Maahanmuuttajien tarinat -haaste 2011


Mari A. nosti eilisessä postauksessaan esille arvokasta keskustelua maahanmuuttajista ja heidän kokemuksistaan, sekä muistutti samalla eräästä hienosta tämän vuoden haasteesta johon minäkin olen kauan suunnitellut osallistuvani. Kyseessä on siis Maahanmuuttajien tarinat -haaste 2011, joka on alunperin bongattu Books in the City -blogista ja sitten esitelty suomalaisille kirjabloggareille Kirjavassa kammarissa, josta poimin haasteen ja sen esittelytekstin ja kirjaluettelon:

Haasteena on lukea kirjoja maahanmuuttajista vuoden 2011 aikana. Haasteeseen kelpaavissa kirjoissa tulee olla maahanmuuttajan tarina, joka voi tarkoittaa kertomusta itse maahanmuutosta, kokemuksia maahanmuuttajana tai maahanmuuttajien lasten tarinaa. Haasteessa on kolme tasoa:
"Juuri laivasta noussut": lukee 1-3 maahanmuuttokirjaa vuoden 2011 aikana
"Onko tämä minun maani?": lukee 4-6 kirjaa maahanmuuttokirjaa vuoden 2011 aikana
"Täysin integroitunut": lukee yli kuusi maahanmuuttokirjaa vuoden 2011 aikana
Alkuperäistä tasoa voi korottaa tarvittaessa vuoden mittaan. Haasteeseen voi sisällyttää kaikenlaisia kirjoja: romaaneja, novellikokoelmia, sarjakuvateoksia, tietokirjallisuutta, äänikirjoja ja sähköisiä kirjoja. Kirjojen uudelleenlukeminen ja päällekkäisyydet muiden haasteiden kanssa ovat sallittuja.
Ei-sitova, eikä missään nimessä tyhjentävä, mutta (lähinnä suomennetun aikuisten kauno- ja kertovan tietokirjallisuuden) esimerkkikirjoja esittelevä lista löytyy alta:

Umayya Abu-Hanna: Nurinkurin
Umayya Abu-Hanna: Sinut
Susanna Alakoski: Sikalat
Monica Ali: Brick Lane
Marianne Backlén: Karma
Marjaneh Bakhtar: Mistään kotosin
Marjaneh Bakhtar: Toista maata
J.G. Ballard: Auringon valtakunta
Jukka Behm: Dr. Mumbai
Chris Cleave: Little Been tarina
Kiran Desai: Menetyksen perintö
Junot Diaz: Oscar Waon lyhyt ja merkillinen elämä
Ranya ElRamly: Auringon asema
Vigdís Grímsdóttir: Valosta valoon -trilogia
Xiaolu Guo: Pieni punainen sanakirja rakastavaisille
Barbara Kingsolver: Myrkkypuun siemen
Jonas Hassen Khemir: Ajatussulttaani
Hanif Kureishi: Esikaupunkien Buddha
Jean Kwok: Käännöksiä
Jhumpa Lahiri: Kaima
Jhumpa Lahiri: Tuore maa
Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti
Janice Y.K. Lee: Pianotunnit
Leena Lehtolainen: Minne tytöt kadonneet
Frank McCourt: Amerikan ihmemaassa
V.S. Naipaul: esim. Talo mr Biswasille
Amelie Nothomb: Nöyrin palvelijanne
Amelie Nothomb: Samuraisyleily
Inna Patrakova: Tulkki
Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan
Catherine Sanderson: Petite anglaise
Marjane Satrapi: Persepolis
Pamela Schoenewaldt: When We Were Strangers
Lisa See: Shanghain tytöt
Zadie Smith: Valkoiset hampaat
Anja Snellman: Parvekejumalat
Natasha Solomon: Mr. Rosenblum Dreams in English
Art Spiegelman: Maus
Amy Tan: koko tuotanto
Shaun Tan: The Arrival
Colm Tóibín: Brooklyn
Anne Tyler: Amerikan lapset.

Minulla on haasteeseen luettuna tällä hetkellä yksi kirja, alkuvuodesta lukemani Ranya ElRamlyn upea Auringon asema.

Lähiaikojen lukulistalta löytyvät ainakin seuraavat:
Colm Tóibín: Brooklyn
Janice Y.K. Lee: Pianotunnit
Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti
Chris Cleave: Little Been tarina
Jean Kwok: Käännöksiä
Catherine Sanderson: Petite anglaise

Koska yllämainituista teoksista viisi aion joka tapauksessa lukea TB -haasteeseen, voin siis samalla osallistua samoilla kirjoilla tähän maahanmuuttajahaasteeseen. Jos saisin kaikki suunnittelemani kirjat luettua, pääsisin jopa "täysin integroituneen" tasolle. :) Tavoitteenani on siis ylin taso ja seitsemän luettua maahanmuuttajakirjaa vuoden 2011 aikana.

Kommentit

  1. Hieno tavoite ja kiitos myös haaste-esittelystä Sara koska tämä on mennyt minulta ihan ohi! Muutama noista on jo lukulistallakin joten jospas tähänkin sitten.. :)

    VastaaPoista
  2. Voi, saitpas minut innostumaan tästä haasteesta. Jaksaisinkohan vielä yhden, täytyy mietiskellä...

    VastaaPoista
  3. Linnea, hienoa jos sinäkin lähdet mukaan! :) Tämä(kin) on minusta tosi hieno haaste, pakkohan tähän on osallistua!

    Norkku, lähde sinäkin mukaan! :) Tämän haasteenhan voi periaatteessa suorittaa vaikkapa alimmillaan yhdellä kirjalla, ja kirjalistasta löytyy kuitenkin paljon hyviä kirjoja joista monilla voi samalla suorittaa myös TB-haastetta... :)

    VastaaPoista
  4. Kiva että sinäkin nostat tätä vähän unhoon painunutta haastetta esille. En muistanutkaan, että tähän voi osallistua myös 1-3 kirjalla - siinä tapauksessa olen jo "suorittanut" alimman tason tänä vuonna lukemillani Kwokin Käännöksillä ja työn alla olevalla Lahirin Tuoreella maalla. Monia muitakin olen listalta lukenut, mutta aiempina vuosina.

    VastaaPoista
  5. Maria, tämä hieno haaste onkin saanut harmillisen vähän huomiota suomalaisissa kirjablogeissa! Tämä on tosiaan siitä(kin) mukava haaste, että tämä on suoritettavissa jo yhdellä kirjalla, joten kynnys osallistua ei ainakaan pitäisi olla liian korkea... Lahir on tosiaan minunkin lukulistallani, odotan innolla mitä kirjoitat Tuoreesta maasta kun saat sen luettua! :)

    VastaaPoista
  6. Itse pidin kovasti Marjaneh Bakhtarin Mistään kotosin ja Toista maata kirjoista. Ne ovat lisäksi aika nopsalukuisia! Suosittelen, jos vaan aikaa löytyy :D

    VastaaPoista
  7. Katri, Bakhtarinkin kirjat kiinnostaisivat kyllä kovasti. Voisin katsella niitäkin kirjastosta "sillä simällä". :) Kiitos vinkistä ja suosituksesta!

    VastaaPoista
  8. Taidanpa minäkin lähteä tähän(kin) haasteeseen mukaan, kun muutama listan kirjoista löytyy omasta hyllystä ja pari olen lukenut tänä vuonna ihan muuten vain.

    VastaaPoista
  9. Kuutar, hienoa! :) Tämän(kin) haasteen tiimoilta pääsee lukemaan toinen toistaan parempia kirjoja, jo pelkästään yllä olevassa listassa on vaikka mitä mielenkiintoista! Ja aihe itsessään on todella mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  10. Sara, sait ylipuhutuksi... Aihe on kyllä mielenkiintoinen ja tärkeäkin, hyvä että nostit esille, koska minulta oli tämä mennyt ihan ohi silmien.

    VastaaPoista
  11. Norkku, hieno juttu! :) Tämä haaste on tosiaan ollut harmillisen vähän esillä blogeissa, itsekin meinasin tämän ihan unohtaa...

    VastaaPoista
  12. Minäkin innostuin haasteeseen mukaan kun hoksasin sen blogistasi, kiitos! :) Yksi hieno kotimainen maahanmuuttoaiheinen romaani on myös Sabira Ståhlbergin Pilvivaeltaja (jäänyt mielestäni Suomessa aivan liian vähäiselle huomiolle). Suosittelen!

    VastaaPoista
  13. Pihi nainen, hieno juttu! :) Ja tässähän on vielä miltei puolet vuodesta jäljellä, hyvää aikaa siis osallistua kaikenlaisiin tämän vuoden kirjahaasteisiin. :)

    Pilvivaeltaja -teoksesta en ole koskaan kuullutkaan, enkä kyllä sen kirjoittajastakaan. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  14. Sara, ihan tositosi mukavaa, että lähdit tähän haasteeseen mukaan! Ja ihanaa myös, että nostit tätä esille, kun se on näköjään mennyt monilla ohi. Eikä mikään ihme, koska esittelin haasteen ihan blogini alkumetreillä. Jee!

    VastaaPoista
  15. Karoliina, ihanaa, olet palannut! <3
    Tämä on hieno haaste, ja minusta on mahtavaa miten moni tästä on innostunut tämänkin postauksen myötä! Kiitos että toit tämän suomalaisiin kirjablogeihin! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit