Päivä 20: romanttinen kirjasuosikkini.

En ensin ollut keksiä tähän mitään vastausta koska en halua taas vastata sitä ilmiselvää, Muukalaista, mutta selattuani luettujen kirjojen listaani vastaus oli yhtäkkiä selkeänä edessäni. Kaikista rakkaustarinoista yksi vastustamattomimmista on tietenkin Robert James Wallerin esikoisromaani Hiljaiset sillat (WSOY, 1993), joka tunnetaan myös upeana Meryl Streepin ja Clint Eastwoodin tähdittämänä elokuvana.

Robert L. Kincaid on valokuvaaja, joka saapuu Iowaan, Madisonin piirikuntaan, kuvatakseen ainutlaatuisia, vanhoja katettuja siltoja. Mies on viimeinen lajiaan, yksinäisen tien valinnut kulkuri, joka valokuvissaan pystyy paljastamaan arkielämän kauneuden. Francesca Johnson on alun perin Italiasta, sotamorsiamena tuotu, kauan sitten amerikkalaistunut perheenemäntä. Nainen on hiljalleen tyytynyt rooliinsa maanviljelijän vaimona, osana yhteisöä jossa runous ja taide eivät kuulu elämään.

Eräänä kuumana elokuun iltana Robert ajaa rämisevän farmarinsa Francescan pihaan kysyäkseen tietä Rosemaryn sillalle. Siitä alkaa rakkaustarina, jonka koskettava aitous jää unohtumattomasti lukijan mieleen. Robert ja Francesca viettävät yhdessä vain neljä lyhyttä päivää, mutta nuo päivät muuttavat heidän loppuelämänsä. Ulkonaisesti elämä pysyy entisenlaisena, mutta on kuitenkin saanut kokonaan uuden merkityksen.

Muistan että elokuva teki minuun lähtemättömän vaikutuksen kun näin sen elokuvateatterissa heti tuoreeltaan. Kirjasta en ollut siinä vaiheessa vielä kuullutkaan, mutta hankin sen pian elokuvan katsomisen jälkeen omaan hyllyyni ja lukukokemus oli vähintään yhtä vavisuttava, ajatuksia herättävä ja koskettava kuin elokuvakin. Tämä kirja on hieno rakkaustarina olematta kuitenkaan kevyttä, yhdentekevää viihdettä.

Kommentit

 1. Hiljaiset sillat on kirja, jonka aloitin aikoinani unilukemisena. Kävi niin, että lopetin sen kolmelta aamuyöllä, enkä tainnut juuri nukkua sen jälkeen. :-)

  Elokuva oli minulle kirjan jälkeen ihan totaalinen pettymys. Minusta Clint Eastwood oli päähenkilönä ihan kammottava (vaikkei Clint muuten paha ole). Meryl oli parempi, mutta ei vakuuttanut.

  Hiljaiset sillat on mainio nosto tähän kategoriaan!

  Jään seurailemaan kirjoituksiasi.

  VastaaPoista
 2. Paula, mukavaa kun löysit blogiini, tervetuloa! :)

  Hiljaiset sillat on kovasti ajatuksia herättävä kirja. Miten ihmisen valinnat vaikuttavat hänen loppuelämäänsä? Mitä jos olisi valittu toisin, olisiko elämä ollut onnellisempaa? Samoja teemoja käsiteltiin muuten Suomessa aikoinaan melko vähälle huomiolle jääneessä hienossa elokuvassa Sliding Doors, jonka pääosissa olivat ihanat Gwyneth Paltrow ja John Hannah.

  Minuun elokuva teki suuren vaikutuksen, mutta en ole varma olisiko se yltänyt mielessäni samaan jos olisinkin lukenut kirjan ensin ja tuntenut tarinan ennestään... Kävin muuten katsomassa elokuvan silloisen anoppikokelaani kanssa. Hän oli elämässään tienhaarassa, päätymässä avioeroon, ja vaikka elokuva oli minustakin aivan upea, hänelle se tuntui olevan aivan järisyttävä kokemus. Tällä elämänkokemuksella lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin ymmärrän hyvin miksi. :)

  VastaaPoista
 3. Hiljaiset sillat päätyi vähän aikaa sitten minunkin lukupinooni. Olen nähnyt leffan joskus vuosia sitten ja muistan että se oli todella nyyhky. En kovin usein itke leffoja katsoessa mutta tuo oli kyllä useamman nenäliinan leffa! Saa nähdä millaisen vaikutuksen kirja tekee minuun.

  VastaaPoista
 4. Odotan innolla että saat kirjan luettua ja kirjoitat siitä arvion. :) Minulla kirjan lukemisesta on jo monta vuotta, mutta muistelen että sen teksti on melko vähäeleistä ja kirja on melko lyhytkin, mutta siitä huolimatta se oli iso lukukokemus. Pitäisikin lukaista se uudelleen jonain kesäiltana ja katsoa onko sen taika tallella, tai että tuntuuko lukeminen erilaiselta näin vähän vanhempana.

  VastaaPoista
 5. Oih, tämä on jäänyt minulta täysin välistä! Kun se taannoin pyöri leffateattereissa, luulin sitä perusnyyhkyksi enkä edes tiennyt että se perustuu kirjaan! Lukulistalle siis, vaikka listani huikean pitkä jo onkin....

  VastaaPoista
 6. Tämä on aika lyhyt kirja, ihan täysin luettavissa yhdessä illassa. Ja aika koskettava lukukokemus, joten suosittelen! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit