa ei oikeastaan tapahdu paljoakaan. Krohnin kuvitteellinen kirjailija lukee otteita romaaneistaan ja novellikokoelmistaan, ja kokee siinä samalla elämässään ja pitkällä urallaan yhden kiusallisen ja tuskastuttavan illan. Kirjaa lukiessaan kuitenkin ymmärtää, että se on paljon enemmän kuin pienoisromaani tai yhden kirjallisen illan kuvaus: Erehdys on häikäisevän tarkasti piirretty kuva ihmisestä, nykymaailmasta ja yhteiskunnasta.
Tekstissään Krohn pohtii elämää, muistoja, muistamista ja unohtamista, tietoisuutta ja olemassaolon edellytyksiä, ihmeen ja onnettomuuden samankaltaista luonnetta. Hän havainnollistaa, miten jokaisella ihmisellä on oma todellisuutensa, maailma joka hahmottuu erilaisten silmien kautta nähtyinä kuvina, ja joka on kullekin katsojalleen hieman erilainen, omanlaisensa, ja silti yhtä tosi. Hän saa ajattelemaan myös menneisyyttä uudesta näkökulmasta: ehkä se ei olekaan siellä, missä sen luullaan olevan, ajassa joka on mennyt, vaan se on ihmisessä, jokaisessa meissä. Jos ihmisen menneisyys on yhtä kuin hänen muistonsa, onko niin, ettei ole vain yhtä kollektiivista menneisyyttä, yhtä yhteistä historiaa? Kiehtovia, mutta osin myös hieman pelottavia ajatuksia! Myös kirjan tarjoamat ajatelmat esimerkiksi kauneudesta tai taiteesta - jonka tehtävä on saada näkyvä nähdyksi - ovat viisaudessaan niin hienoja, että lukiessa mielen valtaavat kiitollisuus ja liikutus.
Usko minua, Beeda-kulta, eivät saksalaiset esteetikot kauneutta keksineet. Kauneus, Beeda, on luonnon perusperiaate. Se on puhtainta, pyhintä matematiikkaa. Se on totuus, joka läpäisee kaiken olevaisen. Siksi jokaista ihmistä maan päällä korventaa kauneuden jano. Kauneus on universumin pysyvin ominaisuus, se toistuu atomeissa ja galakseissa, luvuissa ja suhteissa ja siinä tavassa, millä puu kasvaa.
Osuvaa on myös nyky-yhteiskunnan kuvaus. Krohn kuvaa lähes vaivaannuttavan todesti mm. selfie-kulttuuria, itsekkyyttä ja jatkuvaa oman edun tavoittelua, sekä aidon läsnäolon puutetta, arkisia sattumuksia joissa ollaan näennäisesti samassa julkisessa tilassa - kahvilassa, ravintolassa, hississä tai vaikkapa odotusaulassa - mutta kuitenkin kukin omassa älypuhelimen tai tabletin tarjoamassa virtuaalimaailmassaan. Tekstiä lukiessa lievän vaivautumisen tunteita herättävät luonnollisesti omakohtaiset tunnistamisen hetket. Nykyisyydestä siirrytään pohtimaan tulevaisuutta, joka puistattaa vielä enemmän: Onko maailma siirtymässä niin vahvasti virtuaaliseen tilaan, että ihmisen on mahdollista saavuttaa digitaalinen kuolemattomuus? Katoaako ihmiskunta, korvaavatko sen ei-ihmiskunta ja tulevaisuuden keinoälysukupolvet?
Krohnin romaani herättää niin paljon ajatuksia ja omaa ajattelua, että siitä on lopulta vaikeaa sanoa yhtään mitään - se on teos, joka on koettava itse. Erehdys on huima ja valaiseva lukukokemus, kirjana varsinainen tajunnan laajentaja, jonka vaikutus kestää pitkään. Se on myös teos, joka ei tyhjene yhdellä, kahdella tai kymmenelläkään lukukerralla, vaan josta riittää ammennettavaa lukukerrasta toiseen. Julkaisemme tekstimme samaan aikaan Luettua elämää -blogin ihanan Elinan kanssa ♥. Myös mm. Minna, Omppu, Kaisa ja Ulla ovat lukeneet tämän herkkupalan.
Voi, Sara! ❤ Miten hienosti kokoatkaan Krohnin teemat kirjoituksessasi!
VastaaPoistaMietin juuri sanaa "kiitollisuus" tämän kirjan kohdalla, sillä juuri siltä tuntui, kun suljin kirjan kannet. Että tällaisia kirjoja kirjoitetaan ja saan lukea jotain tällaista!
Krohn liikuttaa syvältä. Haluaisin lukea sen Tainaronin ja muutaman muunkin Krohnin mahdollisimman pian. Olen kerännyt niitä hyllyyni ja ehkäpä jo tänä kesänä voisin tarttua ainakin johonkin. Tosin näissä Erehdyksen ajatuksissa haluan myös viipyä pitkään...
Oli taas mukava lukea yhtä aikaa! Toivottavasti Erehdys saa paljon lukijoita!
Elina, kiitos samoin! ♥ :)
PoistaKiitollinen mieli tällaisen kirjan lukemisesta tosiaan tulee. Mietin tänään vielä koiralenkillä (tämän juttuni jo kirjoitettuani), miten esimerkiksi juuri Erehdys ei ole vain portti Leena Krohnin kirjalliseen maailmaan, vaan ihan yhtä lailla portti lukijan mieleen, omaan itseen. Tämän kirjan myötä oivalsin itsestäni esimerkiksi sellaisen tavallaan aina läsnä olleen asian, että olen todella menneisyysorientoitunut ihminen. :) Sekä ihmisenä, että lukijana. Vaikka minusta on ihan mukavaa suunnitella tulevaisuutta, ja etenkin lähitulevaisuuden pieniä yksityiskohtia, huomaan viipyileväni ajatuksen tasolla aivan valtavasti menneessä. Mietin paljon mennyttä aikaa, pohdiskelen ja punnitsen, haluan oppia siitä ja vaalinkin menneisyyteen kuuluvia asioita monella tapaa. Rakastan myös historiaa, ja lukijana olen sellainen, että jos valittavana on historiaan sijoittuva romaani, tai fiktiivinen tulevaisuudenkuvaus, valitsen 100-prosenttisella varmuudella historian. :) Tulevaisuudenkuvat ahdistavat - kirjallisuudessa lähes poikkeuksetta (myös tässä Erehdyksessä!), ja tosielämässä hieman myös. Ja tämän kaiken ymmärsin itsestäni Leena Krohnin myötä, ja tämä oli vain yksi asia monista. Aika huikeaa kirjallisuutta siis!
Uskon, että tulet todella ihastumaan Tainaroniin! ♥ Ja siitä haluan sitten keskustella kanssasi ihan kasvotusten. :)
Tämä oli jälleen kerran ilo, kiitos ihana Elina! ♥
Ihanaa lukea peräjälkeen sinun ja Elinan postaukset Krohnin kirjasta ja vakuuttua koko ajan lisää siitä, että kirja on saatava omin silmin luettavaksi. Oih!
VastaaPoistaJonna, hyvä jos saimme sinut vakuuttuneeksi, sillä tämä on ihan huikea, todellakin lukemisen arvoinen teos. :) Jään odottamaan mielenkiinnolla, miten sinä tämän koet!
PoistaMielenkiintoinen postaus! Luin viime vuonna Krohnin Hotel Sapiensin. Kirja jätti minut lähinnä hämmentyneeseen tilaan :D Oletko lukenut tätä kyseistä kirjaa? En ole sen jälkeen lukenut Krohnia, mutta nyt kyllä hiukan taas innostuin kun postasit tästä :)
VastaaPoistaIsa, mielenkiintoinen on kirjakin, eli suosittelen lämpimästi! :) Hotel Sapiensia en ole vielä lukenut, mutta tuo hämmentynyt tila Krohnin tekstien äärellä kuulostaa tutulta jokaisen näiden kolmen lukemani kirjan perusteella. :) Olen kuitenkin aina kokenut sen olevan sellaista hyvää hämmennystä, joka saa omat ajatukset virtaamaan vuolaasti, ja mielen sellaiseen kehitykselle otolliseen tilaan. :) Kokeile tätä, hieno kirja!
PoistaOlen niin kiitollinen, että vinkkasit tätä kirjaa minulle - en olisi itse siihen tullut ainakaan näin pian tarttuneeksi. <3 Erehdys on upea teos kantta myöten, ja se tunteiden kirjo, mitä lukiessa kokee: myötähäpeää, kylmiä väreitä ja nauruakin. Huh. Ehdottomasti matka Krohnin tuotannon parissa jatkuu. :-)
VastaaPoistaKaisa, aivan ihana kuulla!! ♥ ♥ Ja kirjasta olen niin samaa mieltä. Huikea teos, joka tuskin jättää ketään tunteettomaksi tai kylmäksi. :) Ihan huippua, että aiot lukea lisää Krohnia! ♥
Poista(Olen tulossa blogiisi pian pidemmäksi aikaa! Olen käynyt lukemassa kännykällä kaiken, mutta inhoan sillä kommentointia. Ja kun on sanottavaa yli kymmeneen postaukseen, niin... ♥ :)
Olen lukenut hyvin vähän Krohnin kirjoja ja edellisen kerran hyvin kauan sitten, mutta tämän olen ajatellut lukea, kunhan oikea tuuli tulee. Kirjoitat hienoja ajatuksia. Menneisyys on meissä, kyllä. Ja tämä nykymaailma, voi niin... Hyvääkin on paljon, mutta myös sitä muuta jonka tahtoisi sulkea pois...
VastaaPoistaKatja kirjasiskoseni, toivottavasti Erehdykselle oikea ja suotuisa tuuli puhaltaisi pian, sillä olen täysin varma, että tämä kirja on aivan juuri sinua varten. ♥ Tässä on niin paljon sellaista, joka jää mieleen jylläämään, ja kaltaisellesi paljon pohdiskelevalle ja lahjakkaasti kirjoittavalle ihmiselle tämä teos on loppumaton aarreaitta. Haluaisin niin päästä lukemaan ajatuksiasi tästä!
PoistaJa totta kaikki tuo. Menneisyyden läsnäolo on ihanaa, mutta nykypäivässä on paljon sellaista, joka ei tunnu yhtään hyvältä, ja juuri niitä asioita Krohn Erehdyksessä puhuttelevasti käsittelee. Oi Katja, lue tämä! ♥
Aah, Sara, miten ihana ja mieltä kiehtova teksti! Tämä kirja on pakko lukea!
VastaaPoistaOmalla yöpöydälläni on lojuskellut jo pitkään Hotel Sapiens, jonka ensisivuihin ihastuin kovin, mutta sitten tuli jotain väliin, kiireellisempää muka. Täytyykin nostaa tuotakin teosta pinossa ylöspäin.
Kaisa Reetta, kiitos ♥ - ja sinulle haluaisin sanoa aivan samat sanat, kuin Katjalle yllä! Tämä on aivan täsmälleen sinun kirjasi, ja haluan todella päästä lukemaan niitä ajatuksia, joita Erehdys sinussa herättää!
PoistaHotel Sapiens on minullakin vielä lukematta. Toisaalta ihanaa, että sekin helmi on vielä edessäpäin. ♥
Samat sanat sinulle kuin Kaisalle ja Elinallekin - kirjoitatte kaikki tästä niin upeasti että pakkohan siihen on tarttua ja pian! Taidan käydä etsimässä sen käsiini jo tänään juhannuksen kunniaksi :) Täytyy sanoa, että lukupiiri- ja blogiharrastus on laajentanut mun lukuvalikoimaa ihan hurjalla tavalla. On niin kiehtovaa, kuinka paljon on niin HYVÄÄ luettavaa. Luen nykyään huomattavasti enemmän kotimaista ja olen todella vaikuttunut sen tasosta. Kuten Elina kommentoikin, Krohn on Nobel-tasoinen kirjailija - uskon sen kyllä. Toisaalta olen hieman ahdistunutkin, kun on niin paljon mitä haluaisi seuraavaksi lukea että lista vain kasvaa koko ajan!!! No, se on positiivista ahdstusta :)
VastaaPoistaKaisa, kiitos ihanista sanoistasi! ♥ Toivottavasti sait Erehdyksen jo luettavaksesi? Ja tosiaan, tämähän on kohta tavallaan yksi lukupiirikirjoistamme, kun luemme kaikki tämän tahoillamme. :)
PoistaJa tuo on niin tuttu ongelma: Lukupiirien ja kirjablogien myötä luettavien kirjojen listat kasvavat aivan hallitsemattomiksi, kun joka puolelta saa niin loistavia lukuvinkkejä. Ahdistavaa, mutta toisaalta niin ihanaa! :D ♥
Tämä oli ihana kirja. Oli pakko käydä lainaamassa lisää kirjailijan teoksia, koska Erehdys oli niin huikea lukukokemus.
VastaaPoistaJenni, olen ihan samaa mieltä! Krohn on huikea! ♥
Poista